Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiająca sie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA rozwód kościelny - ILE TRWA, JAKIE SĄ KOSZTY?

Polecane posty

Gość CCIUSTITA
Nieważnością nieusuwalną zgodnie z kan. 1620 KPK oraz art. 270 DC dotknięty jest wyrok: a) wydany przez sędziego bezwzględnie niewłaściwego b) wydany przez sędziego, który nie posiada władzy sądzenia, w sądzie w którym została rozstrzygnięta sprawa c)wydany przez sędziego pod wpływem przymusu lub ciężkiej bojaźni d) proces został przeprowadzony nez skargi sądowej albo nie był wszczęty przeciwko jakiejś stronie pozwanej

Gość CCIUSTITA
e)został wydany w odniesieniu do stron, z których przynajmniej jedna nie miała prawa występowania w sądzie f) ktoś działał w imieniu drugiego bez prawowitego mandatu g) jednej lub drugiej stronie odmówiono prawa do obrony h) spór, nawet częściowo nie został rozstrzygnięty. Skargę o nieważność wyroku nieusuwalną można zgłosić w formie zarzutu (per modum exceptionis) i nie jest to ograniczone czasowo lub w formie skargi (per modum actionis) w ciągu 10 lat od ogłoszenia wyroku

Gość CCIUSTITA
Wada nieusuwalna wyroku jest wtedy i tylko wtedy gdy wyrok: a) został wydany przez niezgodną z prawem liczbę sędziów (mniej niż trzech) b) nie zawiera motywów, czyli uzasadnienia i racji rozstrzygnięcia c) nie zawiera wskazania dokładnej daty tj. roku, miesiąca i dnia oraz miejsca gdzie wyrok został wydany d) nie zawiera wymaganych prawem kanonicznym podpisów e) opiera się na nieważnym akcie sądowym - ważne: jego nieważność nie mogła zostać konwalidowana f) został wydany przeciwko stronie prawnie nieobecnej

Gość CCIUSTITA
Wada usuwalna wyroku podlega zaskarżeniu (zgłoszeniu) w terminie trzech miesięcy pd powiadomienia strony o ogłoszeniu wyroku. Jeżeli termin zostaje przekroczony wyrok staje się ważny (jest konwalidowany). Mam nadzieje, że powyższe informacje będą pomocne.

Gość CCIUSTITA
Zapomniałem jeszcze dodać, ze istnieje jedna sytuacja gdy w sprawie małżeńskiej wyrokuje jeden sędzia. Jednakże nie dotyczy to tej formy procesu o jaki Pani pytała. W pewnych okolicznościach gdy nieważność małżeństwa wydaje się oczywista, a jednocześnie przy tym jest wystarczająca udokumentowana stosuje się uproszczoną formę procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa tzw. "Proces oparty na dokumentach". Wtedy w sprawie orzeka tylko jeden sędzia. (art. 295 i 206 DC)

Gość MAja00000
do CCIUSTITA Czy duzo spraw trafia do III Instancji mimo stwierdzeni niewaznosci 1? Nasza 2 toczy sie juz rok i am dziwne obawy ze cos jest nie tak ... telefonicznie Nas zbywaja a czas ucieka

Gość CCIUSTITA
Trudno odpowiedzieć na to pytanie w mojej wieloletniej praktyce adwokackiej tylko jedna sprawa faktycznie przeszła przez wszelkie możliwe instancje. W mojej ocenie, mając też rozeznanie od kolegów niedużą cześć stanowią wyroki, które trafiają do Trybunału III instancji (czyli do Stolicy apostolskiej lub na wniosek strony skarżącej w oparciu o precedens do innego Trybunału wyznaczonego jako III instancja na terenie [w tym wypadku] Rzeczypospolitej Polskiej). Powiem w ten sposób.

Gość CCIUSTITA
Teoretycznie sprawa w Trybunale II instancji powinna trwać mniej więcej pół roku (6 miesięcy) stosownie do kan. 1453 KPK w związku z art. 72 instrukcji procesowej Dignitas Connubii. Trybunał powinien starać się działaj możliwie jak najsprawniej bez uszczerbku dla wyjaśnienia sprawy. Powody opóźnienia mogą być różne - duże obciążenie Trybunału dużą ilością spraw, prowadzenie sprawy nie w trybie uproszczonym a pełnym (zwyczajnym) lub szereg innych kwestii. Proszę o szersze informacje na adres mailowy cciustita@cciustita.pl postaram się wyjaśnić szerzej sprawę ale potrzebuję bardziej szczegółowych informacji, których z oczywistych względów nie należy podawać do wiadomości ogólnej. pozdrawiam

Gość gośćówa
My czekamy od złożenia pozwu już rok i miesiąc czasu na co kolwiek, dopytując się dostaliśmy odpowiedź że "musi swoje odleżeć jeszcze drugi rok i pół". Sprawa jest jasna i oczywista,dla czego to tak długo trwa :(

Gość Martussiaaa
gośćówa nie polecam Ci załatawiać tego sama. Ja miałam podobny problem. Płakałam z rozpaczy bo nie chciałam już dalej tego ciągnąć, tylko chciałam zamknąć za sobą ten choler** rozdział w moim życiu!!! pomogła mi poradnia Salomon, zajmuje się ona głownie rozwodami kościelnymi. Gdyby było Ci to pomocne to podaje jej namiar http://poradniasalomon.pl/. Być może Ci pomoże, i lcze na to że przyspieszy i zakonczy Twoje męki!!! bo wiem przez co przechodzisz !!! Bądź dzielna:**

Gość gość
Ja jestem w trakcie toczenia się sprawy, składałam na początku zeszłego roku, jestem po przesłuchaniu wszystkich świadków, teraz czekam na spotkanie z psychologiem (a raczej najpierw jego ocenę). Jeżeli chodzi o adwokata, to nie jest specjalnie potrzebny, chociaż ja go wzięłam, bo nie wiedziałam, jak to bedzie wyglądać. Na pewno najwazniejsze jest złożenie poprawnie skargi, jeżeli źle zostanie napisana, to nie zostanie przyjęta, a jeżeli bedziecie chcieli sie po raz kolejny ubiegać o rozpoczecie sprawy, może być utrudnione, gdyż tamtych powodów nie można już wpisać. Trzeba pamietać (jeżeli bedzie się chciało adwokata, który ma Cie reprezentować w sądzie Biskupim), że "byle jaki" adwokat nie ma tam wstępu, musi być zatwierdzony przez sąd (lista powinna być na ich stronie). Mnie póki co koszty wyszły: napisanie skargi 200zł "wpisowe" 300zł ; rozpoczecie 600zł plus adwokat 1200zł. teraz czekam na to ile bedzie "kosztował" psycholog

Gość gość
hehe moj sprytny mezulek wywalil 4tysie. i przej***l biedny z kretesem :) a juz tak pieknie bylo,mowili mu ze wygra,ale mialam lepszego adwokata :) pozdro dla kumatych :) przysiega rzecz swieta :)

Gość gość
Ile może trwać III instancja? Coś? Ktos?

Gość sabina24
Jeśli chcesz naprawdę dobrego prawnika, to znam gościa niezawodnego:) Facet ma takie doświadczenie, że wymiękam... Był przez lata sędzią w sądzie kościelnym i zna to "od kuchni"... Do tego, w porównaniu z innymi, całkiem przystępny cenowo:) Mi pomógł gdzie inni nie dali rady suprema-lex com pl

Gość gość
Popularne określenie rozwód kościelny jest niewłaściwe i wynika z błędnej interpretacji. W świetle przepisów prawa kanonicznego nie istnieje coś takiego, jak rozwód kościelny. Proces ten prawidłowo nazywa się stwierdzeniem lub orzeczeniem nieważności małżeństwa kościelnego. Polecam przeczytanie artykułu Jak bardzo skomplikowany jest „rozwód kościelny” z pewnością wiele wyjaśni http://www.prasa24h.pl/13526/jak-bardzo-skomplikowany-jest-rozwod-koscielny.html

Gość gość
zgadzam się z sabina24, polecam suprema lex każdemu, naprawdę bardzo dobry prawnik. dzięki za namiar!

Gość gość
A może wiecie ile się czasu czeka od momentu wypowiedzi się obrońcy węzła w sprawie. I jeszcze jedno słyszałam że już od końca 2015 roku sprawy o unieważnienie sakramentu przechodzą tylko przez 1 instancje, a nie 2

Gość sabina24
Wszystko zależy od tego, w jakim sądzie masz sprawę. Ja czekałam ok. 4 miesięcy. I rzeczywiście, od 8 grudnia zmieniły się w Kościele przepisy, teraz już po wyroku w I Instancji można zawierać nowe małżeństwa (o ile nikt nie wniesie apelacji...)

Gość gość
adwokat który był sędzią w sądzie kościelnym sabina powiadasz???? ja też przeszłam ten proces i WIEM że sędziowie to kapłani czynni zawodowo a nie świeccy obywatele którzy mogą być i sędzią i adwokatem czy kimś tam innym :-o co za bzdury...

Gość gość
Diecezja Siedlecka, a czekam już ponad 4 miesiące od udzielenia się obrońcy węzła w sprawie i odrzucenie jednego tytułu powodu unieważnienia

Gość haniaka83
"adwokat który był sędzią w sądzie kościelnym sabina powiadasz???? ja też przeszłam ten proces" Może proces przeszłaś ale w przepisach prawa kan. to jesteś słaba, słabiutka... Tak sie składa, że znam tego prawnika i wiem o kogo chodzi... "i WIEM że sędziowie to kapłani czynni zawodowo a nie świeccy obywatele którzy mogą być i sędzią i adwokatem czy kimś tam innym pechowiec.gif co za bzdury..." Po 1) sprawdź sobie can. 1673 par. 3 MIDI i będziesz wiedziała kto może być sędzią w trybunale kościelnym - choć przypuszczam, że z twoją wiedzą to raczej trudno będzie ci to znaleźć Po 2) to Sabina24 ma racje co do tego prawnika, był sędzią ponad 10 lat, jak nie wierzysz to zadzwoń do Sądu w Poznaniu i zapytaj (cobyś nie musiał szukać telefonu to podaję 61 851-28-30) Po 3) mojej sprawy nie prowadził bo wzięłam innego prawnika z Poznania, później żałowałam ale kilkakrotnie rozmawiałam z nim w Sądzie w Poznaiu czekając na notariusza i chcąc wyjaśnić takie tam papierkowe sprawy - miły, kompetntny facet - niestey już nie pracuje w Sądzie

Gość sabina24
Dzięki haniaka83 za poparcie, wkurzam się jeśli ktoś zarzuca mi kłamstwo i jeszcze neguje człowieka który mi tyle w życiu pomógł. Dzięki niemu dziś znów czuję się członkiem Kościoła. Jeśli ktoś nie chce korzystać z jego pomocy nie musi, ale po co te teksty???!!!

Gość gość
Sraj na ślub - www.jakzarabiambezetatu.pl

Gość natka1982
Byłam kilka dni temu na rozmowie z prawnikiem z kancelarii suprema lex, znalazłam do niego namiar na tym forum. Potwierdzam, ma olbrzymią wiedzę i doświadczenie, wie o czym mówi i zna realia z różnych sądów kościelnych. Początkowo myślałam, że będę działać sama, ale teraz jednak zdecyduję się na jego pomoc. To zbyt ważne dla mnie, żeby ryzykować nie znając się na tym.

Gość gość
I w końcu się doczekałam 3,5 roku. Ślub jest uznany za niewaznie zawarty, uprawomocnił się