Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kushion

Październikówki 2013, termin na październik 2013.

Polecane posty

Migra a czemu tak szybko wracasz do pracy? Nie chciałas rocznego macierzyńskiego? Ja w sumie niewiem ale chyba będę siedzieć w domu do olka przedszkola

Gość Milka1988
Migra - takie karmienie jest bardzo wygodne dla mamy bo jak sama mówisz nie wybudzamy się tylko wyciągamy pierś a przytulone dziecko samo ją znajduje i ssie kiedy chce. Ja jednak myślę, że kiedyś ten moment odstawienia dziecka od piersi musi nastąpić i wtedy będzie krzyk i nieprzespane noce więc wzięłam się za to wcześniej. Nie chcę żeby Jaś kojarzył, że śpi się tylko przy piersi. Wiadomo muszę się przemęczyć teraz ale powiem Wam, że jestem bardziej wyspana po takiej siatkowanej nocy niż po całej nocy przespanej z dzieckiem w jednym łóżku. Migra - ale Ty masz już doświadczenie i na pewno lepiej sobie z tym poradzisz niż ja :)

Gość pattip
Witajcie, czytałam wczoraj Was ale jakoś nie chciałam pisać z wiadomych powodów. Mały dalej z katarem więc pewnie przyszłotygodniowe szczepienie będzie przełożone. Co do szczepień na rotawirusy to trzeba pamiętać, że obejmuje ono kilka szczepów. Więc dziecko może i tak zachorować, jak dopadnie go wirus innego szczepu. Milka mam prośbę możesz podać jaki i jakiej firmy łuk ma Jaś? Chce urozmaicić nam czas nowymi zabawkami i zastanawiam się między innymi nad łukami lub ogródkami zabaw.:)

Milakulus ja pracuję w naszej rodzinnej firmie i już w zasadzie od powrotu po porodzie do domu pracuję w domku.Ale niestety coraz trudniej mi łączyć dlatego muszę wrócić, chociaż na kilka godzin.Źal serce ściska ale nie mam wyjście. Milka u mnie szalenie pomocna przy odstawiania dziewczynek od piersi była musztarda:-) Za każdym razem gdy domagały si3 cycusia smarowałam sutek musztardą.I odstawienie trwało 1-2 dni a dziewczynki były bezsmoczkowe.

Gość pattip
I mam też pytanie co do likwidacji drzemek: jak wy to robicie? Miko nie da się przetrzymać jest strasznie marudny i płacze jak chce zasnąć i nie da się normalnie go niczym zająć. A jak już płaczem się zmęczy to zasypia gdziekolwiek się znajduje:) Nie da się bądź nie potrafię:) Więc proszę o rady. U nas Mikołaj wstaje około 6 (często już od 4 się wierci i trzeba mu smoka wsadzać). O 8 ma pierwszą drzemkę (30/40min.), a potem w ciągu dnia jeszcze 3 drzemki o tej samej długości co 2 do 3h. No i nocny tryb włącza się przed 20:)

I kolejny bobasek chory..zdrówka dla wszystkich dzieciaczków życzę!U nas ok,mały zdrowy,całe szczęście.Właśnie wróciliśmy ze spacerku,pogoda cudowna :) U nas z drzemkami też różnie,raz śpi dużo w ciągu dnia,a czasami przychodzi dzień że nic nie śpi,nie potrafię też go przestawić :)

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
Milka1988 ja przecież karmiłam piersią 4 miesiace i tydzień. Samą piersią 3,5 miesiąca i mała mi się budziła 1-2 góra 3 w nocy. Najczęsciej 2 razy. I to nakarmiłam 15-20 minut to trwało i małą odkładalam do swojego łóżeczka. Więc poprostu przytulasiński mamusiny egzemplarz ci sie trafił:):):) Może Jasiowi przejdzie to budzenie się wkolko-bo szczerze to i on musi byc po takiej nocy nie do końca wyspany! Przeciez taki przerywany sen to kiepski sen....a on tyle waży że spokojnie mógłby juz sie wcale nie budzic (tak jak 99% naszych dzieciaczków mógłby ale tego nie robi :D)(moja pediatra uważa że dziecko które przekroczyło wage 5kg nie potrzebuje nocnego budzenia wcale(sen nieprzerywany minimum 8 godzin) Znam tylko jedną osobę której dziecko wciąż się budzi a ma już półtora roku! Moja szwagierka ma córeczke 1,5r. którą nadal karmi piersią-w nocy mala potrafi sie 2-3 razy obudzic tylko sie do cycka poprzytulac, ciągnie ją za bluzke i sama sobie piers wyjmuje!. Straszne poprostu. Mąż spi w innym pokoju a one we dwie. Ale im to nie przeszkadza, ja bym tak nie mogła za żadne skarby. Miejmy nadzieje że Jaś sie unormuje :)

Właśnie wysłałam nowe zdjęcia Wiktorii :) Byliśmy na spacerku 2 godziny , mała spała 1.5 godzinki , więc pewnie o 16 pójdzie spać no zobaczymy. Zostaje z tatusiem a ja jadę na zakupy. W niedzielę zaprosiłam teściów na obiad chcę zrobić polędwicę w sosie musztardowo - miodowym , ryż i sałatkę :) Ostatnio bardzo mi te danie smakuje. Kolejny dzień jak Wiki zjadła zupkę. No i już po zupie nie daję mleczka dopiero o 17 :) Jeszcze na jutro mam w lodówce a w niedzielę robię znowu na 2 dni. Fasolka - zobacz sobie ostatnie zdjęcie i napisz czy Gabrysia miała podobnie ?

knw86 - ja na takie krostki spróbowałabym sudocremu - cieniutką warstewkę 2 x dziennie - mi pomaga,a stosuję gdzieś od roku i jak tylko mi coś wyskoczy to smaruję i po kilku dniach nie ma, ale w ciągu dnia posmaruj dodatkowo czymś natłuszczającym. Sudocrem jest dla dzieci więc można zastosować. Piotruś też miał podobne krostki, ale już nie ma :) Przeszło po Sudocremie. Teraz walczymy z suchymi plamkami na pleckach - niby to alergia na białko. 12 marca alergolog - 2 wizyta, może testy zrobimy, bo ostatnio pani dr nie zdecydowała się, bo mały był za mały :( a szkoda, bo policzki dalej ma czerwone :( aaa i mi się zaczął katar i szczypanie oczu - mam alergię na drzewa pylące i zboża :( póki dam radę wytrzymać objawy to będę karmić piersią - jak będą nie do zniesienia to przestanę, bo w tym roku nie mogę się zamknąć w domu na 4 spusty (tak jak w zeszłym). Przecież trzeba na spacerki chodzić z maluszkiem. Nienawidzę alergii, bo strasznie mi życie utrudniają :(

Gość Milka1988
Przyszła mama - super że u Ciebie nie ma takiego problemu. Wiele jest też sprawą indywidualną malucha. Moja siostra ma 3 tyg synka i budzi jej się raz w nocy - ona ma po prostu takie egzemplarze. I Tymek i jego starsza siostra były mega śpiochami - zasypiają wszędzie, śpią długo i w nocy jak im się chciało to wstawały na jedzenie a jak nie to spały dalej. Jak córeczka jej była mała to musiała ją w nocy wybudzać a po 2 mcu przestała i od tamtej pory młoda śpi nieprzerwanie 10-12h w nocy :) Ja wiem, że sporo w tym mojej winy - Ty byłaś bardziej zdeterminowana i zdyscyplinowana jeżeli chodzi o odkładanie dziecka do łóżeczka po karmieniu - ja poszłam na łatwiznę i więcej pracy teraz przede mną ale dam radę :)

Gość Milka1988
Łuk był prezentem na gwiazdkę i kupiony był w Smyku. Mamy ten allegro.pl/muzyczne-centrum-aktywnosci-3w1-smily-play-0802-i3957511605.html tylko w innym kolorze.

Knw,śliczna Wiki :) Nie mam pojęcia czym by zlikwidować krostki :( Ale jak ładnie je :) Milka,pewnie że dasz radę,hmm przecież prędzej czy później Jaś zechce spać sam :)

Gość Milka1988
Jestem zadowolona bo śpi od 20:30 do 7:00 sam w swoim pokoju a mam nadzieje ze z czasem liczba pobudek się zmniejszy ;)

Gość pattip
Milka dzięki:)

! Tak właśnie Milka,z każdym dniem i nocą będzie coraz lepiej :) Nasz Alan z dnia na dzień coraz bardziej kochany jest ;) (coś mi się tu poknociło wcześniej ) ;)

Witam, Ale się nam dzieciaczków pochorowało... Jeju! Oby wszystkie szybko wróciły do zdrowia! . Knw- widzę, że Twoja córunia ma założony taki fajny śliniaczek z tesco- też kupiłam mojemu Młodemu i wiecie co? Nie zapnie się pod szyją!!! Hhihi. Mówię na niego ABS- Absolutny Brak Szyi, Kark jak się patrzy :-D A odnośnie tych kropeczek, to Julkowi jak coś takiego wychodzi to traktuje Bepanthenem- uważam, że to krem najlepszy na wszystko(krostki, potówki, od śliny, początki ciemieniuchy)! . U nas jeśli chodzi o sen, to ładnie śpi w łóżeczku, ale wczoraj jak kładłam go do spania, po wszystkich codziennych rytuałach, to zaczął tak przeraźliwie krzyczeć i płakać, że niczym nie dało się go uspokoić. Nawet suszarką, która jeszcze mnie nigdy nie zawiodła :) Kilkanaście minut płaczu i zasnął, ale już nie wiedzieliśmy jak mu pomóc, czy go coś bolało, czy co. Mam nadzieje, że dziś będzie lepiej i to była jednorazowa akcja stawiająca nas na równe nogi. W nocy też budzi się kilka razy, raz więcej raz mniej. ale dwa minimum. Gdybym musiała wstawać 20 razy jak Ty, Milka, to mój syn na pewno by ze mną wygrał i wzięłabym go do siebie. Zatem- gratulację! Będzie coraz lepiej! ;-) . A dlaczego likwidujecie drzemki swoim dzieciom? Tak trzeba? Uważam, że im dłużej Młody śpi w dzień, tym po pierwsze lepiej śpi w nocy, po drugie podczas nu dziecko rośnie, regeneruje się i jest mu to jeszcze potrzebne a po trzecie, czysto egoistycznie, mam wtedy czas zrobić coś dla siebie. Nawet posiedzieć na kafe bez wyrzutów sumienia :) . Ja jestem z małopolski! I pogodę dzisiaj mieliśmy średnią... . Migra- nie dopytałam w końcu, Gdzie wy się wybieracie do Włoch?

Gość gość
Dziecko goscia pewnie bylo by dumne widzac co mamusia wypisuje. Nazwane zostalo "dzieckiem" a nie "bachorem" bo i tak juz dzieciak ma przewalone. Matka mu sie zdecydowanie nie udala. Nie ma co dzieciaka obrazac, nie jego wina. Starych sie nie wybiera. Do drugiego goscia ktory uwaza sie za soecjaliste do spraw zywienia niemowlat - SZKODA, ze nie potrafisz dawac porad w kulturalny sposob nie ublizajac nikomu ! Bo bardzo cenne informacje dajesz czasem i gdyby byly przekazywane w grzeczny sposob wszystkie bysmy byly wdzieczne.

Ctrl Alt Delate my jedziemy do Toskani, na kemping albatros.Chcemy pojechać do Florencji i do Pizzy, popłynąć na Elbę.Chcielibyśmy zobaczyć Rzym ale nie wiem czy z naszą trójcą damy radę.To będzie nasza pierwsza, tak daleka podróż autem.Boję się chyba najbardziej pakowania:-(

Knw- fajna Wiki :) ale jak się zmieniła... szok! :) A co do buzi, to niestety u mojej małej wyglądało to inaczej... Mimo wszystko radzę spróbować tym kremem barierowym emolium - na apteka internetowej melissa kosztuje 21,79 zł. A czy nie myślalas ze to moze byc jednak jakas kontaktowała alergia? moja mała, zuwazylam ze ma na moj puder... jak ją przytule i dotkne buzią to 5 minut i ma syfki... Alergie może tez wywoływać odswiezacz powietrza w sprayu lub perfumy. Wyeliminuj te rzeczy i zobacz czy jest różnica.

Fasolka ten krem barierowy jest po 3rż.Zamówiłam go dla Franka ale na opakowaniu jest napisane że powyżej 3rż.Ja stosuję krem specjalny również z Emolium.

Ja na razie likwidować drzemek tez nie bede. Uważam tak jak Ctr Alt Delate że te drzemki dobrze wpływają na rozwój dziecka. Śpi bo potrzebuje, tylko je skracam czasami jak śpi dłuzej jak 1 godzine to budze ją (oprócz drzemki w na swiezym powietrzu - spi ile chce :) ) ----------- A w dzien i tak ma tylko 3 drzemki wiec nie za dużo... i bez nich szczerze mówiąc nie miałabym czasu na ogarnięcie mieszkania czy zrobienie obiadu... :) ---------- A dzisiaj zaliczony spacer ponad 2h :) już się nie moge doczekac wyjazdów na działeczkę (to taki ogródek dzialkowy za miastem - ale dosyc blisko). Mąż ma wstawić tam prąd za miesiac i bede mogla jechac na cały dzien z małą :) Zapakuję torbę ze wszystkim i z jedzeniem i swieże powietrze caly dzien będziemy miały! A w piątki juz w trójkę na cały weekend z noclegiem, bo jest tam też kanapa. A dla małej mam łożeczko turystyczne :) Ale się rozmarzyłam.... :) heheh

Migra - wiem że tam na opakowaniu tak jest napisane ale skonsultowałam to z pediatrą, przeczytała skład i oceniła że przez tydzien moge stosować. Jeżeli nie bedzie efektu to przestać.

Gość Milka1988
Dziewczyny mi tak lecą włosy ze masakra. Garściami wypadają Zaczęło się jakieś 3 tyg temu i wszędzie sa moje włosy. Jak układam włosy w łazience jest ciemny dywan normalnie, prysznic się zapycha. Mam wrażenie ze robią mi się zakola - jejjjjuuuu. Mam długie włosy wiec efekt jest straszny przy myciu. Pukle włosów normalnie. Mam nadzieje ze to się uspokoi bo masakra co się dzieje. Robiłam we wtorek sobie morfologie i mam super wyniki wiec chyba to nie kwestia jakiś niedoborów. .Ajjjjj

Gość gość
Dawalyscie dzieciom pasternak? W rossmanie widzialam sloik z samym pasternakiem, jak i dodatek w innym obiadku...w naszych gerber/bobovita/hipp nie widzialam nigdy :-\

Mi też wypadają włosy,nie aż tak garściami no ale też wszędzie ich pełno.Mam długie włosy i teraz ciągle mam związane :/ Też mam nadzieję ze to się uspokoi..Dobrze że mam gęste ;)Milka a jak twoje szorowanie rozstępów??Ja codziennie je szoruję i smaruję i powiem że odrobinkę jaśniejsze się zrobiły,chyba coś to daje :D Ale było by super!!

Gość Milka1988
radmon właśnie miałam napisać - rozstępy są jaśniejsze !! Te które mam na boczkach tracą kolor czerwony i widzę ze się rozmywaja te na pupie też powoli jaśnieja :) Z tym ze pumeksem Szoruje co drugi dzień bo boli jak Szoruje codziennie :) Bedzie dobrze. Ctr Alt Delete - chwala Ci za ten pomysł :)