Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na co mamuski przeznacza pincet zlotych obstawiamy

Polecane posty

Gość gość
A ja mam to w nosie, niech robia co chca. Martwie sie tylko o wlascicieli lombardow, bo wszyscy beda sie musieli przebranzowic :-D

Gość gość
ZGADZAM SIE Z 13:40

Gość gość
Tez mi sie podoba wypowiedz i postawa 13:40 :) Malo tego: dzieki podniesieniu jakosci zycia jej rodzina rownoczesnie minimalizuje ryzyko chorob w przyszlosci, ktore moglyby nadwyrezac budzet NFZ Ja tez widze perspektywicznie same plusy Dodatkowo zyskuje na tym rowniez srodowisko, bo mniej prania i bezpieczna chemia = mniej zanieczyszczone srodowisko Oby wiecej takich rodzicow!

Gość gość
Zapomnieliście jeszcze że dzięki temu rodziny mogą przeznaczać więcej na konsumpcję, czyli zyskują na tym dostawcy dóbr i usług, lub na oszczędności (lokaty, fundusze inw., polisy) dzięki czemu więcej pieniędzy jest w obiegu rynkowym, bo są inwestowane przez sektor finansowy.

Gość gość
Yhym, zawsze pomaga sie niezaradnej polskiej ciemnocie i traktuje lepiej bo ich nie stac. Nas, myślących jak tu sie dorobić aby zyc gonie sie za to traktuje gorzej. Wiecej jest roboty przy dwójce dzieci-tak, ale one same sie na ten swiat nie pchały wiec trzeba było wczesniej zapanować nad rozpłodem bo wlasnie rodzice jedynaków to robia bardzo czesto-znam kilka osób ktore na wiecej sie nie zdecydują bo maja kiepsko finansowo. Dla was rodzice jednego dziecka sa jakimiś bogaczami??? Im z nieba leci z racji posiadania jednego potomka??? Do kogo pretensje ze z dwójka ciężej? Jesli sie daje na dzieci to na kazde jedno bo tu nie ma lepszych czy gorszych. Dają bogatym z trojka dzieci a biednym z jednym juz nie-paradoks. Z kazdego dziecka jest jakis przyszłościowy "kapitał" społecznościowy bo jeden moze bedzie lekarzem a drugi prawnikiem trzeci zaś bedzie świetnym technikiem a to czy wychowuje sie w rodzinie wielodzietnej czy jest jedynakiem ma mało do rzeczy.

Gość słoiczek po cukrze
Po co ten złośliwy temat? Nie należy ci się? to nie nasza wina i nie zrezygnujemy z naszego świadczenia solidaryzując się z tobą, bo to niczego nie zmieni. Uważam, że powinno dostać każde dziecko i gdyby zlikwidować fundusz kościelny to byłoby na wszystkie dzieci i jedyne co mogę zrobić to podpisać jakąś petycję w tej sprawie. Jeżeli natomiast ci się należy, a z przekory nie bierzesz, bo nienawidzisz PiSu i przez to wylewasz pomyje na innych, którzy wezmą to świadczenie to powinnaś się leczyć, bo takie zachowanie nie jest normalne, masz syndrom psa ogrodnika i tyle.

Gość gość
tak czy inaczej na co nie przeznaczymy, to i tak na dziecko czy dzieci wydajemy pieniądze czy akurat te konkretne o tym numerze nominały mamy przeznaczać? wiadomo, ze dzieci jedzą, piją, musza być w coś ubrane, często jeszcze pieluchy, kosmetyki i wiele innych rzeczy potrzebują, a te im kupujemy

Gość gość
Super ze im kupujesz...jedynie nie rozumiem z jakiej racji masz na to dostać kasę skoro dzieciaka powołać umiałas na ten swiat i chyba wiedziałaś ile kosztuje

Gość gość
biedota 200 lat temu też dzieciaki powoływała, i dzieciaki padały jak muchy z niedożywienia i z powodu chorób całe lata ludzie powołują ludzi do życia daj sobie na wstrzymanie z komentarzami odnośnie nie radzenia bez 500 zł, bo ta kasa ma pomóc, a nie całkowicie zastąpić to co mają dotychczas zresztą, jak masz problem to napisz do "Brawo"

Gość gość
Państwo wreszcie zrozumiało , że dzieci kosztują i z tego względu rodziny ograniczają się często do posiadania tylko jednego potomka. Pomoc finansowa ma zmobilizować ludzi do powiększania rodzin i chyba tym razem trafiono bezbłędnie w potrzeby. Zupełnie nie rozumiem dlaczego podnosi się tu takie larum, przecież chyba wszystkim zależy na tym aby demografia nie leżała i kwiczała jak teraz?

Gość gość
chyba nie bardzo zależy, każdy kręci się tylko wokół własnej doopy

Gość gość
Demografia lezy i kwiczy? Ciekawe...gdzie te puste miejsca w przedszkolach czy złobkach

Gość gość
puste, bo zlikwidowano wiele miejsc wcześniej w przedszkolach, brakowało na pensje dla nauczycielek itd. przelicznik w stosunku do starszych ludzi jest jednoznaczny, a nie miejsce w przedszkolu

Gość gość
Nawet nie tylko w tym rzecz dziewczyny, bo tak jak ktoś już wyżej zauważył, niskie dochody wymuszają na ludziach oszczędność, najczęściej kosztem zdrowia niestety, co w perspektywie obciąża budżet państwa (konkretnie fundusz zdr.), bo w rezultacie więcej ludzi choruje. - Chyba, że komuś celowo na tym zależy, żeby wspierać pewne grupy interesu (farmę, prywatne praktyki lekarskie i kliniki). Pamiętam jak dawny rząd (PO niestety; przepraszam ich zwolenników, ale faktycznie tak było) zalecał ludziom w serwisie informacyjnym kupowanie tanich dyskontowych produktów (oczywiście naszpikowanych chemią) w odpowiedzi na wzrost cen i kosztów utrzymania przy niskich niezmieniających się zarobkach. Piszcie co chcecie, ale takie to były rządy.

Gość gość
Przedszkola i szkoły polikwidowane i nadal likwidują. W mojej gminie co roku jest zadyma, bo urzędnicy z powodu braku dzieci, zamykają małe szkoły. Co roku inną i co roku rodzice podnoszą gwałt.

Gość gość
Bo to bylo po tym jak Kaczynski poszedl do zwyklego polskiego sklepu i kupil kilka normalnych typowych poslkich produktow, ktore kupuje kazdy z nas i pokazal publicznie paragon. Uwazam, ze mial racje, ze to zrobil. Wtedy PO odbilo pileczke, ze po co poszedl do prywatnego polskiego sklepu skoro mogl isc do Biedronki. ...Dodatkowy bonus za wspieranie polskich przedsiebiorcow. :o

Gość gość
gość dziś Super ze im kupujesz...jedynie nie rozumiem z jakiej racji masz na to dostać kasę skoro dzieciaka powołać umiałas na ten swiat i chyba wiedziałaś ile kosztuje xx ale to nie ja sobie to wymyśliłam 500+ i nie ja to zarządziłam tylko rząd. Utrzymywałam dzieci wcześniej i utrzymywać będę je nadal, a dlaczego mam nie wziąć jak dają? Zawodowa bezrobotna Kowalska przepierdzieli na fajki i browary, jej dzieci złotówki z tego nie zobaczą, bo ona ma je w d***e i w ogóle nie ma moralnych dylematów, a ja ciężko pracuję, płacę podatki, wychowuję dzieci i poświęcam im czas jak należy, nigdy nic mi się nie należało oprócz bata i tyrady i mam honorowo rezygnować?

Gość gość
Ja nie rozumiem osòb, ktòre naskakują nas tych cvo mają więcej dzieci niż jedno. Ja mam dwòjkę zaplanowane wymarzone. Dawałam radę bez 500 zł ale jak dają to będę brała. Czemu nie? To nie moja wina, że dają od drugiego dziecka. Gdzie indziej proszę kierować pretensję. Na razie pewnie będę odkładała a jak wròcę do pracy to dołoże do przedszkola albo opiekunki.

Gość gość
Przecież zawodowa Kowalska nie otrzyma kasy do ręki. Z takimi pomiotami chodzi na zakupy pracownik socjalny! Chyba, że potem będzie chodzić po ludziach próbując cichaczem sprzedawać te kasze, mąki i ser... tylko kto to od niej kupi? :D

Gość gość
Uważam, że powinno dostać każde dziecko ale nie będę z tego powodu rezygnować z tej kasy na moje dzieci. Podpisałam petycję w tej sprawie i podpiszę jeszcze 100 jak będzie trzeba żeby jedynacy też dostali ale rezygnowanie ze świadczenia niczego nie załatwi bo tak jak tu ktoś powiedział patolki oporów nie mają a ja mam sie honorem unosić?

Gość gość
gość dziś bardzo różnie to bywa nie każda patolka jest pod nadzorem opiekunów. jest wiele patolek tzw niezdiagnozowanych zapewniam cię

Gość gość
Ale po co ta petycja? Przecież zamysłem ustawy jest to, żebyście mieli więcej niż 1 dziecko. Jak dadzą na każde, to każdy będzie miał po 1. Zresztą pierwsze też może dostać jeśli spełnia kryterium dochodowe. Jeśli jedynak ma oboje rodziców, którzy na niego łożą, to jest im jako rodzinie łatwiej niż rodzinom 2+. Im więcej dzieci tym większe wpływy budżetowe w przyszłości. Czego wy nie rozumiecie, bo ja nie kumam? Ta ustawa nie ma być w zamyśle rozdawnictwem tylko długoterminową inwestycją. Jeśli ktoś tego nie ogarnia to ręce opadają i tyle.

Gość gość
14:44 Jeśli nie wiesz czegoś na pewno to nie pisz. Bo wymyślać i straszyć to każdy może.

Gość gość
No własnie bez sensu że nie ma górnego ograniczenia, myślę, że wkrótce to zmienią. Powinno być od pierwszego dziecka, ale z górnym ograniczeniem powiedzmy max 2 tys. na osobę. Są przecież rodziny zarabiające po 10, 20 30 tysięcy miesięcznie przy dwójce dzieci

Gość gość
Powiem więcej: jak jedziecie do UK, IE, DE to się zachłystujecie pieniędzmi na dzieci i psioczycie, że w PL tak nie ma, a jak w PL teraz też macie to znowu psioczycie, że też źle. Polak to całe życie ze skrzywioną gębą chodzi. Zawsze ma niedobrze. Zobaczcie jak się Polacy na emigracji mnożą: po 3 dzieci mają i się cieszą z pomocy państwa, a w Polsce tylko narzekania, że po co pomoc państwa, że niby chcecie samych jedynaków. Bullsh*it! Wcześniej na Kafe od lat były same tematy o tym jak cudownie jest zagranicą mieć dzieci, że co sobie w PL rząd myśli dając 60 zł rodzinnego, a teraz macie konkretne pieniądze i znowu ku*rwa źle! :D Koń by się uśmiał! Myślicie, że w UK to wam darmo dają? Fabryki odprowadzają za was podatki tak jak wszędzie i potem z tych podatków dostajecie zasiłki.

Gość gość
gość dziś [00:41 no nie wiem, czy 801 zł na osobę to dobra sytuacja materialna. Ja mam 1000 i też nie mogę sobie na wiele rzeczy pozwolić.

Gość gość
na fryzjera, na remont w domu, na kosmetyczke, na skorzana torebke, na piękny wełniany plaszczi może jeszcze piekna sukienke z welny za 900zl ( marze o niej)

Gość gość
na nowe zęby

Gość gość
najprzykrzejsze są te posty, w których piszecie ile to za te 500 kupicie - i żarcie ekologiczne, i ciuchy z sieciówek, baseny i w ogóle. A prawda jest taka, że jedna choroba i tego nie ma.

Gość gość
Ja z przyjemnościä przepiję. Dziecko nie potrzebuje kasy.