Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość vanili

Dieta strukturalna - rewelacja! 2-4 kg w ciągu tygodnia.

Polecane posty

Gość karo13
Dieta strukturalna, opracowana przez lekarza i naukowca Dr Marka Bardadyna, dzięki minimalnej kaloryczności i maksymalnej wartości odżywczej wszystkich zalecanych w niej produktów, umożliwia realizację niezwykle skutecznych programów odchudzania, gruntowne oczyszczenie oraz odmłodzenie i regenerację organizmu, co wykorzystywane jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych. Tajemnicą powodzenia diety strukturalnej jest uzyskiwanie – dzięki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – prawidłowego tempa podstawowej przemiany materii, nawet podczas długotrwałego ograniczania kaloryczności diety. W rezultacie nie występuje charakterystyczny dla większości diet odchudzających efekt jo-jo, a pozostanie na produktach strukturalnych również po zakończeniu kuracji umożliwia trwałe unormowanie masy ciała nawet bez ciągłego kontrolowania kaloryczności diety. Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu. DLACZEGO MUSIMY JEŚĆ ZA DUŻO ? Pewnie każdemu z nas zdarzyła się już taka historia, że wstając od stołu nie był w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie - jak mogłem się tak objeść? Mimo, iż zdajemy sobie sprawę, że niezdrowo jest jadać zbyt dużo w stosunku do zapotrzebowania organizmu, jakie wynika z naszej aktualnej aktywności fizycznej, i umysłowej, bo pracujący mózg także zużywa prawie 25% ogólnej ilości kalorii, to jednak najczęściej nie potrafimy zupełnie dostrzec związku naszych rzeczywistych potrzeb energetycznych z ilością i rodzajem pożywienia, które naprawdę zjadamy. Z pewnością za bardziej oczywistą i wyraźniej odczuwalną uważamy zależność wzmożonego apetytu od stanu zdenerwowania lub gorszego samopoczucia. Jesteśmy pozbawieni wewnętrznego hamulca, który w momencie przyswojenia odpowiedniej ilości kalorii zaciskałby nam żołądek. W rezultacie nie jest dla nas problemem zjedzenie nawet 1000 kalorii ponad rzeczywiste potrzeby organizmu. Pewnie często nawet nie zdajemy sobie sprawy, kiedy dwukrotnie przekraczamy należną nam dobową porcję kalorii. Jednak i mniejsze nadwyżki, jeśli zdarzają się zbyt często, zaczynają zamieniać się w tkankę tłuszczową. Aby później obniżyć wagę, musimy zacząć bardzo skrupulatnie liczyć kalorie. Nie jest to proste zadanie i jeśli w obliczeniach zdarzają się błędy, to nie zdołamy tego od razu odczuć, i dopiero waga poinformuje nas o popełnionych wykroczeniach. Problem polega na tym, że nasz organizm nie dysponuje żadnym skutecznym mechanizmem, który kontrolowałby ilość zjedzonych kalorii i po uzupełnieniu ich niezbędnej ilości, odbierał nam apetyt. Zaobserwować możemy nawet odwrotne zjawisko. Na przykład po zjedzeniu kawałka tortu, który dostarcza takiej dawki kalorii, jaka powinna wystarczyć na kilka godzin ciężkiej pracy, tylko na krótko pojawia się wrażenie sytości, a zaraz potem znowu czujemy się głodni. Ilość przyjmowanego pożywienia, zawartość dostarczanych w nim kalorii i reakcje mechanizmów uwalniających energię pochodzącą z tego źródła nie są dla nas na tyle czytelne, aby opierać na nich podstawowe założenia naszej diety. Jeśli odpowiadająca potrzebom organizmu kaloryczność posiłków nie może być podstawowym wyznacznikiem stosowanej diety, postarajmy się tak zaplanować sposób odżywiania, aby była rezultatem właściwego pod względem składu zestawienia diety. Stosując odżywianie strukturalne nie zaczynamy od pytania - "Ile to ma kalorii?", ale od wyjaśnienia, w jakim stopniu pokarm, na który się decydujesz pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze? Jeśli tkanki twojego ciała otrzymają wszystkie niezbędne do odnawiania ich struktury składniki, to nie będziesz miał ochoty na zbędne kalorie. Dopóki brakuje, choć jednego pierwiastka twój system trawienny będzie aktywny i będzie zmuszał cię do jedzenia, aby zdobyć to, czego potrzebuje organizm. Jeśli w obfitym, ale niepełnowartościowym pożywieniu nadal nie będzie brakującego związku, nie poznasz wrażenia prawdziwej sytości bez względu na ilość zjedzonych kalorii. CO POWINIEN JEŚĆ CZŁOWIEK ? Jeśli przez resztę życia nie chcesz zajmować się tylko mało wydajnym spalaniem kalorii, z których nie będziesz miał większego pożytku i wystarczającej ilości energii do działania, powinieneś jadać tylko to, co najlepiej odpowiada potrzebom organizmu człowieka. Natura oferuje nam pokarmy, które nie różniąc się ilością kalorii, a nawet zawierając mniejsze ich ilości, dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych niż pożywienie, które stanowi podstawę typowego odżywiania współczesnego człowieka. Spośród najbardziej wartościowych pod względem składu pokarmów w diecie strukturalnej stosujemy te, które zawierają dość związków zapewniających niezakłócony metabolizm wszystkich tkanek. Czy samodzielnie można rozpoznać pokarmy, które są dla nas szczególnie ważne i powinny stanowić podstawę naszej diety? Z pewnością jesteśmy w tym momencie w znacznie trudniejszej sytuacji, niż chociażby większość innych ssaków. Większość z nich ma taką budowę systemu trawiennego, począwszy od rodzaju uzębienia, która wyraźnie wyznacza rodzaj diety. U człowieka nawet zęby przystosowane są do radzenia sobie z większością pokarmów i rozstrzygniecie na ich podstawie, lub w oparciu o inne cechy budowy i czynności systemu trawiennego, nawet tak podstawowej kwestii, jaką jest jedzenie, bądź unikanie mięsa, nie będzie jednoznaczne. Co prawda, kiedy ewoluowaliśmy od naszych praprzodków - australopiteków, coraz wyraźniej zwiększał się w naszej diecie udział pokarmu zwierzęcego, który z tej samej ilości pożywienia dostarcza 2-4 razy więcej kalorii niż rośliny, to jednak nadal jesteśmy w stanie czerpać energię z bardzo różnych rodzajów pożywienia. W peruwiańskich Andach żyją rolnicze plemiona, które 95% energii uzyskują z produktów roślinnych. Z kolei Eskimosi w podobnym procencie zaspokajają swoje zapotrzebowanie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedni i drudzy nie znają praktycznie schorzeń cywilizacyjnych, a poziom cholesterolu i wskaźnik masy ciała BMI mają znacznie lepszy niż ludzie w krajach uprzemysłowionych. Zatem jeśli o wyborze najkorzystniejszej diety nie decyduje jej jednostronne ukierunkowanie, to o zbliżeniu się do prawidłowego bilansu pobieranej z pożywienia i wydatkowanej energii, doprowadzić nas może jedynie dokładna analiza składu poszczególnych pokarmów i obserwacje, jak nasze organizmy reagują na zastosowany sposób odżywiania. W ten sposób powstała odmładzająca dieta strukturalna, która z minimalną ilością kalorii dostarcza maksymalnych ilości najwartościowszych substancji odżywczych. Zaobserwowane podczas jej stosowania zmiany, jakim podlega organizm człowieka nie pozostawiają wątpliwości, że jeśli nie jesteś jeszcze przekonany, czy służy ci dotychczasowy sposób odżywiania, to z pewnością rozsmakujesz się w diecie, która odmładza strukturę twojego ciała i zapewnia doskonałe samopoczucie. BUDZENIE INSTYNKTU Kilka procent osób, które przeczytają tę książkę nie uświadamiając sobie tego, już stosuje odżywianie strukturalne. W zawiązku z tym nie będą zmuszeni dokonywać istotnych zmian w dotychczasowym sposobie odżywiania. Może tylko włączą do swojego jadłospisu jeszcze kilka potraw, o których dotychczas nie pamiętali? To dlatego, że przetrwały u części z nas resztki instynktownych zachowań, które przed tysiącami lat pozwoliły nam zaludnić ziemię i wygrać rywalizację z bardziej jednostronnym neandertalczykiem, który zbyt mocno przywiązywał się do miejsc i swych ulubionych potraw, zamiast starać się poszukiwać nowych perspektyw. Osoby o zachowanych jeszcze pozostałościach kierującego dawniej naszym postępowaniem, w tym także doborem pożywienia, wyczuleniem na to co wzmacnia, a czego lepiej unikać, także dziś są w stanie bezbłędnie samodzielnie decydować o swoim trybie życia i sposobie odżywiania. Jeśli uwolnisz się od wpływu dotychczasowych nawyków żywieniowych, oddziaływań reklam, które dyktują ci, co powinieneś jeść, to spośród pokarmów zalecanych w odżywianiu strukturalnym będziesz potrafił bez niczyjej pomocy wybierać te, których aktualnie najbardziej potrzebujesz. Znasz pewnie opowieści o zjawisku, które najsilniej objawia się u kobiet w ciąży. Kiedy dziecko intensywnie się rozwija, a organizm matki nie dysponuje odpowiednią ilością niezbędnych substancji, opanowuje ją niepohamowany apetyt na przedziwne czasami produkty, nawet takie, na które nigdy wcześniej nie miały ochoty. I nie jest w stanie opanować nietypowego apetytu dopóki nie zapewni sobie i dziecku brakujących związków. Podobne reakcje, tyle, że nie tak intensywne, zdarzają się większości ludzi. Nie należy zatem rygorystycznie poskramiać swoich fantazji kulinarnych, gdyż najczęściej są one wywoływane realnymi potrzebami organizmu. Odnowienie, stępionej przez niepełnowartościowe pożywienie, zatruwające organizm produkty nieprawidłowej przemiany materii i nadmiar kalorii, wrażliwości, umożliwi ci na nowo instynktowne rozróżnianie, co odnawia i wzmacnia, a co obciąża i uszkadza strukturę twojego organizmu. DWIE TRZECIE DIETY Prawie wszystkie diety odchudzające lub obiecujące inne korzystne dla zdrowia zmiany, uzależniają uzyskiwanie pozytywnych efektów ich stosowania, od całkowitego podporządkowania się konkretnym zaleceniom. Musisz dokładnie przestrzegać zasad wybranego sposobu odżywiania, aby odstępstwa pod względem rodzaju lub ilości pokarmu, nie zniweczyły rezultatów kuracji i nie obudziły wyrzutów sumienia. Jednak długotrwałe pozostawanie na diecie, która ogranicza możliwość spożywania różnorodnych produktów, a ponadto ogranicza ich ilości, jest trudne. Kiedy ustępują dolegliwości, które były powodem przejścia na dietę, lub pozbywasz się nadwagi, trudno jest potem wytrwać przy najlepszym nawet sposobie odżywiania, który traktowany był od początku nie jako zaspokajanie naturalnych potrzeb organizmu, ale jako lekarstwo na konkretne kłopoty. W odżywianiu strukturalnym nie napotkasz tego problemu, gdyż nie jest to dieta na 100%. Jeśli przynajmniej 60-70% spożywanych przez nas pokarmów pochodzi z produktów wzmacniających strukturę tkanek, to pozostałą część jadłospisu możesz dopisać sobie samodzielnie. Taka proporcja jest wystarczająca do tego, aby organizm otrzymywał niezbędne ilość wartościowych substancji odżywczych, które zabezpieczają przed starzeniem tkanek. Również oddziaływanie pożywienia strukturalnego na procesy przemiany materii będzie na tyle silne, że ograniczy apetyt na bezwartościowe pokarmy i puste kalorie. Jedynie osoby, które pragną się szybko odchudzić lub mają aktualnie inne problemy ze zdrowiem - za wysoki poziom cukru lub cholesterolu, zaawansowaną osteoporozę, komplikacje krążeniowe - powinny zwiększać udział pożywienia strukturalnego w codziennych posiłkach ponad zalecane 2/3. Pewien zakres własnej inwencji w ustalaniu diety jest jednak konieczny. Nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe zmienia się ustawicznie. Ma na to wpływ miejsce zamieszkania, pora roku, stan zdrowia, aktywność fizyczna i umysłowa, stosowane leki i szereg innych czynników, których znaczenia często nie jesteśmy w stanie odpowiednio wcześnie dostrzec. Jeśli zatem nasz system trawienny jest zdolny do tego, aby czerpać energię i składniki odżywcze z różnych źródeł, korzystajmy z tej możliwości! Nie odmawiajmy sobie zupełnie jedzenia, na które mamy w danej chwili wyjątkową ochotę, gdyż może ono zawierać związki, które są aktualnie niezbędne dla funkcjonowania i odbudowy struktury organizmu. Jeśli dwa kolejne posiłki przygotujesz wyłącznie z produktów strukturalnych, przy trzecim możesz się wyluzować... JADŁOSPIS ZDROWIA I MŁODOŚCI Jeśli chcesz ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych - miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia. Zapoznaj się teraz z listą pokarmów strukturalnych. Są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy, narażając się nieświadomie na schorzenia cywilizacyjne i przedwczesną starość. W "Kodach Młodości" znajdziesz więcej informacji, dlaczego warto wybierać właśnie pokarmy zalecane w diecie strukturalnej. LISTA POKARMÓW ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w diecie młodości. PRODUKTY ZBOŻOWE CHLEB PEŁNOZIARNISTY (RAZOWY) *** KASZA GRYCZANA ***** KASZA JAGLANA**** KIEŁKI PSZENICY **** MAKARON RAZOWY*** MUESLI BEZ CUKRU* OTRĘBY OWSIANE**** OTRĘBY PSZENNE**** PŁATKI OWSIANE***** RYŻ BRĄZOWY*** RYŻ DZIKI**** ZARODKI PSZENNE***** WARZYWA BROKUŁY**** BRUKSELKA** BURAKI**** CEBULA*** CYKORIA** CZOSNEK***** KALAFIOR*** KAPUSTA***** MARCHEW**** OLIWKI** PAPRYKA**** PIETRUSZKA** POMIDORY*** RZEŻUCHA**** RZODKIEWKA*** SAŁATA**** SZPINAK*** ZIEMNIAKI*** OWOCE ANANAS**** AWOKADO***** BANANY**** CYTRYNY** FIGI**** GREJPFRUTY**** JABŁKA*** JAGODY CZARNE***** KIWI** MALINY*** MORELE*** POMARAŃCZE*** PORZECZKI CZARNE**** ŚLIWKI*** TRUSKAWKI*** WINOGRONA**** WIŚNIE***** ŻURAWINY**** ORZECHY I PESTKI MIGDAŁY*** NASIONA SŁONECZNIKA***** ORZECHY BRAZYLIJSKIE**** ORZECHY NERKOWCA*** ORZECHY LASKOWE*** ORZECHY WŁOSKIE*** PESTKI DYNI***** SEZAM**** SIEMIE LNIANE***** PRODUKTY BIAŁKOWE FASOLA*** GROCH**** JAJA***** JOGURT*** KEFIR*** KURCZAK*** ŁOSOŚ**** MORSZCZUK* MINTAJ** PSTRĄG* SOCZEWICA***** SOJA***** SOLA** ŚLEDŹ*** TOFU (SER SOJOWY)**** TUŃCZYK**** WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB DROBIOWA*** TŁUSZCZE MASŁO* OLIWA Z OLIWEK**** OLEJ RZEPAKOWY**** OLEJ LNIANY**** NAPOJE HERBATA ZIELONA***** HERBATA CZERWONA**** KAKAO**** MLEKO SOJOWE*** NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE** NAPAR ZE SKRZYPU***** SOK BRZOZOWY**** WINO CZERWONE*** WODA MINERALNA***** INNE CZEKOLADA GORZKA*** DROŻDŻE PIWNE*** MELASA TRZCINOWA**** Więcej informacji o wybranych produktach strukturalnych znajdziesz na podstronie Poznaj produkty strukturalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karo13
DWIE TRZECIE DIETY Prawie wszystkie diety odchudzające lub obiecujące inne korzystne dla zdrowia zmiany, uzależniają uzyskiwanie pozytywnych efektów ich stosowania, od całkowitego podporządkowania się konkretnym zaleceniom. Musisz dokładnie przestrzegać zasad wybranego sposobu odżywiania, aby odstępstwa pod względem rodzaju lub ilości pokarmu, nie zniweczyły rezultatów kuracji i nie obudziły wyrzutów sumienia. Jednak długotrwałe pozostawanie na diecie, która ogranicza możliwość spożywania różnorodnych produktów, a ponadto ogranicza ich ilości, jest trudne. Kiedy ustępują dolegliwości, które były powodem przejścia na dietę, lub pozbywasz się nadwagi, trudno jest potem wytrwać przy najlepszym nawet sposobie odżywiania, który traktowany był od początku nie jako zaspokajanie naturalnych potrzeb organizmu, ale jako lekarstwo na konkretne kłopoty. W odżywianiu strukturalnym nie napotkasz tego problemu, gdyż nie jest to dieta na 100%. Jeśli przynajmniej 60-70% spożywanych przez nas pokarmów pochodzi z produktów wzmacniających strukturę tkanek, to pozostałą część jadłospisu możesz dopisać sobie samodzielnie. Taka proporcja jest wystarczająca do tego, aby organizm otrzymywał niezbędne ilość wartościowych substancji odżywczych, które zabezpieczają przed starzeniem tkanek. Również oddziaływanie pożywienia strukturalnego na procesy przemiany materii będzie na tyle silne, że ograniczy apetyt na bezwartościowe pokarmy i puste kalorie. Jedynie osoby, które pragną się szybko odchudzić lub mają aktualnie inne problemy ze zdrowiem - za wysoki poziom cukru lub cholesterolu, zaawansowaną osteoporozę, komplikacje krążeniowe - powinny zwiększać udział pożywienia strukturalnego w codziennych posiłkach ponad zalecane 2/3. Pewien zakres własnej inwencji w ustalaniu diety jest jednak konieczny. Nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe zmienia się ustawicznie. Ma na to wpływ miejsce zamieszkania, pora roku, stan zdrowia, aktywność fizyczna i umysłowa, stosowane leki i szereg innych czynników, których znaczenia często nie jesteśmy w stanie odpowiednio wcześnie dostrzec. Jeśli zatem nasz system trawienny jest zdolny do tego, aby czerpać energię i składniki odżywcze z różnych źródeł, korzystajmy z tej możliwości! Nie odmawiajmy sobie zupełnie jedzenia, na które mamy w danej chwili wyjątkową ochotę, gdyż może ono zawierać związki, które są aktualnie niezbędne dla funkcjonowania i odbudowy struktury organizmu. Jeśli dwa kolejne posiłki przygotujesz wyłącznie z produktów strukturalnych, przy trzecim możesz się wyluzować... JADŁOSPIS ZDROWIA I MŁODOŚCI Jeśli chcesz ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych - miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia. Zapoznaj się teraz z listą pokarmów strukturalnych. Są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy, narażając się nieświadomie na schorzenia cywilizacyjne i przedwczesną starość. W "Kodach Młodości" znajdziesz więcej informacji, dlaczego warto wybierać właśnie pokarmy zalecane w diecie strukturalnej. LISTA POKARMÓW ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w diecie młodości. PRODUKTY ZBOŻOWE CHLEB PEŁNOZIARNISTY (RAZOWY) *** KASZA GRYCZANA ***** KASZA JAGLANA**** KIEŁKI PSZENICY **** MAKARON RAZOWY*** MUESLI BEZ CUKRU* OTRĘBY OWSIANE**** OTRĘBY PSZENNE**** PŁATKI OWSIANE***** RYŻ BRĄZOWY*** RYŻ DZIKI**** ZARODKI PSZENNE***** WARZYWA BROKUŁY**** BRUKSELKA** BURAKI**** CEBULA*** CYKORIA** CZOSNEK***** KALAFIOR*** KAPUSTA***** MARCHEW**** OLIWKI** PAPRYKA**** PIETRUSZKA** POMIDORY*** RZEŻUCHA**** RZODKIEWKA*** SAŁATA**** SZPINAK*** ZIEMNIAKI*** OWOCE ANANAS**** AWOKADO***** BANANY**** CYTRYNY** FIGI**** GREJPFRUTY**** JABŁKA*** JAGODY CZARNE***** KIWI** MALINY*** MORELE*** POMARAŃCZE*** PORZECZKI CZARNE**** ŚLIWKI*** TRUSKAWKI*** WINOGRONA**** WIŚNIE***** ŻURAWINY**** ORZECHY I PESTKI MIGDAŁY*** NASIONA SŁONECZNIKA***** ORZECHY BRAZYLIJSKIE**** ORZECHY NERKOWCA*** ORZECHY LASKOWE*** ORZECHY WŁOSKIE*** PESTKI DYNI***** SEZAM**** SIEMIE LNIANE***** PRODUKTY BIAŁKOWE FASOLA*** GROCH**** JAJA***** JOGURT*** KEFIR*** KURCZAK*** ŁOSOŚ**** MORSZCZUK* MINTAJ** PSTRĄG* SOCZEWICA***** SOJA***** SOLA** ŚLEDŹ*** TOFU (SER SOJOWY)**** TUŃCZYK**** WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB DROBIOWA*** TŁUSZCZE MASŁO* OLIWA Z OLIWEK**** OLEJ RZEPAKOWY**** OLEJ LNIANY**** NAPOJE HERBATA ZIELONA***** HERBATA CZERWONA**** KAKAO**** MLEKO SOJOWE*** NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE** NAPAR ZE SKRZYPU***** SOK BRZOZOWY**** WINO CZERWONE*** WODA MINERALNA***** INNE CZEKOLADA GORZKA*** DROŻDŻE PIWNE*** MELASA TRZCINOWA**** Więcej informacji o wybranych produktach strukturalnych znajdziesz na podstronie Poznaj produkty strukturalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uupppppssss
Byłam tuuuuuuuuu.. 😴

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uupppppssss
Nie zaglądacie tu???? 😴 😴 😴

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karo13
Dziewczyny, gdzie się podziewacie? Jak wasze odchudzanie i dieta? 👄 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karo13
👄 Super, nawet You Tube macie , muzyki można posłuchać!! 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam! 🌼 🌼 🌼 👄 👄 🌼 🌼 🌼 Poznaj produkty strukturalne Jeśli chcesz odzyskać i zachować swoją idealną masę ciała, a także ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzieć się z jakich powodów są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy nieświadomie narażając się na rozwój schorzeń cywilizacyjnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam! 🌼 🌼 🌼 👄 👄 🌼 🌼 🌼 Poznaj produkty strukturalne Jeśli chcesz odzyskać i zachować swoją idealną masę ciała, a także ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzieć się z jakich powodów są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy nieświadomie narażając się na rozwój schorzeń cywilizacyjnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam! 🌼 🌼 🌼 👄 👄 🌼 🌼 🌼 Poznaj produkty strukturalne Jeśli chcesz odzyskać i zachować swoją idealną masę ciała, a także ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne. Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzieć się z jakich powodów są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy nieświadomie narażając się na rozwój schorzeń cywilizacyjnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SIEMIĘ LNIANE Len był roślina znaną i uprawianą już 6000 lat p.n.e. w Mezopotamii. Był używany głównie do wyrobu tkanin, ale już starożytni Grecy znali jego cenne właściwości lecznicze. W średniowiecznej Francji ustanowiono nawet prawo nakazujące poddanym spożywanie nasion lnu w celu utrzymaniu zdrowia. W Indiach od wieków uważa się, że spożywanie nasion lnu to najprostsza droga do dobrego zdrowia i długowieczności. Do koktajlu można używać całych nasion, wtedy należy miksować całość dłużej na najwyższych obrotach. W sklepach dostępne są również ziarna mielone. Możemy również zmielić wcześniej siemię lniane w młynku do kawy. Ważne, aby nasiona całe, a zwłaszcza mielone, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu, ponieważ światło i powietrze powodują utlenianie cennych, zawartych w nich związków. ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH: 100g ziaren lnu zawiera przeciętnie 398 kcal, 24g białka, 30,9g tłuszczu i 44,6g węglowodanów, z czego 38,6 to węglowodany nieprzyswajalne. Są cennym źródłem potasu i magnezu oraz witamin B6, kwasu foliowego i dużej ilości witaminy E (około 56mg). Siemię lniane, to także doskonałe źródło NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają zarówno kwas linolowy, jak i kwas linolenowy. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: 1. leczy wrzody żołądka 2. obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi 3. reguluje poziom cholesterolu 4. fitoestrogeny zawarte w siemieniu zapobiegają nowotworom piersi oraz łagodzą dolegliwości związane z menopauzą 5. witamina E wraz z kwasami tłuszczowymi oraz flawonoidami chronią serce i naczynia krwionośne przed niszczącym działaniem wolnych rodników 6. zapobiega zaćmie WPŁYW NA ODCHUDZANIE: Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwane są również witaminą F i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. NNKT są konieczne do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, układu odpornościowego, utrzymania równowagi hormonalnej oraz utrzymania elastycznej skóry. Niedobór tych kwasów w diecie powoduje suchość skóry, zakrzepicę, problemy ze wzrokiem i trudności w zapamiętywaniu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są koniecznym składnikiem diety odchudzającej ponieważ zwiększają metabolizm, usuwają nadmiar wody z tkanek oraz regulują procesy uwalniania energii z tkanki tłuszczowej. Wiele badań wykazało, że dodanie do typowej diety NNKT, na przykład w postaci oleju lnianego, powoduje spadek masy ciała u osób z nadwagą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niuśka01
Witam wytrwałych i tych, którzy jeszcze się nie zdecydowali.... Ta cała dieta strukturalna i weekendowa to zaistna rewelacja.... Kiedy ją zaczynałam myślałam ze bedzie tak jak zawsze czyli szybki spadek wagi a po stosowaniu szybkie przybierania na wadze. Wiem z doświadczenia, bo dwa lata wstecz stosowałam dietę kopenhaską po której schudłam 13 kg a po pół roku przytyłam 20!!! Teraz stosuję od 19.09.2007 dietę strukturalną i jest tak: czuję się dobrze, nie mam zawrotów głowy, smakują mi koktajle i co najważniejsze dziś waga wskazała spadek wagi o 6,5 kg... Wiem, że długo to trwało zanim zaczęło spadać na wadze ale nie zrezygnowałam. Były także momenty załamania, kiedy przez 2 tygodnie waga stała w miejscu - ale co najważniejsze RUSZYŁA!!! Kiedy łapie mnie chęć nażarcia sie do upadłego siegam sobie po książkę dr Bardadyna o diecie weekendowej i zapominam że mnie ssie.... Kupiłam także taką wielką piłkę do ćwiczeń i jak oglądam jakiś serial to wyczyniam z nią cuda. Minus jest tylko jeden - jak mnie widzi mój pies z ta piłką to zbiera mu się do zabawy :))) Życzę powodzenia wszystkim odchudzającym się i mam nadzieję że WYTRWAMY!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GOsiek*
Witaj Niuśka01 :-) Ciesze sie,ze dolaczylas do grona koktajlowiczek.Ta dieta to naprawde swietny wybor,mam nadzieje,ze zostaniesz przy niej na zawsze :-) Powodzenia i wytrwalosci. Napewno wytrwamy :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Niuśka! Dużo kilogramów zrzuciłaś i w tak krótkim czasie, brawo! 🌼 Gosiek, trzymasz dietę? to dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GOsiek*
Czesc Vanili :-) Trzymam,trzymam i "zarażam" nią innych... Oczywiscie zdarzaja mi sie grzeszki,ale generalnie jest strukturalnie (o,nawet rymowac zaczelam :-) ) A jak u Ciebie? Co z Twoim zdrowiem? Pozdrawiam Cie cieplutko,zycze milego dnia :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Gosiek! :classic_cool: U mnie wszystko w porządku, biorę antybiotyk przez 30 dni, więc na razie dieta nie będzie mnie odmładzać, wiadomo, ale oczywiście piję koktajle i jem produkty strukturalne. Pozdrawiam. :classic_cool: :classic_cool: :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GOsiek*
Vanili - zycze Ci szybkiego powrotu do zdrowia,pozdrawiam serdecznie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gosiek, zaloguj sie do nas!!!, zapraszamy. Domyślam się, że zaglądasz na forum.. Dzięki za ciepłe słowa. Życzę Ci miłego weekendu. 🌼 :classic_cool: kwiatek]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×