Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiająca sie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA rozwód kościelny - ILE TRWA, JAKIE SĄ KOSZTY?

Polecane posty

Gość weerunia208888
Dziękuje za odpowiedz. jak długo zatem czeka się na wyrok I instancji? dodam iz jestem juz po przesłuchaniu i swiadkowie również są przesłuchani. Niby czeka mnie rozmowa jesce z biegłym ale od 3 miesiecy jest cisza ze stronu sądu.

Gość CCIUSTITA
Trudno mi odpowiedzieć na Pani pytanie. Proponuję najpierw zadzwonić do sądu lub udać się osobiście z pytaniem kiedy będzie przesłuchanie Pani z udziałem biegłego i ewentualnie jakie są powody opóźnień - obecnie mieliśmy i jeszcze mamy okres świąteczny, wcześniej mogły zaistnieć inne przyczyny opóźnień dlatego kancelaria sądu powinna Pani udzielić dokładnych informacji w tym temacie. Po przesłuchaniu Pani przez biegłego, biegły do około miesiąc przygotuje opinię. Trybunał następnie po przygotowaniu opinii wezwie Panią do zapoznania się z aktami - nastąpi tzw. publikacja akt i wtedy ewentualnie może Pani zapoznać się ze wszystkimi zgromadzonymi dowodami wraz z przygotowaną opinią biegłego i ewentualnie zgłosić dodatkowe dowody. W sytuacji gdy nie zgłosi Pani żadnych dowodów, (ewentualnie Obrońca Węzła Małżeńskiego) nastąpi formalne zamknięcie postępowania dowodowego i sprawa wejdzie w etap wyrokowania. Mniej więcej myślę, że powyższe etapy zajmą ok. 2 - 4 miesięcy (zależy od obciążenia Trybunału ilością spraw).

Gość weerunia208888
Rozumie. A prosze mi powiedziec w jakim czasie sad II instancji wydaje wyrok zatwierdzajacy??i jeszcze jedno mam pytanie nurtujace mnie czy jezeli wyszlabym za maz slub cywilny to czy moge jakos sobie zaszkodzic na finał wyroku?

Gość Maja0000
Witam, Moj partner dostal odp od II Instancjii by wniesc uwagi do Obroncy przed wyrokowaniem , jednak jedynie co napisalismy to ze zgadzamy sie i nie wnosimy uwag (okolo 12 grudnia) niewiem czy nie nalezalo odwolac sie i wypisac tam w odpowiedzi swe uwagi?? poradzcie jak to u Was wygladalo i ile czekaliscie na wyrok?

Gość gość
pososimy koszty ze ślubem to i jeszcze teraz z jego rozwiazniem mamy płacić ,dowidzenia!

Gość Arkadius83
Mam pytanie czy czesto zdarza sie ze mimo dostania 1 Instancjii 2 wyrok nie jest pomyslny ? Nasza sprawa toczy sie 4 lata juz a miala byc prostym procesem zycie w malzenstwie trwalo jedynie 3 tygodnie ...( w II Instancji powolem dodatkowego swiadka by poprzec moje stanowisko) mam partnerke ale widze jak cierpi czekjac na wynik mojego procesu prosz o odp

Gość CCIUSTITA
Witam serdecznie. Panie Arkadiuszu trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Pana pytanie ponieważ zależy to od konkretnej sprawy. W większości przypadków jeżeli w danej sprawie elementy decydujące, że małżeństwo zostało zawarte nieważnie są jednoznaczne wtedy Trybunał II instancji stosuje tzw. metodę uproszczoną. W sytuacji gdy wyrok pierwszej instancji jest pozytywny ale istnieją duże wątpliwości Trybunał II instancji może zdecydować o przeprowadzeniu pełnego postępowania tak jak w I instancji. W większości przypadków stosuje się procedurę uproszczoną i wyroki pozytywne są zatwierdzane/potwierdzane. W mniejszości, choć zdążają się takie sytuacje Trybunał II instancji wydaje wyrok negatywny. Być może sprawa się przedłuża ze względu, iż powołał Pan w drugiej instancji dodatkowego świadka, a z tym związane jest uzyskanie przez Trybunał od proboszcza świadectwa co do jego osoby, ponowne przesłuchanie itd. Proszę to mieć na uwadze.

Gość gość
Pedofil rzekl

Gość CCIUSTITA
Pani Majo. Zgłoszenie swoich uwag przedwyrokowych w związku z przedłożeniem uwag przez Obrońcę Węzła Małżeńskiego jest swoista mową końcowa. Mogą Państwo wtedy przedłożyć swoje uwagi, spostrzeżenia, podsumowania. Wato korzystać z tego prawa i przedłożyć swoje uwagi. Jest to zwykle ostatnia szansa na ewentualne wyargumentowanie swoich racji zanim sędziowie będą decydować o wyroku w sprawie.

Gość CCIUSTITA
Pani Werunio. Sprawa w II instancji powinna zakończyć się - przy postępowaniu uproszczonym, w mniej więcej pół roku. Oczywiście skomplikowanie sprawy, obciążenie Trybunału ilością spraw jak również ewentualne normalne postępowanie mogą wydłużyć okres procesu w II instancji

Gość gość
Skoncz frazesy ty w leb kopniety

Gość Arkadius83
do "Gosc" miej troche taktu i zamilknij, Dziękuję za odp , Moja sprawa długo się toczyła bo jak to I Instancja odpowiedziała nie mieli psychologów a dwa byl okres wakacyjny troche dziwna wymowka... bardzo chcialbym juz mieć to za soba II Instancja przebiega plynnie ale doradzono mi w Sądzie by podac dodatkowego Świadka wiec toczy sie wszystko trybem zwyczajnym ponownie i ja mialem psychologa. W piątek bede dzwonił bo od polowy grudnia toczy się wyrokowanie

Gość weerunia208888
DO CCIUSTITA A na czym polega proces uproszczony??

Gość gość
na tym, że im więcej czarnym zapłacisz tym szybciej wszystko pójdzie - proste!

Gość CCIUSTITA
Zależy co rozumiemy pod tym pojęciem. Jeżeli ma Pani na myśli II instancję dla konkretnej sprawy to ujecie proces uproszczony jest skrótem zastosowanym przeze mnie. Oznacza on mniej więcej, że sąd stosuje uproszczone postępowanie w zakresie rozpatrzenia sprawy - nie jest przeprowadzany pełen proces jak miało to miejsce w pierwszej instancji tzn. nie podejmuje się wszystkich czynności procesowych. Tak naprawdę w dużym skrócie oznacza to, ze sąd po prostu weryfikuje materiał zebrany w I instancji, analizuje jego kompletność, wiarygodność, zasadność i prawidłowość. Stąd pozwala to na krótsze zakończenie tej instancji. Metoda ta jest stosowana w sprawach w których nie większych wątpliwości. Oprócz procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa kościelnego, jest również skarga super rato - tj. w sytuacji gdy małżeństwo zostało zawarte acz niedopełnione oraz w wyjątkowych sytuacjach jest stosowany w sprawach o stwierdzenie nieważności proces uproszczony - oparty na niezbitych dokumentach.

Gość CCIUSTITA
Co do komentarzy osoby oznaczonej jako - Gość. Proponuję aby pominąć tą osobę sugestywnym milczeniem - zaprezentowała nam pełnię swoich możliwości.

Gość CCIUSTITA
Warto również tej osobie i tu występując również jako prawnik świecki, że w świetle przepisów kodeksu karnego takim postępowaniem wypełnia znamiona czynu zabronionego. Niewątpliwie należy wskazać, iż w dzisiejszych czasach sieć nie jest tak anonimowa jak może się to wydawać. Więc może lepiej warto się zreflektować niż ponosić tego konsekwencje. Tyle komentarza w tej sprawie.

Gość CCIUSTITA
Skuteczne będzie również po prostu zgłoszenie do osoby nadzorującej.

Gość Arkadius83
dzwoniłem do Sadu II i niestety nie podano mi informacji gdzie jest becenie moja sprawa.. po obejrzeniu teczki z dokumentami przekonałem sie źe moja sprawa toczy sie juź prawie 5 lat, mam zal trochę źe piękne lata umkną mi na czekaniu a nie na zakładaniu rodziny w której naprawdę zagości milosc . Modlimy się o ten pozytywny wyrok chciałym w walentynki wręczyć swej partnerce pierscionek i informacje źe jestem prawnie wolny

Gość weerunia208888
DO Arkadius83 Witam. A mógłbyś powiedziedzieć jak długo toczyła się u ciebie I instancja???i byłeś może przesłuchiwany przez biegłego?? Pozdrawiam

Gość weerunia208888
Witam. Czy ktoś z obecnych na forum ma toczoną sprawę w Sądzie Metropolitalnym w Częstochowie????

Gość Arkadiusźx
psycholog w I i II mnie przesłuchiwał I inst. dlugo trwala okolo 4 lata

witam wszystkich zainteresowanych tym tematem :-) na początku powiem tak nieważne ile ma się kasy to i tak tego nikt nie przyspieszy po prostu ma to swój bieg sprawy niestety długi . Ja dostałam już wyrok z I instancji Sądu i stwierdzono nieważność małżeństwa :-) :-) Zastanawiam się teraz co dalej ile to będzie trwało i czy muszę coś jeszcze wysyłać do sądu II instancji ? Jak ktoś miał by chęci mi odpowiedzieć to bardzo z góry dziękuję ;-)

Gość Maja000000
do Kamilii... witaj :) Moj partner wałczy o uniewaźninie juź mamy wyrokowanie w 2 inst ale non stop jest jakies ale 2 dni temu powiedźiano źe sędźia źachorował i odrocźone są sprawy aź do 10 lutego eh ;/

Gość gość
Witam, proszę o udzielenie takiej informacji... czy to prawda, że w Krakowie są obie instancje?? jeśli nie, to gdzie toczą się sprawy w II instancji dla Krakowa??

Gość gość
katowice niemoźna miec 1 i 2 ins w tym samym miejscu !!!

Gość Maja000000
DO CCIUSTITA Witam :) Bardzo bym prosiła o podpowiedź gdy moj Partner dzwonił w sprawie wyrokowania II instancji dostał odp iź ksiądz wydający wyrok jest na zwolnieniu lekarskim cźy to możliwe źe finalny wyrok wydaje tylko 1 sędzia? bardzo milo nam tłumaczono źe od razu odbędzie sie owe wyrokowanie tylko te 2 tyg czekania ...

Gość CCIUSTITA
Witam Wyrok jest wydawany przez cały skład Trybunału Kolegialnego i wszyscy sędziowie muszą się podpisać pod wyrokiem. Minimalna ilość sędziów to trzech w sprawach o nieważność - Tworzą oni trybunał kolegialny. W zawiłych sprawach może to być większą ilość sędziów (do 6 maksymalnie co spotykane już było przy Wyrokach wydawanych przez Trybunał Roty Rzymskiej). Nieodpowiednia ilość sędziów może prowadzić do nieważności wyroku. Rozbiję to na kilka wypowiedzi.