Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szopenhauer

kolektory słoneczne

Polecane posty

Gość szopenhauer

Co sądzicie na temat kolektorów? To bardzo ekologiczne źródło energii, ale czy rzeczywiście jego instalacja jest opłacalna?

Najbardziej opłacalna jest pompa ciepła + kolektory, inwestycja jest bardzo kosztowna, ale w długiej (bardzo długiej) perspektywie wychodzi najtaniej 🖐️

Gość surowy kalafior
ściema ...

realia ;) trzeba zainwestować ok. 150 tysi min., sama pompa kosztuje od 80 tys. w górę (zależy od metrażu) ale koszty zwracają się po 15-17 latach, a pompa ma żywotność ok. 50 lat 🖐️

Musisz wizasc pod uwage, ze teksty o oplacalnosci to bajki. Akurat tak sie zdarzylo ze ta branza tez mialem do czynienia. Po pierwsze jest to ekologiczne, to rpawda. Ale czy jest to oplacalne? Mysle ze w ogole nie. Ano dlatego ze temperatura jest za niska aby porzadnie ogrzac wode (kran, czy ogrzewanie pomieszczen). Bo letnia woda nie zagrzeje pomieszczen, niezbyt wygodnie sie nia myje np. naczynia. Wiec stosuje sie trik ze woda jest dogrzewana elektrycznie. Czyli tak czy owak, placisz za prad. Ktory jak to u nas, produkuje dymiaca elektrownia weglowa :) Tak ze oplacalnosci brak imho.

bo chyba o pompie... ale w takim razie nie masz racji, oczywiście woda jest dogrzewana elektrycznie, ale wydajność zestawu pompa + kolektory + prąd jest znacznie lepsza niż najtańsze z tradycyjnych ogrzewanie drewnem... tyle, że na początku inwestycja kosztuje fortunę, jak wspominałem.

Gość onaWolna
Oczywiście, że jest opłacalne, ale zwróci ci się po 15 latach. Później czysty zysk. Przedmówczyni dobrze wyliczyła, że żywotnośc kolektora wynosi 50 lat. Coraz więcej osó decyduje się na tę formę pozyskiwania energii. Pisałam o tym inzynierkę, chcesz? ;)

Gość inzynier serwisowy//zablok
Popa nie jest na nasz klimat niestety... Przy -20 musisz mieć drugi piec. Więc daje ci to już piec gazowy. I same instalacje 200 tyś i mało kogo stać. Niestety polska pod względem energetycznym jest do dupy. Nie jest to np kalifornia czy włochy gdzie walisz na dach za 50 tyś panele słoneczne 7KW i jesteś całkowicie samowystarczalny. Jedyne co w polsce jest przydatne to dogrzewanie klimą z inverterem w bloku. Masz prawie za free. Domu kimami nie dogrzejesz więc tylko pompa. I jw. Jak masz 1mln na dom pompa ciepła + małą elektrownia wiatrowa 7kW - 15 kW (na zarobek) I wówczas nie płacisz za prąd, za ogrzewanie, za ciepłą wodę, A w zimie jak musisz kupujesz na zapas 2 konwektory na prąd za 100pln. Wówczas w zwrot jest bardzo szybki. Tylko jw miej 1mln na dom... Po za tym pominołeś jeden fakt. Jak masz pompę to na uj ci solary? Pompa ciepła podłączona do wymiennika i masz wsio. Jak nie masz elektrowni ok możesz te solary dołożyć ale jw nie ten klimat i wówczas to sie nie opłaca. Już lepiej wydać te 5 tyś na głębsze odwierty.

Gość inzynier serwisowy//zablok
Wyjaśnione? więc znikam... Jw nie masz 1mln. Masz jeszcze opcje : a) troty. Ale trzeba mieć wiatę wielkości boiska piłkarskiego no i napracować się. Ale ogrzejesz zimę za 2tyś zależy jaki dom b) ekogroszek, brykiet itd. Drożej i mniej miejsca Inne opcje są nieinteresujące bo biegasz do pieca co chwile. W powyższych wypadkach ten raz czy 2 razy dziennie można się przebiec. A koszt inwestycji nawet z solarami jak ktoś ma wiatę są zerowe. Różnica w cenie pieca to max 3 tyś i solary koło 5 tys. Porównując do 200tyś na dzień dobry... Jestem chory i siedzę w domu wiec na gg teraz cały czas jak by ktos cos chcial.

Gość gość
hej, ja kupilem kolektory w www.sunenergy.pl i jestem zadowolony z wyboru. znajomi polecili i sie oplacilo, kolektory montuje w tym tygodniu, wiec dam znac co i jak

Gość gość
Generlanie kolektory to jedna z bardizje opłacalnych inwestycji. Raz ze unia dotuje około 50%, dwa ze same w sobie generuja spore oszczędności. Mam od dwoch lat, kupowalme we wrocławskim 3e heating i nie żaluje ani jednej zlotowki wydanej na nie.

Gość gość
tez tak myslę, u nas mają dalsi znajomi, my z mężem się zastanawiamy. Tu znalazłam sporo informacji na temat kolektorów ale i inne odnawialne źródła energii tez są wspomniane i realizowane - http://www.soldach.pl/energia-odnawialna - mozna poczytać, zadzwonić do nich i poradzić się co i jak.

Gość gość
Skad masz pewnosc, ze sie zwroci? Zreszta najwazniejsze jest dla Ciebie zebys to ty miala wiecej pieniedzy, a reszta jest bez znaczenia? Slabo troche, nie wiem czy wiesz, ale od wrzesnia wchodzi w zycie dyrektywa ErP, ktora ma wprowadzic wiele zmian do 2020 roku m.in zmniejszyc emisje CO2 i powiekszyc uzywanie energii odnawialnej. Wiecej informacji znajdziesz tutaj http://www.erp-dedietrich.pl/ Pozdrawiam!

Gość gość
Od dwóch lat mamy u siebie kolektory słoneczne od firmy www.komarpol.pl i otwarcie mogę powiedzieć ze się opłaca. A co najważniejsze dla mnie są ekologiczne , a ekologia u mnie jest na pierwszym miejscu.

Gość gość
Jako instalator przy systemach fotowoltaicznych mogę polecić hurtownię Swatt z serwisu www.swatt.pl . Mają dość preferencyjne warunki dla firm. Jestem w ich programie lojalnościowym więc dodatkowo mogę liczyć na różne bonusy. Mają dobrą obsługę, można się doradzić, poza tym podoba mi się też jak robione jest u nich wsparcie serwisowe – szybko i dokładnie.

Gość gość
Jeśli chodzi o pompy ciepła to już dłuższy czas zaopatruję się w nie na stronie www.swatt.pl Dobre pompy split i monoblok za niewygórowane pieniądze. Poza tym doradztwo mają tutaj rzeczywiście profesjonalne, po drugiej stronie pracują ludzie którzy znają się na instalacjach i nie wciskają kitów. Szybka realizacja zamówień, duża dostępność produktów polskich dystrybutorów, jak na razie bardzo jestem zadowolony.

Gość gość
Ostatnimi czasy to sporą część zamówień robią przez stronę www.swatt.pl Sprawnie prowadzona hurtownia internetowa. Oni są oddziałem Polskiej Ekologii, także sprawdzona marka od lat na rynku. Jako pierwsi jeszcze w latach dziewięćdziesiątych w Polsce wprowadzali systemy oparte o odnawialne źródła energii, także mają doświadczenie dużo większe niż inne firmy. My głównie kupujemy tutaj solary i szeroko pojętą fotowoltaikę. Wszystko jest uczciwie opisane na stronie, nie przekłamują na temat parametrów.

Gość gość
Instalacja może i droga, ale zwraca się z czasem, to w końcu pewniak. Jestem z północy i w Koszalinie firma http://ekosunkoszalin.pl dysponuje najkorzystniejszą ofertą w tym zakresie.

Kolektory słoneczne mam zainstalowane już od kilku lat i fajnie się sprawdzają, głównie latem ogrzewam tym sposobem wodę. Coraz więcej w domostwach pojawiają się panele fotowoltaiczne, one się różnią sposobem wykorzystywania promieni słonecznych, tutaj są różnice między tymi urządzeniamihttps://www.techsterowniki.pl/blog/czym-roznia-sie-kolektory-sloneczne-paneli-fotowoltaicznych