Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Justy艣ka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

r臋ce macie czyste po zdj臋ciu r臋kawiczek wi臋c moim zdaniem wystarczy zmieni膰 tylko na czyste , kt贸re s膮 przygotowane w zestawie. R臋cznik do odkrztuszenia plwociny i drugi do wytarcia ust jest jednorazowy (papierowy) wi臋c nie wiem czemu tu kto艣 chce wyrzuci膰 go do worka na brudn膮 bielizn臋, zamiast do czerwonego na medyczne odpady

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰OM
Mam do Was ogromn膮 pro艣b臋. Czy kto艣 mo偶e po kolei opisa膰 co robimy ze sprz臋tem po wykonaniu zadania? Co myjemy co wycieramy, a co tylko psikamy p艂ynem? Czy po u偶yciu p艂ynu sprz臋t zostawiamy do wyschni臋cia? U nas na zaj臋ciach ten temat nie by艂 poruszany a nigdzie nie mog臋 znale藕膰 algorytm贸w post臋powania. Licz臋 na Was moi mili

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
informujesz pacjenta co chcesz zrobi膰 i czy wyraza na to zgod臋. myjesz rece i dezynfekujesz idziesz szykowac rzeczy z szafy. podchodzisz do pacjenta rozkladasz rzeczy przygotowane tace na szafk臋 przy艂贸偶kow膮 misk臋 z woda na krzes艂o reczniki na poreczy od krzesla ubierasz fartuch foliowy ubierasz rekawiczki oblu偶niasz bezg艂owie wyci膮gasz ma艂a poduszk臋 i obluzniasz koc i myjesz pacjentk臋. na koncu poprawiasz 艂adnie 艂贸偶ko pytasz si臋 pacjentki czy jest jej wygodnie.... i uporzadkowujesz zestaw... dezynfekujesz szafk臋 przy艂贸偶kow膮 odstawiasz krzes艂o na swoje miejsce , parawan odstawiasz, wynosisz kosz do brudownika dezynfekujesz tace , misk臋 , i w贸zek. r臋kawiczki do czerwonego worka. i myjesz rece i dezynfekujesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰OM
Jak dezynfekujesz misk臋? Tylko j膮. Psikasz i zostawiasz do wyschni臋ci, czy najpierw myjesz, suszysz i dopiero psikasz? Ci z misk膮 nerkowat膮 je偶eli b臋dzie metalowa? Takich szczeg贸艂贸w nie wiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰123450790278
heej mialam dzisiaj egzamin bylo wszystko to co tutaj ! extra :D jestescie kochani!! <3 wystarczy czytac posty z tego roku od poczatku i egzamin macie na 100 % :) pozdrawiam i trzymam kciuki za tych, na kt贸rych egzamin dalej czeka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰blaablaa
ja to zrobilam tak i tak nas pani uczyla : konczysz robic tam przy pacjencie zanosisz sprzet , wylewasz wode z dzbanka i miski teoretycznie pluczesz i wycierasz, reszte rostawiasz , my na miske nerkowata kladlismy kompresy wiec kompresy do czerwonego worka a miske nerkowata do dezynfekcji , no i caly sprzet rozkladamy dezynfekujemy plynem tym specjalnym i pozostawiamy na minute , w tym czasie biore recznik jednorazowy , preparat do dezynfekcji i ide wytrzec stolik pacjenta i krzeselko (jesli cos na nim sie kladzie) ,wracam, sciagam fartuch, rekawiczki i wycieram jeszcze raz sprzet recznikiem jednorazowym popsikanym tym plynem i ukladam na miejsce, ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰OM
Dzi臋ki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰ania87
witam, mam takie niedom贸wienie co do mycia ko艅czyn g贸rnych czy przechodzimy na drug膮 stron臋 艂贸zka aby umy膰 dalsz膮 r臋k臋 wiem 偶e moze i juz o tym by艂o pisane ale nie moge sie doszuka膰 konkretnej odpowiedzi....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wiki wielkopolska
Mam pytanie do tych co ju偶 zdawa艂y czy u偶ywa艂y艣cie spirytusu salicylowy czy ten 90 procentowy ,prosz臋 o prawdziwe podpowiedzi bo opinie s膮 podzielone a nasza pani magister twierdzi 偶e ma by膰 ten 90

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wiki wielkopolska
Tak mo偶esz przej艣膰 na drug膮 stron臋 i my膰 dalsz膮 ko艅czyn臋 g贸rn膮 dla tych co s膮 niscy jest to wygodne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do goscbogna ja chodzilam na 27 w zeszlym roku teraz mam poprawke z parktycznego...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰13456
Kochani, mam jeszcze w膮tpliwo艣ci, najpierw mam zacz膮膰 od mycia klatki piersiowej, czy od ko艅czyn?? I czy ten r臋cznik, kt贸ry jest pod艂o偶ony pod ko艅czynami jak myj臋 je, to nim mog臋 wyciera膰 czy drugim?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰dosia
do ania 87 tak mo偶esz ania przej艣膰 na druga srone 艂贸zka.Ja po艂o偶y艂am tylko recznik pod ko艅czyn臋 g贸rna i misk臋 i myjk膮 pod d艂o艅--i przesz艂am z w贸zeczkiem na drug膮 stron臋.Mozesz tak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰dosia
do bogna Nie martw si臋 ,Zadanie jest to samo.Takie dok艂adnie jak m贸wimy o nim od stron wcze艣niejszych/ Egzamin praktyczny mam ju偶 za sob膮. Dzi艣 rano.Tre艣膰 zadania by艂a ju偶 tu podana.Wi臋c: Pani Anna Zdrojewska lat 63 przebywa trzeci膮 dob臋 na oddziale wewn臋trznym. Przyj臋ta z zapaleniem p艂uc i nadci艣nieniem. 160/70.Mocno kaszle, odpluwa ropn膮 wydzielin臋. Ma gor膮czk臋 38,8, boli j膮 g艂owa.Jest os艂abiona. Ch臋tnie nawi膮zuje rozmow臋, ale niech臋tnie j膮 podtrzymuje. jest samodzielna ,ale wiekszo艣c czynno艣ci wykonuj***ardzo wolno.Na prawym przedramieniu ma wenflon.Podawane sa antybiotyki.Lekarz zleci艂 kontrol臋 pomiaru ci艣n.co 4 godz. Jest tabela do wype艂nienia :po lewej problemy pacjentki;a po prawej piszemy dzia艂ania opiekuna. np. gor膮czka-ok艂ady, kontrola temperatury, podawanie lek贸w na zlecenie lekarza itp.pomiar ,obserwacja ,zapis. W drugiej tabelce trzeba jedynie wpisa膰 godzin臋 obok czynno艣ci ,kt贸re si臋 wykona艂o i postawi膰 parafk臋.Pono膰 trzeba napisa膰 jedna godzin臋,co wynika z tre艣ci JEDNEGO zadania zg艂aszaj膮c gotowasc do wykonania czynno艣ci RAZ! Nale偶y umy膰 1-klatk臋 piersiow膮,2- ko艅czyny g贸rne, druga myjka i drugim recznikiem plecy. Natrze膰 plecy spirytusem salicylowym i oklepa膰.Od podstawy p艂uc do szczytu. Zmieni膰 koszule na czyst膮. Koszul臋 nale偶y 艣ci膮ga膰 od strony zdrowej, a ubiera膰 od r臋ki z wenflonem-.Nie b贸jcie si臋 to co napisa艂am to najwa偶niejsze klucze.inne rzeczy wykonujcie tak jak was uczono.Aga --masz racje co do zmiany r臋kawiczek..ad.patrz wy偶ej wypowied藕 Agi 23034.WSZYSTKIM DZIEKUJ臉 ZA PRZEMI艁膭 WSP脫艁PRAC臉 (tylko nie ALKALI! :( za wiedz臋 uporz膮dkowan膮 i blogi)aaa..pami臋tajcie o tym ,ze kluczem jest aktywizowanie chorego .pomoc to raz --a aktywizowanie to dwa!!!Buziaki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰dosia
do Wiki wielkopolskaSPIRYTUS 70% CZY 90 % s膮 w zadaniu do zmy艂ki!!!NACIERAMY I OKLEPUJEMY SPIR SALIC.!!3% wg Ciechaniewicz str.846 tom 2 bo spirytus taki st臋偶 .mo偶e poparzy膰!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dziewczyny co pisalyscie przy oslabieniu w dzialaniach?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
90 % to mozemy jednie wypic rozcienczony jak juz zadamy hhhaaa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wiki wielkopolska
Dzi臋ki Dosia ja te偶 si臋 zdziwi艂am ale pani magister obstaje przy swoim ze 90%

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰13456
Dziewczyny, czy ten r臋cznik, kt贸ry podk艂adamy pod ko艅czyn臋, to nim wycieramy, czy do wytarcia bierzemy drugi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wiki wielkopolska
wycierasz tym co jest pod艂o偶ony

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰13456
Wiki dzi臋kuj臋 Ci. :) Czyli najpierw myj臋 klatke piersiow膮 i tym r臋cznikiem, kt贸ry jest pod ko艂dr膮 wycieram klatk臋. Nast臋pnie ten sam r臋cznik podk艂adam pod obie ko艅czyny jak je myje. A co z plecami? Podk艂adam ten sam r臋cznik, czy ten wyrzucam do kosza na pranie a podk艂adam drugi i tym drugim ju偶 wycieram? Przepraszam za zamieszanie i te g艂upie pytania, ale ju偶 wszystko mi si臋 myli. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 asia
problemy pacjenta: chory potrzebuje opieki,wysoka temp.,nadcisnienie tetnicze 160/70 wysokie tetno 85/u/min,strasznnie sie poci,brak apetytu,oslabienie organizmu,goraczka,potrzeba opieki i kontrolowania stanu pacjenta temp.i cisnienia. plucie gestej wydzieluny ropnej,niechetne prowadzenie rozmowy,mozliwa depresja z powodu stresujacych sytuacji stanu zdrowia oraz pobytu w szpitalu.problemy z wykonywaniem codziennych czynnosci samoobslugowychwykonuje ****ardzo powoli i z duzym wysilkiem!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 asia
Dzialania opiekuna: Obserwacja pacjanta,wywiad z pacjentem,zapoznanie sie z dokumentacja medyczna pacjenta,ocena stanu zdrowia wyciagniecie wnioskow,podjecie dzialan.zapenienie w pomieszczeniu odpowiedniego mikroklimatu wilgotnosci i nawilzenia powietrza,zapenienie komfortu bezpieczenstwa i dobrego samopoczucia pacjentowi.uswiadamianie pacjentowi ze jest pod dobra opieka.Edukacja pacjenta i aktywizowanie pacjenta.zapenienie spokoju i ciszy pacjentce ze wzgledu na wysokie cisnienie i wysoki puls co swiadczy ze moze sie latwo denerwowac.stosowanie zimnych okladow worki z lodem na czolo kark i pachy w celu zbicia wysokiej temp.,goraczki i wyrownania temp,ciala.zwiekszenie ilosci podawanych plynow ze wzgledu na nadmierna potliwosc,dopilnowanie aby pacjent spozywal ok 4-5 posilkow dzienie lekkostrawnych odpowiednich do stanu zdrowia.pomiar cisnienia tetniczego co 4 godz wg zalecen lekarza oraz obserwacja cisnienia pomiar tem ciala pacjenta do 3 razy na dobe i obserwacja temp i kontrola,rozmowa z pacjentem lekkie okrycie pacjenta ,wietrzenie sali ,nawilzanie ust wazelina w zaleznosci od potrzeby z powodu suchosci ust z powodu goraczki i pragnienia,oklepywanie pacjenta i obserwaja jego stanu fizycznego i psychicznego podczas wykonywanych zabiegow,nacieranie np.spirytusem salicynowym i oklepywanie pacjentki w celu poprawy krazenia i polepszeniu samopoczucia pacjentki oraz zachecanie do odkaslywania w celu udroznienia pecherzykow pluc i ukladu oddechowego zachecanie do wykonywania glebokich wdechow i wydechow jako gimnastyka oddechowa,dmuchanie balonika i dmuchanie w piorko jako cwiczenia oddechowe...,drenaz ulozeniowy pacjenta,czesta zmiana pozycji ciala pacjentki,ukladanie pacjenta w pozycji trendelenburga,na bol glowy mozna podac lek na zlecenie lekarza na kaszel wilgotny mozna podac syrop na odksztuszanie np.mucosolwan zgodnie z zaleceniem lekarza,na zlecenie lekarza inchalacja elektryczna i nawilzajaca np.sol fizjologiczna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 asia
kryteria oceniania: 1.wypelniona karta pacjenta (1.wpisanie imie i nazwisko pacjentki np.Anna Zdrojewska 2.wpisany oddzia艂 np.wewn.wg zadania 3.wypenienie karty co robilismy np.zmiana pizamy 4.potwierdzenie godzin wpisem innych czynnosci 5.potwierdzona wpisem godz wykonanie czesciowej toalety ciala 6. zapisana data egzaminu rzeczywista) 2.zmieniona pizama do 6 pnkt 3.wykonanie toalety klatki piersiowej i plecow do 14 pnkt. caly algorytm pracy 4.reszta nie wiem ale wiem ze sporo jest pnkt. z tego co pisalismy czyli problemy i dzialania dlatego warto sie rozpisac

Udost臋pnij ten post

Nie wiem czy wiecie, ale publikowanie klucza i kryteri贸w egzaminacyjnych jest karalne i mog膮 Wam anulowa膰 w ca艂ej Polsce egzamin pa艅stwowy je艣li kto艣 to zobaczy. My艣la艂am, 偶e s膮 tu jednak bardziej rozs膮dni ludzie. Oczywi艣cie nie ma pewno艣ci czy te kryteria s膮 w艂a艣ciwe ale jednak to sugestia. Forum jest poczytne i nigdy nie wiecie kto tu zagl膮da. Troszk臋 wyobra藕ni drodzy przyszli opiekunowie. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

i tak na marginesie: w rubryce gdzie s膮 czynno艣ci, kt贸rych nie robili艣cie nie stawiamy nic absolutnie. Parafka, nawet z minusem oznacza akceptacj臋. Wype艂niajcie tylko te rubryki i podpisujcie parafk膮 gdzie s膮 opisane czynno艣ci kt贸re robili艣cie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰ja
Do mycia pacjentki zabieramy jeden r臋cznik czy dwa? Je艣li dwa, to do czego u偶ywamy tego drugiego?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Drugi do plecow ,rozkladasz pod plecami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰pyzol
zach.pomor. dzi艣 mia艂am egzamin - jest tak jak jest napisane Anna Zdrojewska l.63 (str.76 tu)- do tego dodaj臋 by艂o t臋tno chyba 85 u/min. tabelka z prawej str. problemy z lewej dzia艂ania. Podkre艣li膰 sobie w tre艣ci problemy i wpisa膰 w tabelk臋 z prawej strony (problemy) oraz obok w tabelk臋 dzia艂ania: co si臋 robi: np.problem -zapal.p艂uc: - (w dzia艂aniach) zapewnienie mikroklimatu w sali, dopilnowanie podania antybiotyku zgodnie z zaleceniem lekarza (opiekun nie podaje lek贸w tylko piel臋gniarka), problem - wilgotny kaszel,ropna wydzielina dzia艂anie; oklepywanie i nacieranie plec贸w, - zach臋cenie do odkrztuszania flegmy. Pami臋tajcie czyta膰 i wype艂nia膰 co trzeba (ja po drugim czytaniu zauwa偶y艂am 偶e zapomnia艂abym wpisa膰 imi臋, nazwisko, lat 63 oddzia艂)... prze膰wiczcie sobie w domu problemy - dzia艂ania, patrzcie na zegar kt贸ra godz. ja zapisa艂am sobie godz.rozpocz臋cia i zako艅czenia mycia Anki - a potem po kolei (na brudno - na ostatniej str.papier贸w kt贸re dali) liczy艂am minuty - zaczyna si臋 od dekoldu 3 min (zagl膮da膰 pod cycki i powiedzie膰 o jest wszystko w porz膮dku pod piersiami) potem ko艅czyny g贸rne, plecy (pod艂o偶y膰 2-gi r臋cznik (masakra ja zapomnia艂am ze stresu), za艂o偶y膰 koszule od r臋ki prawej gdzie jest wenflon - problemach: wpisa膰 wenflon w dzia艂aniach: obserwacja sk贸ry wok贸艂 wenflonu... po膰wiczcie tak jak ja w domu - dzi臋ki Wam my艣l臋 偶e jako艣 posz艂o. Trzymam kciuki za tych co zdaj膮. Pami臋tajcie 偶eby 艂贸偶ko 艂adnie za艣cieli膰, poprawi膰 podk艂ad pod Ank膮 itd itd. - pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰pyzol
DWA R臉CZNIKI, DWIE MYJKI, miska nerkowata a wniej lignina lub papier jednoraz.na flegm臋 - wyrzucamy to do czerwonego -jak nerka 1x to te偶 jak inna to my膰 i do dezynfekcyjnego pojemnika. 1 r臋cznik i myjka do mycia dekoldu, ko艅czyn g贸rnych DRUGI r臋cznik i myjka do plec贸w - jak myjki 1x to do kosza czerwonego ... hmmm ju偶 za mn膮 my艣l臋 偶e jako艣 posz艂o.

Udost臋pnij ten post