Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna osoba..

topk dla dojrzałych o Bogu , wierze i koncu swiata zapraszam wierzacych i ateist

Polecane posty

No wlasnie wlasnie-schizofreniczko.To jest tez problem.Wyszukiwanie wiarygodnych autorow.Trzaba duzo czytac,zeby moc to rozroznic.Jezeli ktos zna wystarczajaca ilosc faktow- ma w glowie jakis obraz problemu.Dla takiej osoby\"dziela\" typu \"Kod L.Da Vinci\" od razu staja sie dyrdymalami.Jak cos takiego moze cokolwiek rozjasnic?Chyba rozsmieszyc?

ksieza sie rzeczywiscie bardziej skupiaja na posludze bedac w celibacie, haha..tylko, ze co drugi ma kochanke na boku a reszta sie masturbuje.Prawia tutaj moraly o rodzinie, sexie, aborcji a sami to znaja tylko z przykladow ksiazkowych i opowiesci wiernych. Moj znajomy wystapil z zakonu po jakims czasie pobytu, jak zobaczyl co tam naprawde sie dzieje i ze to jest wielkie skupisko gejow..

Gość ikiki8
wattcher--------------->czy ty masz żone?dziecko?pytam ponieważ nie chciałabym się znaleść na ich miejscu z takim fanatykiem:O

Gość strasznie to wszystko zawiłe
watcher, to spal od razu tych wszelkiej masci heretykow, bedzie pieknie:P

Gość albo te staroswieckie poglady
że tylko kobiety moga urodzic dziecko ... dobrze , ze Unia z tym walczy!

Gość frk-0999
Te szmaty w różnych kolorach i melodyjki sa jedynie znakami wyrażającymi RZECZYWISTE róznice w zakresie interesów politycznych jak i kultury i mentalności. Zapewne Europa zleje się kiedyś w jedno ale tego procesu nie można poganiać bo skutek będzie odwrotny. I ten odruch wymiotny a także niewydolność systemu objawi się poważnym kryzysem politycznym (pewnie razem z ekonomicznym) UE najdalej w perspektywie 25-30 lat.

Jezeli ktos zna obraz medium zwanym \"Polityka\"ten nie bedzie kogos namawial do uznania tego co ktos tam pisze jako jakichs faktow.Polityka.Moze ty lepiej postaraj sie dowiedziec jakie sa zrodla,geneza tej gazety,kim byli jej kolejni naczelni itd.Ta wiedza\"uwiarygodni\" polityke- w twoich oczach.Hehehe

a kategoria świetych dziewic??????miały byc chude i smierdziec, a ascetyczki sredniowieczne umierały młodo na anoreksje...tak , tak zalazków mody na anoreksję nalezy szukac w średniowieczu?????? o kodzie nie ma co dyskutować, bo to tak, jakbym dyskutował o pogladach presletarian:P

to dodatek historyczny..... tak z toba nie ma dyskusji, zapomniałem...ty znasz najswietsza, bo najmojsza, słuszna i sprawiedliwa prawde jesteś jarosławem k?

Gość ikiki8
wattcher------------>pytałam o coś :O

A ja mysle,ze nigdy nie dojdzie do faktycznego zjednoczenia europy.Jest za duzo rozbieznych interesow narodowych.Dazenia Niemiec i Francji do prymatu w europie sa az nadto widoczne.Oni mysla kategoriami:my i unia,a nie unia i my.

nie chodzi o tytuł, chodzi a artykuł profesora mediewisty.... poczytaj co o kobiecie w średniowieczu pisze brzezińska w swoich pracach, a potem szufladkuj, bo nie pierwszy raz udowadniasz, że bez zaszufladkowania dyskutanta nie jestes z nim w stanie dyskutowac a taka szyfladka oznacza właścieiw koniec dyskusji i okopanie sie na pozycjach...tak to widzisz...twpj swiat jest propsty...taki umysl czytam cie od dawna, wiec wiem, co pisze

Gość albo te staroswieckie poglady
w pilke beda grac nie tam Serbia z Cyprem czy inna Hiszpania. a np. mistrzostwa Europy to będa rozgrywki : grabarzy z kominiarzami , muzyków z murarzami itd.

Gość tyczkaa
do wattcher---------->czy Ty jesteś aż tak wierzący?CO CI TA WIARA DAJE?masz rodzinę?czy jesteś osobą samotną?bo może zmniejsza Ci samotnośc....

do dobrego tonu szczególnie wsród białych kołnierzyków należy nosic pod pacha : \" Newsweek\", \" Politykę\' i \" The Times\" oraz \" Wyborczą\'

wattcher, Polityka miesięcznik dość poczytny i pewnie swoje źródła w jakiś tam sposób potwierdzone posiada, więc nie należy go skreślać, ale faktem jest, że takie artykuliki w miesięcznikach, tygodnikach czy w ogóle jakichkolwiek magazynach mało poważnie traktuję, ciekawa to lektura, ale potrzeba wnikliwszej analizy. Nie wiem czym Polityka zaskoczyła albo i (nie) nas w tym wydaniu, bo nie miałam jej jeszcze w rękach, ale nie należy się tym tak dosadnie sugerować. Zresztą muszę to przeczytać, bo może to jakieś znane fakty.

ikiki-nie odpowiadam na jakies bezpodstawne zarzuty.Ja fanatykiem nie jestem.Jestem po prostu czlowiekiem wierzacym,kochajacym Boga,starajacym sie postepowac wedlug zasad ktorych nauczyl nas Jezus.To nie moja wina,ze zyjemy w czasach odstepstwa od wiary.Krotkiego na szczescie,ale jednak.Ludzie wierzacy-tacy jak ja ,nazywani sa przez niewierzacych,lub majacych problemy z wiara-fanatykami.Dokladnie tak jak ty-nazwalas mnie.Taki stosunek do wiary spowodowany jest sumieniem.Jego wyrzutami.Wystarczy wyczyscic sumienie,pojednac sie z Bogiem =w sakramencie spowiedzi.To wystarczy i rozjasni wiekszosc problemow,watpliwosci.

Gość frk-0999
wattcher nie podjąłeś wątku, tylko wdałeś się w jałowy spór o wiarygodność Kodu... Wiadomo, ze to fikcja i nic więcej. Jan Paweł II chyba w jednej z encyklik z lat 90 po części przyznał, ze KK jako instytucja jest współodpowiedzialny za kolonializm, że brał w tym aktywny udział. Zostało to powiedziane ale był to zbyt słaby głos. Nie wątpię, ze KK w końcu powie jasno jak to było z Ameryką Łacińską, tak samo jak jednoznacznie rozwiązano antagonizmy z Żydami w czym olbrzymie zasługi położył Jan Paweł II.

ja zastanawialem sie kilka lat nad istnieniem boga i uznalem ze go po prostu nie ma ale nie mam nic przeciwko wiezacym nie bede ich przekonywal do swojej racji ich wybor i musze to uszanowac pozdrawiam :)

jednak dobrze napisałem, że prosty umysł tak ma:(:O:O:O:O:O

Gość jukka6
wattcher a co możesz powiedzieć na temat seksu jako osoba aż tak głęboko wierząca?

wattcher, nikt nie nazywałby Ciebie fanatykiem gdyby Twoje wypowiedzi nie były przesiąknięte fanatyczną obroną Instytucji Kościoła Katolickiego. Żyjemy w 21 wieku i nawet dziecko potrafi powiedzieć, że kościół jest mało wiarygodną instytucją jak na zrzeszanie ludzi wierzących.

No mniej wiecej podobnie bym to sformulowal-schizofreniczko.Tak nalezy tego typu \"rewelacje \"odbierac.Ponadto,dla mnie wazna jest przeszlosc danego medium itd.To nie jest bez znaczenia.Bo przeciez nikt nie pisze niczego ot tak sobie i nikt nie zaklada pisma ot tak sobie.W tych dzialaniach sa konkretne cele.Nie czytalem tego w Polityce.Nie wiem co tam napisano,ale znajac to pismo,niczego pozytywnego,uczciwego sie nioe spodziewam.

Gość retyyy
wattcher------->zajeżdżasz mi księdzem który ma teraz przerwę i sobie klika:O....A MOŻE SIĘ MYLĘ????

Moja obrona KK dotyczy obrony Kosciola,ktory zalozyl Jezus.To tez moj Kosciol.Nie uwazam,by jego obrona byla dowodem jakiegos fanatyzmu.Raczej wiary.Wiary bez warunkow typu:wierze,ale...Ja wierze we wszystko co powiedzial Jezus.A zatem rowniez w to,ze\"....bramy piekielne go nie przemoga\".Czyz to nie Slowo Boze?Jak zatem ja -katolik moge nie bronic Kosciola?Przeciez wtedy bym sie sprzeniewierzyl Bogu. Czyz nie?

Gość frk-0999
"Wystarczy wyczyscic sumienie,pojednac sie z Bogiem =w sakramencie spowiedzi.To wystarczy i rozjasni wiekszosc problemow,watpliwosci." Nie czynię Ci zarzutu z tego, że jesteś wierzący ale przyjmij do wiadomości, ze ZAWSZE byli i będą ludzie, którzy nie będą chcieli uznac za prawdę tego co KK i Ty uważacie za nią. Róznica pomiędzy dziś a przeszłością polega na tym, ze dzisiaj to prawo państwowe, wywalczone także w toku sporu z KK gwarantuej wolność sumienia. Kiedyś zostałbym albo wygnany albo, uwięziony a nawet spalony. Oczywiście w Polsce szesnastowiecznej odstępców wszelkiej maści tolerowano ale KK, papiestwo bezustannie czyniło naciski by wreszcie wyplenić tych wolnomyślicieli. Wolnomyślicielstwo rodziło sie zawsze, przez wieki ludzie nie mogli zrezygnować z przynależności do kościoła (w tym protestanckich) ze strachu przed wykluczeniem a nawet śmiercią. I mów sobie co chcesz teraz wreszcie nie musimy...

Kosciol Katolicki jest wciaz ten sam.Chodzi mo o jego glowny pien.Ten pien,to wlasnie to,co zalozyl Jezus.Niektorych z was twierdzenia,ze jest inaczej,ze to bylo kiedys,to manipulacja i nieprawda.Przeciez to Bog mowil,ze:\"Niebo i ziemia przemina,ale Slowa moje nie przemina\".A wiec tak jak bylo-tak ma byc i nikomu nie wolno tego zmieniac.To ludzie musza sie dostosowac do wymogow Boga,a nie Bog do wymogow czlowieka.To zasadnicza roznica.

Nikt nie zabroni Ci obrony i stwierdziłabym, że jest ona słuszna gdyby to co napisałeś wyżej było prawdą. Nie wiem jednak czy Jezus założył taki Kościół jaki mamy w dzisiejszych czasach i czy Jezus przyczynił się do całego chaosu, który powodowały władze KK. Bronisz ich a to już nie jest kościół założony przez Jezusa a dla wygody zwykłego marnego człowieczka nazywającego się kapłanem.

Dlatego też mam w głębokim poważaniu wymogi stawiane przede mną, nie akceptuję ich, nie wierzę w nie. I jest mi nad wyraz dobrze :)