Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luizkaaaa

co myślicie o Świadkach Jehowy???

Polecane posty

Gość z10
I jeszcze o ich pomocy... Podobno pomagają, gdy ktoś potrzebuje. Nie tylko wspierają "duchowo", ale i materialnie. Potem takim delikwentom pewnie trudno się od nich odciąć.

Jehowy to też ludzie tylko że niestety owładnięci przez swoją "wiarę" i Ciało Kierownicze... znam kilkanaście osób z tejże "wiary" są to ludzie jak wszyscy, pracują, uczą się, wychowują dzieci. Co mnie natomiast w oczy kole? Że jak są w swoim gronie świadków to jest wszystko cacy... prywatnie natomiast wiem że są to ludzie po ciężkich przejściach, agresja i wybuchowość jest nader wysoka, kiedy natomiast rozmawiam z nimi o ich "wierze" podając przy tym racjonalne a zarazem oparte o fakty historyczne itd. informacje o kłamstwach jakimi są karmieni, cytują mi to co naucza ich Strażnica, nie ważne że jest to kłamstwo, brak im w tym aspekcie obiektywizmu. Żal mi Tych ludzi... znam też kilku wykrztałconych naprawdę mądrych "Świadków"- ludzi, którzy na pytanie... dlaczego TA wiara? odpowiadają bo jest PRAWDZIWA i JEST PRAWDĄ. Możliwe że "prawda" jest rozumiana aż w tak szerokim aspekcie,a o prawdziwości nie wspomnę. Zresztą i tak wiem, że nikogo nie oświecę, ale chcę się wypowiedzieć z własnego szerokiego obycia z takimi ludźmi, z którymi przebywam na co dzień. Każdy przecież z tu obecnych może znaleźć masę stron z artykułami na temat Jehowy. .. na koniec zagadka, jak powstała WIARA?... Otóż wiara powstała wtedy jak kłamca spotkał idiotę. Bez obrazy do wierzących, wiara to przecież silne odczucie, nikogo nie chce urazić, ale mam sarkastyczną osobowość i cholernie cięty charakter, lubię nakręcać ludzi. Pozdrawiam i zachęcam do czytania artykułów dotyczących religii i historii wiary na świecie.

Gość galarett
Ludzie ci co mowia ze Świadkowie Jehowy to sekta sie mylą, oni moga powiedziec tak o was katolikach poniewaz czcicie bożki. Dlaczego kosiol nie mowi o 2 przykazaniu ? Jezli byscie czytali Biblie do bysciue wiedzieli. Jest napisane w przenosni ze nie odawac hołd żadnym bożka obrazom, rzeźbom, figurom.. a co robi kosciol katolicki i inne? Pośagi maryji, obrazy świętych jezus na krzyzu ..kosciol jest tym przepełniony, gdybyscie czytali biblie wiedzieliscie by ze kosciol katolicki i inne was kłamią. W Ewangeli Mateusza jest napisane ze mamy się modlić w skrytosci nie na pokaz,a corobi sie w kosciolach?. ludzie modlą sie wyuczone regułki na pokaz przed wszystkimi. a jest napisane zemamy sie zamknac w izdebcei modlic siew skrytosci. Ludzie nie wiedzą o co sie modlą... w Ojcze Nasz mowimy " Święcie Imie Twoje" wiec powiedzcie mi jakie jest imie Boga? Jehhowa a ludzie uznawaja ze Jezus. mowicie ze jest trójca.. napiszcie mi gdzie jest cos w Bibli napisane o trójcy? Jezus modlił sie do swojego Ojca Jehowy , wedlug waszych tez wychodzi na to ze modlił się sam do siebie. Mógł bym tak wymieniac do nieskończoności. Jak co prosze pisac w odpowiedziach albo na emeil akinari1@wp.pl

co za głupoty piszesz Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich (Mat. 18:20). Na takiej społeczności skorzystajmy z rady apostoła Pawła: „Cóż więc pozostaje, bracia? Kiedy się razem zbieracie, ma każdy z was już to dar śpiewania hymnów, już to łaskę nauczania albo objawiania rzeczy skrytych, lub dar języków, albo wyjaśniania: wszystko niech służy zbudowaniu. Pozdrówcie także Kościół, który się zbiera w ich domu. (Rzym 16:5BT). dalszą część tego zdania, która mówi czyich obrazów nie można czynić i im się kłaniać. Jest tam mowa o tym, „co jest na niebie (...) na ziemi (...) w wodach (...). Nie jest tam napisane: „w niebie tylko „na niebie. A ma to duże znaczenie. Termin „na niebie dotyczy słońca, gwiazd itp. (por. Pwt 4,19), które są utożsamiane z bożkami (por. Ez 8,16). To samo dotyczy określenia „na ziemi (Pwt 4,39), co

Jezus nigdy nie wypowiedział dokładnie słów: „Jestem Bogiem. To jednak nie oznacza, że nie podawał się za Boga. Przytoczmy na przykład słowa Jezusa z Ewangelii wg św. Jana 10:30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Na pierwszy rzut oka to stwierdzenie nie musi oznaczać, że Jezus podawał się za Boga. Spójrz jednak, jak zareagowali Żydzi słysząc to wyznanie: „Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga (Ewangelia wg św. Jana 10:33). Żydzi uznali słowa Jezusa za podanie się za Boga. W kolejnych wersetach Jezus nigdzie nie poprawił Żydów wyznając: „Ja nie twierdziłem, że jestem Bogiem. To oznacza, że Jezus naprawdę przyznał, że jest Bogiem, mówiąc: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy (Ewangelia wg św. Jana 10:30). Ewangelia wg św. Jana 8:58 jest tego kolejnym przykładem. Jezus ogłosił: „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, ja jestem. I znów w odpowiedzi Żydzi zaczęli podnosić kamienie by ukamienować Jezusa (Jana 8:59). Czemu Żydzi chcieliby znów ukamienować Jezusa, gdyby nie powiedział czegoś, co po raz kolejny wydało im się bluźnierstwem, mianowicie uznaniem się za Boga? Ewangelia wg św. Jana 1:1 mówi: „Bogiem było Słowo. Ta sama księga, rozdział 1, werset 14 mówi, że: „Słowo stało się ciałem. To oznacza jednoznacznie, że Jezus jest Bogiem pod postacią człowieka. Dzieje Apostolskie 20:28 zachęcają: „Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią. Kto odkupił Kościół swoją własną krwią? Jezus Chrystus. Skoro powyższy werset ogłasza, że Bóg swoją własną krwią odkupił Kościół, Jezus jest Bogiem! "Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. (Mt 25, 31-46)

Gość Bolka
Do Was wszystkich. Nie do wiary. Patrzę w kalendarz a tu 21 wiek. A czytam takie bzdury! Jak czegoś nie wiem to siedzę cicho a nie plotę bzdury jak małe dzieci bo i ortografia podobna. Wstyd! Ale jak się nie ma pojęcia o sprawie to tak jest. Polecam encyklopedię. Może zmądrzejecie. Lecz niektóre są już nieuleczalne!!!

Nie wiem jakich wyznań są osoby udzielające się na tym forum ale zauważyłam, że większość z Was wypowiada się dość pozytywnie o ŚJ. Natomiast Ci którzy piszą negatywnie pobudzili moją ciekawość aby sprawdzić "co myślicie o Katolikach?" skoro polska jest krajem katolickim. I co? Głównie wieszano psy na katolikach. Osoby które same o sobie mówiły, że są katolikami też mówili negatywne rzeczy. Moja opinie do tego wątku wolę Świadków Jehowy niż Katolików. W ich otoczeniu można się czuć bezpiecznie nawet jeśli nie należy się do ich kościoła. W przeciwieństwie do innych wyznań w których jeden drugiego oszuka, okradnie czy zabije. Dziekuję za uwage.

Gość gość
Siedzę i czytam wszystkie posty i jestem w szoku !!! że XXI wieku jest tylu kretynów !!! Ludzie wiecie co jest najgorsze, że sami nie zdajecie sobie sprawy z tego że jesteście debilami !. Świadkowie Jehowy starają się tylko rady zawarte w PIŚMIE ŚWIĘTYM wprowadzać w czyn ! ZAZNACZAM starają się !!! Głoszą bo jest tak napisane w Biblii !!! jak religia tak stara się trzymać Biblii !! jaka ??? Takie teksty, że werbują na przepisanie mieszkań itp. Czy przyjmują frakcje krwi itp. Czy są na pokaz mili i uczciwi – ludzie jesteście kretynami !!! oni tacy są – zaznaczam starają się być przecież to są tylko ludzie !!!! ja znam katolików którzy molestują swoje dzieci nie wspominając przy tym księży – o tym nic nie mówicie !! Jestem chirurgiem w szpitalu i wiem coś na temat krwi – powiem jasno MAJĄ RACJĘ !!!!!! ja nigdy bym nie wziął krwi ja i moja rodzina !!!! dlaczego sami wiecie tylko o tym się nie mówi !!! Co ja uważam o Świadkach Jehowy ?? Uważam, że są to wartościowi ludzie, uczciwi, zawsze pomogą starają się wprowadzać wszystko z Biblii w czyn – STARAJĄ SIĘ !!!! a wy co robicie na co dzień zastanówcie się !!! Oczywiście niektórzy Ś robią źle ale oni jak nigdzie w religii są WYKLUCZANI !!!! wyrzuca się ich na zbity pysk i prawidłowo !!! a wy dalej myślicie że są ŚJ a tak naprawdę już nie są !!! Dla mnie jesteście DEBILAMI !!! Chcecie aby każdy był porządku a jak ktoś się stara to mówicie że jest idiotą i debilem !!! a kim wy jesteście ??? pytanie retoryczne !!!

Gość gość
witam czytam i nie wierzę od razu widać że ta luizkaaa czy jakoś tak to jakaś lub może jakiś skończony niedouczony debil.wiem że słowa bolą ale proponuję udać się do psychologa.raczej nie odpisuj bo i tak już nie przeczytam twoich wypocin

Gość gość
Ludzie co wy za bzdury piszecie znam świadków mam ich w rodzinie sama jestem chrzescijanka z całą pewnoscia moge stwierdzic ze to nie sekta.a wy ludzie niby wierzacy a tak obsmarowujecie innych nie majac o nich zielonego pojecia.

Gość gość
Ej mówicie że to sekta która wieży w szatana nawet o tym nie wiecie a wy wierzycie bo czcicie Maryje i Jezusa a nie zauważacie boga

Gość teol
Uważam, że jest to religia/organizacja ale nie Kościół na pograniczu okultyzmu założona przez człowieka i oparta na naukach ludzi (Russel, Rutheford i inni, która nie raz się zmieniała w przeszłości aż po dzisiejszy dzień. Świadkowie próbują bronić naukę ludzka za pomocą Biblii ale teksty biblijne (od kilkudziesięcioleci maja swój przekład) są najczęściej wyrwane z kontekstu, stąd łatwo jest zmanipulować człowieka nie znającego Pisma Świętego. A czy są zawsze mili i dobrzy bezinteresownie nawet kiedy ktoś się z nimi nie zgadza w naukach które głoszą to każdy trzeźwo myślący może to ocenić

Gość ciapulo
Oszuści. Co innego głoszą, a co innego robią. Niby to ludzkie zachowanie, ale większość kosciołów przyznaje - popełnialismy wiele błędów, prosimy i wybaczenie... Oni są ciągle bezbłędni - znam wielu świadków - żyłem wsród nich 13 lat - którzy sa nałogowymi alkoholikami, zdradzają - czyli łamią najważniejsze ich "zasady" - oszuści i tyle :)

Gość gość9876
@januszh9 2012.01.06 01:47 Prawda. Oni opierają się na ciele kierowniczym i strażnicy. Mimo że powinni opierać się na Biblii, Chryst*sie i Duchu Świętym. Podobny problem mają katolicy. Oni opierają się na KKK i na papieżu. Cytują KKK i dekrety. Mimo że Jezus mówił że pośle ludziom Ducha Świętego by im w sercach i umyśle przypominał Jego nauki, a nie papieża. Niektórzy protestanci z kolei za bardzo zapatrzyli się w Marcina Lutra. A toć w Biblii jest napisane że Jezus jest głową a tu na ziemi Duch Święty.

Gość gość9876
A ludzie? Ludzie wszędzie są różni. A czy u ŚJ gorsi niż gdzie indziej? Najważniejsze są dowody. Autorki tematu ciotka niech na przyszłość nagrywa rozmowy. Bo z pogróżkami to różnie. A trzeba jeszcze udowodnić. Takie realia.

Gość gość9876
Oj sorry kopsnąłem się. Nie o ciotkę autorki tematu chodzi.

Gość gość
Ja chcę tylko powiedziec ze w modlitwie OJCZE NASZ nie ma słów, jak ktos wyzej napisal " święcie imię twoje" chociaz bardzo czesto takie wlasnie slowa padają w kosciele. Poprawnie to brzmi " święć się Imię Twoje".

Gość gość
Świadkowie Jehowy to normalni ludzie. Pomocni, przeważnie uśmiechnięci, jak każdy inny człowiek mają swoje problemy osobiste. Starają się pomagać ludziom, nie namawiają nikogo do zmiany religii. Nie są pomocni tylko dlatego jak tu wszyscy piszą chcą komuś w głowie namieszać żeby ktoś im coś dał lub przepisał. Bo tak nie jest. Wiem co mówię. Ludzie poznajcie ich najpierw bardzo dobrze i wszystko o nich się dowiedzcie a później oceniajcie bo tak naprawdę guzik wiecie a mówicie takie okropne rzeczy na temat Świadków Jehowy. Świadkowie Jehowy nie dość, że są pomocni bo można się do nich zgłosić z każdym problemem a gdy będą wstanie to postarają się pomóc to jeszcze to bardzo grzeczni ludzie. W tej wierze praktycznie nie dochodzi do żadnych rozwodów i do takich sytuacji jak gdzie indziej. Dlatego najpierw po prostu się czegoś o tej wierze i o nich dowiedzcie a potem oceniajcie JW.ORG strona internetowa można się dużo prawdy o nich dowiedzieć PRAWDY a nie jakiś okropnych KŁAMSTW

Gość były zainteresowany

Świadkowie jehowy z zewnątrz mogą wydawać się nieco inni niż są naprawdę. To mili i życzliwi ludzie którzy z wielką radością doniosą na swojego brata, gdy okaże się że ma wątpliwości co do świętości czy prawdziwości nauk głoszonych przez ciało kierownicze. Jeżeli masz rodzinę w tej wierze i zachce ci się odejść, albo zrobisz coś za co zostaniesz wykluczona ze zboru może się skończyć tym że przyjaciele a nawet rodzina nawet ci nie powiedzą dzień dobry na ulicy. Jeżeli jesteś członkiem organizacji i będziesz potrzebował pomocy czy rady a nie tylko poklepania po plecach, może okazać się że zostaniesz poddany wstępnemu ostracyzmowi (tzn. zostaniesz ze swoim problemem sam, ale dodatkowo duża część ludzi przestanie się do ciebie odzywać a znaczna większość pozostałych będzie do ciebie podchodziła z ogromną rezerwą), poddajesz w wątpliwość jakieś głoszone prze ich nauki, zastanawiasz się czy na pewno członkowie ciał kierowniczego mają rację - szykuj się na ekskomunikę. Strona JW.ORG to typowa propagandówka (jak i reszta ich literatury) dodatkowo ogranicza koszta działalności (kasa jest potrzebna na wypłatę milionowych odszkodowań m.in. dla ofiar pedofilii a nie na papier do literatury, ale o tym śj niezbyt wiele wiedzą). Jeżeli chcecie poznać prawdę o towarzystwie strażnica i świadkach jehowy, szukajcie informacji ale przede wszystkim ze źródeł innych niż ich własne. W końcu nikt nie może być sędzią we własnej sprawie. Podobno.