Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .Lilith 666.

Dlaczego wierzycie w Boga, mimo iż on nie istnieje??

Polecane posty

Gość morhiba
w kosciele i na katechezie -jak juz wyzej pisałam - mowiono ze kobiety sa gorsze , i mniej wartościowe od męzczyn, nieczyste bo miesiączkuja i przemoc wobec kobiet jest dobra -to sie zniechęcilam i stałam sie ateistka

Gość Reijkhjavik
Nie należy posługiwac się uogólnieniami . Jeśli nie znam danej religii a piszę o niej takiej rzeczy to ją oczerniam . Wiem że Islam jest mocno antyfeministyczny, ustawia kobietę w niższej pozycji. Nie wiem jak jest w Judaizmie, szintoizmie, czy innych religiach. Aby wysuwać tezy trzeba mieć niezbite dowody-hasło"czytalam jakąś tam książkę " to żaden dowód . Każdy moze napisać dowolną książkę, z dowolną tezą. Można napisać ksiażkę o kafeterii i zawrzeć w niej tezę iż 90 % kafeterianek to prostytutki. Lub inną-że na portalu kafeteria werbuje się do handlu ludzmi . Na narządy . Na przykład. Można napisac wszystko. Papier wszystko przyjmie a zawsze znajdzie się ktoś kto to wyda. Jak można wierzyć w coś niesprawdzonego? I jeszcze to rozpowszechniać ?

Gość Reijkhjavik
O jakim kościele mówisz ? O jakiej"katechezie" ?

Gość morhiba
kosciele katolickim -w szkole chodzilam na msze i na katecheze -i i tam słyszalam sredniowiczne mądrosci

Moze ktos mi poradzi jak pogodzic naukowa teorie stworzenia swiata a to co mowi nam Biblia-ale tak prostymi slowami, bo musze znalesc jakus kompromis tlumaczac i odpowiadajac na pytania mojego 5 letniego syna.A jest naprawde dociekliwy i bystry...

Gość Reijkhjavik
Kościołów różnych jest wiele , moja znajoma jest u Adwentystów dnia 7 mego , inna w Zborze baptystów . O jakim mówisz Ty tego nie wiem, ale jakikolwiek by to nie był, nie wolno Ci mówić o wszystkich religiach i wszystkich kościołach . Bo zwyczajnie ich nie znasz, więc jak możesz się wypowiadać ?

Gość morhiba
są teksty zrodlowe sprzed tetek i tysięcy lat- i jak np św Jan chryzostom napisał,, spośród wszystkich dzikich bestii najbardziej szkodliwa jest niewiasta,,, -to chyba jasne ze Kk i jego pracownicy byli i sa baardzo antyfeministyczni

Gość morhiba
setek lat- a ty jestes kim /ja jestem była katoliczka

Gość morhiba
religijne wersje stworzenia to wymysł dla ciemniaków

Gość Reijkhjavik
boona możesz poszukać w necie . Masz na myśli jak pogodzić teorię ewolucji z stwarzaniem przez Boga? Duża część naukowców na przestrzeni ostatnich lat odrzuciła teorię ewolucji . Ja myślę że najprościej wyjaśnić w ten sposób że Bóg stworzył wszystko co żyje , zgodnie z tym co mówi Biblia. Najpierw stworzył naszą planetę, z początku nie było życia w atmosferze były różne pierwiastki, stopniowo tworzyła się atmosfera umożliwiająca życie roślin, stopniowo powstawały inne organizmy , najpierw prymitywniejsze ich formy potem zasiedlił ją różnymi gatunkami roślin, zwierząt .Np dinozaury i inne . Potem nastąpiły gwałtowne zmiany klimatu, większość wyginęło,przetrwały nieliczne i na nowo ziemia zaczęła się odtwarzać . Ja bym tak szczegółowo nie opowiadała, to przyjedzie samo gdy w szkole bedzie miał geografię, epoki, kambry, prekambry itd Ja już tego nie pamiętam jakie były po kolei. W każdym razie Pan Bóg wszystko co na ziemi żyje stworzył w sobie wiadomy sposób . Wszystkie gatunki ulegały przekształceniom ewolucyjnym -co nie znaczy że z gatunku małp powstał homo sapiens .

Gość morhiba
religijne wersje stworzenia powstały w zamierzchłej przeszlosci -nauka to obaliła- tylko debile wierzą w te bajki

Gość morhiba
w sredniowiczu wierzona ze ziemia jest plaska a kopernik ze swoja teoria mial - klopoty ze strony ciemnego kleru - reliigijne bajki sa smiechu warte-pokazuja to ksiązki Zenona Kosidowskiego i jest ksiązka nie pamietam autora pt sprzeczności w Biblii

Gość Reijkhjavik
Gdybyś czytała wersje zródłowe wiedziałabyś iz Jan Chryzostom Pasek nigdy podobnych idiotyzmów nie pisał . Wiedziałabyś iż słowa jakie mu przypisujesz są jedynie zdaniami jakie zacytował i SKRYTYKOWAŁ. Rozprzestrzeniasz więc kłamstwa które ktoś Ci wciska. Podobnie św Tomasz którego też próbowałaś tu"cytować " nie jest autorem zdań o jakie go pomawiasz. Nigdy nie zostałby beatyfikowany gdyby głosił podobne tezy . Akwinata pisał krytykę dzieł Platona ,próbował połączyć część jego poglądów z chrześcijańskim, te zaś które tu cytujesz wyraznie stały w opozycji to chrześcijanskich dlatego je odrzucił. Zanim więc coś niemądrego powtórzysz ,co wyczytałaś w oszczerczej książce-sprawdz czy jest to prawdą . Inaczej szerzysz FAŁSZ i POMÓWIENIA.

No ale dziecko wczesniej czy pozniej uskyszy taka wersje- np. na katechezie.ja tam mu tlumacze ze wielki wybuch itd...

No ale dziecko wczesniej czy pozniej uskyszy taka wersje- np. na katechezie.ja tam mu tlumacze ze wielki wybuch itd...

Gość Reijkhjavik
A Ty nie wiesz o tym że Kopernik właśnie był przedstawicielem Kościoła Katolickiego ? I to dość wysoko postawioną figurą . Twój brak wiedzy jest porażający. Czy chodziłaś w ogóle do jakiejś szkoły ? Wybacz pytanie-ale jest ono zasadne.

Gość morhiba
wiem ze kopernik był kanonikiem -ale Kk go tepił po ogloszeniu tej teorii

No ja mu tlumacze z naukowego punktu widzenia,ktory jest dla mnie tez jedynym.Mi chodzilo o cos innego.

Gość Reijkhjavik
Wybuch nie stoi w sprzeczności z tym co mówi Biblia. W Biblii nie jest podane dokładnie czy ziemia (wszechświat najpierw) powstała w wyniku wielkiego wybuchu czy nie, prawdopodbnie powstała z bardzo maleńkiej cząsteczki . Jest dobra stronka w necie na ten temat-zaraz poszukam

Gość morhiba
KK zmusił Galileusza do odwolania jego teorii a GIordano Bruno skonczył na stosie - tak Kk był bardzo swiatły -pasjonował sie demonologia i angelologia

Gość morhiba
reliigjne bajki sa smiechu warte

Ale z Galineuszem sprawa zostalaprzez Kk wyjasniona jak dobrze pamietam

Gość morhiba
KK zawsze tępił , zwalczał , hamował nauke - np zakazywał sekcji zwłok a do lat 30 tych -oddawania nasienia do badan

Gość zew ryczacej gesi
w Średniowieczu wierzona ze ziemia jest plaska to sa protestanckie brednie i kłamstwa Dr. Robert Gentry - Młody wiek ziemi naukowiec udowadnia ze ziemia ma tylko kilkanascie tysiecy lat a nie miliony lat http://www.youtube.com/watch?v=ym6POKL7020

Gość Reijkhjavik
"Kościół jest otwarty na naukową teorię tłumaczącą powstanie świata wielkim wybuchem podkreśla ojciec Jose Gabriel Funes, dyrektor watykańskiego obserwatorium astronomicznego. - Wielki wybuch nie jest sprzeczny z wiarą podkreśla duchowny w rozmowie z Catholic News Agency. - Teoria wielkiego wybuchu jest obecnie najlepszą teorią wyjaśniającą powstanie świata podkreśla astronom. - Wiemy, że to Bóg jest Stwórcą, że On jest dobrym Ojcem, który ma opatrznościowy plan dla nas, którzy jesteśmy jego dziećmi, a wszystko, czego możemy się dowiedzieć od rozumu o początkach świata nie jest w sprzeczności z religijnym przesłaniem Biblii podkreślił o. Funes."

Gość Reijkhjavik
cyt/ "Naukowcy od niepamiętnych czasów z uporem maniaka "nakręcają" spór pomiędzy Kościołem a światem nauki. W trakcie jednej z ostatnich uroczystości, papież Benedykt XVI dał do zrozumienia, że głoszone przez Kościół prawdy nie stoją w sprzeczności z modelami naukowymi. Odniósł się w ten sposób m.in. do teorii Wielkiego Wybuchu. Najwyższy zwierzchnik Kościoła powiedział, że głoszone przez badaczy koncepcje dotyczące powstania świata, rozwoju wszechświata i człowieka nie są sprzeczne z wiarą, ale ważne jest to, by zauważyć, że procesy te nie są dziełem przypadku."

Gość morhiba
kodeks prawa kanonicznego do 1917 roku pozwalał męzowi bic więzic i glodzic zone- -i pomyslec ze bbyli i sa idioci wierzacy w nieomylnośc papieża, a bulle papieskie przeciw czarownicom i Młot na czarownice - chyba jasno pokazuja nienawisc Kk do kobiet, protestanci tez przesladowali ostro -vide czarownice z salem

Gość morhiba
dobr , ide na ojca mateusza- i bede tu jutro mordy wy moje ortokatole