Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna osoba..

topk dla dojrzałych o Bogu , wierze i koncu swiata zapraszam wierzacych i ateist

Polecane posty

Gość vvvvv
Jak księża zaczną żyć w ubóstwie, jak Jezus im nakazał to wtedy kościół będzie Kościołem.

ill moze zle sie wyrazilam ale wlasnie mialam to na mysli. Kosciol nam mowi jaki jest Bog a ja mimo ze w Boga wierze to nie wierze w to jak go przedstawia Kosciol. Moze nie we wszystkich aspektach ale naprzyklad te terminy odpowiednich modlitw sa dla mnie paranoja.

Kto \"kazal\"wiernym chodzic do Kosciola.Ta tradycja wziela sie prawdopodobnie z checi utrzymania wspolnoty chrzescijanskiej.Nastepnie ustalano czego Jezus sie od nas-wierzacych spodziewa.Wszystko to ksztaltowalo sie w oparcie o Pismo Swiete,objawienia i studiowanie chrzescijanstwa.Glownym celem chodzenia do Kosciola jest przeciez Msza sw.Ta z kolei zostala ustanowiona rowniez przez Jezusa,gdy podczas ostatniej wieczerzy mowil slowa,ktore sa powtarzane na kazdej Mszy sw.podczas przemienienia.Msza sw.jest pamiatka Meki Jezusa.Co zatem jest niby odstajace od wiary w Boga?

Gość vvvvv
Jedna idea, jeden cel...jedna rzesza, jeden naród - to już było.

Gość frk-0999
Nawet jeśli zgodzić się wprost na tą tezę, ze Jezus założył kościół, to czy akurat ten konkretny ze stolicą w Watykanie? Czy ustanowił te wszystkie prawa i reguły? Czy wymyślił krój szat? Po prostu w oparciu o wielokrotnie dokonywane interpretacje słów, rzekłbym jemu przypisywanych, zbudowano Kościół Katolicki i inne chrześcijańskie kościoły. To stanowisko sceptyka i nic więcej.

Gość vvvvv
Co zatem jest niby odstajace od wiary w Boga? Upodobanie do luksusu i pieniędzy.

unijny jestes tak beznadziejny, ze zaczynam ciebie ignorowac. plyna ryby plyna - dokladnie. Regulki modlitw, traktowanie budynkow koscielnych jako jedynych miejsc, gdzie czlowiek kontaktuje sie z Bogiem. Lamanie podstawowych przykazan \"w imie Boga\". Wreszcie rasizm, niesprawiedliwosc itd. - to nie sa zasady mojego Boga.

Gość frk-0999
wattcher Przecież doskonale wiesz, że ustalenie tego co jest orotdoksyjne a co nie zajęło 300-400 lat. A mówimy o podstawach. To po prostu wygląda jak każdy inny proces historyczny. Pojawiła się iskra, padła na podtatny łatwopalny grunt i płomień rozbłysł.

ill-gdzie ty widzisz w Kosciele te rzeczy o ktorych piszesz?Przeciez to nieprawda.Gdzie jest np.jakis rasizm? Jakie regulki?

wattcher - Msza Swieta to sprawa oczywiscie pierwszorzedna. Jak jednak moge przyjmowac Cialo Chrystusa z rak czlowieka, ktory to cialo zbrukal? Jak wytlumaczysz glosna sprawe, ktora zostala nawet skomentowana w glosnych filmach - sprawe apokryfow? Jak mozna wybierac: jedno glosimy, drugie odrzucamy? To, co jest niewygodne dla Watykanu zostalo ukryte. Przeciez to byly slowa Chrystusa! Zaczynamy dyskusje na temat sredniowiecznej walki kosciola (a jakze, "w imie Boga") z "ciemnota"? Rozwinac temat czy kazdy sie domysli o co mi biega? Gdzie tutaj zachowanie podstawowego przykazania "nie zabijaj"? Moj Bog nie kazal zabijac.

a sobie ignoruj. masz prawo. jak kazden jeden ma jakies prawo. roznorodnosc religi wogole religia prowadzi do ksenofobii wlasnie i podzialow na tych naszego wyznania i tych obcych. a zunifikowana religia, poglady i tradycja , jednakowy model zycia prowadzi do zgody i przeciwdziala wlasnie wojnom i klotniom wynikajacym z roznorodnosci i poczucia wyzszosci mojego nad twoim. wszyscy jednakowi- wszyscy równi. i nastanie szczesliwosc ogolna.

Gość jukkka
unijny----->przypomunasz mi Hitlera z tymi poglądami.....

do wattcher. Jezeli Bog jest taka doskonala miloscia to dlaczego jest tyle chorych, niepelnosprawnych, pokrzywdzonych przez los???Czym takie dziecko, ktore sie uodzi kalekie zasluzylo sobie na to cierpienie???? Czym sobie zasluzyly biedne zwierzeta maltretowane przez ludzi ???( ostatnio ogladalam film, jak chinczycy obdzieraja ze skor zywe jeszcze zwierzaki)Jak to sie mowi \"Boze widzisz i nie grzmisz\" To gdzie to milosierdze i milosc Boga???Tylko mi nie mow, ze to jest proba na ktora wystawia nas milosierny Bog, bo sluchania tego mam juz dosc.. Ludzie umieraja z glodu, gdzy inny za noc w apartamencie hotelowym placa £6000 ( hotel, w ktorym pracuje moj maz) Mam siostre po porazeniu mozgowym i wiem cos o niesprawidliwosc swiata..

a to, ze Kosciol nie dopuszcza kobiet do odprawiania mszy, czy odpuszczania grzechow to nie jest dyskryminacja???I nie mow mi, ze Jezus to ustalil, bo ustalil to Watykan..jak i celibat, aby nie rozdzielac majatku Kosciola.

Gość uuuj
unijny,unia nam daje kase ale pomyśl ile my musimy dać,a w zamian jeszcze musimy tańczyć jak nam zagrają!!!!!!!!

pisałam wcześniej o obłudzie i fałszu jaki stawiają przed wiernymi władze instytucji kościoła katolickiego jakiś to idealny wizerunek do naśladowania.

Kto zna historie kosciola z poczotkow naszej ery wie o walce cesarstwa z papiestwem i o tym czym tak naprawde byl wtedy kosciol. Mial spajac podbite terytoria by plemiona zyjace wg zasad poganskich cos wspolnego laczylo. Nasze swieta religijne wypadaja w dniu swiat poganskich bo je poprostu zastepowano. A jak tworzono poszczegolne dogmaty to juz chyba wiecie. A to jest tylko strzepek przykladow. Naprawde wiedzac to wszytsko trudno jest wierzyc w Boga koscola. Ja doszlam juz do takiego etapu ze wykonujac jakas czynnosc ktora kosciol nakazuje(rzadko bo rzadko ale zdarza sie) boje sie czy to nie obraza Boga. A czasem jak slucham ksiezy to sobie mysle, ze Bog teraz siedzi i mysli \"co oni za bzdury opowiadaja\". Bo czasem naprawde sa to rzeczy takie ze cisnie sie tylko usmich na twarz. Gdy mialam nauki przedmalzenskie to wierzcie mi dostalam przepis jak po kolei powinien wygladac sex malzenski. Nikt mi nie wmowi ze Bog tak chce. No dajcie spokoj.

Gość frk-0999
wattcher Przecież KK uczestniczył we wszystkich podłościach Europy. Tak trudno sobie przypomnieć? Prześladowania innowierców, w tym odstępców. Walka papiestwa o realną władzę i wszelkie konsekwencje tej walki (wojny, spiski). Wreszcie udział w kolonializmie, szczególnie hiszpańskim i portugalskim. I najgorsze na koniec, handel niewolnikami, przeciw któremu KK nie protestował ustami papieży bo uczestniczył w tym systemie. Chcę powiedzieć wyraźnie, ze KK nie był wyłącznie odpowiedzialny z powyższe. Stanowił część systemu politycznego, ekonomicznego, zatem współodpowiadał za poczynania monarchów, konkwistadorów, kupców bo uczestniczył osobowo, finansowo i organizacyjnie w zbrodniczym zaborze obcych ziem, dając przede wszysktim moralne prawo do eksploatacji podbitych narodów, uzasadniając podłości celami wyższymi. Oczywiście KK ma na swoim koncie wiele pozytywów ale też wiele dobrego możemy powiedzieć o wszystkich monarchiach Europy.

a tak wlasnie pisza osoby,ktore bardziej wierza Michnikowi,niz biskupowi: \"vvvvv Co zatem jest niby odstajace od wiary w Boga? Upodobanie do luksusu i pieniędzy.\" Takie oskarzenia pojawiaja sie w mediach niemal w kazdym numerze wiekszosci gazet itd.Ludzie inteligentni,jednak staraja sie sprawdzac te rewelacje.Ja nie wyobrazam sobie niesprawdzenia.Czlowiek jest z natury dociekliwy,poszukujacy prawdy.Ja wrecz lakne prawdy.A zatem sprawdzam.I co widze?Klamstwa.Oskarzenia,a wlasciwie oczernianie.To wszystko nie ma niestety dalszego ciagu,a mianowicie odpowiedzialnosci za slowo pisane,czy mowione.A czy tak powinno byc w panstwie prawa?Czy pownno byc wolno zabijac gazeta,czy telewizja?To wlasnie sie dzieje na naszych oczach wciaz.Czy wiekszosc z nas tego nie dostrzega?Jakos trudno mi w to uwierzyc.Dlaczego zatem nie protestujemy?Przeciez praktyki takie staja sie coraz bardziej niebezpieczne.Zagrazaja wprost demokracji.Sa przeciez metodami antydemokratycznymi,wrecz przestepczymi.

dokladnie Plynna Ryba...mnie po prostu smiesza te wszytskie wykresy temperatury, kalendarzyki, kochanie sie tylko w dni plodne bo wtedy dla prokreacji...chore..

wattcher co ty za brednie piszesz, przeciez to sa wydarzenia historyczne a nie jakies wyssane z gazet.

plyna ryby plyna ze tak powiem - mam tak samo jak ty.