Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Parawan zabierasz przed przystąpieniem do wykonywania czynności razem z innymi przyborami. Po wykonaniu wszystkich czynności kolejno odnosisz do magazynu pozostałe życzy brudownik

Gość gość
Nie rozumiem o co wam chodzi z tym parawanen... U mnie parawany sa na sali.... Do zadania sobie Przysuwam po skonczeniu odsuwam z powrotem nie wynosze do zadnego brudownika. A tak wogole to jak skończę pierwsza zadanie przed kolezankami to nawet go nie odsune bo powiem ze wtedy odslonie intymność innej pacjentki tyle.

Gość gość
Parawan zabierasz z magazynu i potem odnosisz na samym końcu również do magazynu

Gość gość
Trzeba pamiętać o parawanie bo w poprzednich latach liczyli za niego 10, 15 pkt. Zapomnisz parawan i zrobisz mały błąd i juz poniżej 75 %

Gość gość
Co ty za bzdury opowiadasz. Za parawan 15 pkt to ile za zadanie? Parawan to pikus.. Skupcie sie na zadaniu i na czesci opisowej. Prawan przysuniecie i odsuniecie do miejsca w ktorym sie znajdował tyle

Gość gość
W czerwcu 2015 dziewczyna co zdawała w moim mieście nie wzięła parawanu i zapomniała ze stresu jednej rzeczy z magazynu i nie zdała wiec nie mów mi ze głupoty mowie.

Gość aniakuba
szukam pomocy jakie wypisać cele motywujace w zad 1

Gość gość
To nikt nie miał zadania 2 z myciem

Gość gość
TosiaGd miałaś zadanie 2 mogę kontakt email do cb

Gość gość
Przy pierwszym zad parawan juz ma byc obok pacjenta przy drugim trzeba ba go sobie przynieść.

Gość gość Biedronka
kochani w Krakowie jesteśmy po egz paktycznym szk.opiekuna medycznego.1 zadanie praktyczne przesadzenie pacjenta z łóżka na wózek.mamy przygotowany szlafrok,skarpetki,pantofle wózek.Procedura zgodna z algorytmem.Ważne dla udogodnienia podnieść zagłówek pacjentce,odwinąć kołdrę,założyć skarpetki,szlafrok.posadzić pacj mocując go w pozycji założyć pantofle stopy dotykają podłoża i na wózek ważne zabezpieczyć wózek.2gie zad prześcielić łóżko pacjentowi puste bez obracania materaca. Następnie cz.pisemna udokumentować czynności wykonywane.Zadanie treść kobieta73l wdowa od 13lat.Syn z rodziną mieszka w innym miescie.Kobieta cierpi na Parkinsona.Jest malarką.1rękę ma gorszą,sztywność kończyn dolnych.Utrata pamięci krótkotrwałej.Zapomina brać leków.Je mało.Ma zaparcia.W dniu przyjęcia płakała.Jest leżąca porusza się tylo na wózku. a problemy z mówieniem.Może nie w 100 procentach słowo w słowo przelałam na papier ale taka była treść.1.zad pisemne wyłoń problem z tekstu piszcie z każdego zdania.2.Wyłoń działania które mają zaaktywizować tę podopieczną i przystosować do oddziału.Zwróćcie uwagę konkretnie jakie procedury możecie zastosować.Trzeba zwr uwagę na dolegliwość Parkinsona i tu rozwinąć temat.Postaram się napisać dokładnie 2gie zadanie.

Gość gość
Ile mozna pytac o jedno i to samo.... Ludzie tak trudno wrocic sie do kilku str wstecz i poczytac? Nie wystarczy ze wam ktos raz napisze? Myslicie ze ktos bedzie wam pisal na okrągło to samo?

Gość gość
Bardzo was proszę czy ktoś może napisać jak wygląda ten opis profilaktyki przeciwodleżynowej co to jest podobno w formie jakiejś tabelki .? Co napisać po jednej stronie a co po drugiej proszę o mały przykład

Gość gość
Witajcie. Ja już jestem po egzaminie na 12.00 . Miałam mycie zębów, twarzy, uszu, szyji, kl. piersiowej, pleców. Oczywiście pampers z podmyciem i opis o profilaktyce przeciwodlezynowej. Pozdrawiam

Gość gość
W profilaktyce p/o: 1) obserwacja odlezyn już istniejących a także obserwacja miejsc narażonych na odleżyny 2) stosowanie materaca p/o 3) zmiana pozycji ulozeniowej -co 2h 4) stosowanie środków p/o 5) toaleta całego ciała 6) dieta wysokobialkowa 7) naciaganie bielizny poscielowej , bielizny osobistej, wymiatanie okruchów W drugiej części tabelki 1) stosowanie spirytusu 30/,oklepywanie, masaż ciała-natluszczanie 2) materac p/o 3)stosowanie wałków kołków klonów i poduszek 4) maści oliwka sudocrem linomag alantan 5) mydło gąbka pasta szczoteczka do zębów itp 6) jogurty kefiry ryby itp 7) bielizna poscielowa bielizna osobista myjka jednorazowa Tyle wystarczy wypisać w tej profilaktyce Dziś miałam na 8...był wózek i przescielenie

Gość gość
Nie KLONOW TYLKO KLINOW...PRZEPRASZAM :)

Gość gość
ZADANIE 1 WYKAZ PROBLEMOW: 1)Niechęć do jedzenia posiłków 2) Drżenie mięśni ręki lewej , sztywność kończyn dolnych 3) Zabuzenia równowagi, poruszanie się przy pomocy wózka inwalidzkiego, wymaga pomocy przy przesiadaniu się z łóżka na wózek 4) Zapomina o systematycznym przyjmowaniu leków i ćwiczeniach rehabilitacyjnych. 5) Zaburzenia mowy mówi powoli krótkimi zdaniami 6) Mało aktywna, często śpi w ciągu dnia a w nocy ma problem z zasypianiem 7) Tęsknota za synem i jego rodzina 8) Trudność z wykonywaniem czynności samoobslugowych

Gość gość
ZADANIE 1 WYKAZ DZIALAN 1) Zapoznanie z topografia placówki: pokazanie gdzie jest kuchnia toaleta stołówka świetlica kaplica pokój pielęgniarek i opiekunek 2) Rozpakowanie rzeczy podopiecznej, zapewnienie dostępu do wózka inwalidzkiego, rozmowa z synem aby zachęcić go do częstych kontaktów z matką 3) Zapoznanie z rozkładem dnia, określenie godziny posiłków podawania leków wizyt lekarza księdza 4) Zapoznanie z personelem objaśnienie korzystania z dzwonka pomoc w czynnościach samoobsługowych 5) Zapoznanie z podopiecznymi placówki i ze wspollokatorka 6) Wsparcie psychiczne rozmowy z podopiecznym wykazanie cierpliwości i wyrozumiałości 7) Zachęcenie aby na wózku pacjentka wyjezdzala na spacer stołówkę świetlice i do innych pokoi 8) Zachęcenie do siadanie na wózek fotel, do spożywania posiłków przy stole , mobilizacja do wykonywania ćwiczeń rehabilitacyjnych

Gość gość
Biedronka dziękuję za bardzo dokładne przekazanie zadania :)Jeszcze tylko żeby ktoś w taki sam sposób opisał zad.2 :)

Gość gość
ZADANIE NR 2 WYKAZ PROBLEMOW: 1) Stan po uszkodzeniu rdzenia kręgowego i niedowlad kończyn dolnych 2) Zagrożenia odlezynami 3) Zabuzenia pamięci zaburzenia logicznego myślenia 4) Nerwowość niecierpliwość napady agresji słownej i fizycznej 5) Niechęć do aktywności fizycznej , większość czasu spędza w łóżku 6) Korzystanie z pieluchomajtek z powodu nietrzymania moczu 7) Spanie w ciągu dnia, problemy z zasypiamiem w nocy 8) Wymaga wykonania czynności higienicznych i opiekuńczych W drugiej części opisujemy plan profilaktyki odlezynowej który już napisałam

Gość gość
Dziewczyny chodzi o zadanie 1 czy jak podnosiliscie pacjenta do pozycji siedzacej to podniesliscie zaglowie i ulozyliscie pacjenta na boku czy nie ?

Gość gość
Na filmiku który dolaczylam wszystko fajnie widać...zrobiłam dziś dokładnie to samo...przescielilam również tak samo jak na filmiku...I P.z komisji która chodziła powiedziała ze bardzo dobrze. Odłożyłam koc na krzesełko i poduszki..wyciaglam poduszki...Potem na boczek no i już posadzilam na łóżko

Gość gość
Prośba do Biedronki czy nie wiesz może co było u Was na egzaminie praktycznym z opiekuna osoby starszej?

Gość gość
Przeraza mnie to ze pytacie nawet o najbanalniejsze rzeczy. Ok chcieliscie znac zadania dowiedzieliscie sie ale jak wy pytacie o nawet najprostsze rzeczy to sorry mam nadzieje ze nie planujecie przyszlosci w tyn zawodzie. To jednak odpowiedzialna praca... Z ludzmi nie rzeczami.

Gość gość
A wykaz dzialan zad 2?

Gość gość
Hejka jak myślicie co będzie jutro?

Gość gość
Wtorek.

Gość gość
hahaha