Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Gość DzIeWcZyNkAzZaPaŁkAmI
madi_wawka, jak masz takie problemy to idź do specjalisty, on na 100% poinformuje Cię czy możesz nosić soczewki czy nie. Ja jestem alergiczką i myślałam że soczewki to nie dla mnie i szczerze mówiąz np. w miesięcznych się trochę meczyłam, ale poszukałam dziennych i natknęłam się na focus dailies, które są wyjątkowo dobre, mają specjalną formułę nawilżającą i są bardzo uwodnione (bardziej niż inne - 69%), mi wcale nie przeszkadzają i nie wysuszają oka. Więc jak się będziesz decydować to te akurat polecam :) myszka01, to zależy, ja moje mniesięczne soczewki bardzo pielęgnuje i nawet po miesiącu jeszcze jest wszystko wporządku, ale i tak i tak zmieniam na nowe, bo wolę nie przenaszać soczewek, Twoje soczewki mogły oczywiście stracic ważność skoro upłynął już miesiąc, radziłabym zakupić po prostu nową parę :)

dzieki:) mnie chodzilo tylko o to czy alergicy wogole nosza soczewki,a ze do specalisty trzeba bedzie isc to wiem tylko tak zapytalam z ciekawosci:)

Gość myszka01
DzIeWcZyNkAzZaPaŁkAmI , Dzięki!!! Poprostu się zdziwiłam jak je dzisiaj założyłam i widziałam wszystko jak przez mgłe.Bo do tej pory nie miałam żadnych problemów.Dziś dokładnie przyjrzałam się soczewką i widać że są zniszczone.

Gość londa77
Mam pytanie W związku z negatywnymi opiniami nt płynu Renu myslę o zmianie na Solo Care Aqua (soczewki o2 optix). Ciekawy jest fakt iż w większości aukcji/ sklepów int nie jest on dostępny Pojawił się natomiast nowy płyn Solo Care Soft czy ktoś mógłby mi polecic czy jest on wart użycia w zamian za Aqua? Dzięki

Gość grajdołkasiones
londa77, solo care aqua jest bardzo dobry, używam go do o2optix i z pewnością nie drażni oczu, doskonale nawilża i nie ma wnim żadnego grzyba hehe.. a co do solo care soft to nie wiem, pierwszy raz o takim słyszę, myślę sobie że pewnie to jakaś nowość jest, możliwe że dobry, ale jak na razie to tylko właśnie na aukcjach internetowych ten płyn jest.. dziwne że na stronie ciby vision (cibavision.pl) nie ma tego płynu tylko solocare aqua, aosept plus i jeszcze jakiś...

Gość krystian81
heja wszystkim! ja nosze soczewek o2optix i nie zmieniłbym ich na żadne inne (a już z pewnościa nie na te kurde johnsony do dupy, przez nie nie mogłem przez tydzień wogóle zakładać soczewek :/), o2 sąnajlepsze, przynajmniej powietrze dociera do oczu, nie działają jak jakas blokada... mogłaby ciba jeszcze takie kolorowe zrobić, choć freshlooki podobno tez dobre, ale o2 jedan są najlepsze pozdro

Gość asik77
polecam o2opix, jak dla mnie rewelacja, od optyka dostalam Johnsony ale jakos w nich bylo nie tak (oczy zachodzily mi mgla i dopiero po kilkakrotnym mrugnieciu wracala ostrosc widzenia) Teraz wszystko jest ok, nie czuje ze mam cos w oku, no i najwazniejsze dla poczatkujacych soczewki O2optix (podobnie jak nieszczesne Johnsony) maja oznaczona prawa i lewa strone wiec nie sposob sie pomylic przy zakladaniu. Polecam szczerze. A plyn...... jak dla mnie opti_free jest ok.

Gość krasnalek
Witam! Dzisiaj kupiłem sobie soczewki po wcześniejszej konsultacji z okulisą. Doktor zakładał mi je bez problemu. Ale samemu siedze już nad tym godzine i nie daje rady. Próbuje tym sposobem który pokazał mi doktor, ale chyba nie dam rady. Dodam, że w gabinecie u doktora nie miałem większych problemów. Jak wy sobie radziliście z zakładaniem na początku? Może jakieś inne metody, porady. Z góry dzięki.

Gość sopel
mam sokoli wzrok, a moje zainteresowanie soczewkami wynika z tego ze je produkuje, chcialbym obalic kilka mitow o ich jakosci i dystrybucji ktore pojawiaja sie na forum, dzieki temu bedziecie spokojniejsi zakladajac swoje lensy: 1.kazda soczewka ma na opakowaniu numer serii na podstawie ktorego mozna szybko stwierdzic (w przypadku reklamacji) z jakich surowcow zostala wykonana, przy jakich parametrach i przez kogo - nie ma obrotu oryginalnie zapakowanymi soczewkami drugiej jakosci!!! 2.soczewki sa sterylizowane juz po zamknieciu do malych pudeleczek, roztwor w ktorym plywaja jest zblizony do soli fizjologicznej, nie ma mozliwosci zakazenia, tylko Bauch mial wpadke kilkaset osob skonczylo z zapaleniem oka a akcje firmy spadly na 'pysk' - brudasy -chociaz w prasie bylo cicho... 3.Dystrybucja soczewek jest scisle zarachowana nie ma mozliwosci kupienia 'lewizny' w internecie' a jesli juz to jest to banalne do wykrycia, i musi nosic znamiona przestepstwa. jesli Was nie zanudzilem, to jest mi milo, moge odpowiedziec na Wasze pytania w zakresie mojej wiedzy i w granicach etyki pozdrawiam

Gość maras
witam dzis pierwszy dzien jak o2optix na oczach. po jednym dniu cos trudno przekazać ale miałem ostatnio na oczach EYEYE BIOXY i one były na poczatku super po 2 tygodniach juz była lekka mgiełka a ostrosc zachowana.ale cosik misie wydaje ze te o2optix są przeklamowane.choc za dwa dni sie wypowiem

Gość londa77
Mam pytanko: Czy w upały jakie teraz mamy nie napoczęte jeszcze opakowania z soczewkami i płynami dezynfekc można przechowywać w lodówce? Nie wiem może pytanie jest dziwne ale obecnie temp pokojowa przekracza warunki przechowywania płynów A może to nie problem?

Gość londa77
I jeszcze jedno pytanko Czy płyn ReNu Moisture faktycznie jest tak niebezpieczny dla oczu?

Gość becia79
ja też używam o2optix i sa dla mnie bardzo dobre, więc nie uważam żeby miały być przereklamowane, ale okulista mówił że nie wszystcy się do nich przyzwyczajają, więc to chyba bardzo subiektywna sprawa... a przy okazji mam takie pytanko, bo na wakacje (bo zakładam tylko jakieś 3razy w tyg, to mi miesieczne nie bardzo się opłacają)chciałabym ponosić dailiesy i czy muszę iść do okulisty, który mi dobierze odpowiednie czy niekoniecznie? bo jakiś okulista mi powiedzial, że one maja takie same parametry jak o2optix i nie trzeba, ale jakoś trochę nie jestem przekonana, bo to w końcu trochę inna soczewka, nie silikonowo-hydrożelowa, tylko hydrożelowa, nie wiem jak tam u niej z grubością... może ktoś wie i mógłby mi doradzić?

Gość grajdołkasiones
krasnalek, ja też pierwszego dnia meczyłam sie niemiłosiernie (półtorej godziny i nic) - a w gabinecie spoko, ale to może tak dwa dni, a potem coraz bardziej nabierałam wprawy i jest super, myk i już mam na oku i już moge śmigać :) soczewki rządzą maniacy soczewkowi łączcie się hehe !!!

Gość maras
becia chyba masz racje co ci mówił okulista nie wszyscy sie przyzwyczajają do o2opitix ja jestem tego przykładem a szkoda tak wszyscy je zachwalali nosiłem wielu firm soczewki ale jednak firmy ciba vision mam duze problemy zeby je nosic . trudno jest jeszcze kilka nowych firm najdłuzej chyba 9 lat nosiłem johanson -johanson.jednak po tylu latach noszenie smiem uwazac ze najlepsze soczewki to minimum 50% wody.

Gość becia79
maras a próbowałeś dailiesów ciby? one są wyjątkowo uwodnione bo aż 69%, słyszałam że są wygodne, sama się zastanawiam nad przerzuceniem na te, ale kurcze wyjątkowo dobrze mi w o2, więc nie wiem, czy warto :)

Gość maras
becia jezeli o2optix ci dobrze lezą to przy nich pozostań nie probowałem tych jednodniowych.ale mam zamiar wybrówowac innej firmy holenderskiej JEDNODNIOWE Soczewki EYEYE tylko 2zł za 1szt na allegro. nosiłem miesieczne tej firmy i co moge o nich powiedziec jak zadne inne soczewki zapewniają ostrość widzenia. choc przy dłuzszym czasie niekiedy pojawia sie u mnie na jednym oku mgiełka. ale czas chyba zakończyc testowanie albo johsony albo eyeye wybiore. pozdrawiam kontaktowców

Gość becia79
chyba jednak o2optix są dla mnie najlepsze :) pozdrawiam

Gość mauamui
no o2optix leżą znakomicie, ale wygoda w noszeniu Dailies jest nieprawdopodobna! wiecie jak to jest higiena i wygoda nic nie moczę nic nie leje, tylko wyciągam i wyrzucam, a z testowanych przeze mnie jednodniowych Ciby i J&J Ciba jest na maxi plusie!

Gość x-girl
hejka ! a mam pytanko ,przez ile lat mozna nosic soczewki?

Gość Ogryzeczek
Przez tyle ile nic złego nie będzie się działo. U większości ludzi pewnie przez całe życie.

Gość mitoska
Noszę soczewki od 16 roku zycia, to już 8 lat :) Zawsze przestrzegam terminu ważności , nigdy nie noszę dłużej niż jest zalecane i z moimi oczkami wszystko w porządku, chodzę również co kilka miesięcy do okulisty na kontrolne badania. Jedynie niekiedy wysuszają mi się oczy, ale z tym też sobie narazie radzę - po to są w końcu sztuczne łzy :) ale przeczytałam tutaj o nawilżających soczewkach Dailies i może wypróbuję :)

Gość endi_01
Skoro już jest taki wątek to chciałabym zapytać czy na fitness lepiej zaopatrzyć się w soczewki czy można w okularach? Wadę mam niestety dużą :/ i tak się zastanawiam...

Gość mysle
ze soczewki beda o wielw wygodniejsze

Gość mitoska
Ja wolę zdecydowanie soczewki, nie lubię ćwiczyć w okularach kiedy spływają mi z nosa :) a na fitnessie pewnie będziesz tak miała, choć są kobiety, które ćwiczą w okularach, generalnie dla mnie jest to niewygodna sztuka. Lepiej chyba zainwestować w jednodniowe soczewki i zakładać na aerobik :)

Gość mysle
ja tez preferuje soczewki. sa jak mogie drugie oczy. daja mi duzy komfort w ciagu dnia.

Gość Kotowka
Na aerobik TYLKO soczewki, okulary trzeba zdejmować, jak kładziesz się na brzuchu, poza tym nie jest komfortowo jeśli trochę się spocisz :D trzba je ciągle wycierać :/ Dobrym rozwiązaniem są jednodniówki - ja mam Dailieski, które wkładam jak uprawiam jakiś sport, a na codzień noszę okularki

Gość soczewa
nosze soczewki od roku - miesieczne soflens 66 B&L. poczatkowo mialam OGROMNE problemy z zalozeniem tych soczewek-byly jakies 'duze', lejace sie i zwijajace sie. wstawalam wczesniej o 0,5h zeby je zalozyc - a i tak czesto wybiegalam do pracy zakladajac w biegu okulary :-) teraz zakladanie to pryszcz, choc jeszcze czasami sie zdarzy, ze soczewka 'zgubi' sie pod powieka, lub spadnie przy mrugnieciu. oczywiscie tez 'sie' podarly. przerabialam wszystko. okulistka twierdzi,ze leza ok, natomiast kiedy leze dluzej (nie spie!) i wstane czuje taki dziwny 'ucisk' na przedzie oka. nie boli ale jest niekomfortowe. mial ktos tak? mam krzywizne S/M ale wydaje mi sie, ze one sa dla mnie zbyt 'strzeliste'. kiedy zakladam na teczowce robia sie pecherzyki powietrza, ktore znikaja gdy mrugne. teraz wyjezdzam i nie mam czasu na okuliste. i kusi mnie aby zmienic na F/M. ale cykorze :-) kiedy zdarzylo mi sie w nich zasnac - oko bylo b.suche a soczewka prawie przykleila sie do oka. wiecej tego nie praktykuje :-)

Gość Ogryzeczek
A ja mam taklie pytanie - do okulisty po soczewki chodzicie prywatnie czy do publicznej przychodni? Zastanawia mnie czy gdziekolwiek okuliści przyjmują w przychodniach publicznych "soczewkowców". Bo ja muszę chodzić prywatnie.

ja chodzę prywatnie poniewaz czasem zdaża się że za cenę badania wliczone sa soczewki a poza tym jakoś nie ufam przychodniom publicznym tam tylko chodzę jak potrzebuję zwolnienie.