Mykas 0 Napisano Czerwiec 26, 2008 --> aparatka z większym stażem - czy masz moze fotki przed zalozeniem aparatu lub tuz po??? lub opisz jaka mialas wade a i ile kosztowalo cie wybielenie ząbków Teraz uśmiech jak z reklamy :) xxx_aparatka --> masz moze fotki swojej wady? U mnie juz minal miesiac od zalozenia hass/hyrax szczeka troszke sie poszerzyla i miedzy \"1\" pojawila sie przerwa czyli efekt jakis jest -ale juz od tygodnia nie przekrecam i wydaje mi sie ze przerwa sama zanika i nie wiem czy cos sie czasem wada nie cofa :( pyt. do dziewczyn z hyraxami - ta maske dostalyscie od razu po zalozeniu czy pozniej? pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kosha 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 pyt. do dziewczyn z hyraxami - ta maske dostalyscie od razu po zalozeniu czy pozniej? Więc odpowiadam: Ja w ogóle nie mam maski i nie będę miała :P Przynajmniej na przedstawieniu planu leczenia nic nie było o niej mowy :D Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ania Po. Napisano Czerwiec 27, 2008 xxx_aparatka. No to super jeśli widać juz po 2-3 tyg. !!! To w takim razie ja tez będę dobrze się przyglądać moim...:D Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kosiak 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 do - a moze ktoras z wasa >> jestem umówiona w dental- medzie na założenie aparatu, byłam na konsultacji i mam mieć damona, bez wyrywania ząbków. :) Nie wiem czy to jest dobra przychodnia, wybrałam ją bo jest dla mnie najbliżej i ma aparaty damona. ja znalazłam w warszawie tylko 2 kliniki które go zakładają. megabalon , napisz jakie są twoje odczucia do tego aparatu damona?? czy bolały cię ząbki?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 jeszcze tylko 2 tygodnie... :D moi wspóllokatorzy uważają, ze jak już bedę miała ten aparat to już nie będę się tak przejmować, bo przestane go zauważać i cieszyć się z tego...no nie wiem.. może i mają rację, ale przez jeszcze 2 tygodnie będę nawijać o tym jak najwięcej :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xxx_aparatla Napisano Czerwiec 27, 2008 Mykas zdjecia dodam jaK ZNAJDE jakies przed zalozeniem aparatu i jakies jak sie szczeze cala twarza ;p z aparatem do aparatu :D Ania Po.- no pewnie obserwuj :D tylko nie przesadz bo potem to malo co widac roznice ;p ; p ; p pozdrawiam aparatki PS dzis kupuje sobie irygrator - dobrze napisalam ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xxx_aparatla Napisano Czerwiec 27, 2008 PS dzis kupuje sobie NOWY irygrator tak to mialo byc :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Kurcze przepraszam ale nick zle mi sie napisal :( to ja xxx_aparatKa i te dwa posty powyzej sa moje . przepraszam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onira 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Kurczę, też chcę sobie kupić, ale trochę mi kasy szkoda :/ xxx_aparatka-> a Ty kupiłaś w sklepie czy może na allegro ?;) I jaki jeśli można wiedzieć ;) Pozdrawiam P.S. Ja jeszcze nie widzę zadnych efektów :/ a ten czas tak szybko plynie... To juz tydzień! ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bluebird 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 miszt--> no ,mozemy wspólnie odliczac:D dodasz jakies foty ,jak juz zalozysz?zakladasz metalowy?ja kosmetyczny na górze.na razie mam od kilku dni separatory na górze i już mam strasznie wrażliwe ząbki,problem z gryzieniem itd.eeh,trzeba sie przyzwyczajac:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 bluebird --> a Ty kiedy zakładasz aparat??? Ja tak jak mam w stopce czyli 12 lipca (za 2 tygodnie :D) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 a co do zdjęć to jak tylko będę miała możliwość to dodam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugolinka 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Czy to prawda że przed założeniem aparatu trzeba wymienić czarne plomby na biale? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 hugolinka --> to zależy od ortodonty, ja musiałam wymienić. Słyszałam, że niektórzy orto tego nie wymagają, ale ja osobiście uważam, że lepiej wymienić. Pod czarną plombą nie wiele widać, a do założenia aparatu musisz mieć wyleczone zęby.. wiesz jak ja szłam tylko na wymianę plomby czarnej na biała, pani stomatolog rozwierciła i sie okazało ze pod plombą robił sie ubytek...:/ więc serio lepiej to zrobić, bo po załozeniu aparatu ruchy stomatologa są ograniczone i nie wszystko da sie zrobić w aparacie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Onira- ja kupiłam w medycznym sklepie Irygator Oral-B Professional Care 8500 Narazie czytam instrykcje :D Najpierw mialam z brauna tylko ze mi sie popsul nawet nie wiem czemu... Hugolinka- ja na gorze mam jedna czarna i nie kazala mi jej wymienic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxx_aparatka 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Aaaa zaponmialam sie pochwalic :D dzis jak rano wstalam z łózka to normalnie zauwazylam ze inaczej mi sie buzia zamyka Lece szybko do lustra patrze a tu 6 gorna juz nachodzi na dolna 6 :D radocha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tez mam aparacik 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Kosiaczku dlaczego mnie nie zapytasz? ;] Przeciez wiesz, ze ja chetnie odpowiem :) Wiec... zeby bola i to mocno (a raczej nie zeby tylko dziasla). Mocno jest oczywiscie pojeciem wzglednym ale jesli ugryzienie chleba bez skorki sprawia dosc duzy problem to chyba mozna powiedziec, ze mocno ;) Tak wiec jesli w Damonie \"nie bola\" jak to mowia orto to chyba nie chce sie przekonac co by bylo przy zwyklym ;) Na pocieszenie powiem Ci tylko, ze ten bol mija po dwoch-trzech dniach. Ja staram sie tego swinstwa unikac i biore tylko w naprawde ekstremalnych przypadkach ale jesli musisz to dwie tabletki ketonalu dziennie zalatwiaja sprawe. hugolinka >> kilka stron wczesniej pisalem, ze i moj stomatolog i orto powiedzieli mi, ze plomby mam sobie powymieniac PO zdjeciu aparatu jesli bede chcial. W czym one niby maja przeszkadzac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tez mam aparacik 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Aha... wlasnie mija mi drugi dzien po dlutowaniu drugiej dolnej osemki... Jem normalnie, opuchlizna na tyle mala, ze niektorzy w ogole nie zauwazaja, zadnych przeciwbolowych, jedynie antybiotyk oslonowo. Caly zabieg naciecia dziasla, zdlutowania kosci, usuniecia zeba i zalozenia szwow trwal jakies 20 minut. To do wszystkich, ktorzy maja to przed soba i sie panicznie boja :) Nie taki diabel straszny... wystarczy znalezc DOBREGO chirurga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bluebird 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 miszt---> mniej więcej w połowie lipca:)jak będe znała dokładną datę,to powiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miszt 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 bluebird --> to podobnie jak ja..tez połowa :D no to będziemy razem świętować jogurtami tę piekną chwilę:P hehe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka z większym stażem 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 Mykas - nie mam lepszych zdjęć niż te w stopce :( próbowałam teraz sfotografować ten reteiner, ale jak pisałam - nie wychodzi. nie widać dziada :P Wiomalk - ja miałam tylko krzywe zęby, nie wadę zgryzu. skrzywienie polegało na wycofaniu prawej dwójki do tyłu, za jedynkę i trójkę. usunięto mi piątki, zeby było luźniej, a mimo to zęby po zdjęciu aparatu znów migrowały do poprzedniego ułożenia. zęby w ogóle migrują zawsze od tyłu do przodu, więc myślę, że osoby mające problemy z krzywymi jedynkami, dwójkami też pewnie będą skazane na druciki w paszczy do końca życia.. :) to nie jest takie upierdliwe jak aparat, tak jak pisałam - jedyny minus reteinera to niemożność wynitkowania zębów z przodu - ale irygator sobie dobrze z tym radzi :) ja nie czuję już zupełnie, że go mam :) co do wymian plomb - to zależy od owych plomb a nie ortodony. jeśli ktoś ma dobrze zrobione = szczelne plomby to nie ma potrzeby ich wymieniać :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka z większym stażem 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 znalazłam jakieś forum o aparatach: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=75754257 i tam jest fotka "z reteinerem": http://img89.imageshack.us/img89/4392/zretajneremqa8.jpg to NIE JEST RETEINER!! to jest PłYTKA RETENCYJNA - to, co u mnie tylko przyczyniło się do powrotu wady :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka z większym stażem 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 znalazłam jakieś forum o aparatach: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=75754257 i tam jest fotka "z reteinerem": http://img89.imageshack.us/img89/4392/zretajneremqa8.jpg to NIE JEST RETEINER!! to jest PłYTKA RETENCYJNA - to, co u mnie tylko przyczyniło się do powrotu wady :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiomalk 0 Napisano Czerwiec 27, 2008 aparatka z większym stażem dzięki za odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Setsi Napisano Czerwiec 27, 2008 Witam. Czy ktoś mógłby mi polecić ortodonte z ok Katowic lub Częstochowy? Leczyłam sie już 5 lat...niestety bez rezultatów;/ Dlatego obawiam się, że ktoś okaże sie równie niekompetentny jak poprzednik :( Proszę o jakieś informacje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dydusia Napisano Czerwiec 28, 2008 Przykro mi :/ ja jestem z Białobrzegów i mam naprawdę dobrą ortodontkę :) wczoraj miałam zakładany stały aparat i prawie w ogóle go nie czuje :) Tylko troszkę nie mogę jeść :) A przedtem jeździłam do ortodonty ze zwykłym wyjmowanym aparatem też 5 lat i bez skutków "wydałam kasę na marne" ale teraz mam nadzieje że będę miała ładne ząbki ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kosha 0 Napisano Czerwiec 28, 2008 Dydusia - i jak tam?? Jak wyrażenia podczas zakładania?? Może troszkę więcej na ten temat?? Yyyy a będzie możliwość obejrzenia zdjęć Twoich ząbków?? Pozdrawiam :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tairaa 0 Napisano Czerwiec 28, 2008 aale aktywne forum! fajnie:) czytać nie nadążam a co dopiero coś napisać :P:P:P pozdrawaim:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rosa3 Napisano Czerwiec 28, 2008 Witam Kochani :) No i stalo sie :) Od 23 czerwca dolaczylam do grona zadrutowanych :)Aparat metalowy, oba luki, gumki rózowe.Bede go nosic 2 lata.Na dzien dzisiejszy czuje sie dobrze, nic mnie nie boli.Samo zakladanie aparatu trwalo az 3,5 godz, takze nieco sie zasiedzialam:). Szczerze Wam polecam uzywanie irygatora.Kupilam sobie Water Pik WP-450 E2 i jestem z niego bardzoooo zadowolona.Po umyciu zebow wydaja sie one czyste, ale wierzcie mi, ze podczas irygacji duzo jeszcze z nich potrafi wypasc:) Wiomalk----W tym miejscu chcialabym Ci bardzooo podziekowac za wszystkie rady, slowa otuchy i wsparcie.Wielkie buziaki :) aneczkaZirlandii----Jezeli mieszkasz w Dublinie to odezwij sie do mnie na gg (Moj numer 2956615) to dam Ci namiary na swietna orto (Polka) w Dublinie :)Ja wlasnie u niej sie lecze... Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie i życze dalszych sukcesow oraz prosze o wciagniecie mnie na liste Aparatek :) Dorota Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariemi 0 Napisano Czerwiec 29, 2008 Ja noszę aparat od 13 maja i czuję już w buzi efekty leczenia. Ponieważ mam łuk częściowy to narazie wiele nie widać ale czuje że moje trójeczki się ruszyły. Zaczynają mi przeszkadzać. Tzn. dolne trójki stykają się teraz z górnymi... hmm... tak jakby niedopasowana i niewypolerowana plomba :) Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi. Mam nadzieje że szybko mi moja orto uzupełni łuk i zaczne widzieć jak moje wystające dwójki się cofają do tyłu a cofnięte jedynki wychodzą do przodu. Zazdroszcze tym, co po dwóch miesiącach noszenia aparatu już widzą całkiem niezłe efekty. No ale trzeba być cierpliwym. Dobranoc wszystkim :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach