Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zszokowana glupota

Pogrzeb ddziecka, zarodka? nawet nie wiem jak to ujac

Polecane posty

Gość Topka nie sciemniaj ze szpital
"ja nie robilam pogrzebu, dostosowalam sie do wymogow prawa: 1. wybrac plec(gdybym tego nie zrobila to zrobilby to szpital za mnie)-dlaczego tak jest juz wspomnialam ze nie wiem. 2. udanie sie do urzedu po akt urodzenia(nie zgonu osły!) i nadaine imienia 3. poinformowanie zusu o tym fakcie - wykorzystanie urlopu macierzynskiego w wymiarze 8tyg--to OBOWIAZEK a nie widzimisie!!!!gdyby pracodawca wiedzac o tym fakcie nie dalby mi urlopu dostalby kare tak jak ja dostalabym ja gdybym go o tym nie poinformowala....takie jest prawo ja tego nie wymyslilam." To nie sa klamczuszku wymogi prawa a jedynie twojej firmy ubezpieczeniowej i doskonale o tym wiesz:) Nie mialas zadnego obowiazku z tego co pisalas, ale chcialas dostac kase wiec to robilas.

ble ble ble zrezygnowalas-ok, ja to szanuje twoj wybor(coc nie wierze) ale ja nie zrezygnowalam i sie tego nie wstydze, bo wiedzialam ze z pozytkiem wykorzystam te pare groszy...tak mowisz jakbym dostala 5tys z tej ubezpieczalni...kretynk dostalam 400zł (nie 4tys!!!!!!!!policz sobie zera)....ty pewnie kupujesz buty za 4 stowki....a ja dolozylam zrobila serie badan i niedlugo bede mamą. nie usprawiedliwam w zadnym miejscu wziecia tych pieniedzy(KTORE MI SIE KURWA NALEZALY) tym ze ktos mi kazal...ta pielegniarka poinformowala mnie o tym ze istnieje taka mozliwosc, i ze wiekszosc szpitali o tym nie mowi.... to ze kogos szpital nie poinformowal to jego sprawa. powtarzam, zadne pieniadze nie zastpaia mi tamtych przezyc....jak stracisz 2 ciaze i tate w ciagu 9 mcy to wtedy do mnie napisz bo moze zrozumiesz co czulam.... zamiast skupic sie na sobie opiekowalam sie tata bo wiedzialam ze dla niego musze byc silna. gdybym nie robila badan to tez wzielabym te pieniadze i przeznalczyla na leki taty ktore tanie nie byly.... ciekawe czy jak ktoras z was zlamie nog to nie wezmie z ubezpieczalni odszkodowania bo to "przeciez tylko zlamana noga:"??/sory za proownanie ale smieszy mnie ta wasza "szlachetnosc""...w rzeczywistosci tylko te pieniadze widzicie w moich wypowiedziach, ale zadna nie napisze "TOPKO WSPOLCZUJE CI Twoich przezyc"... WIEC KTO JEST PAZERNY??? WY SIE NAZYWACIE KOBIETAMI?MATKAMI??? NIE BADZCIE SMIESZNE. JESTEM JAKA JESTEM najlatwiej wypowiadaja sie ci co ie maja o tym pojecia. do topka nie sciemniaj kurwa nie sciamniam, skoro szpital wysyla SAM do urzedu informacje o dziecku martwo urodzonym to twoim zasranym obowiazkiem jest dpelnic formalnosci jako rodzic i zarejestrowac dziecko.nie znasz sie to zamknij paszcze. chyba ze poronlas przed 8 tyg to wtedy nie mas ztego obowiazku. a jesli szpital nie dopilnowal formalnosci to moglabys go nawet zaskaarzyc....nie mierz mnie swoja miara

Gość topka poroń glisto :o
thfruu

4 stowki? niewiele, buty nawet drozsze kupuje jak juz taka dociekliwa jestes. Nie masz obowiazku lazic do usc! To nie jest obowiazek a jedynie formalnosc jakiej nalezy dokonac jesli chce sie wyprawic pogrzeb badz dostac kase.

i prosze cie juz 3 raz tu czytam o twoim tacie i dwoch poronieniach. Naprawde lubisz z siebie robic ofiare chyba:O Ja poronilam 4 razynie 2 i w tym czasie dotykaly mnie tez rozne tragedie, ale nie trabie o tym jak ty. Nie, nie wspolczuje ci bo niby czego? Wielu ludzi codziennie przezywa tragedie, wyjatkiem nie jestes nie znam cie wiec i wspolczuc nie mam obcy

jakie wyjestescie durne....zrobilam to co kazal mi szpital. powtarzam-zaznajomcie sie z przepisami a potem udzielajcie rad, krytykujcie i osadajcie...gdyby to bylo10tys to mozna byloby sadzic ze jest kts pazerny ale 400zł?????????nie badzcie smieszne. juz druga soba (jestem jaka jestem) i ktos na poczatkowych stronach pisal o tym o czym ja napisalam ze takie jest prawo a wy nieudacznice dalej swoje.... ja moim kolezankom w takiej sytuacji mowie ze maja takie prawo i dziekuja mi za ta informacje bo nikt tych pieniedzy nie rzpuszcza na bzdury...nawet gdyby ktos robil pogrzeb to przeciez sie na nim nie wzbogaci bo przeciez dostaje kwote rowną poniesionym wydatkom ktore musi udokumentowac rachunkami, skad zatem wzielysice te durne hasla o jakiejs pazernosci.... a co do USC - jest czlowiek jest akt urodzenia. proste.

i wspolczuc nie mam zamiaru obcym- mialo byc

Gość ototylkoja
a swoją drogą jak wyglada pogrzeb płodu który ma zaledwie kilka gramów? bo rozumiem że jak np rodzi sie dziecku w 6 miesiącu ciązy to czasami pogrzeb rodzice chcą urządzić , trumienka te sprawy ale takiemu małemu płodowi? I co zabrałaś go ze sobą w słoiku czy wysłali karawanem do zakładu pogrzebowego?to nie jest złośliwośc tylko ciekawośc z mojej strony bo sama poroniłam

ja cie pazerna nie nazwalam, nie masz takiego obowiazku o jakim piszesz:) Podejrzewam ze prawnikiem nie jestes i nie masz o tym pojecia. Tak jak wspomnialam wzielas to wzielas, twoja sprawa nie mnie to oceniac, ale nie pisz ze to obowiazek

Gość ototylkoja
a aktu urodzenia przypadkiem nie wystawia sie dzieciom urodzonym żywym????

jestes taka wredna ze zycze ci abys na swojej drodze spotykala takie "milusie osobki" jak ty sama jestes.... a ta co napisala ze mam poronic...........brak sow..kto mieczem wojuje..reszte chyba znasz.

oto tylko ja idiotko nie robilam pogrzebu!!!!!!!!!!!!!!!pocytaj ze zrozuminiem zaspokolas ciekawosc topka nie sciemniaj szkoda mi czasu zeby w kolo pisac to samo bo ty jestes ta najmadrzejsza.....zarejetrowac dziecko masz OBOWIAZEK jesli szpital wysle do urzedu tak informacje(jesli nie wysle to nie masz...), wtedy masz obowiazek isc na maciezrynski)informacje te uzysalam z ZUSU a nie wyczytalam na forum!!!!), a odszkodowanie ktore ci sie nalezy MOZESZ wziac ale NIE MUSISZ-ja wzielam i co ci do tego.... nie wzbogacilam sie wiec co sie tak ucepilas pluskwo?????

topka poroń glisto :o sama jestes nieudacznica bo ronisz nawet urodzic nie potrafisz buahahahha powiedziala pewnie zagorzala katoliczka!!!!!!!!!!................ topka nie sciemniaj kilka osob mowi(pisze )ci to co ja a ty dalej swoje...szkoda slow....

Gość ototylkoja
obowiązek zarejestrować poronienie dziecka czy poród martwego płodu???????? przeciez ty nawet karty ciąży nie mialaś.... kobieto oszczędz sobie wstydu. Ale coż dla kasy i się rejestruje ..

Ja poroniłam w 14tyg dziecko miało wadę wrodzoną i tak by nie przeżyło. Szpital czy też położna poinformowała mnie jak to wyglada, że należy mi sie kasa z ubezpieczenia i, że szpital wysyła dokumenty do usc a tam wystawiaja akt urodzenia martwego dziecka. Zeby nie było ja nie pracowałam a ubezpieczenie miałam w Zusie (renta po mamie) ale kasa należała by mi się w razie pochówku ktorego nie robiłam. Nie przesszło mi przez myśl zrobienie pochówku bo samo poronienie ciężko zniosłam ( 3 pobyty w szpitalu i diagnoza, że dziecko i tak umrze i musi pani na to czekać) a i tak psychicznie długo dochodziłam po tym do siebie z resztą fizycznie też bo straciłam dużo krwi i w domu dopadały mnie omdlenia.

Gość karolinicia
W obecnym stanie prawnym nie ma podstaw do odmowy wydania przez zakład opieki zdrowotnej ciała dziecka martwo urodzonego w celu jego pochowania, bez względu na czas trwania ciąży. Zgodnie z ustawą z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U. z 2004 r. Nr 161, póz. 1688), urodzenie dziecka należy zgłosić w ciągu 14 dni od dnia urodzenia. Jeżeli dziecko urodziło się martwe, zgłoszenie takiego zdarzenia powinno nastąpić w ciągu 3 dni. W takim wypadku sporządza się akt urodzenia z adnotacją w rubryce „Uwagi, że dziecko urodziło się martwe. Akt urodzenia sporządza się na podstawie pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka wystawionego przez lekarza, położną lub zakład opieki zdrowotnej. Wzór pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka określi w drodze rozporządzenia Minister Zdrowia w porozumieniu z Ministrem Spraw Wewnętrznych i Administracji. Obecnie trwają końcowe prace nad uzgodnieniem projektu, przed jego skierowaniem do podpisania przez właściwych ministrów. Ponadto, na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie wzoru karty zgonu oraz sposobu jej wypełniania (Dz.U. Nr 153, póz. 1782) dla dzieci martwo urodzonych wypełniania jest karta zgonu, na wniosek osób uprawnionych do pochowania, wskazanych w ustawie z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych (Dz.U. z 2000 r. Nr 23, póz. 295 z późn. zm.). Karta zgonu jest dokumentem umożliwiającym pochowanie zwłok. Zgodnie z 7 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi (Dz.U. Nr 153, poz. 1783), zwłoki dzieci martwo urodzonych są chowane przez osoby uprawnione, wskazane w powołanej wyżej ustawie. Dnia 23 października 2004 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 września 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentacji medycznej w zakładach opieki zdrowotnej, sposobu jej prowadzenia oraz szczegółowych warunków jej udostępniania (Dz. U. Nr 219, póz. 2230). Zawarte w załączniku do tego rozporządzenia „definicje stosowane są przy dokonywaniu wpisów w dokumentacji medycznej dotyczących czasu trwania ciąży, poronień, urodzeń żywych lub zgonów płodów. Karta zgonu ani też zgłoszenie urodzenia dziecka nie stanowią dokumentacji medycznej, dlatego też nie mają do nich zastosowania kryteria określone w ww. rozporządzeniu.

nie jestem wierząca topko-poraniaczko :d

Gość to co zrobiłaś z Adusią???
zresztą topka ciągle piszesz tylko o Adusi:O a co z tym drugim zarodkiem co straciłaś? to już nie było dla ciebie dziecko? pewnie nie, bo za Adusie wzięłaś cztery stówki:D a za pierwsze nic nie dostałaś to się nie liczy:D

Gość ototylkoja
topka poron glisto----------------------to juz zagranie poniżej pasa. i to mocno.

haha racja 🖐️

Gość tez stracilam ciaze
dziewczyny hamujcie troche!!!!! jakbyscie dokladnie czytaly to wiedzialybyscie ze topka nie klamie: "nie widzę tu nic gorszącego" "karolincia" (strona 2) "jestem jaka jestem" (strona 8) pisza to co topka....obowiazkiem szpitala po 8tyg jest wyslac takie zaswiadczenie do urzedu, kiedys tego obowiazku nie bylo, jesli w ciagu tyg nie zarejestrujesz dziecka(nie wazne ktory to tydzien ciazy-ale po 8tyg)) to ty jako rodzic masz klopoty.... wiem co pisze bo przez to przeszlam.....stracilam ciaze w 12 tyg. procedura byla dokladnie taka jak pisza dzeiwczyny, tyle ze nie wiedzialam ze moge dostac dodatkowe pieniadze z ubezpieczenia...nikt mi o tym nie powiedzial...dowiedzialam sie po pol roku od kolezanki ktora ubezpieczona na wysoka kwote dostala prawie 2 tys i jej mąż rowniez (2 rozne ubezpieczalnie), i nie zazdroscze im, bo wiele przeszli pozniej by znow zajsc w ciaze. ta kase tez przeznaczyli na bdania a to co im zostalo na prowadzenie kolejnej ciazy...wam jest żal czy jak bo nie rozumiem???? gdybym wiedziala to tez poszlabym po te pieniadze chocby to bylo te marne 400zl o ktorych pisze topka...po to placi sie skladki by potem korzystac ze swoich praw.

:)🖐️ Adusiu 😘

Gość tez stracilam ciaze
topko poron glisto idz sie leczyc idiotko bez hamulcow moralnych..jak kozna komus zyczyc czegos takiego chryste panie???? a ta druga co pyta co zrobila Topka-przeciez wyraznie napisala ze nie odprawila pogrzebu a jej dziecko czy zarodek jak wolicie poszedl do badan histopatologicznych-kazda kobieta ma takie prawo.... a pierwsza ciaze miala biochemiczna-wpiszcie sobie w google co to oznacza wtedy bedziecie wiedziec co znaczy poronienie samoistnie w ciazy biochemicznej idiotki wtedy juz nie ma zarodka i zazwyczaj nie ma zabiegu (szczeg ze topka pisala ze to byl 5 tydz....) durne baby

nie rozumiem kompletnie tej nagonki na autorkę :O tak jak ktoś napisał nie było aktu urodzenia, nie było aktu zgonu to prawda dla niektórych kobiet poronienie to tragedia, ale tu się nie urodził martwy noworodek, a kobieta poroniła 2 miesięczny płód, który jeszzce z wyglądu nie przypominał nawet ludzkiego ciała, nieważne, nie o tym chciałam żałobę można nosić w sercu i jeśli ta kobieta to przezywa, to niech sobie to dziecko gdzieś symbolicznie pochowa, ale na Boga niech nie robi cyrku i ludzi nie sprasza, co to za uroczystość? jaki to pogrzeb, jak tu nie ma żadnej urny, żadnego ciała? :O totalny idiotyzm i nie dziwię się autorce, że zaniemówiła, ja też znam kobiety, które poroniły, a jedna nawet urodziła chore dziecko, które zmarło i owszem robiła pogrzeb, ale dla najbliższych, nie wydzwaniała po koleżankaxch z zaproszeniem, a to co chce robić ta kobieta to jest jakaś kpina po prostu :O nie wiem jak się zachować w takiej sytuacji :O

Gość no masz racje!!!
Dlaczego wy niektóre robicie z poronienia jakąś tragedie ? Histeria , depresja ,pogrzeby zarodków , urlop macierzyński 8 tygodni ( nie wiem po co ) no qrwa mac naprawdę ogarnijcie się kobiety.

poron glisto szkoda ze ciebie matka nie poronla chamska kretynko. obys sobie przypomniala te wredne slowa jak kiedys sama poronisz!!! karolincia one i tak nie przeczytaja tych przepisow o ktorych wspomnialas bo sa zbyt tepe by je zrozumiec, wolą madrzyc sie na forum i bez zadnych madrych argumentow obrazac innych, to im wychodzi najlepiej....coz jaki kraj tacy obywatele, jacy obywatele takie forum....żal ze czlowiek potrafi pisac takie wredne zrezcy jak to zeby ktos poronil....brak slow....

topka nie oburzaj sie tak tylko dlatego, ze ktos ci nie wspolczuje biedna ty pokrzywdzona cierpietnico:O

Gość ,,,,,,mm
,,,,,,,,,,,,,,,,

Gość karolinicia
TOPKA daj juz spokoj-takie sucze sie nie zmienia, wiec daj juz spokoj niech sie nad Toba nie pastwia. nie odpisuj im. wiem, ze noz sie w kieszeni otwiera i z checia by sie przywalilo jednej i drugiej w morde ale coz poradzic. nie denerwuj sie juz i nie wchodz z nimi w pyskowki. kiedys za to zaplaca i sprawiedliwosc ich dotknie. widac aborcje bez problemu by dokonaly-chyba ze juz tego nie zrobily. pozdrawiam i przytulam cieplo! p.s. jestem pewnie duzo mlodsza od niektorych tych tepych idiotek a wykazuje sie wieksza empatia i milosci do blizniego. nic tylko im wspolczuc.

Topka by dostac odszkodowanie musisz zarejestrowac swoje "dziecko" w usc! Jesli jednak nie chcesz to nie musisz, to sie robi po to by dostac odszkodowanie badz zasilek pogrzebowy:O