Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Grudniowa mama 30

GRUDNIÓWKI 2015 !

Polecane posty

7+3 tc poprzednio ciaza obumarla w 6 tc I mialam poronienie w 4 + cos (biochemiczna znaczy sie) bylam dzis u mojego GP po skierowanie na usg- lekarz ma do mnie oddzwonic wiec sie dowiem czy mi je da (I bym jutro poszla)- bo mam usg w innym szpitalu dopiero w nast czwartek a do tego czasu ja po prostu oszaleje z nerwow

Gość Asia1401
ewag a co masz na myśli pisząc, że zanikają objawy?

Przestało mi byc niedobrze (a mdlilo mnie i o 12 w nocy) brzuch wogole nie boli ani nie rośnie, i cycki jakos mniej wrażliwe - ogólnie za spokojnie i to Mnie martwi :/

Ja mam termin na 15 grudnia. Mimo że przytyłam tylko 2 kilo znajomi pytaja czy aby nie jestem w ciazy. W pracy juz mnie przejrzeli i musialam sie ujawnic mimo ze jeszcze nie zamierzalam :D A spodnie nosze tylko na gumce bo wszystkie inne mnie cisną. Trzeba być dobrej myśli. Ja tez mam stresa przed każdą wizyta. Coś zakłuje a ja juz się martwię czy aby wszystko ok. Ale oprócz pozytywnego myślenia i dbania o siebie niewiele możemy zrobić.

Gość żabaa
Groszek31 no to się szykujemy na koniec roku :) ewag nic się nie bój, tylko spokój nas ratuje, też teraz jestem w strachu, bo moje poprzednie maleństwo straciłam w 10tym tyg. Damy radę, w Afryce niedożywione kobiety rodzą zdrowe dzieci, bez żadnych kwasów foliowych i witamin, nasze babki zasuwały w polu do ostatnich sił. Damy radę :)

Gość żabaa
Oluszka29 mnie w pracy wyczaili zanim sama się zorientowałam ;-)

Późno bo późno ale moj lekarz zadzwonił- daje list :) Odbieram jutro rano i lecę do szpitala- powiedzieli mi ze z listem od GP scan mi zrobią :)

ewag 3mam mocnooooooooooooooo kciuki za WAS daj jutro znac jak wrocisz. Bedzie dobrze :)

Gość ewag
Ha :) bylam, widzialam, dziec ma juz 14,6 mm- w tydzien podwoil swoja "mase" :) serduszko ladnie bije itd :) na dzien dzisiejszy wszystko wyglada super :) (ciakawa jestem na ile mi tego usg wystarczy- 4-5 dni? :) dobrze ze za tydzien mam jeszcze 1 :)

ewag - no to super, zobaczysz na pewno wszystko będzie dobrze tym razem!!! :D

Widzisz, nie ma co panikować. A ja przeziebiona jestem. Zaczęło się od gardła a teraz pojawił się też katar :/ witamina C nie pomaga

ewag superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bardzo sie ciesze 3majcie sie z malemstwem i uwazajcie na siebie :)

Gość krewetka86
Mi choroba przechodzi ale dzis mi wyskoczyla opryszczka na brodzie:((((juz prze ciaza miewalam z tym problemy...ktos wie czy uzywac mozna jakis masci??

Gość AMS
Ja lykam heviran na opryszczke

Gość iza3
Ja uzywam Hascovir

Gość krewetka86
Ja lykalam heviran przed ciaza bo czesto mialam ale podczas ciazy mozna? W 1 trymestrze?

mnie moj gin przepisal

Gość żabaa
Superowo, że wszystko dobrze :) u mnie też wszystko w porządku i widziałam serduszko. Następna wizyta za miesiąc. Mam nadzieje, że szybko zleci.

A ja idę w piątekna pierwsze USG, już się nie mogę doczekać - ekscytacja i zdenerwowanie zarazem...

Gość Asia1401
Ja dopiero wczoraj wybrałam lekarza prowadzącego, jutro mija 10 tc. W międzyczasie przerobiłam ze trzech ginekologów, co kolejny to porażka... :/ Od wczoraj mam kartę ciąży, gin zlecił mi resztę badań, na które nie skierował mnie poprzedni lekarz. Był wręcz zdziwiony tym, że tak mało badań mi zalecili. Dodatkowo pobrał cytologię. Za tydzień dostanę skierowanie na USG i test PAPP-A.

Asia, ja też jeszcze nie mam karty ciąży ani żadnych badań...byłam u mojej gin (prowadziła moją pierwszą ciążę, więc jest ok) po zrobieniu testu to dała mi skierowanie na USG, kazała brać kwas foliowy i przestać karmić młodą piersią i przyjść min w 8tyg na USG. Zresztą w pierwszej ciąży było podobnie. Teraz mam USG i wizytę. Na wizycie pewnie założy mi kartę ciąży i zleci badania. A masz powyżej 35lat że masz skierowanie na badania genetyczne?

Gość krewetka86
Ja mam USG 1 czerwca juz nie moge sie doczekac,niech ten czas szybciej mija☺ja test z krwi PAPP- A mialam tydz temu ale dopiero o wynikach dowiem sie na USG taki system dunski..

Gość Asia1401
jasieńka - mam mniej niż 35 lat prowadzicie swoją ciążę państwowo czy prywatnie (prywatne wizyty, czy pakiet medyczny) ?

Gość gość
Prywatne bo państwo to lekarz ma Cię w gdzieś.

Asia, a to czemu masz badania genetyczne, jeśli można spytać? Ja ciążę (drugą) będę prowadzić na pakiet medyczny z pracy.

Gość Asia1401
nie wiem, lekarz nic nie mówił :) Wykupiłam pakiet opieki medycznej dla kobiet w ciąży, prowadzenie ciąży, badania itd. W wykazie badań, które ten pakiet obejmuje jest m.in. test PAPP-A więc pewnie dlatego robią :) Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia.

Gość żabaa
Fajna sprawa taki pakiet medyczny. Ja chodzę prywatnie, jedna wizyta to koszt ok 100zł i sama płacę za badania. Ale morfologia i mocz to nie są drogie rzeczy. Na prenatalne się nie zgodziłam. Gdyby wszyło z nich, że coś jest nie tak, chybabym umarła ze stresu, a czasem u starszych kobiet wykrywają jakieś markery, które mogą nic nie znaczyć. Zrobię te późniejsze w 20 tyg. Swoją droga, zazdroszczę Wam, że macie już dzieci. Mnie to wszystko przeraża: wyprawka, te wszystkie akcesoria, wózki, ciuszki... nie wiem jak to ogarnę.

Gość iza3
Żabaa pierwsze dziecko to faktycznie maly stresik. Ale z kazdym kolejnym juz jest sie madrzejszym :) na pewno dasz sobie rade. Jesli moge Ci podpowiedziec odnosnie wyprawki to naprawde nie warto kupowac wszystkiego nowego. Ja ciuszki dla moich pociech kupuje za grosze pelne paczki na aukcjach-wiekszosc wyglada jak nowa bo przeciez co zniszczy takie malenstwo. Wiem ze przy pierwszym dziecku chce sie miec dla niego wszystko najlepsze ale z doswiadczenia wiem ze to glupie myslenie. Co do badan prenatalnych tez robie tylko usg genetyczne połówkowe jak w poprzednich dwoch ciazach.

Gość ewag
a ja bede sepic o amniopunkcje/ za stara jestem I ryzyko wieksze I tak sie zastanawiam w kwestii wozka- po 1 dziecku mam wozek/ spacerowke nadal w dobym stanie- I jest lekki (7 kg) co przy 3 pietrze bez windy ma znaczenie I sie zastanawiam- czy kupowac na te pol roku wozek/ gondola czy tylko dokupic fotelik/ bo na poczatku I tak na dlugie spacery chodzic nie bede-a ta spacerowka rozklada sie na plasko wiec dla dziecia to lepiej by bylo no I nie wiem :/ poza tym lozeczko tez mam z materacem I posciela- oraz koszyk mojrzesza plus sis obiecala ciuszki po synku dac wiec czesc wyprawki mam :)