Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Gość Ogryzeczek
aaata-> nie powinno się samemu wybierać soczewek, przynajmnniej za 1-szym razem, bo nie dobiera się ich dokładnie do wady wzroku. Np. ja mam wadę ok. -6,5D, a noszę soczewki -5,5D. Lepiej skonsultować się z lekarzem :) Poza tym on dobierze Ci takie, które najlepiej bedą Ci pasowały, bo nie każdy dobrze się czuje w jakichś tam soczewkach. gunes->ja mosiłam B&L od 16 roku życia, ale one podobno nie są zbyt dobre i okulistka kazała mi je zmienić na Acuvue. Ale jak dla mnie to 3-miesięczne B&L były najlepsze! Pewnie dlatego, że były to moje 1-sze soczewki i przyzwyczaiłam się do nich.

Gość gunes
Chodzi mi glownie o to, ze okulistka kazala mi nosic soczewki J&J Acuve2 na prawe oko -2.75 a na lewe -1.5. Kazala mi je nosic przez miesiac, ale przeciez one jak wiecie sa 2-tygodniowe i w okresie 3 tygodnia czuje je w oku, dlatego chcialem je zmienic na takie, ktore sam producent mowi ze mozna nosic conajmniej przez miesiac (nie wykluczam ze Soflensy39 najbardziejby mi odpowiadaly bo sa chyba 3 miesieczne i tanie). Pozdro 4 all.

Gość o.el.a
helouu:) to moze ja przedstawie swój przypadek, ktory jest antyprzykladem, i na ktorym nie nazlezy sie wzorowac. otoz w listopadzie [ czyli 8 m-cy temu] kupilam sobie na allegro soczewki kontaktowe, nie bylo by w tym niczego dziwnego, gdyby nie to, ze zrobilam to totalnie na czuja, bez konsultacji z optykiem. liczac na swoje szczescie i opierajac sie na wierze, ze moje oko jest typowe zaryzykowalam wszystkie parametry [postawilam na promien krzywizny 8, 7]. Wybralam soczewki soflens firmy bausch&lomb. no i nosilo mi sie je super. glupota wygrala :). ostatnio jednak poszlam grzecznie do optyka nie chcac ryzykowac ponownie, tym barzdiej, ze czulam, ze potrzebuje jakby silniejsze moce. trafilam do salonu vision express, gdzire p. okulistka stanowczo odradzila mi tamte soczewki, mowiac, ze miesieczne soczewki to juz 'przezytek' i krytykujac jak mozna bylo przewidziec taka samowolke doszukala sie, ze tamte soczewki nie dobralam jednak tak dobrze, jak myslalam, bo za bardzo mi wychodza za teczowkie [ wybralam srednice 14,2 ona natomiast twierdzi ze powinnam miec 14- okay, pewnie ma racje, chociaz noszac przez ponad pol roku nie zauwazylam zadnych problemow w zwiazku z powyzszym]. przechodzac do setna, chcialabym Wam zadac pytanie. Czy orientujecie sie moze, które firmy produkuja soczewki o parametrach: promiec krzywizny-8,7; srednica-14? najlepiej, zeby byly miesieczne. Pytam, bo babeczka z Vision przepisala mi te cale I weary, co do których podchodze sceptycznie [ trzeba kupic cala pake po 6 sztuk, ja potrzebuje dwie paki bo mam dwie rozne wady na oczach a poza tym nie mam na od razu tyle kasy bo 1 op.-ok.100zl] i jak widze wsrod waszych wypowiedzi Wy rowniez niezbyt entuzjastyczjie sie na ich temat wypowiadacie. Moze dlatego, ze sa malo znane? Najbardziej zalezalo by mi jednak, zeby moc kupic na sztuki, orientujecie sie jak z tym jest? Czy z któres firmy mozna na sztuki. A co mnie jeszcze wkurzylo na tym badaniu w vision, to to, ze dali mi do przymierzenia soczewki a nastepnie kazali sciagnac. Dostalabym je, gdybym od razu zrealizowala recepte. Za badanie placilam 49 zeta i sie zastanawiam, czy oni mi w to wliczyli ta pare 2tygodniówek, która poszla do kosza... pozdrawiam. dajcie mi znac co i jak. ;]

Gość o.el.a
aa...widze ze sie nieprzyzwoicie rozpisalam;/ jak ktos sie przez to przedrze to dzięki;)

Gość o.el.a
khem..to jeszcze raz ja..czy ktos uzywal soczewek bescon s45 hypa II i moze cos na ich temat powiedziec? :)

Gość gunes
Jestem raczej nowym posiadaczem soczewek jednak mysle, ze sporo juz o nich wiem jesli ktos chce zazyz mojej pomocy to to moj nr gg 9222565. A teraz chcialbym zaczac nowy temat: "soczewki i kurz". Co o tym wiecie???

Gość gruppa
Soczewki i kurze- nie byc dobrze!:) Ale nie jest to aż tak drastyczny problem. W sumie kurz rzadko kiedy dostaje się do oka, a nawet w przypadku jak się do stanie wystarczy to "wymrugać" lub w cięższych sytuacjach przemyć sztucznymi łzami.

Gość kobietka123
mam pytanie, co z tymi soczewkami Johnsona? Piszecie o nich ze są miesięczne, ja na stronie producenta znalazlam ze wszystkie sa 2tyg badz 1dniowe, wiec jak to jest? Sama mam je teraz w oku i sie zastanawiam czy moge je nosic miesiac czy raczej zrezygnowac z Johnsonow i przejsc na inne miesieczne soczewki, tylko jakie?????

Gość Ogryzeczek
Dużo na ten temat było pisane na poprzednich stronach. Mi okulistka zapisała je jako miesięczne i tyle mam zamiar je nosić. Myślę, że babka jest odpowiedzialna i wie co robi. No chyba, że już będzie mi się je bardzo źle nosiło, to wtedy zmienię.

Gość Ogryzeczek
acha, i my nie piszemy, że one są miesięczne - są 2-tygodniowe:)

Gość gunes
Nom mi to samo powiedziała że są miesięczne. Wiem że tak nie jest i zastanawiam się dla własnego dobra na jakie je zmienic. Moze mi ktoś pomoże. Mam dylemat pomiedzy B&L a Optixem....:)

Gość gruppa
co dp B&L nie powiem bo nie wiem, nie znam, się jestem niewtajemniczona. Natmoaist jeżeli chodzi o optixy to są świetne i "naprawdę" miesięczne. Wygodne i w oczywiscie nie odczuwalne na oczach.

Gość zerina
jesli chodzi o mnie to przygodę z soczewkami zaczęłam jakies 7 miesięcy temu.... Wybrałam 1-dniówki (za namową lekarza) - IWear'y Moje spostrzerzenia są takie, iż zbyt szybko "wysycha" w nich oko, są niby na jeden dzień, a faktycznie już po 5 godzinach zaczynam źle widzieć, oczy zachodzą mi mgłą i muszę ściągąć całkiem lub włożyć nową parę. NIE POLECAM Dużo dobrego słyszałam o o2optix - zamierzam je wypróbować. Podobno bardzo dobre i niezbyt drogie.

Gość kobietka1970
moja córka ma od 3 dni ortosoczewki W Polsce są już także dostępne tzw. ortosoczewki - dla krótkowidzów i astygmatyków. Zakładane na noc spłaszczają rogówkę oka i zmniejszają w ten sposób wadę wzroku. W ciągu dnia pacjent nie musi już korzystać z okularów lub dziennych soczewek kontaktowych. Początkowo ortosoczewki zakłada się każdej nocy, po pewnym czasie zwykle na dwie-trzy noce w tygodniu. W przeciwieństwie do operacji laserowych ta metoda korekcji wady jest całkowicie odwracalna oraz nie powoduje powikłań, które mogą się zdarzyć po operacji laserowej. Ortosoczewki mają także zapobiegać powiększaniu się wady wzroku. Jednak kiedy pacjent przestaje je nosić, rogówka wraca do pierwotnego kształtu i wada wzroku jest taka sama, jak była przed używaniem ortosoczewek. Nocne szkła nie są dla każdego. Korygują wadę wzroku do -4,5 dioptrii, a astygmatyzm do -1,5 dioptrii. - Chodzi o to, by nie ingerować zbyt głęboko w rogówkę, co byłoby konieczne przy większej wadzie. Zmiana rogówki, jaka się dokonuje dzięki ortosoczewkom, jest powierzchniowa i dlatego całkowicie odwracalna - mówi dr Agnieszka Samsel. Nocne szkła dobiera się indywidualnie. Okulista sprawdza, czy rogówka ma odpowiedni kształt, wykonując tzw. mapę rogówki. Oko musi być zdrowe, bez stanu zapalnego. Ortosoczewki polecane są osobom prowadzącym aktywny tryb życia oraz dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym (nie muszą się bać, że zgubią soczewkę na basenie albo że stłuką szkła w okularach, grając w piłkę). Dwie ortosoczewki, które wystarczają na dwa lata, kosztują łącznie z badaniami kontrolnymi co sześć miesięcy 2-2,5 tys. zł. Czy ktoś ma takie?

Gość cannavaro
zerina: co do jednodniowych to są dwie sprawy, spróbuj moze soczewek Dailies, to są jednodniowe ale specjalnie nawilżaene i można je nosić naprawdę długo a ja nosze po 16-20 godzin bez uczucia suchości. Druga sprawa to mozęsz mieć problemy z tzw. suchym okiem. A w tej sprawie musisz skontaktować się już z lekarzem...o2optix super polecam, koneicznie wypróbuj, zero suchych gałek i maksymalnie wygodne...

Gość kobietka1970
Czy zakładanie soczewek boli? muszę zakładać je córce jaka metoda jest najlepsza?

Gość od niedawna soczewkowa
nakładanie soczewek absolutnie nic nie boli:)

Gość hulajdusza
zakładanie soczewek wcale a wcale nie boli, nic a nic... na początku oweszem, męczyłam się jak nie wiem co przez jakąś godzinkę nie mogłam ichzałożyć, ale teraz to pyk i już śmigam, nie wyobrażam sobie życia bez soczewek.. ekh.. no a co do poprzedich wypowiedzi apropos 2tygodniowych J&J no to ludzie w końcu oko to oko, warto o nie dbać, ja bym nie ryzykowała noszenia tych soczewek przez miesiąc skoro są tak naprawdę 2tygodniowe... a co do moich przygód z soczewami, to nosiłam na początku focusy, ale koniecznie chciałam zacząć nosić właśnie J&J (nie wiem, czemu się uparłam), no i jak dopięłam swego to stwierdziałam że tragedia... rany, po jakiś 5 godzinach oczy mnie zaczynały piec a czerwone to miałam jak królik, dramatyczne to było, iweary też próbowałam ale też nie bardzo mi pasowały, teraz od pewnego czasu noszę sobie o2optixy które dla mnie są superfajne, póki co to najwygodniejsze i czuję w nich największy komfort, a oczy nie są zaczerwienione nawet po 12 godzinach :) jeszcze tylko nie próbowałam B&L, ale nie wiem, czy będę bo w tych jest mu najlepiej... pozdro a a na lato to w ogóle najlepsiejsze są dzinne, bo to dopiero wygoda jest!

Gość soczewkowadwudziestkaha
Ja gdzieś czytałam, że według polskiej normy te soczewki są miesięczne a wedlu normy amerykańskiej są dwutygodniowe. Poprostu mamy mniej rygorystyczną normę i te soczewki u nas są uznawane za miesięczne. Jednak to dziwne bo jeśli o zakwalifikowaniu soczewek do jakiejś grupy czasowej decydują normy to równie dobrze jednodniowe możnaby dłużej nosić. Zresztą ja nosiłam kiedyś jednodniwoe przez tydzień i nie widziałam żadnej różnicy. Mimo wszystko więcej tak nie robię bo się trochę boję ale skoro wszystko było ok to może to są tylko kombinacje firm produkujących soczewki żeby więcej ich sprzedać. Chciałabym żeby mi ktoś wytłumaczył czym się róznią jednodniowe od np. tygodniowych

Gość donk
witam, z tego co wiem, to soczewki jednodniowe to takie które nie wymagają pielęgnacji, są najzdrowsze, a tygodniowe i dwutyodniowe to takie które w sumie też nie wymagają odbiałczania ale trzeba je pielęgnować.. przede wszystkim jednak trwałość soczewek zależy od materiału z którego są wykonane. I to o to chodzi że właśnie zużycie soczewek jest odczuwane bardzo subiektywnie, więc żeny nie było tak że te same soczewki jedna osoba nosi sobie przez trzy miechy a inna może tylko przez dwa tygodnie, to trzeba było ustalić bezpieczny termin noszenia takich soczewek. Ustalany on jest zazwyczaj właśnie na podstawie materiału z którego jest on wykonany. Dla miękkich soczewek kontaktowych wpływ ma przede wszystkim stopień uwodnienia i przepuszczalnośc powietrza. I wraz ze wzrostem uwodnienia zwiększa się podatnośc soczewki na osadzanie się osadu białkowego, odwodnienie i osadzanie się środków konserwujących itp. Dlatego właśnie roczne soczewki mają np. najmniejszy stopień uwodnienia. No więc podsumowujac jednodniowe soczewki są najbardziej uwodnione, są najzdrowsze dla oka, ale najszybciej na nich osadza się białko i zanieczyszczennia i dlatego mogą być noszone w trybie jednodniowym tylko... wydaje mi się ze na tej podstawie jest klasyfikacja :) interesowałem się trochę soczewkami, stopniami uwodnienia i przepuszczalnością powietrza, bo przez długi czas nie mogłem dobrac soczewek, ciągle coś było nie tak, albo dyskomfort odczuwałem, albo jakbym miał jakieś ciało obce w oku, albo mi łzawiły, szczypały, piekły - koszmar, musiałem je wyjmować zaraz po założeniu praktycznie, a zależało mi na noszeniu soczewek, bo uprawiem sporty ekstremalne, a z moją żałosną wadą wzroku bez okularów ani rusz.. teraz to są jakieś gogle korekcyjne itp, ale wtedy jeszcze nie orintowałem się. No i drogą prób i błędów (B&L wytrzymały najdłużej bo aż tydzień i potem dopiero zaczęły się problemy, J&J wogóle tragedia) no i dopiero stosunkowo niedawno (jakieś 2 lata temu) dorwałem o2! no i założyłem - spoko, ale myślałem że góra 2 tygodnie i się zacznie, a tu już drugi rok leci i nic... zajebiście.. po prostu fantastycznie wygodne, zero problemów, moge je chwalić bez końca po prostu :) i to co dziwne dla mnie osobiście sa lepsze niż dailiesy dzienne!

Gość kobietka1970
a nosi ktoś ortosoczewki na noc?

Gość anii
W mity, że noszenie soczewk, po jakimś czasie nic nie boli i ich się w ogóle nie czuje, to jest mit. W końcu, to jest ciało obce, po pewnym czasie jesli soczewki są dobrze dobrane na codzień nie powinno się ich czuć mocno, no ale też nie tak że w ogóle przez miesiąc nic Cię w oku nie piecze, nie uwiera.

Gość Ogryzeczek
anii-> nie zgodzę się z Tobą z całym szacunkiem. Otóż ja swoich OptimaFW nie czułam ani troszkę nawet po 3 miechach. Mówię poważnie i wcale nie ściemniam. A moje nowe Acuvue Advance znów świrują:/

Gość grajdołkasiones
anii, ja też nie moge sie zgodzić, że soczewki przeszkadzają po pewnym czasie, ja z kolei w moich ukochanych o2 optix czuje się świetnie i to przez cały miesiąc, nic mnie nie uwiera, nic absolutnie nie drażni oka, może masz źle dobrane, albo źle je traktujesz? ogryzeczek: a co do acuvue advance to już słyszałam kilka opini że świrują więc nie jesteś odosobniony chyba

Gość Dark eyes
A powiedzcie mi jak to jest jesli jedno oko ma inna wade wzroku od drugiego? To co 2 inne dobiera sie? A wogole na razie nosze okulary ale chciaabym wreszczie nosic kontakty chociaz sie tego obawiam najbardziej dubania w oku :(

Gość Ogryzeczek
Dark eyes - jeśli wada jest niewielka, to okulistka może dobrać obie soczewki takie same. Natomiast gdy jest większa, wtedy będą miały różne dioptrie i trzeba kupować albo na sztuki, albo dwa opakowania za jednym razem.

Gość grajdołkasiones
ja mam własnie rózne wady jedno oko -2,25 drugie -1,25 i muszę kupować dwa opakowania, ale to nie ból jak się nosi ciągle soczewki i nie wyobraża sobie bez nich życia! a jak myslicie, jaki wyszedłby mi kolor oczy (mam szero-zielono-niebieskie) z freshlookami brązowymi? bo podobno ładne są skubane, ale nie wiem, czy mi nei wyjdzie piwny albo taki jasny brąz bo wole ciemny... a sa czarne soczewki?

a ja mam pytanko-moze juz je kltos zadal ale tych 8 stron mnie przeraza:) jestem alergiczka, mam alergiczne oczy tzn grudki na spojowkach i mam wade wzroku. oczy mam ogolnie strasznie wrazliwe - wiatr, slonce, niewyspanie i wogole bola jak cholera-zastanawialam sie czy soczewk przyjma sie na takich oczach? nie szlam do optyka bo narazie nie mam kasy, ale wywniuoskowalam sobie sama ze skoro mam takie wrazliwe oczy i czesto mi lzawia i pieka to soczewki nie sa dla mnie, ale moze ktoras ma podovbny problem i sprawdzaja sie u niej? bede wdzieczna za odpowiedz;) pozdrawiam

Gość maras
ja prosze was nosze soczewki od 1993 roku i powiem tak poczatki byly trudne pierwszy rok tragedia (wtedy generalnie byly roczne soczewki hydron , ciba vision) pozniej bylo lepiej pojawiły sie soczewki johanson x johanson i było lepiej acuvue ,sureve i do 2000 roku bez problemow soczewki nosilem 12 godzin dziennie. po roku 2000 az dotad mam problemy zostalem przy acuvue 2 choc od miesiaca jade na Miesięczne Soczewki Kontaktowe EYEYE BIOXY troszke mniej problemow .lekarze mowią mi ze mam zesopól sjorgena czyli zespol suchego oka, nosa i gardla natomiast test wydzielania łez jest prawidłowy.czyli nic nie kumam ogolnie poczatkujacym polecam wszystkie johansony oprócz acuvue advance to niewypał mimo ze ostatni wypust Johnson&Johnson i Soczewki EYEYE bioxy i najwyzej 10 godzin dziennego noszenia.wiem z mojego doswiadczenia ze najlepsze parametry soczewek to min 50% wody.

Gość myszka01
Hejka! Mam pytanko! Od miesiąca noszę miesięczne soczewki i właśnie upływa termin wymiany. Dzisiaj jak je założyłam to widziałam jak przez mgłę. Czy tak się dzieje po upływie ich terminu noszenia??? Albo czy mogą one stracić ważność???