Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pompon

lordoza

Polecane posty

Bardzo prosze o analize mojego rtg badanie bylo robione na lezaco.Obnizenie przestrzeni miedzykregowejL5\\S1.Hipoplazja tarczy miedzykregowej?Zmniejszenie kata BARGE,A i zwiekszenie kata FERGUSSONA.Zwiekszenie sil scinajacych dzialajacych na krazek miedzykregowy i stawy miedzykregowe.Przesuniecie osi statycznego obciazania kregoslupa do przodu.Linia tylnia GREGORE,A prawidlowa lagodnie lukowata.Skolioza prawostronna 0\\1stopnia wg,Grucy z rotacja trzonow kregow.Po tym rtg zrobili mi dodadkowo na stojaco,oto wynik.Asymetryczne rozwiniete wyrostki poprzeczne kregu L1,Lumbalizacja S1szczatkowy krazek miedzykregowy S1\\S2.Zniesienie lordozy ledzwiowej.Z GORY DZIEKUJE

Gość GAPULA
WCZORAJ KTOŚ MI POWIDZIAL ŻE MAM LORDOZE , BYLAM TYM ZALAMANA NIGDY BYM O TYM NIE POMYŚLAŁA. TO NIE JEST JESZCZE PEWNE BO TO NIE BYL LEKARZ.CZYTAJAC WYPOWIEDZI INNYCH ZROZUMIALAM ŻE JA TAKŻE MOGĘ TO MIEĆ. BÓLE KRĘGOSŁUPA . BOJE SIĘ TEGO JAK SOBIE Z TYM PORADZIC. :(

Gość GOSIA76
DROGI JACKUPB Dziękuję za szybką i wyczerpującą odp.Masz rację,rzeczywiście dokucza mi piersiówka-to serce..czy od kręgosłupa? Teraz tak boli caLy,że nawet 2l dziecka nie mogę podnieść ramiona także plus barki...a nie noszę Synka prawie wcale..:(( MIŁEGO DNIA

Dodom tylko ze na kregoslup lecze sie od prawie 6 lat.Wszystko zaczelo sie po znieczuleniu w kregoslup przy cesarskim cieciu,po znieczuleniu dostalam cos na ksztalt porazenia miesnia w prawej nodze i sie zaczely wizyty u neurologa rehabilitacje,wtedy lekarz mi powiedzial ze mam dyskopatie.Po 3 latach leczenia wyladowalam w szpitalu i okazalo sie ze to nie dyskopatia a wada wrodzona rozwojowa i w dodatku nie uleczalna hipoplazja tarcz miedzykregowych.Chciala bym "naprawic"kregoslup ale nie wiem jak,bo niestety po kazdej kolejnej rehabilitacji jest tylko gozej

Gość jacekpb
Dla gosia76.Ból w tej okolicy (między łopatkami)może wiązać się z kręgosłupem dodam że w tej okolicy epizody bólowe ma większość ludzi.Czy to nie serce tego nie wiem, trzeba zbadać.Ale faktem jest że stawy np. żebrowo-kręgowe są czasem mylnie odczytywane jako ból serca.Przez połączenie żeber z mostkiem może występować ból w klatce piersiowej.Proszę to zbadać bo tam może być przyczyna ,przez którą przyjmujesz wadliwą pozycję (jest ona przeciwbólowa)i rozwijasz chorobę gdzieś indziej.

Gość jacekpb
Gapula przeczytaj uważnie wcześniejsze wypowiedzi.

Gość jacekpb
Roksiaczek ktoś w porę zauważył , że są tam wady wrodzone jak lumbalizacja S1,szczątkowy krążek S1 S2,asymetryczne wyrostki poprzeczne.Znieczulenie jest całkowicie niewinne Twoim dolegliwościom,które wynikają z innych przyczyn.Poród oraz wcześniejsza ciąża tylko wyzwoliły chorobę która po prostu była.Mogłaś rodzić drogami naturalnymi i prawdopodobnie byłoby tak samo lub nawet gorzej.Lekarz nie ponosi ŻADNEJ winy za zniesioną lordozę lędźwiową a której konsekwencją jest obniżenie przestrzeni międzykręgowej.Pozdrawiam.

Dzieki za odpowiedz ale jak mozesz to napisz mi czy z ta moja wada da sie cos zrobic.Niestety ale klopoty z kregoslupem utrudniaja mi zycie.Rok temu albo mi wypadl albo wysunal mi sie dysk i nie moglam chodzic na prawa noge,bralm przez chwile leki typu ketanol,ale po tygodniu okazalo sie ze jestem w ciazy,wiec zostaly tylko fizykoterapia,po porodzie(rodzilam tym razem naturalnie)bylo ok ale znowu mam problemy z chodzeniem i strasznie mnie bola i dretwieja nogi.Bardzo dziekuje za porade i pozdrawiam

Gość jacekpb
No cóż .Ciąża nie była dobrym posunięciem.Dysk tak na marginesie nie wypada i się nie wysuwa.Kobiecie w ciąży nie bardzo można pomóc (niestety) bo nikt przy zdrowych zmysłach nie podejmie się leczenia fizjoterapeutyczcnego typu ćwiczenia .Lekarz na wieść o ciąży pewnie nie był zachwycony.Nietety Twój kręgosłup jest w takim stanie ,że popularny kaszel może nasilić objawy o zaparciu nie wspomnę.Szkoda, że chorobę wykryto dopiero tak późno bo wczesnodziecięca profilaktyka mogłaby pomóc a tak było ze 20 albo więcej lat trwania i pogłębiania choroby.Fizykoterapia czyli te wszystkie lasery ,prądy, krio itd trochę przyspieszają proces gojenia ale nie likwidują przyczyny.Takie dolegliwości są bardzo trudne do wyleczenia ,pacjent musi być uświadomiony jakich ruchów nie może wykonywać ,również w życiu codziennym bo banalne odkurzanie może wywołać dolegliwości i uwstecznić albo nawet wręcz uniemożliwić leczenie .U mężczyzn golenie ,u wszystkich mycie zębów może wywołać dolegliwości w przypadku takim jak Twój ,gdy wszystko trzyma się na włosku.Nawet chodzenie powinno odbywać się bardzo konkretnie ale ja już kiedyś słyszałem ,że:ja mam dziecko i muszę się nim zająć (to nie jest przytyczka).Fakt ale to może skończyć się bardzo źle z porażeniami poprzecznymi włącznie.W Twoim przypadku leczenie będzie żmudne ale może się uda coś poprawić przynajmiej ucisk nerwu wywołyjący ból nogi.

Gość jacekpb
Gosia76.Poszukaj w net rehabilitantów po PNF ,Mckenzie ,Ackermann ,Levit czy podobne w swojej okolicy.Mogą pomóc adresy ośrodków szkoleniowych po prostu zadzwoń ,powiedz co "boli" i dadzą namiary na kogoś.Niestety taka forma leczenia będzie płatna bo i szkolenia do tanich nie należą.Prawda jest taka że w związku z limitami NFZ ,rehabilitant dostaje około 15 min.(często z rozebraniem i ubraniem się) na pacjenta podczas gdy każda książka i praktyka mówi o około godzinie.On po prostu nie zdąży nic zrobić.Takie są realia.Niektórzy wręcz rezygnują z takiej pracy bo wolą mieć dwóch pacjentów dziennie ale jakoś im pomóc(zadowolenie z pracy też jest ważne).Pozdrawiam.

Gość jacekpb
Roksiaczek swoją drogą asymetryczne wyrostki ,lumbalizację S1 itd.widac na siedząco ,leżąco czy nawet siedząc na stołku.Nie wiem co mam sądzić na ten temat.Pozdrawiam.

Bardzo dziekuje za odpowiedz ten drugi rtg byl robiony 4miesiace pozniej w szpitalu,dokladnie to radiolog nie robil mi zdiecia tylko kazal stanac przy aparacie a obraz mial na telewizorze i to bylo uzupelnienie do poprzedniego rtg, bo mu sie cos nie zgadzalo,liczyl mi tarcze miedzykregowe,a ten wynik mialam wpisany do karty informacyjnej ze szpitala.\"Niestety \"ale moja wada byla wykryta zaraz po moim narodzeniu,bylam w szpitalu \"cos mi tam robili\"ale pozniej moja mtka to zaniedbala bo myslala ze juz jestem \"naprawiona\",i zapomniala mi przez 26lat o tym powiedziec.W ciazy fizykoterapia polegala na cwiczeniech wzmacniajacych miesnie brzucha,i noszenie pasa na wysokosci miednicy.Z moim leczeniem moga byc problemy poniewaz od ponad 2 lat mieszkam w londynie a tutaj leczy sie zupelnie inaczej niz w polsce.W zeszlym roku bol mnie zlapal w pracy [przez 1,5roku pracowalam w hotelu jako pokojowka]cala ciaze bylam na zwolnieniu, ale nie dotarlam do zadnego specjalisty.Najpierw lekarstwa potem gdy one nie pomoga fizykoterapia a na koncu gdy nie ma poprawy dopiero wizyta w specjalistycznym osrodku bolu.Bedac tutaj dopiero wtedy naprawde docenilam polska sluzbe zdrowia, JESZCZE RAZ DZIEKUJE I GORACO POZDRAWIAM

Witam. Bardzo proszę o przetłumaczenie mi MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego na język mniej medyczny. Osłabienie sygnału w obrazach T2-zależnych oraz obniżenie wysokości krążków międzykręgowych L4-S1- zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne krążków. Na poziomie L4 - L5 i L5 - S1 widoczna pośrodkowa wypklina krążka międzykręgowego modelująca na poziomie L4 - L5 przednią ścianę worka oponowego. Niewielka osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów. Poza tym obtaz MR kanału prawidłowy. Stożek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych, zlokalizowany na poziomie L! CZy to bardzo poważne? Wystarczą ćwiczenia i odpowiedni tryb życia? Z góry dziękuję.

Gość jacekpb
Niestety to dość poważne i jest rezultatem wieloletniej choroby kręgosłupa.Ćwiczenia tylko pod okiem rehabilitanta i tryb życia wg. ścisłych wskazówek.Na same ćwiczenia(takie domowe), które należało wykonywać już bardzo dawno temu jest za późno.Masz dwie wypukliny(to takie wybrzuszenia)z czego leżąca bardziej ogonowo uciska worek oponowy i jest to niebezpieczne dla zdrowia.Osteofitoza to "wyżłobienie" krawędzi kręgu i jest rezultatem współistniejących chorób.Raczej trzeba się leczyć bo choroby mogą się dramatycznie rozwinąć.Trzeba pamiętać ,że opisu wszystko OK już nie będzie.Chodzi o zatrzymanie i ewentualne wycofanie(w ograniczonym stopniu)choroby.Jak narazie UNIKAĆ kataru ,kaszlu,zaparć.Gdyby pojawiło się przeziębienie przyjąć leki maksymalnie skracające czas wyzdrowienia.W przypadku zaparć można pomóc łagodnymi środkami wspomagającymi a najlepiej unikać potraw wywołujących zaparcia.Stolec powinien wręcz "sam wychodzić"Podniesienie ciśnienia śródbrzusznego podczas defektacji(wypróżniania) nie sprzyja cofnięciu wypukliny a wręcz ją pogłębia.Unikać przodopochylenia tułowia(to ważne).Przykład ,często ludzie podczas płukania zębów(wypluwanie) pochylają się nad zlewem Ty musisz przykucnąć lub usiądź na stołku.Takie czynności jak odkurzanie większosć ludzi wykonuje w przodopochyleniu.Ty powinnaś uklęknąć i usiąść na piętach(tak jak w powitaniu w judo ,karate)lub usiąść na stołku.Nie dźwigać, bo pewnie po prostu źle to robisz.Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jestem młodą osobą, jeszcze nie rodziłam a kręgosłup już mnie boli faktycznie kilka lat. Rodzinny lekarz przepisywał zastrzyki gdy ból się zaostrzał.... Jeszcze raz dziękuję.

Gość jacekpb
Farmaceutyki likwidują ból ,stany zapalne a to są objawy.Źródła choroby jako przyczyny nie likwidują i nie leczą.Stosuje sie je również przed przystąpieniem do ćwiczeń leczniczych .

Gość Julka52
Witam ! Mam pytanie.Czy z takimi wynikami mogę stosować jakieś ćwiczenia, masaże,basen.jeżeli tak to co? Badanie TKkręgosłupa lędżwiowego w warstwach 2,5 mm celowane na przestrzenie międzytrzonowe L3-L4,L4-L5,L5-S1. Na poziomie L3-L4 zmian nie wykazano. na poziomie L4-L5centralnodwuboczne uwypuklenie tarczy. Na poziomie L4-S1 tarcza m-dzykręgowa wąska ze zmianami zwyrodnieniowymi w postaci vacuum phenomen jej centralna niduża duża przepuklina z impresją na work oponowy centralnie.Niespojenie łuku S1. Z tym badaniem zostałam skierowana do neurochirurga.Czy mam jeszcze jakąś szansę czy czeka mnie operacja?Dodam że w lipcu miałm rwę i od tamtej pory ból promieniuje do pośladków i po zewnętrznej stronie prawej nogi aż do palców odczówam drętwienie.Chodzić i siedzieć za długo też nie mogę. Proszę doradzcie co robić :((

Gość jacekpb
Wrodzoną wadę oraz długoletnią chorobę nie można traktować jakimiś cwiczeniami czy po prostu basenem.Daleko idąca ostrożność to najlepsze rozwiązanie.Poczekałbym na opinie neurochirurga.

Gość Julka52
Dzięki za odpowiedż.Fakt, że długoletnia ,lekceważona przez lekarzy ale przedewszystkim ja zawaliłam.27/11 mam wizytę i jednym słowem boję się :(

Gość emotion22..
Panie Jacku! Pana wiedza jest ogromna, jestem pod wielkim wrażeniem! :) Chciałabym się dowiedzieć jednej rzeczy, może Pan mi coś nasunie... Co może wywoływać ból w przyśrodkowej części goleni, na odcinku ok 15 cm powyżej kostki, ból jest tylko i wyłącznie przy chodzeniu i przy zginaniu stopy, w spoczynku nie. Miałam takie bóle kiedyś już i utrzymywały się aż 3 miesiące! przyzwyczaiłam się do tego bólu, w końcu przestało i wczoraj zaczęło boleć znów, podczas gdy wczorajszy dzień spędziłam praktycznie cały pracując przed kompem, niczym tej nogi nie przeforsowałam. Czy to możliwe, aby to było od ucisku wypukliny bądź przepukliny? Czasem mam pobolewania w lędźwiowo-krzyżowym odcinku kręgosłupa....ale nigdy nie promieniowało to wzdłuż przez pośladek do nogi... Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

Gość sebas
Mam pytanie co to oznacza wynik badania radiologicznego. Lordoza płytka. Rotacja kręgów. Zachowany szczątkowy krążek między kręgowy S1/S2. Powierzchnie brzeżne trzonów zaostrzone. Przestrzeń międzykręgowa L5/S1 niska w tylnym odcinku. Trzon L5 minimalnie przemieszczony dogrzbietowo w stosunku do S1. Szczelina w łuku lub cienki łuk S1 po str. L. Zagęszczenie kostne w stawach międzykręgowych i śladowe w krzyżowo-biodrowych. Spondyloarthrosis def. Retrospondylolisthesis L5-S1

Gość jacekpb
W odc. lędźwiowiowym powinno występować łukowate wygięcie skierowane wypukłością do przodu.Lordoza płytka oznacza,że go nie masz.Na poziomie kręgów S1 i S2 nie powinno być krążka,a jeśli występuje to jest to wada rozwojowa,przy czym może nie powodować żadnych dolegliwości .Szczelina w łuku to inaczej rozszczep kręgosłupa(także wada rozwojowa).Przemieszczenie L5 to retrolisteza.Wygląda to tak,jakbym próbował ci wyciągnąć ten krąg przez plecy i jest przeciwieństwem kręgozmyku zwyrodnieniowego,który wygląda jakbym uderzył Cię w plecy i przesunął krąg do przodu.No i wygląda,że masz ZZSK.Zaostrzone powierzchnie trzonów to rezultat współistniejących chorób również spłaszczonej lordozy.Pozdrawiam.

Gość jacekpb
Dla emotion22.Z braku czasu nie odpowiadam już na posty nie związane z tytułem.Mail o wrastającym paznokciu załamał mnie.Pozdrawiam.

Gość sebas
Panie Jacku dziękuje za przetlumaczenie ale co oznacza to wszytsko na chlopski rozum, co to jest jak leczyc czym grozi i czy trzeba isc na to na zwolnienie. Ogólnie bardzo boli caly czas do tego dochodza bóle w łopatkach i szyji. Ból dochodzi do posladkow i nogi. czasem jest pojedynczy bol 2 sekundowy przez cale plecy ze w czasie chodzenia powala mnie na ziemie.

Gość jacekpb
Zwolnienie w przypadku wrodzonych niedoskonałości nie pomoże.Posiadane choroby grożą naprawdę wieloma konsekwencjami z pęknięciem trzonu czy też porażeniem poprzecznym włącznie.Czym jest ZZSK wystarczy poczytać (zesztywniające zapalenie stawów i wszystko jasne niestety)Tam poza tym może być wypuklina chociaż niekoniecznie zależy od rodzaju bólu lub po prostu proszę wykonać MR lub CT.Pomiędzy łopatkami boli wielu ludzi (praktycznie każdy miał epizod o różnym natężeniu) ale trzeba to zdiagnozować.Leczenie będzie bardzo długie ,bo tam naprawdę jest co robić chociaż czasami udaje się w miarę szybko uzyskać poprawę co może stanowić zachętę dla dalszego leczenia.Niektóre dolegliwości prawdopodobnie zostały wypracowane samodzielnie np wadliwa postawa przy biurku lub złe podnoszenie.DLACZEGO DOPIERO TERAZ POSTAWIONO DIAGNOZĘ I CO SIĘ DZIAŁO DO TEJ PORY ,ŻE NIKT TEGO NIE POMÓGŁ.Następny post będzie do wszystkich proszę przeczytać.

Gość jacekpb
Szanowni państwo.Stan układu kostnego tzw.kręgosłupów jest zatrważający.Czytając posty włosy jeżą się na głowie.Kiedyś było takie hasło jakiejś fundacji "choroby kręgosłupa nie są dziedziczne ,pracujemy na nie sami".To nieprawda ,ale faktem bezsprzecznym jest ,że na wiele pracujemy sami.Ilu z nas robi coś dla swego zdrowia tzn. poćwiczy ,może jakiś sport rekreacyjny.Zazdrościmy sobie wypielęgnowanych paznokci,ładnych włosów ,opalenizny ale to jest tak naprawdę tylko "opakowanie"a środek jest często zrujnowany.O dziwo na wizytę u kosmetyczki itd. znajdujemy czas a na ćwiczenia już nie .Jesteśmy LENIWI i to wszystko.Co stoi na przeszkodzie by podczas oglądania ulubionego serialu pojeździć na rowerku stacjonarnym a wiele osób mimo odpowiednich warunków lokalowych nie robi tego.A co robią tacy ludzie ,czyli zdecydowana większość ?Oni leżą zasłaniając się czymkolwiek przed ruchem i międzyczasie podjadają i tyją.Choroby u dzieci trzeba leczyć bo one same nie przejdą a dadzą o sobie znać 20 lat później ale czasami bez szans na wyleczenie.To jest dalekoidąca NIEODPOWIEDZIALNOŚĆ RODZICÓW.Są ludzie "obdarowani" czymś dziedzicznym (zresztą tak do końca nie zawsze to wiadomo a jest to tylko wygodna wymówka) ale to nie znaczy że niczego ze sobą nie można zrobić.Załatwiamy dzieciom zwolnienie z lekcji W-F mówiąc że"pani jest głupia".Może jest trochę ekstrawagancka ale co rodzic daje mu w zamian.Może jakieś zajęcia pozalekcyjne typu sportowe.Jasne że nie ,kupuje mu komputer(dobra jest przydatny ale konsola do gier niekoniecznie).Co robi dzieciak,ano siedzi i tłucze w pady zamiast pobiegać.A nie można wyjśc z młodym człowiekiem i pograć w piłkę ,badmintona.Trzeba go nauczyć aktywnego wypoczynku bo czym skorupka za młodu itd.On kiedyś nauczy swoje dzieci.Nie można wstydzić się założenia dresów i biegania .To inni ,ci niećwiczący,będą kiedyś cierpieć a często to tylko kwestia czasu.Nie wszystko da się wytłumaczyc cywilizacją chociaż ta nie jest bez winy ale naprawdę nie zawsze musimy wsiadać do auta,tłumaczymy się brakiem czasu ale to jest brak chęci a to jest coś innego.Znam nauczycielkę ,którą boli kręgosłup i ona mówi ,że to dlatego bo to praca siedząca.Zadałem pytanie co stoi na przeszkodzie aby podczas lekcji wstać ,pochodzić wsród uczniów ,zajrzeć im przez ramię do zeszytów czyli praca nie będzie siedząca?Ano mówi ,że jak się zasiedzi to jej się nie chce .Pracujesz w biurze , Ok,ale kiedy trzeba odnieść jakieś papiery do sąsiedniego pokoju lub piętro wyżej to nie wysługuj się kolegą z pracy będącym akurat "na chodzie" tylko rusz cztery litery.Argumenty ,ja mam pracę siedzącą to nie muszę ćwiczyć są absurdalne ,właśnie taka osoba potrzebuje ruchu dla wzmocnienia mięśni(naprawdę nie trzeba być STRONGMENEM).Ilu ludzi wie i bierze pod uwagę wybór zawodu dla dziecka pod kątem istniejących chorób kręgosłupa a ludzie tzw.hipermobilni (jeżeli nie mają pewnego białka w organiźmie chociaż nie tylko)wręcz nie mogą być np.księgowymi,krawcowymi,stomatologami tzw.siedzące zawody.Jak na ironię tacy rodzice sa dumni, że ich syn bez specjalnego przygotownia zrobił szpagat lub inne tego rodzaju akrobacje.Mówią tak ze zwykłej niewiedzy bo to jest niestety objaw ,że tak po prostu podczas gdy inni muszą długo nad czymś pracować potrafię wygiąć się niczym wąż.Jak można nie powiedzieć swemu dziecku o pewnych chorobach ,które ma i nie nauczyć go jak z tym żyć?Pozdrawiam.

Gość sebas
Witam Panie Jacku. Dziś miałem wizytę u neurologa. Który po opukaniu mnie młoteczkiem obejżeniu zdjęć rtg stwierdził że neurologicznie jestem zdrowy, kręgosłup też jedynie co stwierdza to uszkodzenie stawu biodrowo krzyżowego i zaleca pójście do ortopedy w celu wykonania blokady. Dwóch innych lekarzy internistów stwierdza że mam w bardzo złym stanie kręgosłup. I co o tym wszytkim myśleć. Skoro Pan w swojej odp. też zauważa zły stan kręgosłupa i dziwi się gdzie byli wcześniej lekarze i opinie lekarzy aby mnie leczyć. Pozdrawiam.

Gość jacekpb
A zagęszczeń w stawach międzywyrostkowych nie zauważono?Neurologicznych ubytków być może nie ma a ten kręgosłup na pewno jest w złym stanie ,chociaż nawet na tym forum są gorsze.Skoro pojawia się ścinający ból i ma pomóc blokada nowokainowa to gratulacje.Jeżeli po tym zniknie retrolisteza oraz zaostrzenia brzeżne trzonów to Nobel murowany.

Gość sebas
tłumacząc to z polskiego na nasze - lekarz do kitu? a pan gdzie przyjmuje? kiedy można się zapisać na wizytę?

Gość jacekpb
Chyba się nie zrozumieliśmy.