Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Gość pawka
siemka mieszkam 11lat w holandii dokladnie w hadze i jest super.Zmusic czlonkow rzadu do takiego wyjazdu to sie naucza rzadzic

nikoia>> tez bralam ostatnio antybiotyki i nic mi sie nie snilo szalonego... pozdrawiam wszystkich

naneczka: ja bede w dusseldorfie we wrzesniu. co tam warto zobaczyc? jakies dobre w miare tanie restauracje do polecenia?

Gość dobra restauracja
nie moze byc tania te dwa stwierdzenia sie nawzajem wykluczaja

i tu sie myslisz pomaranczowy kolego! jedna z najlepszych restauracji w jakiej jadlam to Panera Bread, gdzie nic nie kosztuje wiecej niz $7! A wlasnie z kilkoma super drogimi i napusznoymi mam najgorsze doswiadczenia! Przyklad: Capital Grille albo McCormick&Schmick.

Agais,1978, Islandia od 1999, Baran AMBERANGELIC, Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA, Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BARB, okolice Chicago 1979 3 BAGATELKA, Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BLING ,Norwegia,Oslo ,1979, od listopada 2002, Ryby BRITTA, Szwecja, Malmö 1976, 3 lata Baran CYGNUS, Chicago, USA 1979 1,5 CYTRUSOWA, Koeln, Niemcy, 1977, od grudnia 2004 DARK ELF, Springfield, IL 1977 2 Elisabetta, Italia, Cesenatico, 1965, 4 lata ESJA, Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK, Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA, okolice Chicago, IL 1970 15 GAPA, Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec G*O*S*I*K, Toronto, Canada 1977, 2 lata GNU generation, Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 panna (22.09) IZZA, Lutsen i Grand Marais/MN 1978 25 m-cy JAY, Charleston, SC 1975 2 lata JOASKA, Francja, 1979, od lipca 2004 KOKUS, Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta K-11, Canada 1969 / 15 lat / LEW KaHa, Greenville, SC 1969 4...........wodnik Kasiuga, Stuttgart 1983 od marca 2003 Leela, Jersey Channel Islands od grudnia 2002 RAK MAGARTA, Italia, 1966 10 lat malutka_de, Bad Urach 1981 5.2002 SKORPION MAYENKA, Toronto, Can 1981 2 lata, Baranek MARGOT, Francja, 1980, 2 i pol roku, LEW MARZENUSIA, Okolice Chicago, IL 1984 1,6 NANECZKA, Niemcy, Monachium, 1975 ponad 5 lat, LEW NATKOS, Fort Walton Beach, FL, 2 lata NESOXOCHI, UK, Cambridge, Cambridgeshire od marzec 2004. PIWONIA, Okolice Chicago, IL 1977 11 SAN ANTONIO, TX, 1970, 7 m-cy SIMONKA CINAMONKA, Shreveport, La 1977 2 lata SIOBHAN, Canterbury, Anglia od 13 kwietnia 2005 SPATZEK, Niemcy (Lubeka) od 01.2005, RAK (18.07.1979) SQUIRLEY, Tega Cay, SC 1978 3,5 Rak SZILVA, nizina węgierska, Hungary,1963, 18 lat VERTE_INGA, okolice Paris, 7 miesiecy, Panna XANA, Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), WAGA (11.10) ZOLA, Fort Lauderdale FL,1975, 3 m-ce, Bliznieta 102, Fort Walton Bch FL, 1979, 2 lata, Strzelec Nie moglam znalez naszego tematu. Widze ze byl jakis pan z okolic Drammen pozdrawiam Ja juz praktycznie po urlopie w Polsce. Mialam juz dzis o 4 rano byc w Oslo , w domu spowrotem a tu klops,samochod odebrany od mechanika sie popsol nie jezdzi. No i czekamy do jutra na elektryka Jesli nie naprawi to wsiadam w pociag we wtorek i jade do Gdyni i zabiore sie z kolega. Juz od jutra powinnam byc w pracy HAHA musze poszukac na naszej kafejce tematu o Dubaju bo zostalam tam zaproszona,haha sikam z tej historii,no ale coz dam sie nacieszyc panu,ktory usilnie probuje mnie tam zwabic. Ludzie to maja wyobraznie ,albo cos ze mna nie tak,bo obiecal mi wyslac jakis prezent.

Ta tabelka jest stara jak swiat! Naprawde pora ja uaktualnic i powyrzucac niektore osobe! Agais,1978, Islandia od 1999, Baran AMBERANGELIC, Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA, Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BARB, okolice Chicago 1979 3 BAGATELKA, Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BLING ,Norwegia, Oslo,1979, od listopada 2002, Ryby DARK ELF, Springfield, IL 1977 2 ESJA, Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK, Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA, okolice Chicago, IL 1970 15 GAPA, Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec GNU generation, Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 panna (22.09) JAY, Charleston, SC 1975 2 lata JOASKA, Francja, 1979, od lipca 2004 KOKUS, Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta K-11, Canada 1969 / 15 lat / Lew malutka_de, Bad Urach 1981 5.2002 SKORPION MAYENKA, Toronto, Can 1981 2 lata, Baranek MARGOT, Francja, 1980, od sierpnia 2002, LEW MARZENUSIA, Okolice Chicago, IL 1984 1,6 NANECZKA, Niemcy, Monachium, 1975 ponad 5 lat, LEW NATKOS, Fort Walton Beach, FL, 2 lata PIWONIA, Okolice Chicago, IL 1977 11 SQUIRLEY, Tega Cay, SC 1978 3,5 Rak XANA, Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), WAGA (11.10) Poza tym u mnie wszystko ok. Mam u siebie goscia, wiec nie mam czasu ani na pisanie ani na czytanie, ale postaram sie skrobnac cos wkrotce. Buziaki 👄

Gość miti
heti może się myle ale nie masz raci z pracą dla młodych jest tylko za jakie pieniądze o starszych nie mówie bo sam nim jestem i tesz pracóje u Żydów ciężko ale godziwa zapłata wystarczy na moje opłaty ,wyżywienie,na opłaty w Polace i kształcenie moich dzieci na studjach.Mówi się że Polaków poniewirają Polscy WYZYSKIWACZE JESZCZE GOŻEJ TRAKTÓJA PRACOWNIKÓW! Ja mieszkam na Pomożu tam ciężko z pracą ,ni przecze że tak jest w całej Polsce są regiony że jest lepiej jest gożej ni wszyscy mają rozeznanie co do pracy.

Gość tvtv
Do Margot. Mieszkam we Francji. Nie wiem jak poprosić o test ciążowy w aptece.

Gość miti
U żydów pracóje 10 lat

:) tvtv - test ciazowy to \"test de grossesse\". Wystarczy, ze powiesz w aptece: \"un test de grossesse, s\'il vous plaît\".

No wlasnei Margot dobrze ze uaktualnilas , ja nie chcialam grzebac bo nie znam tu wszystkich odwiedzajacych ,moze ktos jeszzce bedzie chcial naniesc poprawki

I sie dopisalam Agais,1978, Islandia od 1999, Baran Aggaa, Northamptonshire, UK, 1975, 1 rok- Koziorozec AMBERANGELIC, Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA, Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BARB, okolice Chicago 1979 3 BAGATELKA, Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BLING ,Norwegia, Oslo,1979, od listopada 2002, Ryby DARK ELF, Springfield, IL 1977 2 ESJA, Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK, Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA, okolice Chicago, IL 1970 15 GAPA, Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec GNU generation, Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 panna (22.09) JAY, Charleston, SC 1975 2 lata JOASKA, Francja, 1979, od lipca 2004 KOKUS, Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta K-11, Canada 1969 / 15 lat / Lew malutka_de, Bad Urach 1981 5.2002 SKORPION MAYENKA, Toronto, Can 1981 2 lata, Baranek MARGOT, Francja, 1980, od sierpnia 2002, LEW MARZENUSIA, Okolice Chicago, IL 1984 1,6 NANECZKA, Niemcy, Monachium, 1975 ponad 5 lat, LEW NATKOS, Fort Walton Beach, FL, 2 lata PIWONIA, Okolice Chicago, IL 1977 11 SQUIRLEY, Tega Cay, SC 1978 3,5 Rak XANA, Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), WAGA (11.10 pozdrowka dla wszystkich

Hej wszystkim 🖐️ :) Reign - gratulacje 🌻 ❤️ 👄 :D Wcale Ci sie nie dziwie, ze jestes bardzo podekscytowana! :D Jeszcze raz gratulacje!! :D A jak ida Wam przygotowania?? Jesli zas chodzi o nasza pierwsza rocznice, to nic nie pichcilam, bo wybralismy sie do restauracji! Upieklo mi sie ;):D A tak w ogole, to musze sie Wam troche pozalic. Od kiedy mieszkam we Francji, zawsze zapraszam do siebie znajomych z Polski. I jak tak dalej pojdzie, chyba przestane to robic, bo coraz bardziej czuje sie wykorzystywana na maksa (nie przez wszystkich oczywiscie, ale przez wiekszosc). Rozumiem, ze w Polsce poziom zycia rozni sie od tego we Francji, ale mnie nie stac na to, zeby poszczegolne osoby utrzymywac przez 2-3 tygodnie wakacji. Zyjemy tylko z jednej pensji i wbrew pozorom tez nie jest nam latwo zwiazac koniec z koncem (a jeszcze od pazdziernika znowu zaczynam zycie na 2 domy na przynajmniej 4 miesiace). Teraz od tygodnia jest u mnie moja znajoma jeszcze z czasow liceum. Pojechalismy po nia do Lyonu (benzyna, oplaty za autostrady i pociag podmiejski - razem 75€) i od czasu jej przyjazdu nie dolozyla nam sie do niczego. A prezenciki dla calej rodzinki kupuje! :o Poza tym do prac domowych sie nie garnie. Owszem czasami w czyms mi pomoze, ale oferuje sie rzadko i raczej niechetnie. Az jest mi glupio o cos prosic. Stoi wiec na tym, ze ja gotuje, robie sniadanka, kolacyjki i sprzatam :o Przedwczoraj juz nie wytrzymalam i poruszylam temat pieniedzy (zwlaszcza, ze zarowno ona jak jak jej maz pracuja i jeszcze sobie dorabiaja, wiec az tacy biedni naprawde nie sa). Mowie jej, ze mnie nie stac na to, zeby oplacac caly jej pobyt tutaj, ze fajnie byloby gdyby sie dolozyla nam do zycia. A ona mi mowi, ze ma 100 zl, ktore moze mi dac z ktorych moge wziac ile chce i reszte oddac jej w euro. Opadla mi szczeka :o Wczoraj wiec ponownie poruszylam z nia temat pieniedzy. Dalam jej na pamiatke jej bilet z Lyonu do podlyonskiej miesciny, gdzie S. na nas czekal (nie chcielismy sie pchac samochodem do centrum) i mowie jej, ze za bilet moze mi oddac albo w euro albo w zlotowkach (zaplacilam za niego - 6,90€ plus w ta i z powrotem dla siebie - oczywiscie nie prosilam jej o zwrot kosztow mojego biletu). I tu ona przynosi mi te 100 zl i mowi mi, ze to za ten bilet i za jedzenie. W pierwszej chwili wydawalo mi sie, ze sie przeslyszalam, wiec spytalam ponowie. Odpowiedz brzmiala: za bilet i za jedzenie. Az sie we mnie zagotowalo! :o Spytalam sie jej wiec czy nie uwaza, ze 72 zl za 2 tygodnie siedzenia na moim wikcie, to nie lekko smieszna suma! A ona mi na to, ze oni teraz nie maja kasy i ze chcialaby, zebym sie okreslila ile chce tak naprawde pieniedzy. Powiedzialam jej wtedy, ze przynajmniej 30€ (za jedzenie) plus 50€ za powrot do domu (ona myslala, ze skoro jedziemy do Polski, to sie z nami zabierze nic za to nie placac :o ). Rece mi opadly poraz kolejny! Poczulam sie jak zebraczka! Plakac mi sie chcialo! Najgorsze jest to, ze to nie jest osoba, ktora znam od wczoraj, tylko od 12 lat! Ja rozumiem, ze zycie jest tutaj duzo drozsze niz w Polsce, ale to nie znaczy, ze od razu musze sponsorowac caly pobyt nawet blizszej kolezance! To nie fair! Nie mam magicznego drzewka, z ktorego moge zerwac sobie co rano kilka euro! To 30€ to jest symboliczna suma za 2 tygodnie pobytu! Naprawde wydalam na jedzenie, benzyne i inne atrakcje duzo wiecej pieniedzy! Nie rozumiem dlaczego ludzie mysla, ze skoro ktos mieszka za granica, to zaraz musi plywac w kasie! I jeszcze sie nia sprawiedliwie dzielic! :o Stanelo na tym, ze kolezanka doplaci mi do tych 100 zl, jeszcze 250 zl... czym \"zmasakruje\" ich przyszlo miesieczny budzet :o Ech, szkoda gadac :o Jestem tym wszystkim naprawde zdegustowana :o Pozdrawiam wszystkich! Moze zaraz wrzuce jakis przepisik! :D

Squirley > nie możemy się starać o wizę narzeczeńską, bo mój facet nie jest obywatelem, ma zieloną kartę. A może orientuje się ktoś z was ile czeka się na decyzję, jakbyśmy wzięli w Polsce ślub i potem on złożył na mnie papiery, żebym mogła legalnie z nim tam zostać...wogóle wyjechać :)

Bagietka z czosnkiem i ziolami Skladniki: :) 1 bagietka :) czosnek :) ziola (oregano, bazylia etc.) :) sol :) 150 g masla Cala bagietke naciac na male kromeczki, ale nie do konca (tak, zeby się nie rozerwała). Rozgrzac piekarnik. Nacieta bagietke ulozyc na folii. Czosnek (ilosc zabkow wg uznania) pokroic w drobna kostke, posolic do smaku, polaczyć z maslem i ziolami. Po kolei smarowac kazde naciecie w bulce. Zawinac dokladnie w folie. Piec ok. 15-20 minut. Voilà! :)

Cukinia po prowansalsku Skladniki: 50 dag mlodej cukini 1 srednia cebula 3 zabki czosnku 5 srednich pomidorow 1 lyzeczka posiekanej trybuli ogrodowej (lub natki pietruszki) 100 ml slodkiego bialego wina 4 lyzki masla sol pieprz bazylia do smaku Cukinie umyc i pokroic w slupki. Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki. Czosnek przecisnac przez praske. Pomidory sparzyc, obrac ze skorek. Miazsz pokroic w kostkę. Na patelni rozgrzac maslo. Zeszklic na nim cebule i czosnek. Dodac cukinie, trybule, pomidory i wino. Dusie do miekkosci warzywa. Doprawic sola, pieprzem i bazylia. Podawac z ryzem ugotowanym na sypko lub jako goraca przystawke. Voilà :)

Aha, mam pytanie! We wtorek mam urodziny i chcialabym zrobic jakis fajny torcik... raczej prosty, bo rano bede pilnowac blizniakow mojej szwagierki i chcialabym, zeby chlopaki mi pomogly ;) Czy ktoras z Was ma jakis fajny przepis na ciasto urodzinowe? :)

Nowa tabelka! Prosze o dopisywanie sie i uaktualnianie danych ;):D Agais,1978, Islandia od 1999, Baran Aggaa, Northamptonshire, UK, 1975, 1 rok - Koziorozec AMBERANGELIC, Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA, Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BAGATELKA, Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BLING, Norwegia, Oslo,1979, od listopada 2002, Ryby DARK ELF, Springfield, IL 1977 2 ESJA, Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK, Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA, okolice Chicago, IL 1970 15 GAPA, Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec GNU generation, Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 panna (22.09) JAY, Charleston, SC 1975 2 lata JOASKA, Francja, 1979, od lipca 2004 KOKUS, Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta K-11, Canada 1969 / 15 lat / Lew malutka_de, Bad Urach 1981 5.2002 SKORPION MAYENKA, Toronto, Can 1981 2 lata, Baranek MARGOT, Francja, 1980, od sierpnia 2002, LEW MARZENUSIA, Okolice Chicago, IL 1984 1,6 NANECZKA, Niemcy, Monachium, 1975 ponad 5 lat, LEW NATKOS, Fort Walton Beach, FL, 2 lata PIWONIA, Okolice Chicago, IL 1977 11 SQUIRLEY, Tega Cay, SC 1978 3,5 Rak XANA, Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), WAGA (11.10 :)

To sobie dzisiaj prowadze monolog ;) Nie napisalam Wam jeszcze, ze pod koniec tygodnia wybieramy sie do Polski :D Jesli ktos ma jakies szczegolne zyczenia zupkowe na przyklad, prosze sie zglosic na maila ;) Dobra, zmykam stad! Trzymajcie sie cieplo 🖐️

Gość tvtv
Margot śliczne dzięki za test. poprosze kiszone ogórki.

>>Margot - wlasnie przeczytalam wszystko co napisalas. Wspolczuje takiej kolezanki! Zgroza! Niestety ludzie tak mysla, ze jak ktos mieszka za granica to od razu jest super bogaty. Nie zawsze tak jest. Kazdy z nas musi tutaj ciezko pracowac, zeby dojsc do czegos, do celu. Ehh...tez brak mi slow i weny kompletnie. Dzis kolejny dzien siedzenia w domu samotnie, ale po poludniu pojdziemy z moim piesiem na spacer - o ile nie bedzie padac. Teraz sobie program o Mongolii ogladam w Tv, ale zaczyna byc nudny wiec chyba w koncu dokoncze sprzatanie. Same trywializmy. Do Polski tez sie wybieram juz niebawem...nie moge sie doczekac! A i oczywiscie Happy Birthday...przepisu nie podam C izadnego bo zadna ze mnie kucharka. pozdrowionka

🌻 Reign , musi byc pyszne to ciasto,kurcze po powrocie chyba zorbie sobie , bo zawsze narzekam ze mama mi nigdy nie robila zadnego typu jablecznikow Tylko musze kupic jakies naczynko,myslalam o takim kamienkowym jak na tarte,mysle ze wyjdzie wtedy duza porcja prawda? 🌻 Margot bardzo nieladnie postapila twoja przyjaciolka. Radze sobie odpuscic na razie zapraszanie gosci,moze wtedy zrozumieja ze jesli chca przyjechac to tez troszke to ich bedzie kosztowac. Jesli nawet nie zamierzala ci sie dorzucic do niczego to chociaz mogla zaproponowac ze zrobi wam zakupy w Polsce to na co mielibyscie mieli ochote . Ok rozumiem ze kazdy liczy na to ze jesli ma znajomego za granica to nocleg bedzie mial za darmo, ale nie przez 2 tygodnie. 4-5 dni to jeszcze w miare, ale ona sobie zrobila wczasy twoim kosztem Ide zaraz do Lidla bo dzic jakas specjalna oferta na dania chinskie ,zupki i przyprawy,a ze mam go za robiem to moge po kilka rzeczy podskoczyc. Skora mi schodzi, jakos dziwnie bo juz dawno temu sie opalalam,przyjechalam tu takze ze swierza opalenizna i tamta mi nie zeszla,hm jakies to sloneczko w Polsce dziwne 🌻 Aggaa zycze milego pobytu w kraju,no i smacznych wszystkich potraw ktore chcesz na pewno zjesc w rodzinnych pieleszach. Ja juz mam dosc urlopu i z mila chcecia juz bym wrocila,mam nadzieje ze elektryk naprawi autko i juz jutro rano wyruszymy Bo walizka dawno spakowana i tylko ciagle cos z niej wyciagam i robie balagan,czego nie cierpie bo to nie po mojemu, znajac zycie to jeszzce raz ja spakuje Co do tabelki hm t i tak polowa ludzi sie nie pokazuje juz dluzszy czas reign prosimy o wpis 102 trzeba tez dodac bo widze ze w mojej byla a juz w najnowszej jej nie ma

Hm tak z ciekawosci i braku zajecia poczytalam nas od 600 stronki no i powypisywalam sobie osoby ktore sie tu pojawiaja ,mysle ze ta tabelke jeszcze trzebaby bylo udoskonalic. Mam nadzieje ze nikt nie bedzie mial mi za zle jesli dopisze kilka osob ktore sie tu nie znajduja ,mysle ze powinnismy zrobic nowa swierza tabele. No ale to tylko taka moja mala sugestia nie chce nikogo urazic . AGAIS - Islandia ,1978 , od 1999 , Baran AGGAA - Northamptonshire, UK, 1975, 1 rok - Koziorozec AMBERANGELIC - Arlington Hts, IL 1974 od 03.96 Strzelec AKARA - Amsterdam, 1980, od grudnia 2002, Wodnik BAGATELKA - Duluth, Minnesota, 1972 w USA od 08.89; Strzelec BLING - Norwegia, Oslo,1979, od listopada 2002, Ryby DARK ELF - Springfield, IL 1977 2 ESJA - Islandia, Reykjavik, 1980, 4 lata EWULEK - Schaumburg, IL 1978 4,5 FUNKIA - okolice Chicago, IL 1970 15 GALAXIA GAPA - Mary Esther FL, 1975, od wrzesnia 2004, Strzelec GNU GENERATION - Lindley, NY, 1980, od wrzesnia 2005 Panna (22.09) JADE JAY - Charleston, SC 1975 2 lata JOASKA - Francja, 1979, od lipca 2004 KAFE82 KOKUS - Tarnobrzeg, PL 1963 wakacje czasem, Bliznieta KRYSPINA K-11 - Canada 1969 ,15 lat , Lew MALUTKA_DE - Bad Urach ,1981 ,od maja 2002, Skorpion MAREMARIE - MARGOT - Francja, 1980, od sierpnia 2002, Lew MARZENUSIA - Okolice Chicago, IL 1984 1,6 MAYENKA - Canada, Toronto, 1981, 2 lata, Baranek NANECZKA - Niemcy, Monachium, 1975 ponad 5 lat, Lew NATKOS - Fort Walton Beach, FL, 2 lata PIWONIA - Okolice Chicago, IL 1977 11 REIGN OF LIGHT - SQUIRLEY - Tega Cay, SC 1978 3,5 roku, Rak XANA - Seattle, WA 1974, od 7.04.05 (15 lat Niemcy), Waga (11.10) 102 - Fort Walton Bch FL, 1979, 2 lata, Strzelec

Gość David_75116
Hey, Po raz drugi dopiero pisze na forum ale czytam bardzo czesto, wlasciwie jak tyko cos sie pojawia... Czytalem z wielka uwaga historie Margot o jej 12 letniej przyjazni z Bezczelna kolezanka ! Nie martw sie Margot, niestety niektorzy znajomi a nawet przyjaciele przyjerzdzajac na wakacje do ludzi za granica maja czesto taka sama reakcje jak twoja znajoma... Wyobrazaja sobie ze kazdy mieszkajacy za granica spi na forsie i nie wie wogole co z nia robic. Ja kilka lat temu nacialem sie na dawna "przyjaciolke" ktora przyjechala na 2 tygodnie a w koncu zostala u mnie przez 3 miesiace i kilka dni, nie mowiac juz o utrzymaniu itd a na koncu musialem jej nawet kupic bilet powrotny do Polski ! Bez wstydu moge powiedziec, ze to prawdziwa BEZCZELNOSC i nic wiecej, szczegolnie, ze tacy przyjaciele pozniej po powrocie do polski potrafia jeszcze tylko obgadywac i krytykowac ! To jest niestety tylko jedna z wielu histori pobytow znajomych u mnie bo byly tez inne ale ta chyba byla najgorsza i najdluzsza... Od tej pory nikogo juz nie zapraszam oprocz rodziny i kilku bardzo dobrych przyjaciol do ktorych mam naprawde zaufanie na 100 % = Spokoj na 100% ! Po za moim "wzburzeniem" mam jeszcze pytanie - co to za tabelka ? O co w ogole chodzi ? Jestem na tym forum zupelnie nowy i nic z tego nie rozumie... nawet jako brunet ;-) PS. Przepraszam za bledy ale bardzo rzadko pisze po Polsku :S Pozdrawiam D

>>David_75116 tabelka pokazuje jaki kto ma nick, ile lat, gdzie mieszka i czasem znak zodiaku... :-) widze ze rocznik 75 jest popularny..

ah..i jeszcze informuje od jak dawna ludzie mieszkaja na obczyznie

Gość David_75116
>>> Aggaa Dzieki za pomoc ! Wiec ja jestem z 08.09.1979 "Panna" :-) a 75116 to tylko moj kod pocztowy z Paryza gdzie jestem od 10 lat...

Gość kinek
hm dobry temat odwiedzin u znajomych za granica. tak sie sklada ze wlasnie w NL jestem u znajomych ktorych poznalem przez neta. Moze nie odwdzieczam sie w kwestii pieniedzy jakos specjalnie, nie wciskam itp.. kupowalismy seafood to dalem kumplowi 20euro na przyklad.. bylismy na zakupach to tez dalem costam, zaplacilem za swoj bilet do Amsterdamu pociagiem wczoraj, ze znajoma bylem. wczesniej jezdzilismy z kumplami samochodem to jakos nie dalem specjalnie nic ale mysle ze pokrzywdzony sie nie czul. Mam nadzieje. U kumpla w 's-Hertogenbosch bylem 2 nocki to mu dalem 20euro a on mi nawet kupil bilet powrotny za 13 i nie chcial kasy wiecej. Przechodzac do sedna, nie czuje sie jakbym kogos krzywdzil tutaj :D I mam nadzieje ze nikt nie czuje sie pokrzywdzony :D jest fajnie i szkoda ze wracam juz w srode :P koniec weny :P aha jeszcze chyba nie puszczalem tu linka do fotek z Holandzi :D http://81.171.74.200/~kinek/holandia/ i spakowane wszystkie http://81.171.74.200/~kinek/holandia/holandia.zip tzn w suemi eniw szystkie ale wsyztskie ktore sa na serwerze :D dzisiaj albo jutro puszcze nowe. pozdro dla wszystkich. :D

ta tabela to stara jak swiat, 2 lata zdazylo uplynac i jestem tu j uz 4 a nie 2 lata hehe,a le co tam, moge byc mloda emigrantka jeden finalowy egzamin juz za mna, jeszcze 3..wracam do ksiazek Margolcia> czytam i oczom nei wierze, ja bym tyle nie wytrzymala, aby nic nie powiedziec i dalabym sobie na pewno spokoj z goscmi na jakis czas..