Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 weronika

cilest czy diana?

Polecane posty

Go艣膰 ja bior臋 Cilest od kilku
miesi臋cy i jak dla mnie Cilest to REWELKA!:-)Ale kazdy organizm inaczej reaguje na poszczeg贸lne tabletki wi臋c nie kazdemu mog膮 dane pigu艂ki podpasowa膰.W kazdym razie dla mnie Cilest jest baaaaaardzo dobry!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 elbaco

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 elbaco
czy mozna uzywaz lekow antykoncepcyjnych za kazdym razem innego zeby sprawdzic ktory jest najlepszy dla kobiety(np.minulet,cilest,grawistat,femoden?)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paulina 20
witajcie dziewczyny!mam 20 lat i zaczelam drugi listek diane 35 niestety boje sie panicznie ciazy i pierwszy miesiac wspolzylam z dodatkowym zabezpieczeniem a wtym zaczelam juz bez ale bardzo sie boje tyle slyszlalam ze po tabletkach kobiety zachodzily w ciaze !z kad mam pewnosc ze tabletki ktore zostaly mi przepisane na pewno dzialaja?pomozcie:(

Udost臋pnij ten post

Ja je biore dlugo, dziecka nie mam. Diane sa jednymi z najskuteczniejszych tablet. Po drugie DIANE I CILEST MAJA TYLE SAMO HORMONOW (0,035mg estrogenu). Progesteron maja inny ale wychodzi na taka sama ilosc. wiec nie piszcie, ze Diane to bomba hormonalna a cilest nie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EEELLLKKKAAA
Hej dziewczyny! Ja bra艂am Diane-35 i powiem szczerze ze na cere jest torewelacyjny srodek.Mialam tez problemy z tradzikiem i leczylam sie 2 lata i dopiero jak poszlam do ginekologa i zapisa艂 mi te tabletki to pomoglo chodziaz nie gwarantowal ze po przestaniu brania nie wr贸ci wszystko. I faktycznie tak bylo po paru miesi膮cach kiedy odstawi艂am Diane wszystko zacze艂o wracac ale jak tylko zauwazy艂am ze na nowo mi sie zaczynaj膮 pojawia膰 chrosty od razu pop臋dzi艂am do lekarza i przez nastepne pare miesiecy bra艂am Diane, ale za to kolejnym razem juz sie uda艂o juz mine艂o z 2 lata jak przesta艂am bra膰 te tabletki i nic nie wr贸ci艂o!!!!!! nie ma ani jednego pryszcza!!!! ale uwaga!!!!! lekarz za kazdym razem jak u niego by艂am aby przepisa艂 mi Diane zaznacza艂 mi ze DIANE 35 NIE JEST 艢RODKIEM ANTYKONCEPCYJNYM!!!!!!! za kazdym razem mia艂am to powtarzane az do znudzenia. Wiec dziewczyny uwazajcie zeby nie skonczy艂o sie na ci膮偶y. Pozdrawiam pa!

Udost臋pnij ten post

Hej dziewczyny! Bior臋 Cilest od 1,5 roku ( z dwumiesi臋czna przerw膮)i czuj臋 si臋 bardzo dobrze. Nie mam problem贸w z cer膮, uros艂y mi piersi, nie mam zmian w libido =), okres mam mniej obfity i nie boli mnie brzuch. Je艣li idzie o wage to mam pewne niewielkie wahania ( do 3 kg), ale jestem pewna , 偶e to od innych tabletek (biore je znacznie dlu偶ej ni偶 Cilest), ktore biore bo mam przewlek艂a chorobe jelit.Pa!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania k.
Witam Wszystkie dziewczyny. Mam 25 lat i od 6 lat bior臋 Diane. Robi臋 sobie kr贸tkie przerwy (ok 3 m-cy) co roku i nie zamierzam rezygnowa膰 z tych tabletek. Wszystko zacz臋艂o si臋 od okropnego tr膮dziku - nie mog艂am po艂o偶y膰 si臋 spa膰, bo bola艂o i rozdrapywa艂o si臋. Mam pozwolenie na te tabletki od dermatologa, ginekologa i lekarza rodzinnego. M贸j dermatolog-kobieta- te偶 je bierze. Lekarz rodzinny podaje je swojej 16-letniej c贸rce, bo wygl膮da tak jak ja kiedy艣. Efekty kuracji: 艂adna cera (a by艂a zniszczona wszystkimi lekami stosowanymi na zewn膮trz, czego efektem teraz s膮 pop臋kane naczynka i wra偶liwa cera), nieprzet艂uszczaj膮ce si臋 w艂osy, regularny okres i 艣wi臋ty spok贸j. No i oczywi艣cie sporo zaoszcz臋dzonej kasy, bo leki, ma艣ci, p艂yny itp., kt贸re wcze艣niej stosowa艂am sporo kosztowa艂y. Je偶eli chodzi o tycie, to ja nic nie przyty艂am, co do piersi, to nie zg艂asza艂am nigdy reklamacji. W sprawie w膮troby: co p贸艂 roku mam morfologi臋 - dostaj臋 skierowanie od lekarza i nic nie p艂ac臋, prywatnie koszt ok 4 z艂. Z moj膮 w膮trob膮 ca艂y czas wszystko jest ok. Jak wida膰 dla mnie s膮 idealne. Pozdrawiam. Pa!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mona5556
biore diane od 1,5 roku i nic mi nie dolega ,i jest to moje jedyne zabezpieczenie ,chcialam sie jedynie dowiedziec czy w czasie tej 7 dniowej przerwy tez jestem zabezpieczona bo tak jakos wyszlo ze sie kochalam z moim chlopakiem juz bez innego zabezpieczenia ,1dzien po tym jak mi sie tabletki skonczyly, nio i mam pytanko czy w czasie horoby pochwy ,grzybicy ktora mozna zalapa膰 juz na basenie tabletki te偶 dzialaja????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hannna
Na cere najlepiej znalezc naprawde dobrego dermatologa. Tradzik to choroba, ktora trzeba leczyc. Lecze sie wiec od pol roku i jestem bardzo zadowolona. Bez stresu patrze rano w lustro :) Jedyny minus to koszty leczenia. Wahaja sie mniej wiecej od 200-350 zl miesiecznie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agata7
Dziewczyny,a dlaczego nie zastanowicie si臋 nad spiral膮?

Udost臋pnij ten post

Hej wiesz szczerze to ja bym ci doradzila najnowszy produkt na rynku YASMIN sama zazywam i piersi urosly mi o 4 cm!! jak dla mnie to zaaaaaaaaaaduzo stanowczo :) jest to preparat ktory zawiera dwa rozne hormony sa to : gestrogen i estrogen. choc w niektorych [rzypadkach yasmin dziala \"odchudzajaco\". ale za duzo tlumaczenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bla bla
Mam pytanie. Bylam dzisiaj u pani ginekolog. Poszlam ze wzgledu na to, iz chcialam aby przepisala mi Diane 35 z kilku powodow. Po pierwsze TRADZIK, z ktorym mam "male" problemy, po drugie -wyregulowanie okresu. Zrobila ze mna wywiad, zbadala mnie i powiedziala ze nie ma wiekszych przeciwskazan do brania tych tabletek przeze mnie. Ale jak przeczytalam wasze wszystkie wypowiedzi, to zaczynam miec spore watpliwosci. Nie wiem co mnie czeka, jak zaczne zazywaz te piguly?? Strasznie boje sie pogorszenia stanu mojej skory (bo mam sporo juz blizn na buzi po tradziku) i przytycia. Fakt, teraz bede bardoz kontrolowac to co jem, ale czy ta kontrola uchroni mnie przed przytyciem?? PS. BARDZO PROSZE O OPINIE DZIEWCZYN KTORE ZAZYWAJA YASMIN. JAKIE SKUTKI POZYTYWNE I UBOCZNE?? pozdrooofka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania_80
Ja tez kiedys mialam problemy z twarza bralam diane 35 i moje nigi odmawia艂y mi pos艂usze艅stwa, z tego co wiem 偶eby by艂 efekt je艣li chodzi o sk贸r臋 to zaraz nie mija potrzeba czasu.. teraz mam Logest i jestem bardzo zadowolona, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

witam! jestem za艂amana:( niedawno temu wpada艂am na \"genialny\" pomys艂 - postanowilam sie odchudza膰:( niestety d艂ugo nie musia艂am czekac na negatywne skutki mojego pomys艂u! Owszem jestem szczuplejsza ale znacznie pomniejszy艂y mi sie piersi:(:( teraz mam straszny kompleks na tym punkcie:( czuje sie okropnie!!! S艂ysza艂am ze po tabletkach diana znacznie rosn膮 piersi aczkolwiek po przeczytaniu niektorych opinii zacze艂am w to w膮tpic:( Pom贸zcie mi!!! jest jakis skuteczny sposob na powiekszenie poersi( oczywiscie oprocz operacji bo to nie wchodzi w gre) mam nadzieje ze daradzicie mie!!!!! B艂agam!!!!Pomocy!!!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gocha.gocha
pierwszych latach naszego stulecia stwierdzono, 偶e obecno艣膰 cia艂ka 偶贸艂tego zapobiega w okresie ci膮偶y dalszym owulacjom. Odkrycie to da艂o pocz膮tek szeregu badaniom, do艣wiadczeniom i pr贸bom stworzenia pigu艂ki antykoncepcyjnej. Na pocz膮tku lat 60-tych w USA pojawi艂a si臋 pierwsza pigu艂ka, a wraz z ni膮 ogromny entuzjazm dotycz膮cy mo偶liwo艣ci "zapanowania nad p艂odno艣ci膮". Antykoncepcja zaszczepi艂a przekonanie, 偶e jest mo偶liwe wsp贸艂偶ycie seksualne bez odniesienia do p艂odno艣ci. Nast膮pi艂o oddzielenie aktu p艂ciowego od prokreacji, a 偶ycie seksualne uznano za form臋 dobrej "rekreacji" bez podj臋cia odpowiedzialno艣ci za potomstwo. Istot膮 antykoncepcji jest zniesienie fizjologicznego cyklu miesi膮czkowego prowadz膮c do zablokowania normalnych przemian z jajeczkowaniem w艂膮cznie oraz wt贸rnego braku miesi膮czki w znaczeniu pozostawienia jedynie tzw. krwawie艅 z odstawienia. Efekt ten utrzymuje si臋 tak d艂ugo jak d艂ugo kobieta przyjmuje tabletki. W czasie przyjmowania " pigu艂ek" jajnik nie wykazuje aktywno艣ci folikularnej tj. dojrzewania kom贸rek jajowych, produkuje minimaln膮 ilo艣膰 estrogen贸w. Krwawienie z odstawienia jest odpowiedzi膮 narz膮du docelowego tj. macicy (b艂ony 艣luzowej) na wycofanie hormon贸w egzogennych (tj. dostarczanych z zewn膮trz). Rodzaje 艣rodk贸w hormonalnych Obecne na rynku 艣wiatowym hormonalne 艣rodki antykoncepcyjne mo偶na podzieli膰 na: Tabletki dwusk艂adnikowe, zawieraj膮ce estrogeny i progestageny. Tabletki dwusk艂adnikowe zawieraj膮 sta艂膮 proporcj臋 pomi臋dzy estrogenami i progesteronem, tzw. I- fazowe np.: Marvelon, Mersilon, Femoden, Minulet, Cilest, Diane 35 lub II-fazowe: Anteovin, i III-fazowe: Tri Novum, Tri Regol, gdzie proporcje zmieniaj膮 si臋 2,3-krotnie w ci膮gu ka偶dego 21- dniowego cyklu przyjmowania. Tabletki zawieraj膮ce wy艂膮cznie progestageny. W Polsce dost臋pny preparat Postinor 0,75 mg lewonorgestrelu, jako tzw. ""antykoncepcja po stosunku"", Depo - Provera ( w Polsce g艂. stosowany w HRT - hormonalna terapia zast臋pcza ) W latach 90-tych wprowadzono ponadto preparaty gestagenne w iniekcjach i implantach oraz tzw. wk艂adk臋 domaciczn膮 z progesteronem - Mirena Sk艂adniki hormonalne tabletek Sk艂adnik estrogenny pigu艂ek - znane s膮 dwa syntetyczne hormony etrogenowe: Etynyloestradiol i Mestranol - r贸偶ni膮 si臋 one od naturalnego estradiolu i musz膮 by膰 traktowane jako zwi膮zki o dzia艂aniu farmakologicznym. W chwili obecnej stosowany jest jedynie etynyloestradiol w dawce od 20-50 mikrogram贸w. Sk艂adnik progestagenny - to syntetyczne hormony: grupa 19-nortestosteronu i grupa 17-hydroksyprogesteronu Mechanizm dzia艂ania Zaburzenia (hamowanie owulacji na poziomie o艣rodkowym (podwzg贸rze, przysadka) i w mechanizmie obwodowym (jajnik): - brak dojrzewania kom贸rki jajowej (dzia艂anie estrogenne- brak wydzielania FSH ) - hamowanie owulacji (dzia艂anie progetagenne- brak szczytu LH) Oddzia艂ywanie na 艣luz szyjkowy (dzia艂anie progestagenu): - zwi臋kszenie g臋sto艣ci i nieprzepuszczalno艣ci dla plemnik贸w Oddzia艂ywanie na b艂on臋 艣luzow膮 macicy, powoduj膮ce zmiany uniemo偶liwiaj膮ce zagnie偶d偶enie si臋 zap艂odnionej kom贸rki jajowej-zarodka (efekt progestagenny). Dodatkowo dochodzi do zaburzenia czynno艣ci jajowod贸w, obni偶enie ich kurczliwo艣ci i pr臋dko艣ci transportu jajowodowego dla plemnik贸w i zap艂odnionej kom贸rki jajowej poprzez zmniejszenie liczby kom贸rek rz臋skowych. Dzia艂ania og贸lnoustrojowe hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych. Uk艂ad kr膮偶enia: - Nadci艣nienie - badania wskazuj膮, 偶e stosowanie tabletek prowadzi do wzrostu skurczowego i rozkurczowego ci艣nienia krwi. Cz臋艣膰 bada艅 wskazuje na wzrost ryzyka choroby nadci艣nieniowej u stosuj膮cych pigu艂ki od 1,5-3 razy. Nadci艣nienie pierwotne oraz zatrucie ci膮偶owe stanowi膮 szczeg贸ln膮 grup臋 wzgl臋dnych przeciw wskaza艅 do ich stosowania. - Choroby naczy艅 - tabletki antykoncepcyjne oddzia艂uj膮 niekorzystnie na uk艂ad krzepni臋cia (p艂ytki krwi, czynniki krzepni臋cia ). W ten spos贸b sprzyjaj膮 ewentualnemu rozwojowi nast臋puj膮cych chor贸b: zatorowo-zakrzepowej, zawa艂owi serca, udarom o etiologii zakrzepowej udarom o etiologii krwotocznej (np. krwotok podpaj臋czyn贸wkowy) - zw艂aszcza na sprzyjaj膮cym pod艂o偶u tj.u kobiet pal膮cych i (lub) ze zmianami mia偶d偶ycowymi w naczyniach i oty艂o艣ci膮 po 35 roku 偶ycia. Podwy偶szone ryzyko choroby zatorowo- zakrzepowej wyst臋puje zw艂aszcza u kobiet stosuj膮cych pigu艂ki z dezogestrelem i gestodenem (III generacja progestagen贸w). Informacja ta spowodowa艂a, 偶e brytyjski Komitet d/s Bezpiecze艅stwa Lek贸w wyda艂 zarz膮dzenie, 偶e pigu艂ki te mog膮 by膰 jedynie stosowane u pacjentek, kt贸re nie toleruj膮 innych preparat贸w i akceptuj膮 zwi臋kszone ryzyko zakrzepicy! (Marvelon; Mercilon; Fermaden; Minulet). - Gospodarka lipidowa (g艂贸wny sk艂adnik progestageny): obni偶enie poziomu lipoprotein o du偶ej g臋sto艣ci (HDL-2). Uwaga! Poziom HDL-2 jest odwrotnie proporcjonalny do ryzyka chor贸b serca, wysokie poziomy HDL-2 wi膮偶膮 si臋 z mniejszym ryzykiem chor贸b serca. - Gospodarka w臋glowodanowa: preparaty DTA wp艂ywaj膮 na podwy偶szenie poziomu insuliny jak i glukozy. Dlatego uwa偶a si臋, 偶e u kobiet z grupy ryzyka cukrzycy (wywiad rodzinny cukrzyca w ci膮偶y, urodzenie dziecka z mas膮 cia艂a powy偶ej 4,5 kg), jak r贸wnie偶 tych ju偶 chorych decyzja co do DTA powinna by膰 bardziej ostro偶na, lub wr臋cz przeciwwskazana. Choroba nowotworowa - Rak szyjki macicy. W przeprowadzonych pod egid膮 WHO badaniach zaobserwowano wzrost ryzyka wyst膮pienia inwazyjnego raka szyjki macicy o 53% u kobiet, kt贸re stosowa艂y DTA przez okres d艂u偶szy ni偶 5 lat. Wyniki te uzyskano po zastosowaniu siedmiu istotnych zmiennych w艂膮czaj膮c w to wiek rozpocz臋cia wsp贸艂偶ycia i liczb臋 partner贸w. Wiadomo, 偶e choroba ta zwi膮zana jest z infekcj膮 wirusow膮 (g艂贸wne wirus brodawczaka ludzkiego - HPV). Przypuszcza si臋 r贸wnie偶, 偶e d艂ugotrwa艂e stosowanie lek贸w antykoncepcyjnych powoduje wzrost ryzyka rozwoju raka szyjki poprzez hamowanie odpowiedzi immunologicznej skierowanej przeciwko antygenom nowotworowym. Dlatego kobiety stosuj膮ce przez d艂u偶szy czas doustne 艣rodki antykoncepcyjne powinny regularnie zg艂asza膰 si臋 na badania cytologiczne. - Rak sutka. Zapadalno艣膰 na tego raka jest w ci膮gu ca艂ego 偶ycia wysoka: 1:11! Do czynnik贸w ryzyka zaliczamy min. wczesn膮 menarche (pierwsza miesi膮czka), p贸藕ne urodzenie pierwszego dziecka. Laktacja, zw艂aszcza przed艂u偶ona jest prawdopodobnie czynnikiem ochronnym. Pregesteron stymuluje aktywno艣膰 mitotyczn膮 nab艂onka gruczo艂owego sutka. Cz臋艣膰 z badaczy zwraca uwag臋, 偶e stosowanie DTA zw艂aszcza przez kobiety, kt贸re nie uko艅czy艂y 25 lat jest zwi膮zane z wy偶szym ryzykiem tej choroby! Czasopismo medyczne "The Lancet" poda艂o w 1994 roku, 偶e kobiety stosuj膮ce DTA przed 20 rokiem 偶ycia minimum przez 4 lata maj膮 zwi臋kszone ryzyko Kontrowersyjny pozostaje problem kobiet przed menopauz膮 w wieku 40-45 lat. R贸wnie偶 estrogeny mog膮 oddzia艂ywa膰 niekorzystnie, zw艂aszcza u tych kobiet, kt贸re i tak s膮 ju偶 w grupie ryzyka (choroba sutka w rodzinie). - Rak kosm贸wki. Cz臋艣膰 badaczy (Charing Cross Hospital w Londynie) wykaza艂o, 偶e stosowanie DTA przed i w toku rozpoznania tego nowotworu zwi臋ksza dwa razy prawdopodobie艅stwo, 偶e choroba b臋dzie wymaga艂a chemioterapii w leczeniu. - Rak pierwotny w膮troby z hepacyt贸w. Istniej膮 doniesienia, 偶e rozw贸j tego, cho膰 rzadkiego nowotworu jest silnie zwi膮zany ze stosowaniem DTA. - Rak b艂ony 艣luzowej i jajnika. D艂ugotrwa艂e przyjmowanie DTA zmniejsza aktywno艣膰 mitotyczn膮 endometrium oraz dojrzewanie p臋cherzyk贸w w jajnikach, co wydaje si臋 ma zwi膮zek z dzia艂aniem ochronnym przed rozwojem tych nowotwor贸w. Na uwag臋 zas艂uguje jednak fakt, 偶e laktacja r贸wnie偶 ma dzia艂anie ochronne w stosunku do raka jajnika, za艣 nie stanowi na pewno 偶adnego dodatkowego zagro偶enia! - Rak sk贸ry - czerniak. Istnia艂y sugestie, 偶e wyst臋puje zwi臋kszone ryzyko rozwoju tego raka. By膰 mo偶e DTA s膮 kofaktorem tj. wsp贸艂uczestnicz膮 wraz z ekspozycj膮 na promienie UV w procesie nowotworzenia. Nowotwory niez艂o艣liwe. - Gruczolak w膮troby. Ten typ 艂agodnego guza wyst臋puje 10 razy cz臋艣ciej w przypadku kobiet stosuj膮cych DTA. Zw艂aszcza dotyczy to starszych kobiet stosuj膮cych tabletki o wysokich dawkach hormon贸w przez wiele lat. Nienowotworowe schorzenia gruczo艂u szyjkowego. Stwierdzono, 偶e DTA w tych schorzeniach maj膮 dzia艂anie ochronne, prawdopodobnie w zwi膮zku z komponent膮 progestagenn膮. Dlatego te偶 mog膮 by膰 stosowane jako leki w niekt贸rych z tych schorze艅. Stany zapalne przydatk贸w i pochwy. Poprzez gestagenne oddzia艂ywanie na 艣luz szyjkowy doustne tabletki antykoncepcyjne (DTA) mog膮 zmniejsza膰 cz臋sto艣膰 wyst臋powania zaka偶e艅 bakteryjnych przydatk贸w (np. Rze偶膮czka). Z drugiej strony w przypadku kobiet stosuj膮cych DTA zauwa偶ono cz臋stsz膮 infekcj臋 chlamydialn膮. Wiadomo za艣, 偶e drobnoustr贸j ten jest odpowiedzialny za skrycie przebiegaj膮c膮 infekcj臋 narz膮du rodnego mog膮c膮 prowadzi膰 nawet do niep艂odno艣ci. Ponadto kobiety stosuj膮ce DTA cz臋艣ciej choruj膮 na grzybic臋 pochwy. Cz臋sto odczuwaj膮 te偶 d艂ugotrwa艂e i m臋cz膮ce uczucie sucho艣ci. W膮troba. Jest to narz膮d w kt贸rym odbywa si臋 metabolizm steryd贸w p艂ciowych. Estrogeny wywieraj膮 wp艂yw na syntez臋 w膮trobowego DNA, RNA; enzym贸w w膮trobowych oraz wielu syntetyzowanych bia艂ek w w膮trobie. Wykazano wp艂yw estrogenu i progesteronu na transport 偶贸艂ci!. Ten wp艂yw ma zasadnicze znaczenie na mo偶liwo艣膰 rozwoju min: 偶贸艂taczki cholestatycznej i kamicy p臋cherzyka 偶贸艂ciowego. Dlatego przeciwwskazane jest stosowanie DTA u kobiet z nieprawid艂ow膮 funkcjonuj膮c膮 w膮trob膮 i przebyt膮 w ci膮偶y cholestaz膮 ci臋偶arnych. Dzia艂ania uboczne DTA (poza dzia艂aniami wy偶ej wspomnianymi): Nudno艣ci i wymioty (okresowe lub nawracaj膮ce, zwi膮zane z komponent膮 estrogenow膮) Krwawienia (nieregularne incydenty g艂贸wnie w pierwszych 2-3 miesi膮cach stosowania); rzadziej p贸藕ne krwawienia po d艂ugotrwa艂ym stosowaniu DTA. Obydwa typy krwawie艅 najcz臋艣ciej zwi膮zane s膮 z wp艂ywem DTA na b艂on臋 艣luzow膮 macicy. Konieczne jest wykluczenie przyczyn pozahormonalnych w tym ewentualno艣ci choroby nowotworowej B贸le g艂owy. Uwaga - migrena jest przeciwwskazaniem do stosowania DTA, bowiem dzia艂anie DTA na uk艂ad krzepni臋cia zwi臋ksza ryzyko udaru m贸zgu. Przyb贸r masy cia艂a mo偶e by膰 zwi膮zany z niew艂a艣ciwie dobran膮 DTA jak r贸wnie偶 og贸lnie zwi臋kszonym 艂aknieniem w czasie stosowania DTA Zmiany sk贸rne: tr膮dzik pospolity, 艂ojotoki, niekt贸re przypadki hirsutyzmu, tj. nadmiernego ow艂osienia mog膮 ulec poprawie podczas stosowania DTA. Efekt ten jest jednak najcz臋艣ciej kr贸tkotrwa艂y i dotyczy okresu stosowania DTA. Przy ekspozycji na s艂o艅cu u niekt贸rych kobiet stosowanie DTA mo偶e doprowadzi膰 do wyst膮pienia brunatnych przebarwie艅 na sk贸rze (podobne do analogicznych w ci膮偶y). Zmiany te s膮 odwracalne cho膰 w przypadku d艂ugotrwa艂ych stanowi膮 przeciwwskazanie do kontynuowania DTA. W niewielkiej grupie kobiet stosuj膮c preparaty DTA zaobserwowano te偶 zmiany o charakterze: telangiektazji tzw. paj膮czk贸w na sk贸rze tr膮dziku r贸偶owatego paj膮kowatych naczyniak贸w W gospodarce witaminowo-mineralnej DTA prowadz膮 do : wzrostu poziomu 偶elaza spadku poziomu cynku niedoboru witamin z grupy B (B6; B12; kwas foliowy) niedoboru witaminy C

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pegaz82
.........Do tesqa..... ................ Z tej strony Mona...Wiesz cio...on mi przepisa艂 ze wzgledu na leczenie(jajniki-torbiele)...nie wiem czy nie po cytologii tez(ale czy ona do takiej diagnozy jest potrzebna,tego nie wiem) Mam zamiar je odstawic ,bo bior臋 je juz rok.Boje sie jakie bed膮 , czy tez bed膮 skutki uboczne??? Wystraszy艂a mnie laska co napisa艂a,ze jej kumpeli wypad艂y w艂osy.No c贸z...Kazda z nas jest inna...POZDRAWIAM...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewunia-fazunia
Ania k. POMOCY zauwarzylam ze masz tu najwiejsze doswiadczenie z diane 35. Ja biore prawie od dwoch lat. Nie czuje efektow ubocznych ale bardzo boje sie o moja watrobe. Moj ginekolog nie robil mi badan od czasu gdy zaczelam brac tabletki. Raz mialam robiona cytologie bo trafilam na innego lekarza w zastepstwie. Nic zlego nie wykazalo. Ogolnie czuje sie oki choc czasem czuje silny bol brzucha. Chcialabym zrobic se ta morfologie. Czy moj lekarz mi ja przepisze??? Na czym polega ten zabieg??? A co jak cos u mnie wykryja?? Przyznam ze czasem popalam papierosy wiec mozliwe ze moja watroba jest juz w strzepach..........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klemnrtna
witam was wszystkie!!!! Diane35 bra艂am przez 1.5 roku.Masakra stany depresyjne,przyty艂am oko艂o 4kg, ca艂kowity brak ochoty na seks(cho膰 m贸j partner jest rewelacyjny),ci膮g艂y b贸l piersi!Teraz zarzywam cilest 2 listek.Czuj臋 si臋 znacznie lepiej.kobiety moja rada nie przyjmujcie diany dlatego 偶e jest tania, lub rosn膮 piersi to z艂udne. Nasze zdrowie jest drogocenne, a diane35 powoduje duze spustoszenie w organizmie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pegaz82
Witam...Mam pytanko ...Czy po odstawieniu Diane 35 mia艂y艣cie jakies skutki uboczne??? Lub cos sie dzia艂o z wamni nie tak???Czy te偶 wasz organizm wr贸ci艂 do normy..Pozdrawiam was:)pa!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 myszmysza
mam do sprzedania cilest nie wazne czy masz recepte czy nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania k.
Do Ewuni-fazuni:morfologi臋 mo偶esz zrobi膰 w ka偶dym prywatnym gabinecie zabiegowym-koszt ok. 4 z艂. Lekarz, kt贸ry przepisuje Ci dian臋 powinien da膰 Ci to skierowanie. Popro艣 go. Powiedz, 偶e chcesz sprawdzi膰 stan swojej w膮troby.Ja na pocz膮tku brania diany mia艂am morfologi臋 robion膮 co p贸艂 roku (ze skierowaniem, wi臋c za darmo)pocz膮wszy od pierwszego opakowania. Zbiera艂am wszystkie wyniki, 偶eby mie膰 por贸wnanie. U mnie wszystko jest ok. Nie jestem ginekologiem, ale z tego co wiem morfologia i cytologi nie maj膮 ze sob膮 nic wsp贸lnego. Morfologia jest badaniem krwi-ma艂膮 ilo艣c pobieraj膮 z r臋ki.Cytologia, jak wiesz, jest ma艂o przyjemna.Ginekolog bierze wymaz z pochwy,aby sprawdzi膰, czy wszysko jest ok.Je偶eli wszystko u Ciebie ok,to cytologi臋 powinna艣 mie膰 robion膮 raz na rok lub p贸艂tora-to naprawd臋 jest sprawa bardzo indywidualna.Je偶eli cokolwiek jest nie tak, to wymaz robiony jest co p贸艂 roku.Ja mam badania co p贸艂 roku, ale to nie ma nic wsp贸lnego z dian膮. Pewne jest偶e papierosy i tabletki antykoncepcyjne to ofatalne po艂膮czenie.Nie wiem,czy przy wszystkich tabletkach,ale palenie jest zabronione.Mnie ginekolog (niestety by艂am u kilku)zawsze pyta艂 o papierosy.Wiem,偶e niejedna dziewczyna dostawa艂a bur臋,jak lekarz sie tego dowiadywa艂. Z b贸lem brzucha id藕 do rodzinnego,powiedz,偶e bierzesz diane.Nie sadze,偶e to od tego.Mo偶e to stres.Lekarz na pewno b臋dzie pyta艂 w jakich momentach czujesz b贸l-czy jest on zwi膮zany z cyklem miesi臋cznym, z egzaminami,prac膮,sytuacj膮 w domu...Zastan贸w si臋,czy w czasie,gdy Ci臋 boli nie powtarzaja si臋 jakie艣 sytuacje. Je艣li masz jeszcze jakie艣 pytania lub w膮tpliwo艣ci,to pytaj. Pozdrawia.Ania

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wrrrrr
Czesc dziewczyny ja biore DIANE 35 od 6 miesiecy poniewaz mam problemy z tradzikiem. Na poczatku brania tych tabletek mialam straszne wachania nastroju...moj chlopak momentami mial mnie juz dosc....ale z czasem to mija....jesli chodzi o skutki przyjmowania to nie ukrywam ze przytylam, piersi troche urosly, ale tradzik nie minal!!!!! Jak bylam u lekarza na poczatku po recepte to powiedzial mi ze po 6 opakowaniach przepisze mi CILEST ide w tygodniu do niego zapytac sie co dalej skoro Diane mi niepomogly...czy przedluzy mi branie tych tabletek nie mam pojecia...:(:( CZY KTORAS Z WAS MIALA PODOBNY PROBLEM????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 redia
nie stosowalam cilest ale podobno dobre stosowalam natomiast diane35 8 miesiecy potem zrobilam przerwe miesiac 2 opakowania jeanine i teraz powrocilam do diany spowrotem.. to co moge powiedziec na temat tych tabletek.. plusy sa takie ze racja likwiduja tradzik( ale nie od razu efekty widac po 6 miesiacach a do tego czasu moze byc pogorszenie cery ja musialam isc po pierwszym opakowaniu do dermatologa bo bylo tragicznie z cera a jestem kosmetyczka i nie moglam sobie sama poradzic.. dzieje sie tak bo jak by nie patrzec kazde leki powoduja jakies zaburzenia w organizmie.. nowy lek a w szczegolnosci hormony nowe skutki zanim organizm wysrodkuje ten szok z nowymi hormonami skutki moga byc rozne) drugi plus antykoncepcja i troche rosna piersi.. minus moge dac za to ze pierwsze 3 miesiace czulam sie tragicznie bole brzucha mdlosci bole piersi, humory przedziwne potrafilam plakac i smiac sie i duzo jesc i wysuszylo mi mocno skore.. ale potem to sie stabilizuje... jedyne co moge dodac to kazdy leki anty maja skutki uboczne.. czy to diana czy inne leki cena nie gra roli bo mozna wziasc tabletki za 40 zl i czlowiek poczuje sie gorzej.. a antykoncepcja to wiadomo zadna nie daje 100% a ominiecie jednej tabletki diany czy innego anty efekt daje ten sam( ciaza) najwazniejsze by nie pomylic dni w ktorym nalezy wziasc tabletke z nowego opakowania .. co do chorob to ja mysle ze gdyby diana byla tak bardzo szkodliwa jak pisza to by ja wycofali a funkcjonuje i nawet jest refundowana wszystko zalezy od organizmu czesc kobiet nawet nie wie ze ma jakies choroby ukryte gdzies i wcale nie musza byc one zwiazane ze stosowaniem tych lekow. albo sie nie badaja tylko dopiero jak ledwo widza i ida pojda sie leczyc a potem wniskuja ze to diana takze nie sadze by byl to zly lek.. po prostu trzeba stosowac zgodnie z zaleceniem jesli sie dzieje cos co sie nam nie podoba w naszym organizie zglosic sie do lekarza a poza tym robic tez badania kontrolne u ginekologa i powinno byc dobrze.:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewunia-fazunia
Do ani k: prosilam mojego ginekologa o skierowanie na morfologie. Powiedzial jak zwykle bez badan ze nie trzeba i skierowania mi nie da. Ze on bedzie wiedzial kiedy powinnam miec to badanie zrobione. Niezle podejscie do pacjenta. I co ja mam teraz zrobic????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytajacanaforum
lekarz przepisuje tabletki anty. na podstawie badania hormonow czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to przebiega?czy ja jakies dodatkowe badania konieczne czy moze wykonac to od razu podczas wizyty pytam bo to moja pierwsza wizyta bedzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EwkaT
Ja bralam diane przez ok 1,5 roku........bylam z nich zadowolona...schudlam i piersi mi urosly ale przede wszystkim skonczyly sie klopoty z cera:/ zadnych pryszczy!!! zrobilam sobie 1 roczna przerwe w tabletkach ale juz od przyszlego cyklu zamierzam je znow zaczac zazywac....czy wiecie moze ile czasu mozna brac jedne tabletki antykoncepcyjne? bo moj ginekolog powiedzial ze jesli biore w ciagu to 1,5 roku a jesli z przerwami to 3 lata..:/ jak to w koncu jest? pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pegaz 82
Witam... Do Ewki T..... Ostatnio by艂am w swojej przychodni ...dowiedzia艂am sie od Pani piel臋gniarki ze np...Dian臋 35 mozna brac do 6 lat ....Ale my jako kobiety po 20-stce czy tez przed 20-stk膮 jestesmy zam艂ode na takie hormony i na ich wieloletnie branie.....(taka powiedzia艂a mi piel臋gniara) ...Ja bra艂am Diane 11 miesiecy, teraz jestem w trakcie przerwy...Pod koniec ostatnich mies.brania Diany piersi mia艂am jak balony...nie mog艂am spac na boku i brzuchu, dotykac ich, nawet nie mog艂am nosi torby na ramieniu a o staniku nie wspomn臋:(:(:(:(...TAKI BOL!!!!!!Dlatego je odstwi艂am.....Pozdrawiam...papaty!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewka T
Dzieki na info:)......po dianie bralam jeszcz ejakies piguly 2 miesiace ale spuchlam jak balon.....wydaje mi sie ze jesli tabletki nie wywoluja skutkow ubocznych i organizm je przyjmuje w sposob prawidlowy to bez sensu jest ich zmienianie :-/ no ale to juz decyzja lekarza:-/....Jesli moj lekarz nie bedzie chcial mi przepisac diane to chyba zrezygnuje z brania tabletek..nie chce znow "spuchnac":-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monia83
Ja biore Diane juz prawie rok i wszystko jest ok.Jedyne to to,ze przez ten okres czasu prztylam 2 kg.Og贸lnie czuje si臋 dobrze,cera mi sie poprawi艂a i nie mam rzadnych dolegliwo艣ci.Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post