Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotna mamusia dzidziusia

czy ktoras z Was samotnie przechodzi ciaze?

Polecane posty

Nie wiem czego sie domaga albo sie zbuntowal ze o tatusiu zle napisalam:P ALbo moze sie dziecku juz cisnienie podnioslo na sama mysl :P Ale udam sie chyba na lezakowanie, bo moze i cos z tego bedzie :) Fanta musze dac rade, dla tego brzdaca :) A Ty moze sie nie mecz w psychiatryku;) tylko jakiegos doktora poszukaj:)

Aaaa kompa hehe Ten to samochod, nawet w moje urodziny wazniejsze bylo umycie niz chwila ze mna. Tragedia:P

Oj wiesz to nie o to poszlo wiec sie nie smuc. U mnie doszlo do bardzo zlych rzeczy z jego strony, ktore nigdy nie powinny miec miejsca. I powiedzialam dosc. Teraz rzekomo bylo opamietanie ale jak widzisz, on nie poprawi sie nigdy bynajmniej nie dla mnie.

u mnie moze nie jest ak zle..nie ma rzadnych brzydkich slow...ale zero zainteresowanie z jego strony!!!! najwazniejsze-komp!!!i tylko to sie u niego liczy!!!! nie wiem, jakbym miala byc teraz jeszcze w ciazy!!! boze zachowaj;)

Przykro CI pewnie, ze czasu CI nie poswieca a moze pogadaj z nim o tym?? Zachowaj hahah ale sie usmialam:P

oj ja gadam....oj gaaaaddaaaaammmm ale chyba ze sciana:D tu gadanie juz nie pomoze....tu trzeba czegos mocniejszego...ale jeszcze sama nie wiem czego!!!!!!!!!!!!!!!!

heheheh..tak masz racje..to dziwny gatunek.....nie ma nawet sensu wglebiac sie w ich tajniki...bo i tak wyjdziesz na manowce..... mamusiu...ja chyba mykam do lozeczka....

No ja uciekam spac bo juz mi sie oczy zamykaja obym jutro mogla spac dlugo:D Glowa do gory cos trzeba wymyslic na ten komp :D DObrej nocki dziewczynki ;)

Gość DLa piwonicaa
W Irlandii istnieje następująca pomoc państwa dla rodziców dzieci, jak również dla samotnych rodziców: 1. Child Benefit 2. Early Childcare Supplement 3. One-Parent Family Payment 1. Child Benefit - jest to rodzaj zasiłku przysługującego na każde dziecko w wieku do 16 lat, lub do lat 19 - jeżeli w dalszym ciągu uczy się w pełnym wymiarze godzin. Przed wyjazdem z Polski należy się koniecznie zaopatrzyć w pełny odpis aktu urodzenia dziecka (dzieci), a następnie dokonać tłumaczenia przysięgłego (tłumaczenia przysięgłego dokonuje jedynie uprawniony do tego tłumacz przysięgły). O Child Benefit należy wystąpić w ciągu 6 miesięcy od: - urodzenia dziecka - przysposobienia dziecka - przyjazdu do Irlandii Istotny jest przyjazd całej rodziny, obojętnie czy jest ona pełna czy też nie. Wysokość Child Benefit wynosi od kwietnia 2006: jedno dziecko - 150 euro dwoje dzieci - 300 euro troje dzieci - 485 euro czworo dzieci - 670 euro pięcioro dzieci - 855 euro sześcioro dzieci - 1040 euro siedmioro dzieci - 1225 euro Jeżeli matka urodziła bliźniaki to przysługuje jej Child Benefit w wysokości 1.5 raza większej niż na dwójkę dzieci. Jeżeli urodziła trojaczki lub czworaczki to Child Benefit jest wypłacany w wysokości dwa razy większej. Dodatkowo matka wieloraczków dostaje jednorazowy dodatek w wysokości 635 euro. A każda matka lub opiekun dalsze 635 euro gdy dziecko (dzieci) skończą 4 i 12 lat. Należy zwrócić uwagę, że podanie fałszywych danych skutkuje bardzo wysoką grzywną lub więzieniem do lat 3. Aby dostać Child Benefit należy udać się do lokalnego Social Welfare Office, z aktem urodzenia dziecka i wypełnić: - formularz CB1 jeżeli pierwszy raz składamy podanie o Child Benefit - formularz CB2 jeżeli występujemy po raz kolejny. Od Child Benefit nie trzeba płacić podatku. 2. Early Childcare Supplement - jest to zasiłek dla rodziców dzieci poniżej 6 roku zycia, wprowadzony dopiero w 2006 roku. Jest on wypłacany w wysokości 250 euro za każdy pełny kwartał (od urodzenia dziecka lub od sprowadzenia się do Irlandii) wszystkim rodzicom lub opiekunom dzieci poniżej 6 roku życia, którzy otrzymują również Child Benefit. Pełny roczny zasiłek wynosi 1000 euro na każde dziecko. Jeżeli dziecko ukończy 6 lat zasiłek przestaje być wypłacany. Early Childcare Supplement jest również zwolniony z podatku. Aby otrzymać ten zasiłek nie składa się żadnych podań. Każdy rodzic lub opiekun otrzymujący Child Benefit automatycznie go otrzyma. O One-Parent Family Payment One-Parent Family Payment - jest to zasiłek przysługujący osobie, która samotnie wychowuje dziecko (dzieci). Nie ma znaczenia czy jest to ojciec czy matka. Osoba starająca się o ten zasiłek może być: wdową, osobą rozwiedzioną, żyjącą w separacji, osobą której małżeństwo zostało unieważnione, osobą niezamężną. Aby otrzymać ten zasiłek należy spełnić liczne warunki, a także jeżeli jest się osobą rozwiedzioną lub niezamężną wystąpić z roszczeniem o alimenty do drugiego rodzica dziecka (ojca lub matki). Zasady przyznawania: 1. Trzeba sprawować wyłączną opiekę nad co najmniej jednym dzieckiem w wieku poniżej 18 lat, lub w wieku 18 - 22 jeżeli uczy się w pełnym wymiarze godzin. 2. Dziecko (dzieci) muszą żyć z osobą występującą o zasiłek. 3. Rodzic nie żyje w konkubinacie 4. Rodzic zarabia 375 euro lub mniej na tydzień. 5. Trzeba przejść socjalny test uwzględniający: zarobki, inne ewentualne dochody, wartość jakichkolwiek posiadłości innych niż zajmowany dom, posiadane oszczędności, dochody z inwestycji. Jeżeli żyje się w separacji lub jest się po rozwodzie: - od chwili separacji musiały minąć co najmniej 3 miesiące - należy wystąpić o alimenty do partnera - alimenty są niewystarczające Jeżeli jest się osobą niezamężną należy: - wystąpić o alimenty do ojca (matki) dziecka - być rodzicem wychowującym dziecko Wysokość One-Parent Family Payment: Rodzic poniżej 66 lat - 165.80 euro na tydzień Rodzic w wieku 66 lat i powyżej 66 lat - 182.00 euro na tydzień Dodatkowo One-Parent Family Payment zwiększa się: - O 19.30 euro tygodniowo na każde dziecko - Jeżeli rodzic dziecka jest w wieku 80 lub więcej lat o 10 euro tygodniowo - Jeżeli rodzic dziecka ma lat 66 lub więcej i żyje na ściśle określonych irlandzkich Wyspach o 12.70 euro tygodniowo Osoby które zarabiają do 146.50 euro tygodniowo kwalifikują się do One-Parent Family Payment w pełnej wysokości. Natomiast osoby zarabiające między 146.50 a 375 euro na tydzień mają prawo do pomniejszonego One-Parent Family Payment. O One-Parent Family Payment należy wystąpić generalnie w ciągu 3 miesięcy od zostania osobą uprawnioną. Jeżeli jest się osobą w separacji lub po rozwodzie to w ciągu 6 miesięcy (w separacji należy być co najmniej od 3 miesięcy w chwili wystąpienia o zasiłek). Aby uzyskać One-Parent Family Payment należy wypełnić w lokalnym social welfare office formularz OFP1. Tam też można uzyskać wszelkie informacje o tym zasiłku. Pozdrawiam serdecznie

Dzieki za info ja juz mam cala sterte broszur ;) Co do tych platnosci wiele sie pozmienialo. Pnt 2 nie ma w ogole, gdyz przeznaczono te pieniazki na darmowe przedszkola dla dzieciakow.

Pisza pieknie tylko ciut inaczej to wyglada tutaj;) Dziecko na usg zobaczyc tak na sekunde wizyta trwa 2godziny tak z czasem czekania prawie 2h, bo sama wizyta ekspresowo. Ogolnie malo sie przejmuja jakimis badaniami. Wg nich zawsze jest pieknie a jak cos Ci dolega to mi powiedzieli, ze normlane jak napinie sie brzucha a ze nerka chora twierdza, ze nieeee. Szkola rodzenia zapisalam sie w lipcu mialam dostac list i cisza... A zglosic sie mialam na 2 dni zajec w listopadzie, gdzie w grudniu rodze.... Takze pisza cudnie a jest inaczej...

Gość anabella210
Hej dziewczyny co slychac jak sie dzis czujecie?????????????? widze ze cisza nastala albo odsypiacie nocke:-)spedzona przed komputerkiem;-)

🖐️ Ja dzis leniuchowalam do 2 godziny chodzialam w pizamie :) Brzuch mam twardy hmmm nie wiem juz sama czy swiruje czy nie. Dzis sie tak smialam ze swojej glupoty Ten duren mi pisze smsy ja nie odp i juz mnie irytowal to mu napisalam Pitol sie ty podla zmijo!!!! A pozniej smialam sie z tego z godzine :D:D:D:D

Gość anabella210
No Piwonico mozna tylko pozazdroscic tych zucanych epitetow w twoim kierunku noi jak na ojca dziecka ktore niebawem mu urodzisz to musze powiedziec ze dupek z niego totalny. Zal poprostu zal az plakac sie chce. No ale tak naprawde nie mnie to oceniac. Fajny dzionek dzis mialas uwielbiam chodzic w pizamie po domu.A ztym brzuchem to moze pojdz do lekarza lub poprostu do szpitala zeby cie przebadali bo wiesz Piwonico ja bym sie bala ze cos moze byc nie tak.A lekarz sprawdzi co z brzuszkiem i bedziesz spokojniejsza.

To ja mu tak napisalam :P On tez lepszy nie byl bo napisal ze swinia jestem:P Oj dupek to malo powiedziane:P W poniedzialek mam wizyte ale u tutejszego lekarza a on mi powie, ze to nic... I gadaj z nimi... Twardy brzuch to od tej nerki tak ten polski lekarz powiedzial.

Gość anabella210
achaaaaaano to nie zle mu pojechalas choc on tobie tez sie odwdzieczyl;-) kurcze mi sie nigdy tak brzuch nie napinal wiec dlatego ja sie tak martwie.Ale jesli to od tej nerki chorej to moze po tym antybiotyku przejdzie i bedzie ok.

Anabela to bardzo lightowe okreslenie jak dla niego ;) ALe wiesz tak to bywa z psycholami :D No wlasnie mi sie starsznie napina i to mnie niepokoilo ale lekarz powiedzial ze to od nerki, biore te leki. Tak to nic mnie nie boli czuje sie ok, dziwne uczucie jak sie tak napnie. A na dodatek sie wierci normalnie jakby mi sie wszystko w srodku wyrwacalo:D

Gość anabella210
Dobrze,dobrze niech sie wierci wtedy wiadomo ze z bebe jest wszystko ok. Ja tak ze smiechem napisalam ze sobie pojechaliscie bo ja dokladnie rozumiem ze dupka trzeba jakos troche wyciszyc. Piwonico napisz troche jak ci sie m ieszka na obczyznie,jak tam jest,jacy sa ludzie kurcze ja tez mieszkam za granica i nie moge nazekac ale tez nie powiem ze jest bajka.Pytam tak z ciekawosci dla porownania.

JAk mi sie tu mieszka hmmm Narzekam na pogode bo lata prawie nie ma, zimy tez nie tylko albo leje albo mocniej leje;) No chociaz przepraszam w tym roku bylo cieplo wyjatkowo :D Ludzie ogolnie bardzo sympatyczni, pomocni, mi za skore nikt nie zalazl. Szefostwo mialam zawsze ok w urzzedach inne nastawienie do ludzi niz w pl;) Ale samotnosc doskwiera choc Polakow tu jak mrowkow :P Jednak ciezko o porzadna kolezanke ;)

Gość anabella210
Wiesz to podobnie jak w Szwecji tu tez ani lata ani jesieni tylko odrazu zima teraz jest tez bardzo zimno i mrozno i czesto pada deszcz. Ludzie hm...bardzo rozni na szwedach sie przejechalam choc sa uczynni i calkiem mili. Polakow jest tez sporo,mam nawet jakis tam znajomych ale to nie to co przyjaciele w pl.Mam rozne mysli co do pobytu tutaj ale wiem ze Polska jeszcze jest ojjj daleko za zachodem.Teskni sie bardzo za ta biedna Polska jednak pragne by moje dzieci mialy lepszy start w zycie niz moze to im zaoferowac ich ojczysty kraj.Tak wiec choc zawsze czuje sie obco to znosze to z pokora i mam nadzieje ze sie jednak przyzwyczaje i z czasem powiem ze jest bosko:-)

No ja nie powiem, ze tu bosko jest:P Nudno mi starsznie tutaj, brakuje mi mojego miasta gdzie jest wybor w sklepach, wszystkiego pelno a tu wiocha... Szwecja hmmm mialam tam jechac a w ostatniej chwili sie rozmyslilam ;)

Gość anabella210
To witam w gronie bo tutaj tez wiocha zabita dechami w ktorej sie strasznie dusze.mecze zwojego slubnego o przeprowadzke gdzies blizej miasta ale jak ma sie dzieci to nie jest takie proste. To nie to samo co Polska w moim miescie w mojej stolicy jest sklep na sklepie i komunikacja co 5 minutek a tutaj????????o matko porazka.No ale za to sa inne atuty pobytu na obczyznie jak np.kasa. Jednak podziwiam cie ze decydujesz sie na porod tam wsrod obcych ludzimnie maz nie mogl namowic i dzis tego nie zaluje.

Anabela tu nie ma komunikacji miejskiej :P Sa tylko autobusy z miasta do miasta:P Wiec widzisz jaka wioska :D No kasa inna wiadomo :P

Kolejny popaprany dzien. Co tam u Was slychac?? Kseny dawno nie bylo, zabiegana z Franiem czy cos innego sie swieci?? Samotna gdzie przepadlas??