Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

KWIETNIÓWKI 2018

Polecane posty

Gość Misza_83
Hej dziewczyny. Ja miałam dzisiaj wizytęi USG. Jestem w 11tydz i 3 dni. Mam cukier taki na górnej granicy więc już teraz muszę zrobić badanie z piciem pysznosciowej glukozy; ) poza tym wszystko ok. Kawał dziecko już dzisiaj widziałam; )

Gość Misza_83
Hej dziewczyny. Ja miałam dzisiaj wizytęi USG. Jestem w 11tydz i 3 dni. Mam cukier taki na górnej granicy więc już teraz muszę zrobić badanie z piciem pysznosciowej glukozy; ) poza tym wszystko ok. Kawał dziecko już dzisiaj widziałam; )

Gość gość
Ja mam wizytę jutro. Nareszcie! Już się nie mogę doczekać ale i mam mega stresa czy wszystko ok. Misza na kiedy masz termin ? I jeśli mogłabyś napisać to jakie wymiary ma dziecko ?

Gość Misza_83
Termin 8.04. Dziecko ma 5 cm. Kawał człowieka.

Gość Ewa31lat
Hej i ja dziś miałam pierwsze usg, według lekarza wszystko jest ok, dziecko ma 15 mm jestem w 7 tyg i 5 dniu według ostatniej miesiączki termin na 28. 04 według usg 27. 04 dzień różnicy

Witam ja też będę mamą w kwietniu :D Termin mam na 16 kwietnia. Dobrze , że znalazłam wątek gdzie ktoś będzie na bieżąco jak ja :D Obecnie 9 tydz. Czy to normalne , że nie mam typowych objawów ciąży ? Nie wymiotuję , nie jestem senna , wręcz przeciwnie czuję się lepiej niż przed ciążą. trochę mnie to martwi , bo zawsze słyszę , że dziewczyny mają problem z mdłościami.a wy co tym myślicie ?

Gość gośćzzzzzz
MalaMigotka nie, znaczy ponoc dzieci ktore ostro dawaly sie we znaki mamie, nim sie urodzily, sa inteligetniejsze. Na pocieszenie moja cora jest zupelnie zdrowo rozwijajacym sie 10 latkiem i przy niej nie bylo mi kompletnie nic , a nic w ciazy. Ba czulam sie swietnie i nawet brzuch 36-38 tyg nie przeszkadzal w niczym. Za to teraz synus kochany tak meczy i dreczy ze .. szkoda gadac, chyba nie bylo objawu ktory mnie nie dopadl- lacznie z nadgminnym kichaniem, nietrzymaniem moczu, krwawieniem dziasel itd.. Zawsze mowilam ze facet to wytwor szatana , no i mam nauczke.

To moja pierwsza ciąża , więc miałam wątpliwości. : ) Jednak okazuje się , że to żaden powód do zmartwień. Jednak nie wydaje mi się , żeby brak objawów ciążowych miałby świadczyć czy rzutować na późniejszą inteligencję maluszka :D Ja znowu słyszałam , że kobiety , które mają liczne wypryski , przebarwienia na twarzy podczas ciąży , będą miały córeczki , bo podobno dziewczynki zabierają urodę swoim mamom. Ile kobiet tyle zabobonków. :D

Gość Misza_83
Ewa31lat a serducho słyszałaś jak bije? Ja dzisiaj słyszałam :)

Gość gość
MalaMigotka to badania przeprowadzone na dzieciach i wywiad z matkami. Gdzies kiedys w necie czytalam. A co do urody to zabobon! Hormony maja wplyw, a nie plec dziecka.

Gość Ewa31lat
Misza nie słyszałam ale widziałam :)

Gość Misza_83
Ja w 7 tygodniu też tylko widziałam a teraz słyszałam przez chwilkę. Lekarz mówił że dzieci nie lubią tego badania więc za długo to nie trwało. Wcześniej nie mówiłam o ciąży nikomu poza rodziną bo było za wcześnie i bałam się chwalić ale teraz chyba już mogę :D dzisiaj spotykam się na kawę z koleżanką i chyba jej powiem.

Gość KwietniowaOla
Cześć dziewczyny. Ja już po wizycie. Ciąża jest, 9 tydzień :) USG mam dopiero we wtorek, bo moj gin nie ma w swoim gabinecie sprzętu... Trochę głupio ale trudno przynajmniej lekarka jest miła. Dostałam też skierowanie na badanie prenatalne w 12 tyg. Muszę przyjmować luteinę i kwas foliowy, witamin nie brać żadnych na razie. Do tego mam L4 ale dostałam tez receptę na torecan w razie silnych wymiotów. I oczywiście do następnej wizyty za 2 tyg mam zrobić badania ogólne. To chyba tyle. Szkoda że maleństwa nie widziałam ale pocieszam się tym że w przyszłym tyg będzie już 10 tydz i będzie większy ;)

Gość Ewa31lat
KwietniowaOla Zaskoczyłaś mnie tym skierowaniem na badania prenatalne z tego co wiem daja je kobietą po 30 ciekawe czy i ja dostanę byłabym spokojniejsza gdybym miała je wykonane.

Gość KwietniowaOla
Ja dostalam, bo jestem po poronieniu. W sumie lekarka poszła mi na rękę :) ale cieszę się z tego przynajmniej będę spokojniejsza. W sumie to już niedługo :) ale często się zdarza że lekarze dają skierowanie gdzie nie ma tak naprawdę wskazań do tego, moja siostra np chodziła prywatnie i też dostała mimo że nie było wskazań. Zawsze się możesz podpytać.

Gość Ewa31lat
moja pani ginekolog pracuje również w klinice prenatalnej pewnie gdyby uważała,że jest taka potrzeba i by mi skierowanie dała, no w twoim przypadku to juz rozumiem skoro poroniłaś, przykro mi.

Gość KwietniowaOla
Na pewno darmowe badanie mają kobiety po 35 roku życia. Ale może jeszcze dostaniesz takie skierowanie, może mimo wszystko warto samemu się upomnieć. Masz jeszcze czas, z tego co pamiętam to jesteś w ok 7 tygodniu ?

Gość Ewa31lat
zapytam pewnie a jeśli nie dostanę to zrobię na własny koszt u nas w klinice to 200 zł

Gość Misza_83
No ja właśnie jak urodze to będę mieć już 35 na karku. Wiec należę do grupy, która ma te badania na NFZ. Ponieważ mam cukier w tej górnej granicy to lekarz zalecił mi żebym profilaktycznie zaczęła sobie dietę dla cukrzyków. Jestem na niej dopiero od wczoraj ale wydaje mi sie ze cały czas jem! Co to za dieta jak się cały czas je :D

Gość KwietniowaOla
To jest taki czas, ze bez skrupułów możesz sobie pozwolić na podjadanie ;) dodatkowymi kg będziemy martwić się w maju :p a ja coś czuję że przytyję całkiem sporo.. W ogóle jaki numer dziewczyny, wyobraźcie sobie że prawdopodobnie moja siostra też jest w ciąży ;) ma dostać okres w niedzielę ale mówi że coś czuje że nie dostanie go już. Będziemy we dwie chodzić z brzuchami jak piłka ;)

Gość Misza_83
Akurat w diecie dla cukrzyków chodzi o to żeby właśnie nie przytyć za dużo ;P

Gość Ewa31lat
Misza ja w poprzedniej ciaży miałam cukrzycę ciążową więc wiem co to znaczy. cukier mierzyłam 3 razy dziennie i już o 7 musiałam wstawać aby zjeść śniadanie bo cukier musiałam zanotować i co jakiś czas do kontroli. Na szczeście pilnowałam się bardzo i na każdej wizycie lekarka mnie bardzo chwaliła z wyników raz miałam bardzo wysoki cukier jak zjadłam na obiad paluszki rybne ta panierka była zabójcza. Ale jak urodziłam to nie miałam problemów z kg bo przy takiej diecie to mało się przybiera.

Gość Misza_83
Ewa to będziesz mi przepisy serwować ;) no ja tez od 7.00 muszę zaczynać jeść żeby się wyrobić z tymi wszystkimi posiłkami

Gość Ewa31lat
Nawet zeszyt prowadziłam ale już go gdzieś zapodziałam ehh :/ poki co sie ciesze ze narazie jem na co mam ochote glukoze pilam w 7 miesiacu jakos tak

Gość Ewa31lat
Ehh dziewczyny coś mnie bierze.Glowa mnie boli i katar się zaczyna :( A jak wasze samopoczucie?

Gość KwietniowaOla
Mnie też coś brało dwa dni temu ale jakoś udało mi się to zwalczyć. Dzisiaj mam taki wieczór na smutno trochę...

Gość Ewa31lat
I już leżę z gorączką 38 stopni ehh szkoda gadać . Spokojnej nocy.

Gość Misza_83
Oj Ewa to trzymaj się cieplutko. No teraz taka pogoda się zaczyna niestety. Cały czas pada i wieje. U mnie tak na Mazurach jest. Może u Was coś lepiej.

Gość Ewa31lat
Dzięki Misza już czuję się lepiej :)