Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Postaram się pomóc

Masz pytanie-chętnie pomoge

Polecane posty

Gość kasia r
Jak zaufać ginekologowi, któremu?? Byłam wczoraj u G, bo od kilku dni mam brązowe plamienia, jakby początek okresu (termin pasuje) i na wizycie u pani G to już myślałam, że właśnie okres dostałam, bo plamienie było większe niż mała plamka. Pani dr zrobiła mi usg, powiedziała, że z brzuchem jest ok i żeby za 2 miesiące się pokazać na cytologię, bo teraz nie da rady. Ostatnio okres mi się spóźnia nawet o tydzień, a cykle mam 31 dniowe tak normalnie. Dr przepisała od razu plastry EVRA i kazała przyjmować przez 3 miesiące LECZNICZO, w celu regulacji okresu. Czy to jest ok?? Pierwszy plaster kazała nakleić w dniu wizyty, bo wyglądało na pierwszy dzień miesiączki. Ale jest już 2 dzień po wizycie, a okresu nie ma tylko te plamienie skąpe brązowe, przy podcieraniu widoczne. Plastrów nie kupiłam, nigdy nie brałam hormonów, boje się... Stresuje się strasznie. Pomóżcie.... proszę....

Gość kasia r
Mam 23 lata, jeśli to istotne i chłopaka, ale ciąża wykluczona :).

Gość początkująca 24
Poproszę o wyjaśnienie co mam zrobić. Jestem w trakcie brania tabletek anty - yasminnelle, to jest moje pierwsze opakowanie, a wcześniej nigdy się nie zabezpieczałam za pomocą tabletek. Dziś wziełam 17 tab., biorę regularnie, tylko problem w tym, że po zażyciu 12 tabletki - 3 godz. po zażyciu zwymiotowałam. W ulotce jest napisane, aby wziąć wówczas odpowiadającą tabletkę z zapasowego blistra. Nie zrobiłam tego, ponieważ nie mialam takiej możliwości. Nie wiem jak teraz postąpić dalej, czy kontynuować branie, czy może rozpocząć od nowa od pierwszego dnia miesiączki. Nie wiem co zrobić, próbowałam zasięgnąć informacji u ginekologa, ale miałam pecha, gdyż była duża kolejka i nie przyjęto mnie:-) Proszę o podpowiedź.

Gość PIERNICZEK
Niestety nie miałam nigdy takich skrzepów podczas miesiączki.Jestem akurat w czwartym dniu a czuje tak jak bym miała go pierwszy dzień(tak mam mocno),ciągle czuje ból w dole brzucha no i cykl miałam 35dniowy (a zawsze regularnie miałam 31dni)... Chciałabym wiedziec(chociaż przypuszczenie) co to by mogło być bo wizyte u ginekologa mam dopiero we Wrześniu...a do tego czasu nie wytrzymam bo sie martwie.

Gość Gabi673768
czesc kochalam sie z chłopakiem w 3 dniu po miesiaczce mial prezerwatywe i zalozyl ja 2 rayz , nie dostal orgazmu moge zajsc w ciaze ?

Gość kaetis
ostatnio nie zrobilam 7 dniowej przerwy ale zamiast wziasc 21 tabletek (cilest), to bralam 7 podczas "przerwy"(mialam tam jakies zalegle opakowanie) + 21 tradycyjnie z nowego opakowania. czyli wzielam 28 tabletek w sumie nie byloby problemu bo moglabym kontynuowac, tyle ze mialam po zakonczonym opakowaniu przejsc na nowe tabletki(yasminelle), i kilka godzin temu wzielam peirwsza yasminelle,myslalam ze tamtych zazylam 21 tabsow i ze zakonczylam opakowanie, a nie 28. wychodzi na to ze nie zakonczylam opokowania starych. tak jakbym wziela 7 tabletek cilest i dzis 8mą tabletke z nowych yasminel, i co teraz? ni w pięsć ni w oko zaczelam nowe tabletki. bardzo pogmatwałam?od kiedy mam pewnosc ze bede zabezpieczona? mysle ze nie moge zaczac brac nowych tabletek od tak w polowie brania innych. mam nici z sexu przez miesiac? help!

Gość iwona19850502
droga pani doktor. Co pani sadzi na tzw kropelkowaniu u mezczyzn. czy wszyscy faceci to maja. No iczy stosunek przerywany chroni nas od ciazy, jesli u partnera wystepuje tzw kropelkowanie. Na ile jest tam plemnikow, zakładam ze te kropelki to sperma. Jak Pani Doktor mysli?

Gość no to ładnie...
Witam! Dziś dostałam okres i nie potrzebnie się denerwowałam. Jak łatwo można sobie wmówić,że jest się w ciąży: 1. Miałam plamienia i uporczywy ból jajnikato właśnie była owulacja. Ponieważ nigdy nie miałam plamieńw środku cyklu moja wyobraźnia zaczęła ostro pracować, bo kilka dni wcześniej się kochaliśmy (gumka, dni płodne, było wszystko oki) 2. Ból jajnika nadal się utrzymywał, doszły do tego bóle pleców(jaki to ma związek z ew. ciąża, to do dziś nie wiem co sobie ubzdurałam...) 3. Zaczęłam ciągle chodzić siku, co pół godziny - po prostu musiałam podziębić pęcherz 4. Zauważylam jakieś żyłki na piersiach -zawsze je miałam,tylko jakoś się im nie przyglądałam, noale kolejny powód do paniki No ale jak mi się piersi zaczęły powiększać, to już odchodziłam od zmysłów Oczywiście, nie pomyślałam,że to PMS.Wkońcu stwierdziłam,że przecież to nic się wielkiego nie stanie, jak bede w ciąży.No i przestałam się bać i stresować... I dziś tydzień przed terminem dostałam:) I znów obiecuje sobie,ze nie złape schizy ,ale wiem,ze za pół roku znowu mnie dopadnie. dziewczyny nie schizujcie🌼

Gość szafirowe oczko
Witam Serdecznie! tak sobie czytam i czytam i chcialam rowniez o cos zapytac.. juz drugi miesiac biore logest.. schodzi mi drugie opakowanie w sumie jestem w polowie brania logestu i od kilku dni bardzo zle sie czulam.. mialam mdlosci ktore z trudem powstrzymywalam by nie latac do Wc wymiotowac.. tylko e to nie byly poranne mdlosci lecz ciagle bylo mi niedobrze.. od rana do wieczora mnie muliło.. nie mialam apetytu 1 dnia zauwazylam nie co podwyzszona tmperature 37,2 zero ochoty na sex bol glowy i zachcianki.. przez gardlo mi nie przechodzil oiad a np. pod wieczor rzucalam sie na sloik ogorkow potem ypijalm likierek wisni w czekoladzie jdlam znowu cos kwasnego i potrafilam zjesc caly sloik drzemu..wiem ze to ostatnie wyglada podobnie do objawow ciazy ale wydaje mi sie ze w niej nie jestem... zastanawiam sie tylko czy to przypadkiem tabletki nie sa powodem mojego rozbicia... ? Prosze o odpowiedz.. z gory dziekuje i pozdrawiam;)))

Gość szafirowe oczko
dodam jeszcze tylko to oczym zapomnilm... bardzo czesto zaczelam biegac siusiu i dzis zauwazylam nieco brązowe uplawy... jesli trzeba bedzie to pojde do lekarza aczkolwiek jestem teraz w obcym miescie i nie mam tutaj kiazeczki ubezpieczeniowej a za kazda wizyte bede musiala placic.. a pieniazkow niestety nie mam:(... dlatego prosze o "zdjagnozowanie" jak pani uwaza co to moze byc...

Gość szafirowe oczko
jesli teraz gdy skoncze logest nie dostanew 7 dniowej przerwie okresu zrobie test.. jednak nie wydaje mi sie by oznaki ciazy byly tak nagle...

Gość Lady F
Jak masz źle dobrane tabletki to może tak być. Ja miałam straszne mdłości po cileście. I ogólnie czułam się beznadziejnie.

Gość szafirowe oczko
no wlasnie to moze od tego... tylko ze wszystko mi sie do kupy zebralo.. 1 opakowanie przeszlo gladko a w polowie tego cos sie zaczyna dziac... no zobaczymy poczekam na okres w sumie.. ale martwie sie i boje e moge sie spodziewac dzidzi bo mnie nie stac teraz i kompletnie nie w pore by ona mi spadla:/....

Gość plamienia
mam pytanko poniewaz nie wiem jak wyliczyc sobie date kolejnego okresu bo 21 lipca dostalam skapych brazowych plamien ktore trwaly do 1 sierpnia ( dlugo jak nigdy bo okres zawsze mialam 5, 6 dni) a potem od 5 sierpnia zniow plamienia ktore trwaly do 11 wlacznie okres mam tak co 28, 29 dni wiec kiedy teraz powinien nadjesc bo juz nie wiem od ktorego dnia mam zaczac liczyc? KTO POMOZE?

Gość gocha22
witam jeszcze nie wiem co jest ze mna ale mam pytanie jak nie zadzialala luteina(tabletki ktore mialam brać pod język) czy to może byż ciąża ?

Gość mariejka28
Dzien dory Pani DR. Cieszę sie ze w koncu ktos komepetenty chce pomoc nam kobietom ktore maja tyle pytań ,tyle rozmaitych probelmow . Od początku gdy załozyła pani ten temat śledze wszytkie atki... Dzis jednak sama postanowiąłm do pani napisać ,liczę ze takzę otrzymam odpowieć Podbnie jak inne kobietki tutaj z moim męzem staramy sie o dzieciatko od stycznia br roku. Dzis mija 2 tygonie odkad wrociliśmy z urlopu ,wlasnie wtedy przypadly mi dni plodne ( cyle mam krotkie co 24-26-27 dni) teraz @ przypada mi na 26.08 ( niedziela) i zawsze tydzien przed @ bolaly mnie piesi teraz do tydgodnia pobolewa mnie brzuszek czasem kluje jakbym miala jeszcze dni plodne ,oraz bola torche plecy ,nie wiem co to jest i temp mam 37,4-37,5 .czy to mozliwe ze nam sie udalo ale z tego co wiem persi powinny bolec a mnie nic ? prosze o porade ( moj ginek jest na urlopie) pozdrawiam Pania serdecznie i zycze sammych sukcesow

Gość gocha22
bałam je 2 razy dziennie przez 7 dni

pauly78---pierwszym krokiem przy podejrzeniu niepłodności jest zebranie wywiadu oraz badanie fizykalne.Lekarz napewno będzie przy wywiadzie pytał się jak często się kochacie, przebieg miesiączkowania, spyta się czy w rodzinie były przypadki niepłodności, styl życia (w tym pytania o leki, alkohol, kofeinę) oraz ocena ogólnego zdrowia fizycznego i psychicznego pacjentki .Taki wywiad jest to pomoc dla lekarza gdyż dzięki niemu pozwoli wybrać odpowiednie badania dodatkowepomagają. Również partner powinien zostać poddany badaniu fizykalnemu. Mężczyznę warto zbadać jako pierwszego, ponieważ łatwiej wykluczyć u niego zaburzenia płodności (na podstawie badania nasienia). TESTY LABORATORYJNE-W celu oceny poziomu hormonów niezbędne są próbki krwi i moczu. W badaniu moczu można określić, czy jest wyrzut LH przed owulacją. Aby wykluczyć zaburzenia fazy lutealnej, lekarz powinien zlecić badanie progesteronu i prolaktyny w II połowie cyklu miesiączkowego, aby stwierdzić, czy ciałko żółte wytwarza odpowiednią ilość progesteronu. Jeżeli kobieta ma zaburzone lub nieregularne cykle, przeprowadzane są pomiary poziomów FSH i LH na początku cyklu miesiączkowego, aby móc wykryć przedwczesna menopauzę (wysokie FSH i LH) lub zespól policystycznych jajników (wysokie LH i niskie FSH). W wybranych przypadkach badane są również poziomy hormonów nadnerczy oraz hormonów tarczycy. Hysterosalpingografia-Badanie w kierunku nieprawidłowości jajowodów oraz macicy: hysterosalpingografia może być wykonywana, jako dodatkowy zabieg przed laparoskopią, w celu wykrycia możliwej przeszkody w którymś z jajowodów. Aby stwierdzić, czy jajowód jest niedrożny, lekarz wprowadza aparat do szyjki macicy i wstrzykuje środek kontrastujący. Substancja ta przemieszcza się do jamy macicy, a następnie w górę, do jajowodów. Jeśli można zaobserwować kontrast wypływający z końca jajowodu, to znaczy, ze nie ma przeszkody. Podczas badania można wykryć inne nieprawidłowości, takie jak polipy endometrialne, wlókniakomieśniaki oraz różne zaburzenia budowy macicy czy jajowodów. W niektórych przypadkach, taki zabieg może wręcz wyleczyć z niepłodności poprzez \"wyczyszczenie\" jajowodów z maleńkich zrostów. Badanie ma wiele wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych. Jeśli zostanie wykryta przeszkoda czy nieprawidłowość budowy należy wykonać laparoskopię. Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo zakażenia jamy miednicy, dlatego jeszcze przed zabiegiem mogą być przepisane antybiotyki. Po badaniu mogą pojawić się kurcze macicy lub poczucie dyskomfortu. laparoskopia-Przy laparoskopii wykonywane są dwa niewielkie nacięcia (w pępku oraz miedzy pępkiem a kolcem kości biodrowej). Następnie, wpuszczany jest gaz tj, dwutlenek węgla do jamy brzusznej, który ją rozszerza. Laparoskop, rurka wyposazona w soczewki oraz źródło światła, jest umieszczany w nacięciu pępkowym. Przez drugie nacięcie wprowadzana jest chwytak, który pozwala lekarzowi poruszać narządami i bezpośrednio zobaczyć zewnętrzna powierzchnie macicy, jajowodów, jajników i całe wnętrze jamy brzusznej. Podczas laparoskopii mogą zostać rozpoznane: schorzenia jajników,endometrioza, blizny i zrosty w obrębie jajowodów, czy zamkniecie ujść jajowodów. Niektóre z obserwowanych zaburzeń są operowane jeszcze podczas samego zabiegu np. elektrokoagulacja jajników, usuniecie cyst jajnikowych i zrostów, czy zniszczenie ognisk endometriozy. Cały zabieg jest wykonywany w znieczuleniu ogólnym, a powstałe ranki są minimalnie bolesne. Z występujących skutków ubocznych, to istnieje niewielkie ryzyko krwawienia w czasie operacji, zakażenia po operacji czy działania ubocznego znieczulenia. Wielu pacjentów skarży się ponadto na czasowe, ale bardzo nasilone dolegliwości w okolicy barków, które wynikają z ucisku ciśnienia gazu wywieranego na przeponę podczas operacji i podrażnienie nerwu przeponowego. Ultrasonografia- jest to metodą oceny macicy i jajników przy użyciu fal ultradźwiękowych, a nie promieniowania rentgenowskiego. Wykonanie serii badań USG może być dokładną i tanią metodą do kontroli stymulacji jajników. Badanie jest w niewielkim stopniu ryzykowne czy uciążliwe, przy czym uzyskiwane przejrzyste obrazy pozwalają lekarzowi na pomiary dojrzewających pęcherzyków, czy ocenę rozwoju endometrium. Można również wykryć wlókniakomieśniaki czy torbiele jajnikowe. Badania genetyczne-Badania genetyczne pozwalają na ocenę chromosomów płciowych oraz tzw. somatycznych u kobiet i mężczyzn w celu znalezienia różnych nieprawidłowości tzw. aneuploidii. Pozwala to przewidzieć, czy dana para ma większe, czy mniejsze szanse na zapłodnienie dzięki wykorzystaniu różnych zabiegów medycznych np. ICSI- (intracytoplasmatic sperm injection - docytoplazmatyczne wstrzykniecie plemnika do komórki jajowej). Jedną z metod badania chromosomów i genów jest hybrydyzacja fluorescencyjna in situ, dzięki której wykrywane są min. nieprawidłowości genowe w chromosomie męskim Y, tzw. mikrodelecje. kiniaaaaaaaaa----------Na te pytanie narazie ciezko odp.Najważniejsze że zmieścilaś się w czasie(do 72 godzin) jeśli nie było wymiotów to powinno być wszystko wporządku gattopardo---nie ma za co :) agnieszka1801----Nie musi być dużo spermy by moglo dojśc do zapłodnienia! wystarczy kropelk(bo w takiej kropelce są tysiące plemników)tak wiec jeśli miało to miejsce blisko pochwy to za pomocą ,,swojego ogonka doczołgają sie do macicy\" .Nie ma pigułek bez recepty.Bez recepty dostaniesz tylko kremy,pianki i globulki tylko jedyny minus ich że się pienią,no i oczywiście gumki. Kizi Mizi--nie ma za co :) Kate555---Państwowo bardzo cięzko zrobić badnia(duża kolejka,cięzko odstać skierowanie ittd itp,w każdym razie jest tak w moim wojewódzctwie.)Z tego co się orientuje prywatnie (badane są wszystkie formony)to koszt 300-350zł kasia r---Jesli mialaś robione badanie ginekologiczne to mogło pod wpływem tego badania powiększyć sie plamienie.Szczerze to nie rozumiem dlaczego gin.zapisała Tobie plastry robiąc usg.Na Twoim miejscu zmieniłabym ginekologa.Jesli boisz się hormonów to na wyregulowanie okresu itd są specialne tabletki,a nie żeby tam już podrazu bawić się plastrami :) początkująca24--- Gdyby jeszcze kiedys miała taką samą sytuacje to pamietaj że kiedy przyjmiesz pigułke i w ciągu 4 godzin od rpzyjęcia zwymiotujesz to bieżemy następną.W tej sytuacji nie przerwaj brania ale muśisz koniecznie się dodatkowo zabezpieczać. PIERNICZEK----skrzepy mogą oznaczać: może to być cecha osobnicza, ale też sygnał wskazujący na obecność mięśniaków, polipów endometrilnych, tzw. macicy metropatycznej czy też zaburzeń krzepnięcia krwi Osobiście radze udać się do ginekologa bo skeprzy warto leczyć. Gabi673768----Czy dobrze rozumiem-tą samą prezerwatywe 2 razy? Są male szanse na ciąże kaetis--- Co ja moge poradzić? Naprawde nie polecam takiego kombinowania bo później wlasnie można się zakręcić.Najlepszym rozwiązaniem po takich kombinacjach byłaby przerwa aż dostaniesz okres i potem przyjąc 1 tabletke,w 1 dzień miesiączki (yasminelle). iwona19850502----Każdy mężczyzna kropelkuje(ale nie muśi być to przy każdym stosunku).W takiej małej niepozornej kropelce moga być tysiące a nawet i więcej.Stosunek przerywany to żadne zabezpieczenie. no to ładnie...---ciesze sie ze wsyztsko jest ok :D szafirowqe oczko---w atpie by byla to ciąza,uważam że to sa skutki uboczne.Jesteś w trakcie 2 opakowania i takie wachania naszego ogranizmu moga trwać do 3 opakowania.Po 3 wszystk owraca do normy,jeśli tak się nie dzieje warto zmienić pigułki na inne.Uzasadniony niepokój powinny wzbudzić nietypowe upławy – żółtawe, zielonkawe, brązowe, wodniste, ropne lub lekko zabarwione krwią. Zwłaszcza, gdy towarzyszy im świąd, pieczenie lub ból oraz nieprzyjemny zapach. Wówczas podejrzewamy zakażenie i stan zapalny pochwy i przydatków. Ze swym problemem powinnyśmy zgłosić się do lekarza. plamienia--- Tego nie da się poprosrtu wyliczyć :)

Gość res
mam problem!zapomnialam sie z chlopakiem! zapominając ze mam tampon w środku i dzis rano sobie o nim przypomnialam,niestety nie pamietam czy go wyciągnełam czy został środku!!!! jak go wyciągnąć?

gocha22---- Występienie okresu po luteinie trwa 7-14 dni tak wiec jeszcze nie ma powodu do niepookoju.Gdyby bylo coś nie tak to lekarz anpewn ozwiększy dawke. mariejka28--- Witam bardzo serdecznie :) Jeśli temperatura pow.37 utrzymuje się już 2 tygodnie to uważam że moge pogratulować :) Ból piersi moze pojawić się troszke później.Owszem u większośc kobiet występuje on już przed wystąpnieniem miesiączki(i jest w ciązy)ale u innych przychodzi on z czasem. A może zrobisz test beta hcg? daje 100%pewność! ,wykrywa już tygodniową ciąże,robi się jego w laboratorium ,wynik jest w tym samym dniu,koszt takiego badania to 20-30 zł. Pozdrawiam :)

res---Jeśli jego nie czujesz to nie znaczy że jego tam nie ma.Może utkwił naprawde głęboko .Wtedy potrzebna jest interwencja lekarza! nie można tego lekcewarzyć bo dojdzie do infekcji ,pod warunkiem że tak jest.

Gość res
czy ginekolog stwierdzi ze tampon tam jest i czy uda mu sie go wyciągnąc???

Witam, obserwuję teraz uważnie swoją miesiączkę i powiem szczerze, że jestem zdziwiona ponieważ jest mało obfita (no w porównaniu z tym co było wcześniej oczywiście) jest po prostu mało skrzepów krwi. Praktycznie ich nie ma. I jest praktycznie bezbolesna. Ale miła zmiana :))) Ale do gina i tak pójdę, bo martwi mnie to plamienie, które miałam przed miesiączką. Pani doktor ale raczej powinnam być spokojna wizytą u ginekologa prawda ? Skoro teraz jest ok ? Czy tylko się łudzę ? :)) Pozdrawiam

Dziekuje Pani bardzo za odpowiedz:)bardzo miło ze jest ktos taki pomocny:)a mam do Pani jeszcze jedno pytanie dzis rano odkleił mi sie plaster i nie miałam jak go juz przykleic a jutro rano powinnam go zdjac i czekac na okres co w takim razie powinnam zrobic i czy powinnam sie zabezpieczac teraz dodatkowo??i

Gość mariejka28
dziękuję serdecznie pani na tak szybka odpowieć.:):):) Moja temperatura od owulacji wzrosła i tak sie utrzymuje ( choc na poczatku byla ciut miższa,) boje sie jednak ze moze spaść bo wiem ze nie raz tak bylo ze dzien przed terminem spadła i wtedy wiedzlam ze niestety znow porażka.Mam jednak nadzije ze tym razem bedzie inaczej bo naprawde inaczje sie czuje jak juz pisalam zawsze czulam ze dostane bo persi bolaly a teraz nic .. Czy ten test beta hcg mozna tazke robic npp w sobote i robi sie to badanie na czczo jak przypuszczam ,a jeszcze jedno pytanie w ziazku z tym badaniem mi sie nasuwa jaki powinen byc wynik gdyby okazalo sie ze jestem w ciązy ??? bede wdzieczna za odp na moje pytania.jeszcze raz pozdrawiam Pania :)

Gość kaetis
dziekuje rowniez za odpowiedz! jednak co w tym przypadku skoro zaczelam juz brac nowe tabletki(yasminelle). w skrocie przypomne-wczesniej nie zrobilam przerwy, pozniej 28 tabletek po ktoryh zaczelam yasminelle, zamist po 21 czyli opakowaniu.czyli jakby po 7 z nowego opakowania, nie robiac przerwy. zabezpieczona nie jestm prawda? tylko pytanie kiedy ede?od nastepnego miesiaca wszystkow roci do normy, skoncze te Yasminelle do konca, 7 dni przerwy i bedzie ok?

Gość MIŁEK
Dzień Doberek. Pani Doktor ale mi chodzi o to czy każda tabletka Cilestu ma taki sam skład?

Gość Gabi673768
Tak pani Doktor zdjal i lada chwile zalozyl ja spowrotem..

Gość PIERNICZEK
Dziękuje za odpowiedz.To będzie moja pierwsza wizyta u ginekologa.Ide prywatnie...czy mam wziąść jakieś dokumenty?

PIERNICZEK - prywatnie nie potrzebujesz żadnych dokumentów. Musisz tylko dokładnie wiedzieć kiedy miałaś ostatnią miesiączkę. Powodzenia i pozdrawiam