Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

say-my-name

Wkładki domaciczne?

Polecane posty

Gość zuzia30
majusia82 dzieki za odpowiedz troszke sie juz uspokoilma ale wczoraj naczytalam sie ty;e opini o wkladkach ze wnocy spac nie moglam mam nadzieje ze moja psychoza minie pozdrawiam

Gość zuzia30
majusia82 wiesz ja juz tez nie czytam co pisza na internecie bo wciaz o tym mysle ale dziekuje ty mnie podnioslas na duchu o jest jeszce u mnie swieze ale mysle ze po zcasie o tym zapomne najwazniejsze narazie zeby nie bylo wpadku bo jakos na dzie dzisejszy nie wyobrazam sobie znowu zaczynac od nowa pieluch kaszki itp ale coz co ma byc to bedzie staram sie myslec pozytywnie no i mam nadzieje ze tez ubedzie mi troche kilogramow pozdrawiam

co do plamień ja tez miałam przed miesiączka i po niej przez pierwsze cykle, więc to raczej nic szczególnie niepokojącego, bo mój lekarz nie panikował ;)

Gość mela 72
Mam tyłozgięcie macicy i spotkałam się ze sprzecznymi informacjami co do możliwości stosowania wkładki .Czy ktoś wie coś na ten temat ?

z tego co wiem, jesli chodzi o Mirenę, to wystarczy inaczej insertor trzymać, jakby odwrotnie - w każdym razie tyłozgięcia nie ma w przeciwskazaniach w ulotce

Gość MonikaAnnaP
Jesze raz ja. Czy po stosunku z wkładką normalne są lekkie krwawienia. W momencie gdy wychodzi z was sperma pojawia się zabarwiona krwią, potem jest wszystko w pożądku.

wkładka działa od razu, a w pierwszych trzech miesiącach to większe jest ryzyko wydalenia wkładki - plamienia/krwawienia przez jakiś czas po założeniu są możliwe - zwyczajnie macica musi przywyknąć

Gość sqnx
Witam wszystkich. Jestem tu poraz pierwszy i ciesze się, że jest taki temat. Jestem prawie 10 tygodni po porodzie i swoją pierwszą wkładkę miałam założoną wczoraj, wszystko było ok miałam pozytywne nastawienie ... a tu nagle dzisiaj ogarnął mnie lekki strach... czy to możliwe, ze po jej wyjęciu będę miała problemy z zajściem w ciążę ( czytałam ze moze prowadzic do nieplodnosci) , ze moze byc rakotwórcza no i te wszystkie infekcje ???...nie wiem może za dużo czytam w internecie a nie wszystko jest prawdą.Pewnie wiekszosc z Was też miala takie obawy ...juz sama nie wiem, moze powinnam isc i ja usunąć .

rakotwórcza nie jest - to raz dwa - infekcje mogą się pojawiać w przypadku wkładek tradycyjnych (hormonalna tworzy czop śluzowy blokujący dostęp drobnoustrojów), ale najczęściej dzieje się tak w wyniku niesterylnego założenia/dużej wrażliwości/niedbania o higienę trzy - z tą niepłodnością to też głównie wynik nieprawidłowego założenie, jeśli w ogóle - a tabletki mogą zniszczyć wątrobę i też doprowadzić do niepłodności, natomiast zastrzyki doprowadzić do depresji z myślami samobójczymi... spokojnie - oczywiście, jeśli bardzo Cię męczą takie myśli, to nie ma sensu się doprowadzać na skraj załamania nerwowego, jednak głowa do góry - będzie dobrze

Gość sqnx
dzięki Wiedziemka ;) nie ma to jak ktoś Cie podniesie na duchu ;)) ja obecnie jestem w Islandii i nie mam tu kogo zapytać o radę , czytałam różne informacje ale jednak jak za dużo się czyta to chyba też nie jest dobrze ... niektórzy na prawdę niestworzone rzeczy wypisują i dlatego wolałam zapytać kogoś kto ma juz jakies doświadczenie . dzięki jeszcze raz , pozdrawiam

proszę :) jeśli chcesz poczytać coś pretensjonalniejszego to wejdź na stronę www.ladyinsert.pl - tam jest porównanie wkładek tradycyjnych z hormonalną (zawsze trochę wiedzy)

Gość ulllla
własnie mam po 17 dniach zazełam krwawić mam straszne bóle głowy,zaczełam sie pocić wyjme ją kolezanka w lutym miała udar mózgu lekarz powiedział jej ze miedzyinnymi po tabletkach antykoncepcyjnychi wkładka też to powoduje czuje sie okropnie

Gość bawa69
W moim pryzpadku Mirena niestety nie była korzystna. Mam 1 dziecko (cesarka) i zapragnęłam seksu bez stresu, ale niestety skończyło sie na torbieli jajnika i fatalnym, odrażającym tradziku w wieku 37 lat. Po 8 miesiącach usunęłam wkładkę. Torbiel na szczęscie zniknęła, ale z cerą walczyła bardzo gługo, pomogły mi dopiero retinole i autochemioterapia Jeśli któraś z Was ma problemy z cerą - przetłuszczanie, trądzik - niech sie dobrze zastanowi. Generalnie nie czułam sie zbyt dobrze: długie plamienia, napiety brzuch, stres (nigdy wcześniej nie brałam hormonów, nie mogę ze względu na przebyt wylew i operację naczyniaka mózgu) i chyba dobrze, że ją usunęłam bo głowa równiez mnie bolała. Mąz stwierdził , że czuł dyskomfort z powodu kłujacych niteczek (a miała być dodatkowa przyjemność:-) Nie zniechęcem, sama żałuję, że nie moge się dobrze zabezpieczyć, ale wszystkim paniom, które mają jakieś problemy zdrowotne radze ostrozność, szkoda 600 zł.

hmmm, ja mam problemy z cerą od zawsze i nie zauważyłam przy Mirenie pogorszenia... ale oczywiście to wszystko, jak już wielokrotnie pisałam zależy od czułości organizmu, bo ilość hormonu jest faktycznie minimalna, ale bardzo czuły organizm i ją wychwyci ulllo, masz ją dopiero 3 tydzień? może jednak przejdź się do lekarza i dobrze sprawdź wszystko, bo akurat pierwsze cykle mogą być rozchwiane po zamontowaniu wkładki, stąd może te krwawienie, a bóle głowy i poty, jeśli piszesz o Mirenie, powinny wkrótce ustąpić, organizm musi się przyzwyczaić, nie słyszałam o udarach mózgu spowodowanych używaniem wkładki (chyba, ze to ma związek z zakrzepicą, ale to przypadki liczone w ułamkach procent)

Gość kahan
Witam Panie mam dylemat jestem po 2 porodzie (wpadka) mam bardzo nieregularne miesiączki występuja co pare miesięcy do tej pory brałam tabletki antykoncepcyjne teraz lekarz zaproponawał mi spirale COOPER T . Mam pytanko czy któraś z Was miała takie problemy z okresem i ma spirale czy to będzie najlepszy środek antykoncepcyjny w tym przypadku ? czy jak założe tą spirale okres mi sie wyreguluje czy zaniknie nie chciała bym następnej wpadki mam 2 sliczne pociechy i to mi wystarczy pozdrawiam

Gość mam mirenę
juz raz pisałam-załóż sobie mirenę,to obecnie chyba najlepsza wkładka,nie będziesz wcale miesiaczkować;)

Gość zosiaczek
Ratunku od maja mam założoną wkładke cooper t wszystko pieknie ładnie jestem zadowolona ale nie mam okresu jestem po 2 porodzie (cesarka)czy któraś z was tak miała aaaa przed porodami okres występował nieregularnie co pare miesięcy. Ratunku czy jest sie czego obawiac !!!!!!!!!

Gość EDUORD
Dziś znalazłam to forum. Dzieki Kobietki, że jesteście! Od piątku mam założoną Cooper T i milion myśli w głowie. Założenie bolało, jak diabli bolało :( Po zabiegu musiałam brać przeciwbólowy czopek z Diclofenacu, bo ledwo do domu dojechałam. Sobota - ból. Niedziela, poniedziałek, wtorek - tak jakby bolesne podbrzusze i jajniki. Masakra - czemu nikt mi nie powiedział, że to boli. I kiedy przestanie. Konsultacje z koleżankami,które tez mają coopera - ich nic nie bolało! Po zabiegu miałam USG od razu i stwierdzenie, że jest ok. Teraz mam przyjść na kontrolę po kolejnym okresie, ale jak narazie jeszcze ten mi sie nie skończył (8 dzień!). Brałam przez wiele lat hormony (Tricular i Jasmin), komfort pełen, ale niestety, wiek, wątroba robią swoje i dlatego zdecydowałam się na wkładkę. Teraz jestem w lekkim szoku. Nieregularne i bolesne miesiączki??? Lekarz mówił tylko, że obfite... Po tabletkach miałam z zegarkiem w ręku co 28 dni i zero dolegliwości. Wszystkie wakacje i wyjazdy mogłam sobie poplanować "na czysto". Troche mnie zmartwiłyście. Powiedzcie mi tylko, kiedy przestana pobolewać mnie te jajniki, bo zaczynam mieć obawy czy ta wkładka jednak jest dobrze umieszczona, skoro tak bolało jej założenie i teraz mam jeszcze bóle.

niestety każdy organizm reaguje inaczej i trzeba się liczyć z tym, że pierwsze trzy, cztery cykle mogą być nieco odmienne od innych, każdego też inaczej boli/nie boli, jeśli kontrola wykazała prawidłowe położenie wkłdki t trzeba się uzbroić w cierpliwość i przeczekać okres do następnej, te objawy nie muszą sugerować, że coś jest nie w porządku, a co do zaniku miesiączki to zawsze można zrobić test ciążowy

Gość magdafikus
Witam.Ja miałam już drugą założoną wkładkę.Pierwszą miałam na 5 lat w 2001r., a drugą w 2006r. i teraz w tym miesiącu byłam u ginekologa na wyjęcie wkładki.Gdy miałam wkładkę to okres miałam bardzo nieregularny nawet przedłużał się do 50 dni,i bardzo miałam obfite miesiączki.Lekarz powiedział, że tak może byc przy wkładce.ale nie narzekałam na wkładkę,była bardzo skuteczna.Teraz chciałabym miec drugie dziecko,syn ma już 10 lat najwyższy czas na drugie.Pytałam się lekarza czy muszę odczekac żeby zajśc w ciążę, powiedział że nie.Ale ciekawe po jakim czasie zajdę w ciążę. Mam nadzieję, że niedługo.Lekarz mówił że nie wolno sie stresowac na spokojnie trzeba.Niech mi któraś z dziewczyn napisze jak długo po wyjęciu wkładki zaszła w ciążę?

Gość Alka30
Witam, Planuję założyc spiralkę, mam 30 lat ,1 dziecko, trochę czytałam w necie ale nie wiem na jaką sie zdecydować. Raczej taka klasyczna, bez hormonów. Dziewczyny, doradźcie coś. Pozdrawiam,

Gość magdafikus
Witam.Ja osobiście polecam wkładkę novaT380 jest super.Ja miałam pierwszą założoną w 2001r. na 5 lat bo mamy jedno dziecko i na razie nie chcielismy drugiego.Drugą założył mi lekarz w 2006 do teraz.Na początku lekarz kazał sprawdzac te nitki czy są w środku czy wkładka nie wypadła a po miesiącu już rzadziej sprawdzałam bo idealnie sie dopasowała.Koszt założenia plus wizyta lekarska to 300 zł. Jeśli nie chcesz miec dziecka przez najbliższe 3 lata to załóz sobie na 3 lata wkładkę.Zresztą potem jak już będziecie chcieli miec drugie dziecko to w każdej chwili można ją wyjąc.Naprawde polecam tęn rodzaj wkładki,jest super.Przy wkładce jest okres nieregularny i obfity .

Gość magdafikus
Ja okres miałam co 34 dni, co 21 dni co 50 dni nawet, a obfity był szczególnie w 3 dniu okresu.Ale nawet przez 2 dni mocno leciało.

Gość Alka30
50 dni to bym umarła ze stresu. Troche mnie to niepokoi.

Gość magdafikus
Ja jestem osoba nerwową trochę więc może tez dlatego tak bardzo mi się okres opóżniał,kazda kobieta inaczej reaguje na wkładkę.Najlepiej idz do lekarza on doradzi Ci najlepiej.Na początku to miałam tabletki przez rok, okres miałam jak w zegarku i nie był obfity to było dobre ale trzeba było pamietac o przyjęciu tabletki, a przy wkładce tylko na początku trzeba sprawdzac te nitki czy są.Wkładka jest wygodna nie odczywasz jej, partner tez nie.

magdofikus, co do zachodzenia w ciążę po stosowaniu wkładki słyszałam, że to zależy od organizmu, jak szybko dojdzie do siebie po towarzyszce, ale że wkładki tradycyjne nijak na płodność nie wpływają, więc zaciążanie przechodzi tak jak normalnie powodzenia

Gość Marta_24
hej dziewczyny, ja zdecydowalam sie na mirene juz mam umowiony termin na koniec tego miesiaca, taka wkladke polecil mi moj gin. Powiedzial ze te zwykle miedziane sa liche i zdarzaja sie wpadki uczulenia itp. Mirena niewazne jak sie ulozy moze sie przekrecac ale w ciaze sie nie zajdzie bo uwalnia ona te swoje hormonki w malych ilosciach. jak czytam te wasze posty to mam mieszane uczucia duzo jest za i przeciw. Mam nadzieje ze gin dobrze mi doradza. Powiedzial ze po mirenie mozna zajsc w ciaze od razu po wyjeciu, ze mozna na poczatku plamin ale to jest normalne przeciez organizm musi sie przyzwyczaic do nowej rzeczy w ciele. Nie wiem jakie sa koszta zalozenia w waszych miastach ale ja jestem z Warszawy i Mirenka bedzie mnie kosztowac 650 zl + 300 zl za zalozenie. Mam nadzieje ze nie bede zalowac, mam juz jedno dziecko i za ilka lat chcialabym miec nastepne mam nadzieje ze nie bedzie z tym problemu. No i zeby samopoczucie bylo lepsze gnebily mmnie ciagle bole glowy po tabletkach wiec teraz chce sprobowac tej wkladki mam nadzieje ze bedzie lepiej no i przyjemnosc z seksu tez ale samopoczucie i zdrowie najwazniejsze. Pozdrawiam

Gość Marta_24
hej dziewczyny, ja zdecydowalam sie na mirene juz mam umowiony termin na koniec tego miesiaca, taka wkladke polecil mi moj gin. Powiedzial ze te zwykle miedziane sa liche i zdarzaja sie wpadki uczulenia itp. Mirena niewazne jak sie ulozy moze sie przekrecac ale w ciaze sie nie zajdzie bo uwalnia ona te swoje hormonki w malych ilosciach. jak czytam te wasze posty to mam mieszane uczucia duzo jest za i przeciw. Mam nadzieje ze gin dobrze mi doradza. Powiedzial ze po mirenie mozna zajsc w ciaze od razu po wyjeciu, ze mozna na poczatku plamin ale to jest normalne przeciez organizm musi sie przyzwyczaic do nowej rzeczy w ciele. Nie wiem jakie sa koszta zalozenia w waszych miastach ale ja jestem z Warszawy i Mirenka bedzie mnie kosztowac 650 zl + 300 zl za zalozenie. Mam nadzieje ze nie bede zalowac, mam juz jedno dziecko i za ilka lat chcialabym miec nastepne mam nadzieje ze nie bedzie z tym problemu. No i zeby samopoczucie bylo lepsze gnebily mmnie ciagle bole glowy po tabletkach wiec teraz chce sprobowac tej wkladki mam nadzieje ze bedzie lepiej no i przyjemnosc z seksu tez ale samopoczucie i zdrowie najwazniejsze. Pozdrawiam

Gość Marta_24