Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pamelka 75

CHCE MIEC MNIEJSZE PIERSI!

Polecane posty

ja miałam najwieksze kłopoty z kupnem sukni ślubnej. ja w cycu dobra, to w talii wisi, jak w talii ok to cyc sie nie mieści...a z tym bólem przed okresem to już wogole koszmar. nawet się nie mogę na drugi bok przekręcić, bo się budzę od razu.

ja akurat jestem na etapie sukni slubnej i nie mialam z tym problemu poniewaz suknie z salonu szyja pod Ciebie i tam gdzie ma byc wiecej robia ze bedzie wiecej a tam gdzie ma byc mniej robia tak ze jest mniej. Gorzej ze stanikiem z odpinanymi ramiaczkami, bo w talii ma miec mniej niz nosimy normalnie a w misce ma byc o numer wiecej niz normalnie!! i znajdz tu taki ;]Oczywiscie ten ktory zamowilam na internecie jest ladny ale do dupy, ze tak powiem :)i znowu mam problem a czas ucieka ;/ a apropo stanikow, meheret pochwal sie jak sprawuje sie ten sportowy ktory kupilas w ostatnim czasie na necie pozdrowienia :)

w moim ostatnim poscie oczywiscie zle sie wyrazilam, nie talia a pod biustem, bylam caly czas jeszcze w temacie szycia sukni slubnej o ktorej pisalam :)a moze to przez ta przekleta goraczke z ktora walcze 3 dzien ;/

Gość meheret
to nie ja tylko Groszka.... ja wcią zastanawiam sie czy zaryzykować i sprawić sobie coś fajnego z neta i myśle i myśle:p

Faktycznie pomylilam Was :) przepraszam :) nie ma co sie zastanawiac tylko bierz a potem dziel sie swoimi uwagami :) Jakis konkretny model chodzi Ci po glowie?

Hej dziewczyny właśnie znalazłam się na tym temacie pierwszy raz. Mam podobny \"problem?\" co wy. Jestem chyba na etapie akceptacji mojego biustu (70E) czasami uważam go za atut :) ale często mnie denerwuje :/ nieproporcjonalna sylwetka itd... Nie przeczytalam wszystkich postów ale nie natknęłam się żeby ktoś wspomniał o firmie Corin. Ja rok temu zakupiłam stanik tej firmy i był to jeden z najlepszych zakupów w moim życiu:) tanio nie było z tego co pamiętam jakieś 120 zl ale napewno było warto http://www.corin.pl/index.php?kid=2&pk=52&mk=215&nm=2 to właśnie ten model. Mi się wydaje, że kupiłam 70E, na stronie takiego nie ma, ale moż pasował 75 i kupiłam 75E (metka już całkiem sprana wiec nie dojde jużdo tego). W każdym razie stanik leży świetnie, nic nie wychodzi (ja zawsze miałam problem z wychodzącym górą biustem), świetnie trzyma, nadaje naprawde ładniutki, okrągły kształt. Co do wyglądu samego statnika może nie jest on najdelikatniejszy, ale babcinym to go napewno nazwać nie można. Pozdrowinka dla wszystkich :)

Gość maheda
Przede wszystkim zacznijcie PORZĄDNIE dobierać sobie staniki. Sama noszę 80HH (ew. 75JJ) i przestałam narzekać na bóle pleców, od kiedy noszę DOBRZE DOBRANE BIUSTONOSZE! Najpierw mierzymy się (bez stanika) POD biustem - bardzo, bardzo ciasno. Jeśli wyszło Wam np.75, to NIE kupujcie staników o obwodzie 75, tylko 70 (chyba, że akurat jakaś firma ma wyjątkowo ciasne obwody, to możecie próbować z 75). Potem zmierzcie się w biuście - LUŹNO. Miara nie może wisieć, ale nie możecie się nią ściskać. Określenie miseczki wyjdzie Wam po odjęciu rozmiaru od zmierzonego obwodu w biuście. (NIE różnica między pomiarami - to ważne) Przybliżone wielkości to: różnica ok. 16 - 17 cm miseczka C, różnica ok. 18 - 19 cm miseczka D, a potem, to już zależy od firmy... W angielskich firmach (Panache, Freya, Fantasie) obowiązuje następująca rozmiarówka: http://bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=2fa1ba5b65b9e297dda1ff37c13697be Zerknijcie i pomierzcie się. Zdumiewające, jak wiele kobiet na świecie nosi niedobrane staniki... ponad 80%.

Gość juliannna
mam 17 lat mój rozmiar 75/70 DD lub 70D nie za duza roznica ;) zalezy to głównie od moich fachan wagowych mniej wiecej jakoś 3 kg w te czy we te. mam 163cm ale waze 55 kg z tego co bym tu wynikało to chyba troche duzo bo niektóre z Was chca sie odchudzać do 49 wydaje mi sie ze bedzie to wygladać troche komicznie...mała pupa duze piersi. Przyznam ze przy mojej wadze to juz wyglada dosyć nie proparcjonalnie. Nosze obcisłe bluzki czasem z dekoldem czasem bez...UNIKAĆ golfów jakichkolwiek obojetnie czy bezrekawniki czy na długi rekaw unikac bo powiekszaja piersi. Za to POLECAM głównie mówie w lato ( jestem młoda i mam dostyc jedrne piersi przyznaje starałam sie je pomniejszać teraz skupiłam sie głównie na jedrnianu i podnoszeniu ;) ) nosze sukienki max do kolan najlepiej mini, wiazane na ramionach całe plecy odkryte z dekoldem do pepuszka z mało widoczym zapieciem z przodu co powoduje ze materiał sie nie rozjezdza sukienka trzymie sie głownie na biodrach naprawde swietnie podkresla wszystkie nasze walory bez ich wypuklania czy wygladaniu w tym smiesznie. Dobrze tez wygladamy w wielu strojach(np czarna bluzeczka obcisła bez dekoldu i jeansy do kolan szpileczki i drobna torebeczka, koszulka na ramiczkach barnitur z bluza i luzne spodnie biodrówki choc jest to troche bledem bo jak wiemy biodrówki sprawiaja ze mamy krótsze nogi, pamietajmy ze dekold tez musimy pokazać od czasu do czasu za pomoca dobrego stanika świetnie pokazemy nasze walory wcale nie\"wywalajac\" ich na wierzch) takze w zimowych!! Nie mówie ze mam mała pupe bo nie mam wydaje mi sie ze jest idealna hehe ale jest za mała do biustu wiec ja czasem optycznie powiekszam jeansami z odpowiednim krojem napewno Wam odpowienio doradza w firmowych sklepach wtedy bedziecie wiedziały dokładnie co powinnyscie nosić. Niestety nie jestesmy stworzone do sweterków czy nawet swetorko podobnych bluzach nie jest nam zbytnio dobrze (no chyba ze idealnie dopasowane w odpowiedniech firmach) dlatego propanuje bluzy czy bolerka (bluzowate lub koronkowe) najlepiej w ciemniejszych kolorach a pod to jansy t-shirt nawet sportowy swietnie wyglada z ładna koronka. a do spodni jasny pasem zeby podkreslał naszą pupe ;) przeciez J.Lo tez ma taka i jest strasznie sexy wiec ze u nas w polse przewaga płaskich i szczupłych dziewczyn co wcale nie oznacza ze sa one lepsze!! Z recz przeciwnie!! My jesteśmy cudowne ;) tylko musimy sie nauczyć jak to pokazac światu. Jesli chodzi o bielizne głównie zamawiam z http://www.intymna.pl/ polecam mozna sobie idealnie dobrac biustonosz mimo tego ze zamawiamy go \"na ślepo\" ( bo przez internet) wystarczy tylko dokładnie pomierzyć i wybierać z dzialu dla duzych biustów ;) bardzo wygodne i śliczne gorsety czy staniczki i oczywiscie komplety. Nie zalecam stosowania tabletek antykoncepcyjnych hormonalnych, czesto powiekszaja piersi i w ogole nie dzałaja na nas kobiety dobrze hehe ale nie wiem tego dokładanie z mojego doswiadczenia. Ucze sia na błedach innych. Pomagaja prysznice w zimnej wodzie nawet bardziej niz jakies kremy choć polecam eveline nie sa drogie a jesli chodzi o celulit czy piersi to z jego działania jestem zadowolona. Jeśli chodzi o uprawianie sportów tez miałam z tym problem...KIEDYŚ!! Jest i na to sposób nawet jesli chodzi o wfy ;) usztywniany stanik dobrze dopasowany obcisła bluzeczka czarna(polecam z Queen bo sa bardzo obcisłe co sprawia ze idealnie dopasowane) i mozna na to luzny t-hsirt czy jak kto woli i bez niego bo juz i tak skakać nie beda do tego dresik z miska tez raczej ciemniejszy (tu polecam dresy z butiku naprawde świetne obojetne jaki rozmiar czy z jakiego materiału mam az 5 heheh i z kazdego jestem zadowolona).Jestem tancerka wiec musze miec na treningi wygodny strój...naprawde sobie radze wiec Wy też!! Wiem jaki to problem napoczatku miałam taki sam. Jesli chodzi o diety to...oczywiscie minimalnie pomagaja ale naprawde minimalnie! A zdrowe odrzywianie jest tak czy siak bardzo wazne wiec uwazam ze nie trzeba być na diecie zeby dobrze sie czuć czy swietnie wygladać, ja to jak jem nie uwazam za diete bo czasem sobie cos podjem :P czasem jakies ciacho hehe a czasem czekolade;) ale stram sie jeść w miare zdrowo no i regularnie ( czyli rano sniadanie o 6 drugie sniadanie o 12 obiad o 17 i kolacji nie jadam no choc przyznam sie ze po obiedzie mam ochote na cos na słodko ;) ale to spalam na zajeciach). Ruch jest bardzo wazny, odpowiednie cwiczenia kształtuja nasza sylwetke, jesli lubicie tanczyć to wystarszy sie zorietowac okaze sie ze nie daleko Was sa szkoły tanca!! W zaleznosci w czym czujecie sie dobrze i jakie godziny Wam odpowiadaja taki sobie mozeciu ustalić grafik zajeć które sprawia Wam przyjemność, pozwolna Wam uwolnić zbedna energie, odreagować a takze spocić sie ;), po pewnym czasie zauwazycie zmiane w Was samych w waszej figurze, mozliwe ze nie zobaczycie tego na wadze poniewaz miesnie ktore trzymaja Wasze wszytskie okragłosci w kupie tez waz i wazą one wiecej niz tłuszcz. Chipsy zastapcie sałata lodowa z sosem(oliwka z oliwek sół czornek przecisniety) naprawde duzo mniej kalorii a efekt podoby no i smak ;). Kurcze mogłabym sie rozpisywać heheh naprawde bardzo czesto sie załamywałam z powodu moich piersi tez mnie przezywali czy małam problemy z wfem czy z wyborem chłopaka hehe \"przeciez on leci na moje cycki\" ale to juz za mna!! Ja jestem inna i kocham je takie jakie sa ;) i mojego faceta tez :P Musicie tylko uwierzyć ze idzie ze sie uda zdobic z nimi tak zeby ich zazdrosciły kolezanki i kochali faceci a nam nie utrudniały zycia!! Powodzenia!!!

Gość aaaSmutasek18
Hejka!! Mam pytanie.. ile kosztować może operacja pomniejszająca biust. I gdzie takie robią, niedaleko od szczecina bo tu mieszkam!! Ja chyba nie mam innego wyboru bo mam zamiar zrobić kariere sportową, a piersi mi przeszkadzają masakrycznie .. prosze o odpowiedź :*:*

Gość anetus
chciłabym mieć taki problem...

Gość Groszka
Cena coś około 8000zł i więcej. Wiem że (jak dla mnie paradoksalnie ale tak jest) więcej kosztuje pomniejszanie niż powiększanie. Jednak z operacjami plastycznymi lepiej udać się do naszych sąsiadów Czechów bo są one u nich o wiele tańsze.:)

Gość meheret
do maheda o tym mierzeniu słyszałam juz kiedyś tylko jest mały problem jeśli pod biustem jak sie ciasno zmierzy to wychodzi 68... teoria tego jest taka że obwód stanika powinien na metce być ok 5 cm mniejszy niz mój obwód a takich niestety nie ma... 70 trudno często znaleźć no i co wtedy??

Gość meheret
do aaaSmutasek18 zastanów sie poważnie bo wbrew pozorom powiekszenie piersi powoduje mniej komplikacji niż ich pomniejszenie.

do meheret: Otóż istnieją staniki o obwodzie pod biustem 65! Rzecz jasna, trudno je kupić w polskich sklepach stacjonarnych, ale przez internet - ile dusza zapragnie. Są i w ofercie Bellissimy: http://tinyurl.com/2bkk6t (tu uwaga - Bellissima ma dość drogie biustonosze) Są na Allegro (najszybciej i najtaniej), i na brastopie (www.brastop.com) i w bravissimo, (www.bravissimo.com) i w wielu jeszcze innych miejscach. Uwaga - w brytyjskich sklepach trzeba szukać rozmiaru w calach, a rozmiarowi 65 odpowiada brytyjski rozmiar 30. Czyli trzeba szukać 30E, 30F, zamiast naszych 65E, 65F... Dobrze też sprawdzić rozmiarówkę firm brytyjskich: http://www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Da się! Kobiety noszą i 65G, i 60H - bo ISTNIEJĄ takie rozmiary, tylko producenci (a raczej sklepikarze ;) ) przed nami je skrzętnie ukrywają :) Polecam wszystkim zainteresowanym ładnym \\\"opakowaniem\\\" swojego biustu blog http://www.stanikomania.blox.pl Mam nadzieję, że to Ci (albo komuś innemu) pomoże.

Gość meheret
dzięki mahda:)

Gość mamal_meggy
Ja tez mam takie marzenie :)

Gość icemenka
mam tez taki problem doskonale was rozumiem mam 26 lat i ciagle mi sie wydaje ze mój biust ciagle rosnie jak dotad nosiłam rozmiar 75 d ale ostatnio bylam zmuszona do kupienie rozmiaru wiekszego bo ze wszystkich moich staników wypływały mi piersi jakie to okropne.... Przede mną zakup stroju co okaze sie strasznym koszmarem. Czemu wszystkie te rzeczy produkowane sa na anorektyczki, czemu zadkoscia jest mozliwosc skapletowania własnego stroju?? Własnie jestem po przegladnieciu kilku stron z zabiegami redukcyjnymi.Tak wiec ceny w Szczecinie wachaja sie od 7000tys w zwyz. Czemu nie wymyslono jeszcze jakis ziółek, medykamentów lub innych leków na nasze bolączki?

Gość Marta1983
Taki sam problem jak poprzedniczka. Wydaje mi się że rośnie nadal biust. Obecnie 75 F Kurcze od 4 klasy podstawówki się zaczęło!! I popieram jedną z przedmówniczek dziewczyny kupujcie dobre staniki!! Takie ze stadionu czy inne chińskie to są na małe dziewczyny!! My musimy nosić dobre i komfortowe żeby dobrze kręgosłup się układał i nie był przeciążony.. Lepiej kupić droższy i nawet dłużej mieć niż tanie badziewie które tylko problemów narobi i zaraz się rozpadnie.

Gość Arvenne
Icemanka! Też bym chciała ziółka... Jestem stosunkowo młoda i szczupła... A mój biust tragedia! JEST PRZEOGROMNY! Jego widok napawa mnie rozpaczą :/ Chciałabym móc zalożyc ładny obcisły top a wyglądam w nim jak PAMELA ANDERSON! nienaturalnie, niemowiac juz o tym ze jak ide to podskakuja. Nie wspominam o sporcie, bieganiu itp. CZUJĘ się okropnie i jestem załamana! Mogę chociaż wam sie wygadac? Moj chlopak tego nie rozumie, bo mu sie podoją. twierdzi że "duże jest piekne", znajome zazdroszcze a mnie zazrosc zzera na widok malutkich piersi mojej przyjaciolki i mam ochote sie rozryczec przewz te balony! nie mam juz sily dziewczyny:( Przeraza mnie tylko ta kasa na zabieg! 10 tys.! I skad ja to wezme??

Daj spokój, Arvenne - popatrz na mojego posta sprzed jakiegoś czasu - zanim zbierzesz kasę na operację - kup sobie w końcu dobrze dobrany stanik! Ja mam pod biustem 87 cm (noszę staniki rozmiar 80, niektóre 75, jak są rozciągliwe obwody), w biuście mam 121 cm - i WCALE nie myślę o tym, żeby się podawać operacji, a biust mi wcale nie lata, jak biegam :) Wszystko jest kwestią dobrze dobranego stanika - UWIERZ.

Gość Arvenne
Maheda, ale one mi się nie podobają! Są ogromne i nie chce dobrego stanika, tylko je zmniejszyć :/ Wiem, podejscie mam załamujące ale mogę powiedziec, że to "spędza mi sen z powiek"... Jestem zalamana! Nie myślę o ciązy, mojej matce zrobiło się F :((( Za co oberwałam takimi piersiami to szczerze mówiąc nie wiem xD Zbliża sie lato a ja w kazdym topie wyglądam jak potwór. Mam piersi większe niż głowę ;(( i jestem naprawdę szczupła... Wyglądam jak zjawisko paranormalne.... :(( i chce mi sie ryczec!

No dobra - jestem w stanie zrozumieć, o co CI chodzi, też kiedyś byłam młoda i jestem w stanie się wczuć. No to analizujemy. Punkt 1 - masz duże piersi, nie podobają Ci się Punkt 2 - chciałabyś je zmniejszyć, żeby lepiej wyglądały Punkt 3 - na operację plastyczną Cię na razie nie stać. No to teraz masz dwa wyjści ado wyboru: Wyjście 1 - łazić w brzydactwach i buczeć, że biust masz obrzydliwy i wstrętny i nie chcesz mieć takiego (zauważ, że ponieważ chodzisz w niedopasowanych stanikach, to ten Twój biust wygląda DUŻO gorzej, niż wyglądałby w dobrze dobranym, więc Twój nastrój zamiast się poprawiać, będzie się pogarszał). Dodam, że jeśli będziesz dalej nosiła takie staniki, jakie nosisz, skóra Ci się rozciągnie, zrobią Ci się rozstępy i dopiero będziesz miała powód do płaczu. A sama będziesz sobie winna, nosząc na sobie źle dobrane biustonosze. Wyjście 2 - zacząć zbierać na operację plastyczną, a na razie kupić sobie ze dwa-trzy bardzo dobrze dobrane staniki, śliczne, żeby nie załamywać się, patrząc na siebie w lustro, no i żeby w przyszłości przy tej operacji nie trzeba było za dużo poprawiać. Naprawdę myślisz, że Wyjście 1 jest lepsze? Ja Ci proponuję jednak Wyjście 2. Co do biustu F - to nie jest wcale ogromny biust... Biust F (i to w numeracji brytyjskiej!) to jest taki, jak na zdjęciu poniżej: http://stanikomania.blox.pl/resource/romanymalina.jpg Swoją drogą, na Stanikomanii można pooglądać śliczne staniki, w rozmiarach normalnych, kobiecych. Na blogu, o którym wspominałam wyżej, są dziewczyny i kobiety noszące staniki w rozmiarze pod biustem 65 czy nawet 60, przy miseczkach na przykład G. Wcale nie wyglądają grubo po założeniu odpowiednich dla siebie staników! Właśnie wyglądają dużo szczuplej i bardzo zgrabnie, bo nic im nie zwisa, nic nie dynda, nic nie rozwala się pod pachami... Zamiast bezproduktywnie płakać, lepiej się porządnie zmierz, zgodnie z prawidłami sztuki i zastanów się, jaki rozmiar powinnas nosić. I NIE PATRZ NA STANIKI sprzedawane w sklepach polskich (polskich producentów) - przeważnie są obrzydliwe i nieładne, zwłaszcza nie nadają się dla młodych dziewczyn. Felina czy Triumph to NIE SĄ marki dla dziewczyn i młodych kobiet, tylko dla już trochę dojrzalszych. Owszem, nawet młoda dziewczyna może w nich chodzić, jeśli chce - ale to trochę tak, jakby dziewczyna chodziła w garsonce... Wchodzi pomału do sklepów w większych miastach Freya - szyjąca przecudnej urody i wysokiej klasy bieliznę, przeznaczoną dla młodych dziewczyn i kobiet właśnie, miseczki w tej firmie szyte są (w zależności od modelu) od miseczki B lub od miseczki C, a kończą się na miseczkach brytyjskich J. Dodam, że brytyjskie J to polska miseczka około P. I - jeszcze zauważ - skoro producentom opłaca się szyć masowej produkcji takie rozmiary - to znaczy, że takie rozmiary w dużych ilościach chodzą po ulicach, to NIE SĄ żadne monstra, ani nawet wyjątki! Popatrz, jakie staniki Freya produkuje - w sklepie www.intimo4you.com możesz zerknąć - wyszukaj słowo \"biustonosz\", a z listy poniżej wybierz \"freya\". Ceny wysokie, ale te staniki wytrzymują ładnych kilka lat. P.S. Sama noszę staniki w rozmiarze 75HH-75J--80GG-80H w zależności od firmy i kroju stanika, a wcale nie mam monstrualnego biustu! Zasada \"wszystko, co powyżej D jest olbrzymie\" to przesąd, i przykre, że tyle dziewczyn i kobiet, również tych w starszym wieku, wciąż w to wierzy :(

STROJE KĄPIELOWE :-) Aha - zapomniałam. Pojawiły się w sprzedaży stroje kąpielowe, albo dwuczęściowe, albo jednoczęściowe, z miseczkami brytyjskimi do J (w dwuczęściowych) i do G (w strojach jednoczęściowych). Popatrzcie tutaj: http://www.avocado.com.pl/oferta2.php?nazwa=m_strojekapielowe2007& albo tutaj http://bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie&id_inne=ag&what=kategoria Wchodzą na rynek tzw. \"tankini\", czyli bluzki do pływania i pobytu na plaży, część z nich ma wszyte biustonosze. No i są prześliczne kolory! :)

Gość Arvenne
No nie wiem... Trochę mnie pocieszyłaś, że nie jestem sama ;) Dzięki :) Może się pogodzę z tym jak wyglądam, ale nadal patrze w lustro z obrzydzeniem.... :((

Gość Arvenne
I dzieki za te stroje ale wstyd mi sie pokazywac w stroju...

Gość dgsjakfh./kbns
75d to jeszcze nie tragedia wierzcie mi. ja nosze 75g - to nie zart. i to dopiero jest problem. Do tego ze brak na mnie ubrań dochodza liczne problemy z kregoslupem. ach juz prawie nie pamietam jak mialam 75d. jedyn nadzieja w wyjezdzie do anglii tam przynajmniej w ogole da sie dostac dobry biustonosz i koszulki w polsce mimo ze raczej krajem desek nie jestesmy sa tylko ubrania dla lolitek

Gość tttttttt
witam. jeszcze tu zapytam. chociaż może i tu powinnam zacząć. zaczynam niebawem tabletki anty brać. Yasminelle. no i jako posiadaczka niemałego już biustu bardzo boję się, że się powiększy i z mozołem kupowane staniki będą do wyrzucenia... wiem, że tu nikt mi nie zagwarantuje, że mnie ten efekt uboczny nie grozi. Po prostu jakoś tak mi lepiej jak komuś o tym powiem://///

Gość Marta1983
Ja wam powiem że właśnie trzeba nosić te dobre staniki. Miałam w młodości już duże piersi ale nosiłam zły stanik teraz mam duże i obwisłe ale nie mocno no i rozstępy.. Tragedia. Operacje zmniejszania i ujędrniania zrobię sobie jak uzbieram kasę. Nie mogę na nie patrzeć i wstydzę się rozebrać na plaży bo inni patrzą nie dosć że takie duże to i obwisłe muszę zakładać staniki które będą je mocno podtrzymywać i przez to ramiączka mi się wpijają w skórę. Mam już tego dosyć.....

Marta1983: Zastanówmy się. Ramiączka wpijają Ci się w ramiona - tak się dzieje w dwóch wypadkach: 1) ramiączka są za bardzo skrócone, trzeba je wtedy poluzować Spróbuj poluzować ramiączka - może przestaną Ci się wpijać? Jeśli biust po poluzowaniu ramiączek przestaje być podtrzymany, to znaczy, że mamy do czynienia z punktem 2: 2) obwód jest źle dobrany, za luźny, i ciężar piersi spoczywa na ramiączkach, zamiast na obwodzie pod biustem. Musisz zatem zmniejszyć obwód pod biustem, oczywiście jednocześnie zwiększając rozmiar miseczki. Popatrz na poradnik z obrazkami: http://besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html A na poniższym wątki możesz się upewnić, czy nosisz prawidłowo dobrany rozmiar stanika: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=59001218&a=59001218 Swoją drogą - w Krakowie ma się odbyć w drugiej połowie maja impreza (jeszcze nie jest ustalone dokładnie ani miejsce, ani termin), która będzie miała na celu zapoznanie klientek z ofertą firm stanikowych brytyjskich, dopiero wchodzących na rynek polski. Konsultantki pomogą indywidualnie dobrać właściwy rozmiar biustonoszy kobietom, które będą chciały. Będzie można przymierzyć staniki w różnych rozmiarach - od 60D do 85J - wg skali brytyjskiej, żeby sprawdzić, jaki rozmiar powinno się nosić. Dodam, że staniki 85J są szyte na osoby, które a) pod biustem mają obwód (bardzo ciasno mierzony, nago) w granicach: nie mniej, niż 85-86 cm i nie więcej, niż ok.95 cm, b) w biuście (luźno mierzone) 126.5 cm.