Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eRCe

Preludium.

Polecane posty

29 minut temu, pokraka napisał:

Trzeba pójść na spacer. Nazbierać kasztanów, żołędzi, jarzębiny i kolorowych lisci. Bo nie wiadomo o jakiej porze dnia czy nocy padnie hasło "na jutro trzeba przynieść dary jesieni do szkoły".  

Moja córka juz nie potrzebuje, jest za stara. 

Przed chwilą, HHefner napisał:

I dobrze, ja bym zrobił zadymę 

Tylko że kara stawiania do kąta i temu podobne mają jakiś cel. Niech syn Zenka Martyniuka będzie koronnym przykładem owoców bezstresowego wychowania, w którym nie ma w zasadzie żadnej odpowiedzialności za własne poczynania.

5 minut temu, HHefner napisał:

I dobrze, ja bym zrobił zadymę 

Ale bez prokuratury? 😉

Mojemu proboszczowi należy się godzina klęczenia na grochu za to co dopuszcza na mszy nieliturgicznego.

7 minut temu, eRCe napisał:

Nauka szycia – igłą i nicią – autentycznie przydała mi się na lekcjach techniki

Yeah! Najlepsza rzecz na technice. Zszywam bezśladowo dziury w kurtkach 😅

7 minut temu, HHefner napisał:

A nie zbierają na kilogramy do skupu?

11 minut temu, eRCe napisał:

Nauka szycia – igłą i nicią – autentycznie przydała mi się na lekcjach techniki. 

Znajdź pretekst, a bat się ukręci. 😉

Już nawet nie pamiętam czy cokolwiek mi się przydało 😝

11 minut temu, HHefner napisał:

Moi już też a i ostatnio już mieli nie zlecać prac rodziców 😉 tzn nie pozwalać na robienie prac w domu. 

11 minut temu, eRCe napisał:

Tylko że kara stawiania do kąta i temu podobne mają jakiś cel. Niech syn Zenka Martyniuka będzie koronnym przykładem owoców bezstresowego wychowania, w którym nie ma w zasadzie żadnej odpowiedzialności za własne poczynania.

Tylko, że kary uczą tylko unikania kary, nie uczą odpowiedzialności i nie uczą dobrych nawyków. 

12 minut temu, pokraka napisał:

Tylko, że kary uczą tylko unikania kary, nie uczą odpowiedzialności i nie uczą dobrych nawyków. 

Budzą w głowie młodego człowieka pojęcie konsekwencji własnych zachowań, pokazują ciąg przyczynowo-skutkowy.

To nikt inny jak syn Zenka szczerze wspominał w wywiadzie u "Żurnalisty", że jego rówieśnicy dostawali kary, gdy narozrabiali, a on w zasadzie nic – i to są jego własne refleksje. Ci rówieśnicy stanowią dziś funkcjonującą część społeczeństwa, a on sam – nieszczególnie.

Kolejna refleksja, to jak rola ojca jest potrzebna w życiu dziecka. Matki mają tendencję do zagłaskiwania, a ojciec jest rodzicem kochającym, ale też dyscyplinującym.

Edytowano przez eRCe

10 minut temu, eRCe napisał:

Budzą w głowie młodego człowieka pojęcie konsekwencji własnych zachowań, pokazują ciąg przyczynowo-skutkowy.

To nikt inny jak syn Zenka szczerze wspominał w wywiadzie u "Żurnalisty", że jego rówieśnicy dostawali kary, gdy narozrabiali, a on w zasadzie nic – i to są jego własne refleksje. Ci rówieśnicy stanowią dziś funkcjonującą część społeczeństwa, a on sam – nieszczególnie.

Kolejna refleksja, to jak rola ojca jest potrzebna w życiu dziecka. Matki mają tendencję do zagłaskiwania, a ojciec jest rodzicem kochającym, ale też dyscyplinującym.

Kara jeśli już powinna być dotkliwa dla dziecka oczywiście nie mam na myśli przemocy ani klapsa. Postawienie do kata bynajmniej taka karą nie jest. A martyniuk za dużo miał hajsu bez kontroli gdy powinien być odcięty po wybrykach. Tak często kończą banany bo już nie wiedzą na czym dùpa jeździć ma od nadmiaru 

6 minut temu, eRCe napisał:

Dobra to jaki związek przyczynowo skutkowy jest między zbiciem talerza a klapsem? Żaden  konsekwencja zbicia talerza jest konieczność posprzątania i ew kupna nowego talerza i o to chodzi by nie karać a wyciągać konsekwencjie. 

Karania zabiją inicjatywę i powoduje unikanie kary i bierność. Np w pracy gdzie jest tylko o... każdy robi jak najmniej by uniknąć o...u nie wychyla się nie bierze nowych zadań nic. Dzieci nie są głupsze 😁

Zdaje sobie sprawę, że czasem nie ma żadnej naturalnej konsekwencji i nie można zrobić nic poza ukaraniem.

Natomiast co do zasady powinno się  wyciągać konsekwencje.

• Like 2

1 minutę temu, pokraka napisał:

Dobra to jaki związek przyczynowo skutkowy jest między zbiciem talerza a klapsem? Żaden  konsekwencja zbicia talerza jest konieczność posprzątania i ew kupna nowego talerza i o to chodzi by nie karać a wyciągać konsekwencjie. 

Karania zabiją inicjatywę i powoduje unikanie kary i bierność. Np w pracy gdzie jest tylko o... każdy robi jak najmniej by uniknąć o...u nie wychyla się nie bierze nowych zadań nic. Dzieci nie są głupsze 😁

Zdaje sobie sprawę, że czasem nie ma żadnej naturalnej konsekwencji i nie można zrobić nic poza ukaraniem.

Otóż to

20 minut temu, pokraka napisał:

w sumie miałem się całkowicie zgodzić ALE

jedziesz sobie 55km/h, było ograniczenie 50 - dostajesz mandat 100zł -> to jest kara czy konsekwencja?

bo konsekwencją tego, że przekroczyłaś prędkość jest nic - nic się nikomu nie stało, niczego nie trzeba naprawiać, nie ma komu zadośćuczynić

wychodzi na to, że konsekwencja jest naprawieniem szkody

a kara jest karą (ale jestem oczytany i mam bogate słownictwo) za przekroczenie normy

więc wychodzi na to, że potrzebne jest i jedno i drugie

7 minut temu, ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє napisał:

jedziesz sobie 55km/h, było ograniczenie 50 - dostajesz mandat 100zł -> to jest kara czy konsekwencja?

bo konsekwencją tego, że przekroczyłaś prędkość jest nic - nic się nikomu nie stało, niczego nie trzeba naprawiać, nie ma komu zadośćuczynić

a kara jest karą (ale jestem oczytany i mam bogate słownictwo) za przekroczenie normy

Prawo nie jest od tego by wychowywać ono karze. To są mandaty karne. Ma za zadanie wywołać unikanie kary czyli mandatu. 

Edytowano przez pokraka
  • Thanks 1

3 minuty temu, ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє napisał:

Tylko że ty właśnie mieszasz dwie zupełnie różne rzeczy odpowiedzialnosc za naruszenie norm w dorosłym społeczeństwie i wychowywanie dziecka. Mandat ma funkcję kary za złamanie przepisu i ma zniechęcać do ponownego jego naruszenia natomiast wychowanie ma przede wszystkim nauczyć dziecko rozumienia zasad, samokontroli i odpowiedzialności za własne decyzje. To że w prawie funkcjonują kary nie oznacza automatycznie że kara jest konieczna metodą uczenia dziecka właściwego zachowania. Dziecko dopiero uczy się zasad, rozumienia ich sensu przewidywania skutków własnego zachowania i ponoszenia za nie odpowiedzialności, samo ukaranie go nie załatwia procesu wychowawczego. Można wymusić posłuszeństwo karą, ale czym innym jest sprawić, żeby dziecko samo rozumiało dlaczego pewnych rzeczy nie robić i potrafiło kierować swoim zachowaniem również wtedy gdy nikt go nie kontroluje.

Przed chwilą, ωу¢нσ∂zє ηα ¢нωιℓє napisał:

do kata to rzeczywiście zbyt surowa kara

Wez mnie nie w...iaj chenio

Edytowano przez WywâloneJaja

6 minut temu, WywâloneJaja napisał:

Konkluzja jest taka że stawianie dzieci do kata i bicie po dupje to żadna kara. 

To kara tylko nie wychowująca i nie ucząca niczego dobrego.  

1 godzinę temu, eRCe napisał:

Jedynym celem takich kar jest zawstydzanie. To nie są metody współcześnie zalecane przez psychologów, aktualnie zalecany jest dialog z dzieckiem, dopóki zrozumie.

Przed chwilą, pokraka napisał:

To kara tylko nie wychowująca i nie ucząca niczego dobrego.  

Tak też napisałam. 

• Like 1

51 minut temu, eRCe napisał:

Nie każdy się nadaje aby być rodzicem. Żona Zenka to była prosta kobiecina, zanim zaczela jezdzic mercedesem i bywać na salonach, Zenka nie było wcale w domu bo robił hajsy, no i przepis na katastrofe gotowy

Przed chwilą, BellaS napisał:

Nie każdy się nadaje aby być rodzicem. Żona Zenka to była prosta kobiecina, zanim zaczela jezdzic mercedesem i bywać na salonach, Zenka nie było wcale w domu bo robił hajsy, no i przepis na katastrofe gotowy

A skąd wiesz ze prosta? Znasz ja osobiście?

3 minuty temu, salix napisał:

Tylko że ty właśnie mieszasz dwie zupełnie różne rzeczy odpowiedzialnosc za naruszenie norm w dorosłym społeczeństwie i wychowywanie dziecka. Mandat ma funkcję kary za złamanie przepisu i ma zniechęcać do ponownego jego naruszenia natomiast wychowanie ma przede wszystkim nauczyć dziecko rozumienia zasad, samokontroli i odpowiedzialności za własne decyzje. To że w prawie funkcjonują kary nie oznacza automatycznie że kara jest konieczna metodą uczenia dziecka właściwego zachowania. Dziecko dopiero uczy się zasad, rozumienia ich sensu przewidywania skutków własnego zachowania i ponoszenia za nie odpowiedzialności, samo ukaranie go nie załatwia procesu wychowawczego. Można wymusić posłuszeństwo karą, ale czym innym jest sprawić, żeby dziecko samo rozumiało dlaczego pewnych rzeczy nie robić i potrafiło kierować swoim zachowaniem również wtedy gdy nikt go nie kontroluje.

Problem jest taki, że my chcemy dziecko wychować. Nie chcemy go tresować by unikało kary ( przynajmniej normalny rodzic nie chce) ale aby było dobrym człowiekiem. Podejmowało inicjatywę, nie było się działać, ale jednocześnie było świadomie, że jego czyny pociągają pewnie konsekwencję. 

1 minutę temu, pokraka napisał:

Problem jest taki, że my chcemy dziecko wychować. Nie chcemy go tresować by unikało kary ( przynajmniej normalny rodzic nie chce) ale aby było dobrym człowiekiem. Podejmowało inicjatywę, nie było się działać, ale jednocześnie było świadomie, że jego czyny pociągają pewnie konsekwencję. 

Człowiek się uczy przez naśladownictwo. 80 procent pewności że będzie jak matka lub ojciec bo nie ma innej opcji. Reszta to indywidalne cechy. Z guwna bata nie ukręci takie są prawa 

9 minut temu, BellaS napisał:

Jedynym celem takich kar jest zawstydzanie. To nie są metody współcześnie zalecane przez psychologów, aktualnie zalecany jest dialog z dzieckiem, dopóki zrozumie.

"Niewolno, niewolno, niewolno. Rozmowy, tlumaczenia..."

Bardzo polecam ten wywiad u Żurnalisty, bo to jest wypisz, wymaluj schemat kształtowania się tego człowieka.

Poważnie. 😉 On mówi, że jego rówieśnicy mieli szlabany na coś, gdy nabroili a on rozmowy, a w najgorszych jego odpałach opierdziel.

Dziś szlaban na Nintendo jest zbyt radykalne. Nie wolno...

Słabi mężczyźni tworzą trudne czasy. Trudne czasy tworzą silnych mężczyzn. Silni mężczyźni tworzą dobre czasy. Dobre czasy tworzą słabych mężczyzn. 

Jesteśmy pomiędzy pierwszym, a drugim etapem 😉

Edytowano przez eRCe

1 godzinę temu, eRCe napisał:

Stawianie do kąta to nie ma żadnego celu właśnie. Ogólnie żadnych kar a jedynie rozmowa i rośnie mądre i wrażliwe dziecko.

Przed chwilą, eRCe napisał:

Bardzo polecam ten wywiad u Żurnalisty, bo to jest wypisz, wymaluj kształtowania się tego człowieka.

Poważnie. 😉 On mówi, że jego rówieśnicy mieli szlabany na coś, gdy nabroili a on rozmowy, a w najgorszych jego odpałach opierdzieli. 

Słabi mężczyźni tworzą trudne czasy. Trudne czasy tworzą silnych mężczyzn. Silni mężczyźni tworzą dobre czasy. Dobre czasy tworzą słabych mężczyzn. 

Jesteśmy pomiędzy drugim, a trzecim etapem 😉

Ale on nie miał szlabanów a dialog musi iść z odcięciem świni od koryta a tu tego zabrakło i jest to skrajny przykład.

1 minutę temu, Onaaaa napisał:

Stawianie do kąta to nie ma żadnego celu właśnie. Ogólnie żadnych kar a jedynie rozmowa i rośnie mądre i wrażliwe dziecko.

Guwno prawda bo dzieci jak i ludzie są różne kwadratowe i podłużne

1 minutę temu, eRCe napisał:

Bardzo polecam ten wywiad u Żurnalisty, bo to jest wypisz, wymaluj schemat kształtowania się tego człowieka.

Poważnie. 😉 On mówi, że jego rówieśnicy mieli szlabany na coś, gdy nabroili a on rozmowy, a w najgorszych jego odpałach opierdzieli. 

Jesteśmy pomiędzy drugim, a trzecim etapem 😉

Ja nie wierze w to że on pewnego dnia sie obudził i postanowił sie stac pośmiewiskiem całego kraju. Mamuśka go broniła jeszcze nie tak dawno, pozdrawiając krytykujących jej synka staropolskim "Pozamykajcie te mordy". Sama sobie winna, razem z Zenkiem który był ojcem nieobecnym. Tyle w temacie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się