Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Venea25

Poród siłami natury laserowa korekcja wzroku

Polecane posty

Dzień dobry, jestem w dziewiątym miesiącu ciąży. Przeszłam dwie operacje laserowej korekcji wzroku - operacje obu oczu oraz rekorekcję. W związku z obecną sytuacją epidemiczną żaden okulista nie przyjmuje i nie mogę wykonać badań oraz uzyskać informację o możliwości porodu siłą natury. Bardzo boję się, że przy silnym parciu mogę uszkodzić sobie wzrok. Czy w związku z tym mimo wszystko ordynator szpitala może kazać rodzić siłami natury? 

Jeśli nie masz zaświadczenia od specjalisty to niestety tak. W takich przypadkach nie wierzą na słowo. 

Jasne, rozumiem, tylko że teraz u mnie w mieście nie przyjmuje żaden okulista... Od półtora miesiąca próbuje się umówić i nic tylko cały czas odsyłają bo nie przyjmują... 

Ja mam  +5.5 na lewe oko i +4.5 na prawe. Do tego astygmatyzm i uszkodzone napięcie mięśniowe w lewym oku. Mogłam rodzic sn.  

A jakiejs porady telefonicznej nie dałabyś rady sobie załatwić? Może zadzwoń do okulisty do ktorego chodzisz albo do kliniki w której miałaś robioną korekcje - może wystawią zaświadczenie zdalnie?

Wady przed operacjami miałam większe i również astygmatyzm, to nie tak że szukam wymówki, tylko z tego co słyszałam operacja może osłabić siatkówkę. I właśnie dlatego boję się że coś może się stać przy parciu. 

Z tego co się orientuję muszą przeprowadzić badania bodajże dna oka jeśli się nie mylę, więc wątpię, że bez podstawy takie zaświadczenie wydadzą, ale oczywiście spróbuję zadzwonić jutro i zobaczymy co powiedzą :) 

no a nie lepiej pójść do lekarza, sprawdzić i wiedziec na 100 procent. Też miałam sporą wadę, miałam szereg wątpliwości ale nie tego typu co prawda. jedna byłam w poznańskiej optegrze i udało mi się wszystko klarownie poukładać!

Jakiś lekarz musi przyjmować. Teraz już nawet POZy są otwarte dla pacjentów. Może prywatnie? 

Z tego co wiem, musisz mieć bardzo poważna wadę wzroku by wystawiono Ci skierowanie na CC. Warto jednak skonsultować się z lekarzem by mieć pewność. Jeżeli mieszkasz w małym mieście to może umów się w najbliższym większym lub sąsiadującej miejscowości? Mąż musiałby Cie zawieźć ale przecież tu chodzi o Twoje zdrowie.

Miałam laser w 2014, w 2017 rodziłam. W klinice okulistycznej powiedzieli mi, że mogę rodzic naturalnie i nikt mi nie chciał dać zaświadczenia o przeciwskazaniach do SN. Ostatecznie i tak miałam CC, z innych powodów.