Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przypominam nie prowadzamy dzieci za zabawy halloween

Polecane posty

Gość gość
co kogo obchodzi co chcecie z mężem robić? Chcecie to chcecie, chyba że szukasz lajków jak podasz na YT.

Gość Oleofobowy
A poniższ link opisuje wierzenia i praktyki Wicca które miesza w halloween. Nie taką niewinną zabawą zwłaszcza gdy łączy się to z "bawieniem" w wywoływanie duchów. Samo Wicca to takie neopogańskie czarostwo połączone z transami i psychologią Jungowską. Ale innych linków Wam nie podam bo mogą zaprowadzić w rejony z których niektórym ciężko wrócić a które łączą się nawet z miejskimi legendami i potrafią zahaczać o dosłowny satanism a nie tylko taki zakamuflowany: http://contenderministries.org/wicca.php

Gość Oleofobowy
Cóż są strony których samo czytanie potrafi dawać złe pomysły.

Idź i powiedz to ponad 1 miliardowi wyznawców że ich reinkarnacja jest nielogiczna. Zobaczysz co ci odpowiedzą.

Gość Oleofobowy
Pomiając kwestie duchowe to pod wzgłędem emocjonalnym z ludżmi potrafią dziać się różne rzeczy. I to nawet w neo i nie neo chrześcijańskich związkach wyznaniowych bo i tam fałszywe doktryny się pojawiają. Okej idę spać.

Gość Oleofobowy
@synfubu Może powiedzieliby mi coś podobnego co powiedziałoby im 2,2mld chrześcijan. Chyba że większość wyznawców chrześcijaństwa (większość to katolicy) oraz reinkarnacji i co kto tam woli jest pogubiona w swoich przekonaniach (zwłaszcza, ale nie tylko, tzw. katolicy). W końcu 25% (czy coś) tzw.chrześcijan wierzy w reinkarnację. Poza tym mówię swoje jednemu (Tobie) a Ty nawet nie chcesz przeczytać wskazanych argumentów ^^ tak to my się możemy piłeczką przerzucać do dnia Sądu, Nirvany czy czego kto woli

Gość Oleofobowy
@synfubu Poza tym pisałeś że w reinkarnację się nie wierzy a teraz piszesz o wyznawcach. Ja myślałem że wyznawanie to to samo co wierzenie :) Przeczytaj chociaż link do strony na Bible.org. Dobranoc...

Gość gość
Łeee, reinkarnacja, chrześcijaństwo, buddyzm, islam, judaizm, hinduizm, bahaizm, taoizm, hellenizm (to tylko garstka wiar). Dużo słabeuszy ta Ziemoa dźwiga. Za dużo. Stanowczo za dużo gdzie rozum i umysł nie istnieje. Dobrze że Ateizm nie jest wiarą i na szczęście, normalni ludzie jeszcze istnieją na TEJ Ziemi.

Gość gość
ateizm to takze wiara wierza ze niema boga

Gość gość
Ja też nie mogę się nadziwić że wszystko co amerykańskie to w moment się u nas przyjmuje.ludzie po co wam to ??????swoje zwyczaje ,polskie szanujcie,nie zapominajcie!!!!ameryka nie jest w unii a nami żądzi dlaczego???????????????polska się jej słucha ,po co się pytam??????????????swoich świąt własnych nie macie???????????????

Gość gość
amerykę w polsce chcą zrobić

Gość Oleofobowy
@gość 03:54 Rozum i umysł nie istnieje? Toż kto oksymoron. I to buddystyczny, a Ty podobno ateista. Masz rozum i przyszło Ci na myśl że rozum i to napisałeś, więc jak może nie istnieć coś (np.Twój umysł) skoro powstały Twe myśli w tym czymś (w Twoim umyśle). Jak Ci ktoś da w gębę to powiesz że ból nie istnieje bo to tylko impulsy elektryczne? A te impulsy to co? Nie istnieją? Poza tym zaraz piszesz że to szczęście że jeszcze ISTNIEJĄ normalni ludzie na tej Ziemi.Ludzie istnieją gdy rozum i umysł nie? Dziwne

Gość Oleofobowy
@gość 03:54 Tylko w istniejącym ludzkim umyśle mogą zaistnieć tak niespójne myśli ^^

Gość Oleofobowy
@gość 03:54 Tylko w istniejącym ludzkim umyśle mogą zaistnieć tak niespójne myśli ^^

Gość Oleofobowy
@gość 03:54 Errata: Toż TO (a nie kto) oksymoron.

Gość Oleofobowy
@SnuFubu Daj mi trochę czasu na napisanie tego co mam do napisania. Powiem Ci kiedy skończę pisać tyradę ^^

Gość Oleofobowy
@SynuFubu Budda nie uczył by nie dyskutować, a Ty podałeś link do filmiku na YT zatytułowany "Nie chce mi się gadać". Obejrzę w cafejce, bo na smartfonie nie chce mi się wczytać. Problem tylko w tym że według Ciebie mądry bada wszelkie religie, na co nawet Biblia wskazuje acz w sensie by sprawdzać co odrzucić jako niezgodne z Biblią. Ty mówisz że religia to czyjeś wyuczenie, ale moźe ten ktoś mówi w trybie oznajmiającym (jak Ty), bo ja religijnych rytuałów nie odprawiam. Dla mnie Biblia to żywe Słowo Boga.

Gość Oleofobowy
@SynuFubu Coś do badania (jak wspominałeś). Mówię że żywe bo dla KK własna (poza papieska) interpretacja to jak pośmiertna egzaminacja (badanie) martwego tekstu. Jestem pewien że dla KK biblia to marty tekst, mimo że Biblia mówi co innego, a KK rzekomo się na niej opiera.

Gość Oleofobowy
@SynFubu Przy czym Tobie nie chce się badać (to pewnie ten buddyjski pesymizm ad poznania), bo nawet nhe chcesz odnieść się do argumentów spod ww. linków (przetłumaczę część spod Bible.org ale przez to wyjdzie tu mała litania). Więc widać że nie zgłębiłeś innych religii (dla niektórych buddystów to bezcelowe, o czym dalej). Masz tylko włączony tryb oznajmiający, więc nie dziw się że ktoś cytując Biblię też tak może wyglądać.

Nawet jeśli założyć że biblia to słowo boże, to co było słowem bożym przed biblią?

"a Ty podałeś link do filmiku na YT zatytułowany "Nie chce mi się gadać"" x To klasyk tekstowy Lindy z filmu Pasikowskiego pt "Psy". Jeśli go nie znasz to tym bardziej nie chce mi się z tobą gadać.

Gość Oleofobowy
@SynFubu Biorąc pod uwagę różne poglądy w buddyźmie na Wschodzie, to reinkarnacja implikuje uwięzienie dusz, czy ducha w ciele (koncept więzienia był też w Matrix'ie). Tyle że ten koncept sugeruje uwięzienie w obcym ciele (licząc co najmniej od drugej inkarnacji, tj. wcielenia). Ale to by zaprzeczało jedności jaką duch, czy umysł stanowi z ciałem, tak że nie czujemy dyskomfortu lub obcości naszego ciała chyba że nie jesteśmy zdrowi.

Ty nic nie rozumiesz, absolutnie nic - jesteś żółtodziobem po prostu. Reinkarnacja to nie życie w nowym ciele starej duszy tylko nowe życie nowej duszy w nowym ciele. A w trakcie życia reinkarnacja to umieranie i odradzanie się w sobie, zdobywanie nowych poziomów, nawet w piosenkach masz podobne teksty "Umieram w sobie itp itd". To zarys tego o co tu chodzi.

Gość Oleofobowy
@SynFubu Poczekaj aż skończę swoją litanię, bo podobno nie che Ci się ze mną gadać, a gadasz. I rozumiem że cytat z Psów mam rozumieć inaczej niż dosłownie. Albo że będzie Ci się chciało ze mną gadać jak spełnię jakiś warunek. Może jak zdam quiz filmowy to Ci się zachce gadać. Foch to foch. Mógłby sparafrazować że przy Tobie nigdy bym się nie najadł i Ci się nie dam... ale byłoby to może trochę wyrwane z kontekstu, co. "Sorry mamuś", mea culpa. I daj dokończć co mam do napisania jak nie chcesz gadać.

Gość Oleofobowy
@SynFubu P.S. Lepsze filmy widziałem. I wolę science fiction bo by było wszystko dla ludzi możliwe gdyby nie Bóg, więc fantazje sf nie zawsze muszą się mijać z prawdą. Polecam Battlestar Galactica (lista odcinków pod jednym z ww. linków kafeterii).

Gość Oleofobowy
@SynFubu O łał nowe życie nowej duszy w nowym cielem. To czego dusza ma się nauczyć nic nie wiedząc co poprzednio zrobiła źle by już nie popeniać tych samych LUB nowych błędów nie zachowując wspomniej z poprzednich wcieleń, gorzej będąc nową duszą a nie kontynuacją poprzedniej. Tworzysz nowy koncept na reinkarnację o którym ludzie Wschodu nie słyszeli. Co więcej koncept jest niespójny, bo to nie reinkarnacja tylko inkarnacja nowej duszy choćby w wiecznym cyklu powtarzania. Ale to musiałoby być resetowanie.

Gość Oleofobowy
@SynFubu Resetowanie nie reinkarnacja by to musiało być. Dzień Świstaka ale bez wiedzy że "Wszystko to wydarzyło się poprzednio i wydarzy się ponownie" cytując z BSG. Takie dejavu bez uczucia dejavu. Ale to nigdy by nie zaprowadziłoby do Nirvany bo co niby miałoby zakończyć taki cykl. Skąd byś miał wiedzieć że w ogóle jakiś cykl istnieje i się jeszcze domyślić co można by zrobić by go przerwać. Nie nazywaj kogoś żółtodziobem gdy Ci się nie chce nawet wskazać linków gdzie by poczytać o tym jak widzisz sprawę