Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Gość kola89
Nasz opiekun juz sie zaczyna powtarzac powoli, wez udzial w dyskusji lepiej

koala. poczytaj Biblię i pomyśl czy katolicyzm wypełnia Bożą wolę....ja to przeanalizowałam wzdłuż i w szerz dłuuuugo...i powiem ci, w wielu sprawach niestety nie. Dekalog, spowiedz to ułamek tylko błędów i niezodnosci bibilijnych. dlatego odeszłam z Kościoła katolickiego który był dla mnie kiedyś jedyną niezmienną prawdą. Ale prawda jest inna , tylko Jezus jest drogą prawdą i życiem i nie ma innej drogi. Tylko Biblia jest autorytetem. Jak będziesz szukał całym sercem to znajdziesz Boga. Czytaj Biblię:):):)

\"szeroka jest droga która prowadzi na zatracenie ale wąska jest ta która prowadzi do życia wiecznego i niewielu ją znajduje\" czy większość ma racje???? koala

Gość kola89
1. naucz sie czytac 2. nie mow mi co jest dobre a co zle, jestes czlowiekiem malej wiary, a twoje wyznanie slepo pojmuje Biblie i nie potrafi jej interpretowac nie zyjemy w Iw. moja droga. "Porzadany jest przeklad Slowa Bozego tak dla wspolczesnego odbiorcy jak i przyszlych pokolen", a ty stoisz w miejscu

Rację ma ten kto jest silniejszy. :P Myślicie że biblia byłaby coś warta, gdyby nie walka żydów o wielkość swojego narodu? Guzik! Dlatego taka biblia jest wspaniała, bo redagowana przez zwycięzców. :P

kamelia jestes exxxtra, kiedy ci to na reke mowisz ze wiekszosc nie ma racji, ale kiedy tutaj wiekszesc sprzeciwia sie sj to oni racje mają, obluda obluda i jeszcze raz obluda.

Gość kola89
No ja sie z toba nie zgadzam:)

Gość kola89
Z Coldem tak...:-)

zgadzam sie z koala bo Biblia to slowo uniwersalne dla wszystkich bez wzgledu na czas w ktorym zyje.

Gość kola89
Ciesze sie:)

kamelia,oj jak ty znow mnie zle odebralas. To ze powiedzialam,\"wdeptanie w bloto\",nie tyczylo sie twoich wywodow. Chodzilo mi o to,ze wielu ludzi twierdzi ze SJ,zakazuja sobie nawzajem,pilnuja sie nawzajem,nie propaguja dyskusji na takichforach (net)odnosnie biblii i wogloe bardzo sie nawazjem strzega. Ludzie uwazaja to za dziwactwo,a to nic innego jak zasady ktore wskazal Jezus.Napominanie sie,wystrzeganie sie roznych niebudujacych wiary rzeczy.Internet nie buduje.Takie rozmowy tez tego nierobia,jak juzraczej moga tyllko zachwiac wiare-slaba wiare. Jeden powie ze to otwieranie komus oczu,ale cz y gdyby twoje siostrze wwierze,jakis SJ przez internet\"otwieral\" w taki sposob oczy na prawde,czy nieuwazalabys,ze internet jest zgubny(w takich przypadkach,gdy osoba ma slaba wiare i daje sie manipulowac?) Wlasnie SJ,wystrzegaja sie dlatego dyskusji na forach,takiego typu,poniewaz,gloszenie w taki sposob,raczej nic nie daje,a jedynie burzy spokoj. Na takich topikach,pozostaje sietylko wyklucac o prawde,\"rywalizowac-wrecz\",tutaj niczego dobrego sie nie dowiemy. Inne sa reacje w rzeczywistosci,poniewaz widzimy z kim mamy do czynienia. Ja wiem kim sa SJ,ja Kamelio te wszystkie stronki ktore namawiasz madralke do przeczytania ,juz przeczytalam,daaawno temu. Naprawde w pierwszym momencie,wydaj sie bardzo prawdziwe,ale po dluzszej analizie,po sprawdzeniu doglebniejszym,wiem ze to zatajony falsz,to spreparowane pol-prawdy ktore maja na celu,nie otworzyc oczy,ale zmanipulowac takiego SJ(lub sympatyka SJ),to prowadzi tylko do nienawisci sj. Jesli cos jest z Jezusa,to powinno budowac,emanowac miloscia.Ter stronki,wywieraja na ludziach jedynie ,zle odczucia,niby prawda,ale aniol ciemnosci potrafi przybrac rozne postacie. Nie mowie tego w zaslepieniu,bo doglebnie wszystko zbadalam. I racja jest,by nie sprawdzac takich stronek,do momentu,gdy nie jestesmy przekonani o swej silnej wierze. Ja dzieki temu,ze jestem osobo bardzo wnikliwa i badam wszystko bardzo dokladnie,nieraz po kilkadziesiat razy,dzis moge z czystym sumieniem powiedziec,ze wiem co mowie.

koala. poczytaj Biblię i pomyśl czy katolicyzm wypełnia Bożą wolę....ja to przeanalizowałam wzdłuż i w szerz dłuuuugo...i powiem ci, w wielu sprawach niestety nie. Dekalog, spowiedz to ułamek tylko błędów i niezodnosci bibilijnych. i w dodatku zna kazde wyznanie wzdluz i wszerz SJ tezn zna na wylot, kola (sorki za poprzednia pomylke w nicku) tylko czekaj na linki do stronek gdzie pisza ze katolicy to chamy i mordercy.

kamelia to ty nie zgadzasz sie z 10 przykazaniami, ostroo macie

I dziwi mnie jedno skoro Jest Bog trojjedyny,to my sobie,to nie brzmi dziwnie,ze Syn wrocil do nieba,by siedziec po prawicy Ojca? Skoro wrocil do nieba to powinien byc tym pierwszym,a pierwszym byl zawsze Jahwe?

ja nie zgadzam sie z 10 przykazaniami? chba pomyłka....Katolicy wycieli 2 przykazanie a 10 podzielili na 2. taka jest prawda. kiedy ja pisałam ze większośc ma racje? a teraz ze jej nie ma? ktoś zarzucił obłudę......więc kiedy i w jakim temacie?

Albo to: \"Pierwszy raz przyszedł, aby zbawić, ale oczekujemy Jego powrotu w chwale i z mocą, kiedy będzie sądzić wszystkich ludzi i zbawi tych, którzy go oczekują (Hebr. 9, 27-2. \" Przeciez wlasnie SJ tego tez oczekuja,a z tego cowiem kamelio,to ty juz sie uwazasz za zbawiona i ludzie waszej wiary,sama tak niejednokrotnie pisalas,wiec po co jeszcze czekacie na przyjscie pana,skoro polecicie do nieba? Przeciez nigdzie wam lepiej nie bedzie jak w niebie,wiec po co wracac na ziemie? SJ czekaja tego wlasnie samego o czym napisalas,z ta roznica,ze oczekuja Raju na ziemi,a wiec beda juz tylko rzady Boze,Bog bedzie juz w jednosci z ludzmi,bedzie Miedzy nimi,bedzie wieczny pokoj itd. Nowe niebo i nowa ziemia.

kamelio mam pyatnie obchodzisz urodziny? obludna jestes w temacie pytania dotyczace Biblii, od poczatku do konca,

Gość kola89
Kamelia nie gadaj bzdór!!! My katolicy nie wycielismy zadnych 2 przykazan! Przełozylismy je tylko na jezyk nam wspolczesny! Nie oddajemy poklonow przed rzezbami innych bozkow jesli o to ci chodzi!!!

Gość kola89
bzdury sorry:) Cold trzymaj sie ja ide ale wróce:-)

a ja myślę, czytałaś tą dużą iloś cytatów które wkleiłam wczoraj? przeanalizuj i pomysl jak masz takiepragnienie. Myslisz ze dla Boga wszechmogącego sa jakieś ograniczenia. Że trzy osobowości, ze 3 charaktery, ze trzy osoby stanowią jednego Boga????? On moze wszystko , nie ograniczaj Go własnym wyobrażeniem o Nim samym. Jesteś tylko człowiekiem. koala. wczoraj bodajze pisałes o mojej wiedzy bibilijnej i wierze w Boga z duzą sympatią , chyba tak to odebrałam, a dziś taka nieprzychylność???? skąd taka nagła zmiana?

moze dlatego ze mylisz ciagle nick :) wklej linki kamelio o tych dwoch przykazaniach, dawaj dawaj. a co do Boga, to jesli nie wiesz jest osoba duchowa nie wyglądu i nikt nigdy nie widzial prawdziwego Boga, wiec jak bedzie?

linki wkleił Myrevin chyba wczoraj lub przedwczoraj na pweno w te 2 dni. o dekalogu Ja nie chcę sie sprzeczac o słowa. i nie będę. Napisałam wszystko co nazywa się ewangelią. Co jest zbawienie, co jest darem i miłością Pana. czy powtarzać to w nieskończoność.....Od 19 wrzesnia ciągną sie dyskusje, można cofnąć sie wstecz.:):):) Niech Pan was błogosławi i strzerze:)

kamelia skopiowalam,poprawilam,co nieco i spojrz co wyszlo: W doktrynie swojej Organizacja SJ kieruje się wyłącznie Pismem Świętym. Wierzymy, że Pismo Święte, składające się z 66 ksiąg kanonicznych (39 Starego Testamentu i 27 Nowego) jest zakończonym i wystarczającym do poznania prawdy objawieniem Bożym. Jest to natchniony przez Ducha Świętego jedyny autorytet w sprawach wiary i życia, godny pełnego zaufania we wszystkim, o czym się wypowiada. Wierzymy w Boga - Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Jezus Chrystus jest jedynym pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem. Wierzymy, że jako odwieczny Syn Boży, został poczęty z Ducha Świętego, by narodzić się jako człowiek z Marii Dziewicy. Wierzymy w Jego śmierć Chrystusa na palu za grzech świata i w Jego zmartwychwstanie w ciele, w Jego wniebowstąpienie i w Jego oczekiwane powtórne przyjście na ziemię w mocy i chwale. Wierzymy w zmartwychwstanie oraz życie wieczne, jako dar łaski w Jezusie Chrystusie, i wieczne potępienie, jako wyraz Bożej sprawiedliwości. Podkreślamy osobistą relację człowieka z Bogiem. Każdy człowiek musi sam zdecydować, czy wierzy w Jedynego Boga - Stworzyciela nieba i ziemi Jahwe i Jego Syna Jezusa Chrystusa, który przyszedł na ziemię, by ponieść karę za grzech każdego człowieka - umrzeć na palu, dając w ten sposób człowiekowi szansę pojednania się z Bogiem. Potwierdzeniem tej świadomej wiary jest chrzest, dokonywany przez zanurzenie w wodzie .Kościół udziela chrztu tym, którzy uwierzyli, a więc osobom w wieku świadomym. Uważamy, że nie ma biblijnych podstaw dla chrztu niemowląt.Rodzice przyprowadzaja swe pociechy do zboru, by od najmlodszych lat rodzila sie miedzy nimi,a Jehowa wiez,co prowadzi do osobistego poznania Boga. Praktykujemy Wieczerzę Pańską pod dwiema postaciami: chleba i wina na pamiątkę męczeńskiej śmierci Jezusa Chrystusa, poniesionej za nas i dla nas. Obecność Chrystusa w Wieczerzy jest rzeczywista, ale duchowa, nie materialna. Zwykle Wieczerza Pańska odbywa się raz do roku. Zebrania nasze mają charakter uroczystego świętowania ku czci Jehowy i ku zbudowaniu duchowemu. Składają się na nie: czytanie Słowa Bożego i nauczanie (kazanie), muzyka i śpiew, modlitwy, świadectwa. Zebrania niedzielne to główna forma zgromadzeń. Ponadto mamy nauczanie dzieci, studium biblijne, grupy domowe, spotkania młodzieży, sióstr, braci, młodych małżeństw itp. Wyznajemy swe grzechy bezpośrednio Bogu, gdyż tylko Bóg może je odpuszczać, co nie wyklucza rozmów duszpasterskich oraz wyznawania przewinień wobec siebie i odpuszczania wzajemnego. Kościół głosi, iż tylko Bóg jest godzien boskiej czci i uwielbienia i tylko do Niego mogą być zanoszone modlitwy,za posrednictwem Jezusa Chrystusa. Darząc Marię - Matkę Pana Jezusa - najwyższym szacunkiem jako błogosławioną między niewiastami, wzór posłuszeństwa Bogu Ojcu i Jezusowi Chrystusowi, uważamy jednak, iż jest Ona tylko człowiekiem, a oddawanie Jej czci boskiej jest bałwochwalstwem, podobnie jak kult świętych. Tylko jeden jest bowiem pośrednik między Bogiem a człowiekiem - Jezus Chrystus (I Tym. 2,5). Jak wszystkie wolne Kościoły uznajemy powszechne kapłaństwo. Każdy wierzący - jak mówi Pismo Święte - jest cząstką świętego kapłaństwa. Każdy wierzący ma obowiązek studiować Pismo Święte, poznawać pod kierownictwem Ducha Świętego prawdę o Bogu, człowieku, grzechu, usprawiedliwieniu, mówić innym o Jezusie Chrystusie. Kościół nie popiera ordynacji kobiet, uważając, że zgodnie z nauką Biblii kobieta i mężczyzna są równi przed Bogiem, ale przywództwo zarówno w Kościele, jak i w rodzinie zostało powierzone przez Boga mężczyźnie. Przywiązujemy szczególną wagę do rodziny i małżeństwa, propagując umacnianie więzi pomiędzy małżonkami, a też pomiędzy rodzicami i dziećmi. Rodzina powinna odzwierciedlać pełną miłości relację pomiędzy Jezusem a Kościołem. Dzieci winny być posłuszne rodzicom, a rodzice wykazywać wobec nich odpowiedzialną miłość. Seks - jako Boży dar dla człowieka - może mieć miejsce tylko w małżeństwie, zawieranym przed Bogiem między mężczyzną i kobietą, dopóki śmierć ich nie rozłączy. Kościół potępia seks przedmałżeński i pozamałżeński oraz wszelkie zboczenia, gdyż Biblia nazywa to grzechem. Nie akceptujemy rozwodów. Potępiamy aborcję, jako metodę regulacji urodzeń, a opowiadając się za świadomym rodzicielstwem nie zabraniamy stosowania środków antykoncepcyjnych (za wyjątkiem wczesnoporonnych). Kościół oczekuje, że codzienne życie jego członków będzie odzwierciedlać wyznawane wartości i zasady moralne. Potępiając ewidentny grzech, okazujemy miłość grzesznikom. W tym kościele chce przyzyc swoj chrzest w wodzie Wg mnie odzwierciedlają one zasady pierwotnych społeczności chrzescijan w 1 wieku ne. I co ty na to Kamelio,wielkiej roznicy nie ma,a ty nasza Organizacje(zbory) tak potepiasz. :-(

a wlasnie kamelio jak u was wyglada chrzest tylko pokropienie woda? bo u Sj jest calkowitym zanurzeniem tak jak Jezus przezyl Swoj chrzest, co ty na to? Nie mow tylko ze to symbol, bo to byl rytual wiec trzeba go praktykowac takim jakim byl, a poza tym jak wiadomo Jezus byl doroslym mężczyzną gdy przyjmował chrzest.

madralko witaj 🖐️ Wczoraj wlasnie bylam na zgromadzeniu,widzialam chrzty,....alez ja im zazdroscilam straszliwie.Ja juz sie lata doczekac nie moge,jesze troszke.;-) P.S.Jesli ktos twierdzi,ze wsrod nich(SJ) nie ma milosci,to niech mi kaktus na rece wyrosnie,to co wczoraj przezylam,to jest niemozliwoscia,by bylo udawane. Czulam sie jak "w raju duchowym". :-) To sa wspaniali ludzie i ... ehh

oczywiście że przez zanurzenie.w wodzie koala piszesz ze to nie I w ale Biblia sie nie zmienia, nie podlega rozwojowi jest ta sama w I w. jak i w XXI wieku.

czesc kochana, ja pamietam jak bylam na chrzcie mojej mamy, wtedy jeszcze nie bardzo kumalam o co chodzi, ale pamietam lzy wielu ludzi