Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiająca sie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA rozwód kościelny - ILE TRWA, JAKIE SĄ KOSZTY?

Polecane posty

Gość kasa kasa kasa
Hej weszlam na forum bo potrzebuje namiarow do kogos kto zalatwi za kase niewarznosc slubu koscielnego szybko i sprawnie a nie jakies tam instance nie bedesie tlumaczyc dla czego sie rozstalismy bo to bez sensu pise tez do osob ktore mysla ze sobie teraz ludzie jaja robia z kosciola wiec tak Bog jest w moim sercu a ksiand na kurwy jezdzi wodke pije na imprezy chodzi na ambonie gada ze malo ludzie daja na tace a jak ktos z rodziny umrze i trzeba pogrzebzalatwic to nie co laskatylko stowkami kaza zucic wiec skoro oni wdupie maja zasady to czemu ja je mam miec dla dobrego samopoczucia hmm smiech proste chce rozwod koscielny i kase daje czyli to co chca i nara nie dasz i papiery.leza katami wiec przekalkuj sobie co i jak

Gość kasa kasa kasa
Aha dodam ze jestem z krakowa

Gość Najgorsza rzecz to opieszałość
Sądów...bardzo długo trwają procesy,nie zależy to od ilości spraw,jak się powszechnie uważa.Smiem twierzdić ,że Sądy które mają wiele spraw,wywiązują się lepiej i są lepiej zorganizowane niż te które mają spraw niewiele.W tych drugich ,,ojczulkowie" się nie śpieszą z orzeczeniami.

Gość wojowniczka xena
Mozesz zawsze poprosic adwokata o pismo i twoj proces zostanie ustawiony priorytetowo, nie bedziesz dlugo czekac - potrzebne jest tylko wlasciwe pismo

Gość wojowniczka xena
A dla porownania podaje, ze moja sprawa zakonczyla sie w ciagu dwoch lat a przeszla przez pelne dwie instancje, byli powolywani swiadkowie z roznych stron Polski i biegli rowniez brali udzial w procesie.

Witam ja i mój partner jesteśmy ze sobą ponad 4 lata z czego , od 3 lat jest on po rozwodzie cywilnym z winy żony,( małżeństwo trwało poł roku ale łącznie z separacją i orzeczeniem rozwodu 2 lata). Wychowujemy 2 dzieci z czego młodszy syn 1,9 m-cy jest jego dzieckiem. Planujemy ślub cywilny, i może kościelny gdyby udało uzyskać się unieważnienie jego związku z byłą żoną. Moje pytanie jak napisać pozew do sądu? Czy ktoś korzystał może z pomocy kancelarii adwokackiej i ile oni liczą sobie za proces taki? Proszę o jakieś wskazówki jestem z Gdańska i nie wiem gdzie mam udać się o pomoc w tej sprawie?

Ja korzystalam z uslug adwokata, za wszystko zaplacilam 2 tysie, ale bylo warto bo wszystkim swietnie sie zajeli. Spotyka sie z Toba na wywiad, opowiadasz mu co i jak, odpowiadasz na jego pytania i on wszystko pisze, pozniej prowadzi caly proces, odpowiada na pisma. Zanm takich co sami sobie pisali i kiepsko na tym wyszli, niby latwe, ale diabel tkwi w szczegolach. Jak chcesz namiar to podaj maila zeby nie robic dzikiej reklamy na forum

Gość kulka12
Każda diecezja ma inne koszta, o kosztach decyduje biskup miejsca dekretem, najlepiej o koszta pytać po prostu dzwoniąc do sądu bezpośrednio. W niektórych sądach może uzyskać BEZPŁATNĄ poradę, pomogą również w napisaniu skargi. Znam jeden sąd i tam nie da się nic za kasę załatwić , nie chce mi się wierzyć, że w innych sądach jest inaczej. w kosztach sądowych mieści się opłata za pracę Sądu, jeśli sprawa jest prowadzona z kan.1095 n.3 (niezdolność psychiczną któreś ze stron) powoływany jest biegły psycholog lub psychiatra i to jest dodatkowa opłata (psycholog i psychiatra pracują poza Sądem). Opłaty są różne granica w jeden diecezji 350 zł za jedną opinię (jeśli sprawa dotyczy się z niezdolności obu stron to 350x2). Najlepiej zawsze pytać u źródła nie wierzyć to co kto napisał. Nieraz Sądu pobierają opłatę wpisową np. 50 zł, przy składaniu skargi.

Gość Monika z kujaw
Czy ktoś wie jak to wygląda w diecezji toruńskiej? Jakie są koszta i ile trwa proces?

Sugeruję kontakt bezpośredni z właściwym sądem. Koszty procesu w każdej diecezji są inne (1000-1200 zł). Często trzeba uiścić dodatkową opłatę na wynagrodzenie biegłego jeżeli jest powoływany w sprawie (ok. 300 zł). Można ubiegać się o zwolnienie z kosztów chociażby częściowe lub rozłożenie na raty ze względu na trudną sytuację materialną. Czas rozstrzygnięcia sprawy zgodnie z prawem to 1 rok w I instancji i pół roku w II instancji. Niestety sprawy rozstrzygane są znacznie dłużej. Najlepiej zapytać bezpośrednio w sądzie. Powinni udzielić odpowiedzi na podstawie własnej praktyki oraz ilości obecnie rozpatrywanych spraw. Pozdrawiam

Gość hanka452
A ja zaoszczędziłam jak widać sporo kasy :) Wydałam na skargę niecałe 20zł Kupiłam po prostu książkę i sama napisałam wszystko. Skargę przyjęli i w I instancji wygrałam, niedawno zaczęła się II instancja.. Dla oszczędnych: http://www.empik.com/stwierdzenie-niewaznosci-malzenstwa-jak-przygotowac-skarge-powodowa-poczmanski-michal,p1047613084,ebook-p hania

Gość mało bystra hanka 452 :)
Hanka (Michał Poczmański) dobrą reklamę sobie robisz. Nie zwróciłeś tylko uwagi na fakt, że ten ebook został wydany w 2012r. (pewnie we wrześniu) a procesy o nieważność małżeństwa tak szybko się nie kończą byś już mógł się cieszyć sukcesem dzięki tej książce :) wesoło co? P.S. Okładka bardzo ciekawa, podoba mi się

Gość Poradnia Salomon
Nawet najlepsza książka nie jest w stanie zastąpić doświadczonych specjalistów w danej dziedzinie. W przypadku pytań lub wątpliwości z dziedziny kościelnych procesów małżeńskich z chęcią odpowiemy na państwa pytania. Poradnia Rodzinna Salomon

Gość gość
Witam, czy ktoś się orientuje ile trwa proces unieważnienia małżeństwa w Warszawie?

Gość gość
w 1 instancji średnio 2 lata.dużo zależy od tego czy w trakcie nie nastąpiła np. zmiana składu sędziowskiego lub czy świadkowie terminowo stawiają się na przesłuchania

Gość baskaM
hahahah dobre z tą książką :D Chociaż szczerze mówiąc nie byłam tak bystra żeby to zauważyć i kupiłam tę książkę :D I muszę powiedzieć, że mimo tej wpadki pana prawnika to mi się książeczka przydała. Sama napisałam skargę i została przyjęta... teraz czekanie i czekanie i czekanie...

Gość gość
we wloszech koszt to okolo 4500euro czas oczekiwania od 2 do 4 lat

Gość gość
Mam pytanie. Co stanie się dalej z uniewaznieniem małżeństwa jeśli sąd 1 instancji uznał "rozwód" a papiery poszły do sądu 2 instancji ale nie została opłacona? Czy ktos mądry mógłby mi odpowiedziec na to pytanie? Bardzo mi zależy

Gość gość
póki nie zapłacisz nie jest prawomocny ,więc zapłać to będą działać dalej ....jestem w takiej samej sytuacji tylko dostałem pismo że mam zapłacić 800zł za uruchomienie procedury II instancji

Gość gość
witam. Jesteśmy w trakcie procesu. Czy ktoś wie ile czasu na chwilę obecną trwa I instancja w W-wie? i czy przesłuchanie stron to jest już połowa czy dopiera sam początek tego procesu?

Gość gość
Jeśli ktoś ma aktualne info o terminach w Warszawie bardzo proszę o info. Będę wdzięczna!

Gość Emanugela
Stwierdzenie nieważności nie polega na uiszczeniu odpowiedniej opłaty. Trzeba przejść szereg etapów. Trudnych etapów. Sami nie podołacie. Na pewno musisz skorzystać z pomocy osoby, która siedzi w prawie kanonicznym. Być może namiar na tę kancelarię ci pomoże: http://www.kancelaria-kanoniczna.com/

Gość cciustita
Witam serdecznie jako adwokat kościelny pragnę przedłożyć kilka spraw w związku z tym co czytam na forum gdyż niektóre wypowiedzi są błędne lub niepełne. 1. Po pierwsze istnieją wyłącznie sprawy o stwierdzenie nieważności małżeństwa kościelnego względnie o rozwiązanie małżeństwa zawartego acz niedopełnionego. Nie ma i nigdy nie było rozwodów w kościele. 2. Po drugie aby można było zawrzeć kolejne małżeństwo muszą być dwa zgodne wyroki dwóch oddzielnych Trybunałów tzn. jeżeli w pierwszej instancji Trybunał orzeka, iż małżeństwo zostało nieważnie zawarte obrońca węzła małżeńskiego zaskarża małżeństwo z urzędu do trybunału II instancji dla Warszawy to Poznań. Jeżeli sprawa jest w miarę oczywista trwa procedura uproszczona weryfikacji wyroku I instancji w innym wypadku odbywa się pełny proces. Jeżeli Trybunał II instancji potwierdzi wyrok można będzie zawrzeć kolejne małżeństwo w innym przypadku można wnieść apelacje od wyroku. Jeżeli w pierwszej instancji zapadnie negatywny wyrok można wnieść apelację. 3. Po trzecie wyroki w przeciwieństwie do prawa świeckiego nie mają statusu tzw. res iudicata tzn. wyrok zawsze może być wzruszony w przypadku nowych ważnych i istotnych okoliczności lub można sprawę wnieść z innego tytułu nieważności. 4. Czas trwania spraw oględnie wynosi dla I instancji rok dla drugiej zaś 6 miesięcy ale ze względu na skomplikowanie sprawy lub obciążenie Trybunału może trwać dłużej.

Gość cciustita
5. Nie ma obowiązku korzystania z usług adwokatów kościelnych choć jest to pomocne - adwokat prawidłowo dobierze tytuły, dobrzy adwokaci znają się również na orzecznictwie Trybunału Roty Rzymskiej, zna procedurę sądową, dobiera odpowiednie dowody, przygotowują dokumentacje procesową, stosują odpowiednie argumenty, zna odpowiednie procedury, ma na każdym etapie sprawy wgląd do akt i ogólnie prowadzi proces oraz niewątpliwie zwiększa szanse na powodzenie. Warto wskazać, że petenci mogą bezpośrednio w sądach uzyskać nieodpłatną pomoc w poradniach przy sądowych w zakresie i wyłącznie podstaw skargi i jej napisania. 6. W trudnych sytuacjach majątkowych można wnosić o zwolnienie z ponoszenia części kosztów sądowych - oczywiście przedstawić trzeba odpowiednie dokumenty.

Gość cciustita
7. Sprawy o nieważność - procedura jest taka sama od wielu lat, zmieniła się tylko kwestia pojawienia się nowych tytułów wraz z rozwojem psychologii i psychiatrii, wiec stwierdzenie, że kiedyś można było rozwiązać małżeństwo tylko z nadzwyczajnych powodów jest błędne - oczywiście zależy o jak dawnym okresie mówimy. Po prostu wzrosła świadomość ludzi w tym zakresie. poprzez Trybunał aż do chwili zapłaty całości kosztów - taka metodę stosuje większość Trybunałów choć mogą być odstępstwa.

Gość cciustita
8. Trudno jest jednoznacznie określić koszty - są one ustalane dekretem Biskupa mającego nadzór nad sądem. Średnie widełki za proces to ok od 1k do 2,5k złotych w pierwszej instancji. Dodatkowo dochodzi opinia biegłego ok od trzysta do pięćset złotych. Koszty nie płaci się całości z góry - wpisowe 50 - 100 zł przy złożeniu skargi oraz miesięcznie (zwyczajowo jw. ) po ustaleniu kosztów poprzez Trybunał aż do chwili zapłaty całości kosztów - taka metodę stosuje większość Trybunałów choć mogą być odstępstwa.

Gość cciustita
9. Co do kłamania, każdy bierze to na własne sumienie. Wiadomo, że Trybunał nie jest nigdy w stanie 100% wyczuć kłamstwa. jednakże uzyskując wyrok na kłamstwie tak naprawdę nigdy nie będzie on ważny i kiedyś za to zostaniemy rozliczeni, ktoś powie, że to bez znaczenia w takim wypadku należałoby zadać pytanie to po co mu taki wyrok... 10. Do skargi powodowej należy zawsze dołączyć odpis wyroku rozwodowego sentencja wraz z uzasadnieniem oraz świadectwa zawarcia ślubu. 11. Zawsze warto powołać minimum trzech świadków. 12. Pozew wytacza się albo ze względu na miejsce zawarcia małżeństwa kanonicznego albo ze względu na miejsce zamieszkania pozywanego małżonka.

Gość cciustita
Postarałem się szereg najważniejszych informacji przekazać w pigułce. Jeżeli ktoś ma jeszcze w tym zakresie pytania co do procesu, jak ewentualnie proces wygląda lub inne wątpliwości jakie dokumenty należy załączyć do skargi, ewentualnie jaki Trybunał jest właściwy lub inne podobne pytania np. jakie są tytuły nieważności chętnie udzielę nieodpłatnej odpowiedzi podaje adres mailowy cciustita@cciustita.pl Informuję, że nieodpłatna odpowiedź nie obejmuje kwestii bezpośrednio związanych z prowadzeniem sprawy jak kwalifikacja tytułu nieważności, pomoc w prowadzeniu sprawy. Mam nadzieje, że mój wpis będzie pomocny. Oprócz mnie jest wielu innych adwokatów którzy chętnie pomogą jak przykładowo (cieszą się moim szacunkiem): mec dr Arletta Bolesta mec Maciej Góral mec Marcin Krzemiński i wielu innych pozdrawiam serdecznie adv ecc Adam Wandel (adwokat kościelny) www.cciustita.pl

Gość weerunia208888
Witam wszystkich. Jestem w trakcie procesu stwierdzenia niewaznosci malzenstwa jestem juz po przesluchaniu moi swiadkowie rowniez , sprawa sie skomplikowala gdyz moj eks maz wycofal sie z tego procesu zlozyl osw ze niehce brac udzialu i nie wstawia sie na sprawy , podobno czeka mnie rozmowa z bieglym. prosze powiedzicie mi czy to ze moj eks sie wycofal moze spowolnic caly przebieg??i jesli ktos uboega sie o uniewaznienie w sadzie metroplitalnym w Czestochowie to powiedzcie mi ile czekaliscie na wyrok I instancji. Pozdrawiam

Gość CCIUSTITA
Witam serdecznie, to że Pani były mąż (w rozumieniu prawa świeckiego) złożył oświadczenie, iż nie chce brać udziału w procesie lub byłaby sytuacja, że bez takiego oświadczenia nie bierze aktywnego udziału w procesie nie będzie bezpośrednio wpływać na opóźnienie się procesu. Prawo Kanoniczne przewiduje na taką okoliczność odpowiednie środki prawne w postaci dekretu uznania strony procesowej za nieobecną w procesie. W skrócie wydanie takiego dekretu powoduje, że proces toczy się dalej normalnie jednakże nie czeka się na odpowiedzi strony uznanej za nieobecną lub inne jej aktywności procesowe. Oczywiście strona na każdym etapie może ponownie włączyć się w proces ze wszystkimi prawami. Należy dodać również, że Trybunał będzie doręczał jej wszelkie pisma procesowe.