Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aqua_marine

LCHF ! ... czyli chudnę bez stresu ;) (taki sobie pamiętnik)

Polecane posty

Gość gość
Ja też ciągle na lchf, choć, hmm... Sobota,niedziela i pn weselisko było i trochę odpuściłam. Dziś wracam na tory. Na wadze rano 96,8 kg. Uff. Myślałam, że waga w górę poszybuje, ale spoko. Od rana słucham na full muzyki i sprzątając tańczę, poza tym muszę odreagować po kilkudniowym weselnym maratonie z muzyką disco polo, której nie potrafię strawić. Jestem szczupła - rewelacyjny nick :-)

Gość rozmiar40
Mój poprzedni wpis był 13.08 i wtedy waga 98 kg. Mało spadło, no ale wesele było więc spoko. Teraz żadnych imprez na horyzoncie więc będzie przykładnie. Jak na razie dzisiaj była tylko kawa ze śmietanką. Myślę nad nickiem. Może też coś afirmacyjnego. Wiem, rozmiar 40, bo do takiego dążę, teraz mam 46-48.

Gość JestemSzczupła
O, super, że się ktoś pojawił. Tez mi się podoba nick rozmiar 40 i niech jak najbardziej będzie motywacyjny. Czytam tę ksiązkę i jestem zadowolona. Generalnie, okazuje się, że już na początku 20 wieku niektorzy doktorzy obserwowali, ze aby schudnac, trzeba jesc tłuszcz. Jednak potem inny nurt przypisywał tłuszczowi zła sławę. Ja teraz nie przebywam w domu, dlatego mam tu okrojone jedzenie. W tej ksiazce jest przepis na napoj ze smietany, to kupiłam jeszcze smietane i zmieszałam z mlekiem kokosowym, a oleju kokosowego nie wiem, gdzie szukac. w carrefurze? Ja nie zamierzam robic odstepstw, choc na razie jeszcze nie wiem, co dokładnie jesc. Najwiekszy test przyjdzie w pracy, bo tam ciasta i słodycze, ale ja juz tego nie jem. Zobaczymy, jak to wyjdzie. Rozmiar 40, a czy Ty jestes na ketogenicznej, czy tylko na lchf? Czy wiesz jaki masz poziom glukozy, mierzysz to? Ja suplementuje chrom i pamietam o cynamonie, bo to jest dobre dla osob otyłych. Jaka była Twoja waga wyjsciowa?

Gość JestemSzczupła
Acha, nie wiem, czy wiesz, ale na yt pokazują tzw. bulletproof coffee, tzn. bardzo tłustą, a o to chodzi, żeby jesc/pic tłusto. Smietanka w rondelku na ogien, do tego ser smietankowy, ja dodaje marscapone, do tego masło, woda i kawa, albo kakao. piłam, dla mnie super, ale ogladam tez pewna osobe, ktora odradza picie kawy, czy kakao, gdzyz to jest stymulant, a przede wszystkim wypłukuje potrzebne mikroelementy, dlatego ja znow nie pije kawy. Własnie dlatego pytałam, czy stosujesz tylko hf, czy ketoze rowniez, bo wejscie i trwanie w ketozie wymaga dokładniejszego pilnowania makroskładników.

Gość rozmiar40
Hej:-) Moja waga wyjściowa to 98-99kg. Tak czasem kilka kg w górę, kilka w dół. Już zimą byłam jakiś czas na lchf i bardzo dobrze się czułam, w ramach dozwolonych produktów nie ograniczałam się ilościowo i raczej nie chudłam, ale nie miałam napadów głodu, ochoty na słodycze ani inne produkty zakazane. Nie brakuje mi owoców. Jestem na lchf, ale węgli jem bardzo mało, pewnie poniżej 20g, więc to pewnie też ketogeniczna. Mam paski kto diastix ale nie mierzę. Jem mięso, ryby, jajka, tłusty nabiał, wędliny, orzechy, do tego dozwolone warzywa. Fajne przepisy do diety lchf są na blogu barbaramariawkuchni czy jakoś tak, piekłem kokosowe orzechowe bułki z przepisu z tego blogu, pyszne są z masłem i serem żółtym. Kawę piję z kremówką, robię lody z żółtek, śmietany, wanilii bądź kakao i słodzika, pycha. Jaka to książka, którą czytasz?

Gość gość
Czytałam o tej kawie na forum bieganie.pl, tam też jest temat o lchf. Ja dodaję kremowke i czasami olej kokosowy.

Gość rozmiar40
To powyżej to oczywiście ja;-)

Gość JestemSzczupła
Widzę, że masz sporą wiedzę i doświadczenie. Na pewno zajrzę na tę stronę z przepisami. Zastanawiam się tylko dlaczego nie chudłaś, ale z tego, co wiem, to wazny jest tez poziom białka, też nie moze byc za duzy, bo ciała ketonowe powstaja wtedy, kiedy jest niski poziom glukozy i insuliny. Białka powodują wzrost insuliny, wiec przez nie mozna nie wejsc w ketoze i ja poniewaz je konsumuje chyba jeszcze nie weszłam w ketoze i jak tylko dotre do domu, popracuje nad tym. Oczywiscie ketoza to spalanie naszego tłuszczu, wiec o to chodzi. Czytam teraz Dieta ketogeniczna, czyli jak odzyskac zdrowie dzieki tłuszczom dra Bruca Fife'a, fana oleju kokosowego. A propos, gdzie kupiłas olej kokosowy i jaki? Bo juz doczytałam, ze musi byc z pierwszego tłoczenia i kupie go chyba na allegro. Pewnie nie jest to najlepsza ksiazka o keto, ale dla mnie jest dobra. Mowi o historii tego nurtu, o problemach zdrowotnych o teorii spalania tłuszczu tłuszczem, na koncu sa przepisy, ale jestem w połowie ksiazki. Wiec powiedz, czy obierasz za cel zrzucenie kg, czy utrzymujesz wagę?

Gość rozmiar40
Olej kokosowy kupiłam w Delikatesach Centrum, pisze że ekologiczny, cokolwiek to znaczy. Nie chudłam chyba dlatego, że jadłam dość dużo, poza tym dużo wtedy biegałam no i mięśnie swoje ważą, a sylwetka rzeczywiście była lepsza. Teraz chce schudnąć, stracić na wadze i tak jak pisałam dojść do r40. Mam 165cm i rozmiar 40 miałam przy wadze ok 70kg, tak więc jakieś 27kg mi zostało :-o.

Gość gość
olej kokoswy ma byc nierafinowany (raw, organic), rafinowany nadaje się do smażenia i bądź ostrozna jak cena zbyt atrakcyjna

Gość rozmiar40
cena mojego oleju nie była zbyt atrakcyjna, to olej nierafinowany. Używam głównie do kawy, smażyć wolę na maśle lub smalcu.

Gość rozmiar40
Dzisiaj gotuję wielki gar bigosu, też danie bardzo lchf :)

Gość JestemSzczupła
Jestem. Kupiłam olej kokosowy w auchanie, raw organic i równiez nieorganiczny, bo kasa...Normalnie u siebie nie mam dostepu do centrum, ale jest allegro. Ja tez mam podobny wzrost i rozmiar 40 przy wadze 70, a góra wtedy to chyba 42. Cos jeszcze zle robie, musze dodac wiecej tłuszczu, ogladam nowe filmiki na yt i rozjasnia mi sie. Poza tym na tryb spalania tłuszczu trzeba troche poczekac. Ale i tak jestem zadowolona, że jest cos takiego jak hflc, wierze w to, mimo, ze byłam na raw, czyli lfhc. Jutro się melduje!

Gość JestemSzczupła
P.s. czy Twoj bigos jest na pewno lc? Jak go robisz?

Gość gość
Nie dodaję węglowodanów :-). Kapusta, boczek, mięso, przyprawy, tłuszcz.

Gość Zdrowieprzedewszystkim
Najważniejsze Jest Odchudzanie Zdrowe i Skuteczne Bez jo-jo. Moje drogie cały czas apeluję nie stosujcie tabletek i proszków to bardzo szkodliwa chemia typu DNP czy Chiński Meizitang, błędne koło, pewna choroba i efekt jo-jo!!!. Różne diety typu: Dieta proteinowa dr Dukana, Dieta 1000 kalorii ,Dieta 1200 kcal, Dieta 1500 kcal i inne prowadzą do odwitaminizowania i odmineralizowania organizmu z powodu mono-diety to bardzo nie zdrowe. Z własnego doświadczenia jeżeli już to zachęcam do zaparzania i picia naturalnego suszu Ziół Tybetańskich ale tylko suszu i oryginalnych Tibetan Herbs. Nigdy tabletki czy proszki typu DNP, Meizitang, Zelixa, T3, Retard, Alli, Term Line, Vitaslim, Alveo, Elvia, Lida, Linea, Sibutril, Sibutramin, Adipex Novoslim, Asystorslim, Meridia i …..itp TRUCIZNY. TO TOKSYCZNE (CHIŃSKE I NIE TYLKO) ALE ZAWSZE CHEMICZNE SRODKI. Stosujcie zawsze tylko parzony naturalny susz ziołowy oraz dodatkowo oprócz ziół trochę ruchu to naprawdę klucz do szybkiego i zdrowego schudnięcia bez jo-jo no i oczywiście mądre efektywne odżywianie. Światowa organizacja zdrowia ( WHO ) oficjalnie uznała zioła Tybetańskie za zdrową naturalną i bardzo skuteczną metodę odchudzania oraz skuteczny sposób zmiany metabolizmu człowieka na szybki nagradzając je w 2013 roku pierwszym miejscem w kategorii – „Natural Product for Slimming”. Ja ostrzegam przed chemią a namawiam na naturalny susz ziołowy TibetanHerbs , ponieważ przez 5 miesięcy bez diet i bez wyrzeczeń pijąc Tybetańskie Zioła i dbając o trochę ruchu schudłam i odmieniłam naprawdę swoje życie.

Gość JestemSzczupła
Zadne ziola nie uczą, jak zdrowo się odzywiać i nie naprawiają złej pracy organów, bez odpowiedniego żywienia. Jestem, zwiększam tluszcz w posilkach, zmiejszam jeszcze węgle, ale nie wiem, czy czy nie jem za duzo białka.

Gość rozmiar40
No dzisiaj były węglowodany:-o bo tak od rana popylam z teściową po lekarzach z córką za książkami i tak wygłodniałe po chickenie zjadłyśmy, tak więc bułka i panierka z kurczaka. No nic, reszta dnia już bez węgli.

Gość JestemSzczupła
To szkoda. Widzialam na yt, jak jakas amerykanka zamawiała w 4 fastfoodach burgera bez bułki. Udało się, ale najwiekszy problem miał mcdonald's. Zapakowali jej z bułką. W łasnie dzis tłumaczylam komus zasady hflc. Wpadnę wieczorem.

Gość rozmiar40
Trwam:-)

Gość JestemSzczupła
Swietnie, ja tez! Trwam i będę trwać, nie pisałam, bo trochę mi odbieral wiarę moj poziom glukozy, ale dzis odkrywam powoli o co chodzi. Moja glukoza była na poziomie 90 rano i 95 po posiłku, to bardzo duzo, jak na ketoze, w ktora chce wejsc. Pomyslalam, że to albo jedzenie, albo mam tak zrabany organizm, ze to nie dla mnie. Wszyscy na tej diecie jedza sery i smietany, ale jest dziewczyna, keto coach, ktora mowi, zeby absolutnie tego nie jesc, bo przynajmniej niektorzy nie wejda w ketoze z powodu nadmiaru białka. Przetestowałam to dzisiaj i mnie to dotyczy, dzis glukoza 76, ale nie jadłam smietany, bu. Teraz zjem udka i dodam do tego jeszcze tłuszcz. Koncza mi sie tez paski...ale najwazniejsze, ze juz wiem, ze musze byc bardziej restrykcyjna, przynajmniej na poczatku. Wazne, zebym weszła w ketoze, bo wtedy bede mogła liczyc na schudniecie, a tak, to nie ma o czym pisac. Te diete zaczełam po 16.08, wiec juz jakis czas temu. Ok, na pewno jestem i na pewno oczekuje rezultatów, a te powinny nadejsc we wrzesniu.

Gość gość
95 to dobry wynik to ile powinno być przy ketozie?

Gość JestemSzczupła
Glukoza musi byc nisko, żeby ketony wzrosły. Powinna być w przedziale 60-77, tak mówi specjalistka, ktora "kouczuje" ludzi. Oczywiscie, z tego, co sie zorientowałam, to ludzie, ktorzy maja m80-84/5 też mogą być w ketozie, ale to tacy, ktorzy sa zaadoptowani i na tym jadą. Ja na razie musze w to wejsc. Naprawdę, ludzie w ketozie maja bardzo niski poziom glukozy, mam nadzieje, ze nikt nie pomyli tego z hipoglikemia, trzeba troche doczytac. Po udkach polanych masłem i woda z 3 łyzeczkami oleju kokosowego glukoza wzrosła do 84. Udka maja wiecej białka, niz tluszczu, z tego, co przeczytałam. Jednak białko jest dla mnie zabojcze, przynajmniej na tym poczatkowym etapie.

Gość rozmiar40
Ja jakoś się toczę na tej diecie, choć oj oj, są odstęczowa i wpadki się zdarzają. Taki pokręcony okres. Nawet nie myślałam co zjeść, tydzień po weselu a chłopak wrócił do nas do domu i mówi że z nią i jej rodziną dłużej nie wytrzyma. Masakra jakaś. No ale teraz zajmuje się tylko i wyłącznie sobą :-)

Gość gość
mam pytanie...czy ta dieta jest podobna do paleo ?

Gość gość
podobna:)

Gość rozmiar40
No i dzisiaj było pięknie :-)

Gość rozmiar40
Nowy dzień też pięknie, kawka ze śmietanką i kabanos :)

Gość gość
Plasterki bekonu + 2 jajka sadzone Miseczka zupy pomidorowej Jestem najedzona :-)

Gość rozmiar40
To powyżej to ja