Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bretttchen

Wspominamy dziecinstwo

Polecane posty

Gość Noeelka
Często rozmawiam z moimi dziećmi i im opowiadam ale oni nie mogą sobie tego wyobrazić. Lata 70... Oni już 90 i maja swoje wspomienia .. Inne niż ja. Zreszta zapachów smaków nie da się pisać...

Gość Noeelka
A lata 50 to dzieciństwo moich rodziców. Tez trudno mi wyobrazić sobie jak moja mama mieszkała w kamienicy gdzie nie było łazienki..( w środku miasta) tylko były jakieś kibelki w podwórzu ... Dla mnie pkronosc a dla nich to było normalne.

Gość Mój ci on........
"Daleko od szosy"pamięć mi podsunęła:)

Gość karooooooooooolinna inna
Musierowicz i Siesicka, tez czytalam, lektura obowiazkowa czytajacych nastolatek w 80 i 90.... te ksiazki co zasugerowalas bardziej wspolczesne sa, prawda?

My eszcz ebardzo lubilysmy "Sloneczniki*-tez taka dziewczeca klasyka... to worawdzie o czasach wojny i tuz po niej, ale bardz onam klimat podchodzil

Gość Mój ci on........
Wszystko czytałam:)Książki"wspominajki"to książki współczesnych autorek,w których akcja lub opisy pasują do lat 80/90.🌼

Gość rozmarzona rocznik 83
podpisuje sie pod: Zabawy na trzepaku Skakanka i guma Beztroskie lato - Kolonie obozy Oglądanie bajek z rzutnika na ścianie i wiele wiele innych, jak patrze na małolaty 'współczesne' to mi smutno, nie mam jeszcze własnych dzieci, ale chciałabym aby miały takie dzieciństwo jak ja, mimo, że jeśli chodzi o to co jest w sklepach to nic nie było na wyciągnięcie ręki jak teraz. i nie żałuje tego. Wakacje spędzane na świeżym powietrzu z gromadą dzieciaków z ulicy, gra w klasy, badmintona, podchody, chowanego (a mieliśmy się gdzie chować, oj mieliśmy), albo całe dnie spędzane na boisku, albo wyprawy do lasu na poziomki. Teraz dzieci wlepiają ślepia w tv, a jeszcze lepiej komputer, grają w jakieś durne gry, a zamiast gry np. w podchody (czy oni wiedzą co to jest?) grają w słoneczko (!!!)-nazwa niewinna, ale tylko nazwa. Świat zszedł na psy :/ a małolaty to teraz takie "małe stare", wymalowane cizie jeszcze nieświadome swojej kobiecości, a wyglądające jak pierwsze chętne. Dzieci zasypywane przez rodziców tonami zabawek, z niczego nie potrafiące się cieszyć, bo wszystko mają, i chcą więcej i więcej...

Gość alicee3e
Czy Wam też tak smutno, że jesteście już dorośli? :( ja nie mogę się z tym pogodzić, nie potrafię... :(

Gość a co tam sie wpisze
oj ja pamietam, ze tak marzylam, ze jak bede duza, dorosla to bedzie tak fajnie!nie bede musiala sie uczyc, tylko sobie pojde do pracy, wroce i nie bede nic robic, bede miec duzo pieniedzy i bede sobie kupowac co chce...no i doroslam:Pehhhh

Gość Mój ci on........
Dzieciństwo-ok.,ale do wieku 13-19 nie chciałabym wrócić:Dz za żadne skarby:D

dzieciństwo miałam wspaniałe, beztroskie i często jak wspominam mam łzy w oczach ... piękne lata

Gość Mój ci on........
podnoszę🌼

Gość Mój ci on........
upppp🌻

Gość Zakopana Owieczka
super temat, jak tak czytam te wasze wspomnienia to aż mi się coś robi. Jakieś takie ukłucie żalu że tak to szybko przeleciało, a wtedy wogóle nie doceniało się tego że jesteśmy jeszcze dziećmi. Każdy chciał być dorosły i już nie mogliśmy się doczekać kiedy to nastąpi, a teraz? ile bym oddała by być jeszcze dzieckiem... Ja jestem rocznik 89' więc nie pamiętam "peweksów" i szkoły w soboty. Pamiętam za to gumy turbo i kaczor donald, chipsy Lay's tylko i wyłącznie o smaku solonym, papryka i bekon, cały dzień spędzany na dworze, na zabawach w "puche" (coś takiego jak "szukać" tylko zamiast odliczania kopało sie puszke z danego punktu i osoba która szuka musiała szybko po nią biegnąć i przynieśc ją spowrotem w ten sam punkt, podczas kiedy inny sie szybko chowali), w dom, w sklep. A najlepszą zabawą było w "policjantów i złodzieji", jeżdziliśmy na rowerach i próbowaliśmy przemycić "szlachetne" kamienie przez granice (sznurek między drzewami), jeśli sie zostało z łapanym sżło sie do więzienia czyli siedziało sie na takim wysokim murku :p oczywiście cała gre jeżdziliśmy na rowerach. Albo huśtawki zrobione z jakiejś liny bądź szlaucha strażackiego jeśli takowy znaleźliśmy, umocowane na jakims wysokim drzewie, a siadało sie na patyku uwiązanym na końcu. Mówiliśmy na nie "tarzanówy" hehehe i ta moda z lat 93-95... dziewczynki obowiązkowo getry, bawełniane, pluszowe, kolorowe, albo takie które się o pięte zachaczało :) no i standardowo karteczki do segregatorów, pamiętniki w którym wpisywało się wierszyki i zaginało różek kartki z napisem "sekrecik", złote myśli... ale się rozmarzyłam... :) piszcie więcej!

Gość wspominanka 72
A ja pamietam , jak byly dwa programy w tv i jak sie bylo wieczorem w lecie na dworze, to ze wszystkim mieszkan bylo slychac to samo , wiedzielismy jak trzeba bylo do domu , bo lecial dziennik telewizyjny!!! Pierwsze teledyski u pana Szewczyka ( czy jak sie zwal) Piatek z pankracym Suminskiego w programie o lesie dla dzieci Adama Slodowego jak uczyl robic samemu pierdolki do zabawy!!!

Gość wspominanka 72
A i prawdziwy hicior: Podpaski w formie waty w siatce!!!! I wieczne pranie spodni!!!! ha,ha

Gość wspominanka 72
jedzonko: maslo sledziowe , albo pomidorowe z bloku czerwone lizaki w formie muchy na patyku szara pasztetowa, podobno z papierem toaletowym no i sam papier toaletowy szary marszczony , podtarcie tylka to bylo przezycie!!!!

Gość igulka 26 01 1977
A pamiętacie blok czekoladowy? I batoniki szkolne ? Któregoś dnia się zawzięłam poszukać w sklepach takiego bloku czekoladowego albo orzechowego, ale jak w jednym sklepie pani na mnie spojrzała dziwnie to zaprzestałam.

jesli chodzi o slodycze, to w najbardziej siermieznym okresie: pastylki mietowe, galaretki w cukrze, lizaki miodowe. Kto je pamieta? Cieple lody (bez zadnych podtektow) zwane tez murzynkami-to byl rozek jak od loda, napelniony pianka i na wierzchu czekoladopodobna polewa. Batoniki ze sniezki na kartki, z nadzieniem truskawkowym.

blok tez pamietam, tylko nie pamietam ze byl czekoladowy.. u nas to byl po prostu blok-taka jakby mitacja chalwy

do wspominanki-jesli chodzi o te podpaski, to masz racje, to byly czasy! te podpaski w formie waty w siateczce to i tak dobre byly. U nas takei trudno bylo kupic, ja jestem z malego miasta. Mysmy najczesciej uzywaly po prostu waty albo jeszcze gorzej-ligniny:-) Ostatnio opowiadalam mojej mlodszej o 6 lat kolezance, jak to bylo-szlo sie do miasta, grube spodnie, na to kurtka i nagle taka lignina jest juz coraz wyzej, wyzej, na plecach.... Kombinacje gdzie i jak ja wlozyc z powrotem :-D

Ooo jaki fajny topic. Ja wspominam smak toli i prince polo. Pyszne były. Dużo mam wspaniałych wspomnień zapachowych. Zapach suszącego się na słońcu materaca, nagrzanego piachu na drodze pod lasem, piernikowy zapach szafek w babcinej kuchni. Chciałabym być znowu dzieckiem:)

Gość wspominanka 72
karoooooolinna no na spacerze wieczne przepychanie watek i ligninek , bo albo na plecach albo w pepku, i jak to poprzesuwac ,by nikt nie zauwazyl!!! No i dlugie czesci kryjace- np swetry ,kurtki wiazane w pasie , w celu ukrycia niespodzianych wyplywow!!! W szkole trzeba bylo siedziec z zaufana kolezanka i przed wstaniem zawsze niesmiertelne " popatrz , czy mam czyste spodnie"!!!! Ha,ha,ha niech zyja alwaysy!!!!!

Gość wspominanka 72
POLOKOKTA szczegolnie na cieplo , podgrzana przeu babcie , w zeliwnym kubeczku!!!!

fakt, solidarnosc byla, zawsze sobie mowilysmy niesmiertelny tekst: Aga.... co? -przecieklas! No i wate nosilo sie do szkoly w woreczku i z czasem byla taka pozbijana...fakt, niech zyja alwaysy.

Gość wspominanka 72
Ej mleko w szklanych litrowych butlach , przynoszone pod drzwi o 5 rano , i wieczorem czyste buteleczki za prog!!!!

wiecie co, ja te polokokte to tylko z filmu king size kojarze... Wiem ze byla, ale moja mama chyba nie kupowala. Czy to sie bardzo od coli roznilo?

Moje dziecinswo to lata 70, cudowny czas... Mieszkalam w duzym miescie, ale pamietam zapach tej trawy skoszonej pod moim domem, w ogole juz dzwiek kosiarek to byla prawdziwa muzyka, byly przeciez wakacje... W telewizji wakacyjnej-trzeba bylo korzystac, bo przeciez dla dzieci bylo wtedy niewiele-lecialy codziennie super filmy, szczegolnie kochane polskie seriale, ktore mozna bylo co roku ogladac i nigdy sie nie nudzily. Pamietacie Wakacje z duchami albo Podroz za jeden usmiech? Stawiam na Tolka Banana albo Wojne domowa... O kurcze, az sie chce plakac ze ten klimat juz nie powroci... Pamietacie ten rosyjski film Przygody Elektronika albo Majka z kosmosu...? A czytalo sie Muminki albo Anie z zielonego wzgorza... Ktos napisal ze byly trzy programy i wszedzie z domu lecialo to samo, to bylo wlasnie takie super. Jak byly mistrzostwa pilki noznej chyba w hiszpani, lata 70-te, wszyscy spiewali Entliczek pentliczek co zrobi Piechniczek-to byl trener naszej druzyny reprezentacyjnej...Dzieciaki lataly po dworze a z wszystlich okien lecialy odglosy meczow i okrzyki... Lato i Boniek, nasza cala duma :-) Tylko pamietam jeden cien na moim dziecinstwie. Duzo mowilo sie o zimnej wojnie i wyscigu zbrojen. Ciagle mowiono o bombie jadrowej, wtedy strasznie sie balam, pamietam te koszmary. I mowiono ze wojna jadrowa bedzie w 2000 roku! Dzieki Bogu ze swiat jeszcze stoi ;-) Mieszkam w Niemczech i tesknie za Polska, chociaz po tamtym klimacie ani sladu jak jade do rodzicow :-( Pozdrawiam!!!

Gość hehe jest wiele takich rzeczy
bylam wtedy w przedszkolu mialam 5 lat ;p i wracalismy z dziecmi z podworka a ze padalo to kazdy wbil do lazienki po papier bo jakieks krzeselka ciagalismy;p pamietam jak dzis i kazdy wbil a tak chlopczyk z naszej grupy siku robil na stojaka;p i pierwszy raz zobaczylam takiego siusiaka;p i gapilam sie na niego;p biedny chlopczyk mial przezycie jak 15 osob wbilo i widzialo siuska;p ale mialam taka radoche;p

A pamietacie zapach maciejki z balkonow...? Pachnie tylko wieczorna pora, tak umilala letnie spacery... O choroba, ale sie rozkleilam ...;-)