Gość martyna1408 Napisano Marzec 17, 2011 Ja niestety muszę płacić za wycinek bo w moim przypadku potrzebna jest natychmiastowa diagnoza a na zabieg w szpitalu musiałabym czekać 3 miesiące... Trzymam kciuki za wyniki badań. Uszy do góry,nie martwmy się na zapas:) pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Marzec 17, 2011 az 3 miesiace? a ile placisz za wycinek? bo ja na pewno nie bede czekala 3 miesiace i sie stresowala. :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martyna1408 Napisano Marzec 18, 2011 Drogo jak cholera,mam naszykowane 250 zł,bo powiedzieli mi,że będzie kosztowało to cholerstwo w granicach 2 stówek :/ dokładniej napiszę po weekendzie,będę już po zabiegu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ailah Napisano Marzec 19, 2011 dzień dobry:) dwa lata temu będąc w ciąży w trzecim miesiącu lekarz zrobił mi cytologie która wyszła źle gdyż był to stopień IIIb. dostawałam kilogramy leków, niestety nie pomogły. zrobiono mi biopsje a ta wykazała dysplazje szyjki macicy. kolejne leki, i miesiące spędzone u ginekologa, ale się opłacało. wszystko się cofneło. dziś po raz drugi przechodzę to samo cytologia IIIa na dodatek usłyszałam że zaraziłam się wirusem hpv. brałam już kilka antybiotyków za tydzień kolejna cytologia, mój ginekolog powiedział że jeżeli nic się nie zmieni to zrobimy biopsje. była bym spokojna ale podczas okresu mimo tych wszystkich stosowanych leków mam takie okropne bóle że nie jestem w stanie z łóżka wstać. jestem w nowym związku mam dzieci z 1 małżeństwa ale teraz bardzo nam zależy na bobasku lekarz twierdzi że mimo wszystko nie ma przeciwwskazań biorę już folik ale czy sie uda? boje sie :( ale jestem pełna nadzieji. mój obecny partner nie ma dzieci, bardzo marzy o własnym. oj kobitki czemu to tak jest, dziwny jest ten świat... pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Marzec 21, 2011 witajcie, ja tez odebrałam wyniki cytologii i jest LSIL/HPV, za dwa dni ide na kolposkopie, ale cholernie sie boje robie od zawsze cytologie co rok i zawsze byla 1, a teraz zong, moze to tylko stan zapalny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość efcia135 Napisano Marzec 22, 2011 Ratunku!! Własnie wróciłam od lekarza, mam IV! Wprzeszłości dwa poronienia i 2 cesarki, na zrobienie sobie cytologii wpadłam sama i proszę, gdybym sie nie zgłosiła to obudziłabym się w trumnie! Jutro ide do szpitala. Pocieszam się, że nie odczuwam żadnych dolegliwości... mam rację? Zawsze rak kojarzył mi się m.in. z bólem. Wy, mając IV, odczuwałyście coś? Jak to wyglądało dokłądnie w waszym przypadku? Jestem załamana, mam 6 letniego i 8-miesięcznego synka... ;;;;(((((( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ann1980 Napisano Marzec 22, 2011 witam'' wczoraj miałam konizację szyjki macicy po ROZPONANIU cin 3 wieczorem przyszłam do domu dziś mam temperaturę 37.5 i jakieś żołte brzydko pachnące upławy troche mnie to niepokoi i pomyślałam że może ktoś tu miał coś podobnego ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Marzec 22, 2011 ja odebralam wyniki i okazalo sie ze mam III grupe i CIN 1 i CIN 2. dostalam skierowanie na pobranie wycinka i mam mieć ten zabieg za miesiac. ale jeszcze ide kolposkopie zrobic u innego lekarza. trzeba byc dobrej mysli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Marzec 23, 2011 dzis mialam kolposkopie i jest wszystko w porzadku, nawet nie trzeba bylo pobierac wycinka, dostalam leczenie przeciwzapalne, a potem za 6 miesiecy cytologie i zobaczymy, ale poki co to ciesze sie, ze teraz jest ok i zycze Wam wszystkim dziewczyny dobrych wynikow, caluje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Marzec 23, 2011 a... zapomnialam dodac ze na kolposkopii nic nie widziala co by mialo wskazywac na infekcje HPV nie wiem juz co mam myslec, moze cytologie pomylili, zobacze za 6 miesiecy, a jak nie wytrzymam to zrobie za 3 , to bedzie juz po leczeniu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kasia*_81 Napisano Marzec 25, 2011 Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku cytologii: "Rozmaz odpowiedni do oceny. Obraz cytologiczny nieprawidłowy-atrofia. Nie stwierdza się cech śródnabłonkowej neoplazji ani raka. Stopień cytologiczny wg Papanicolau IIIa. Wskazana kontrola cytologiczna po miesiączce". Mam 30 lat, cytologie robiłam 6 tygodni po porodzie. Wynik dostałam pocztą, nie wiem czy mam teraz iść do lekarza z tym wynikiem czy czekać na miesiączkę, która nie wiadomo kiedy będzie. Boję się doradźcie proszę co mam robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gagusia94 Napisano Marzec 27, 2011 Ta 3a to komórki dysplastyczne, zniekształcone, ale jeszcze nie rakowe. Idź do lekarza nie czekaj na okres, bo nie wiadomo kiedy go dostaniesz... Najczęściej lekarz daje globulki dopochwowe, potem jeszcze raz cytologia...czasem od razu zaleca pobranie wycinka z szyjki macicy( pod narkozą lub w znieczuleniu miejscowym) Polecam książkę "Możesz wygrać z rakiem i alergią" - jest tam wiele na temat profilaktyki antyrakowej...np. genialna informacja o działaniu kurkumy - WYBITNIE ANTYRAKOWYM!!! Powoduje ona, jak to określił autor książki, samobójczą śmierć komórek nieprawidłowo dzielących się.Należy kupić opakowanie kurkumy, wsypać do niego pół łyżeczki pieprzu zmielonego i takiej mieszanki spożywać pół łyżeczki dziennie. Albo dodawać do dań obiadowych - sosy, gulasz, bigos...albo samemu wymyślić jakiś sposób na przemycenie do organizmu.No i dużo warzyw.Autor książki, niestety nie pamiętam nazwiska, prowadzi kursy trzydniowe nt, właściwego odżywiania się, wielki specjalista od tych spraw rakowych. W Radiu Maryja była audycja z Jego udziałem( i Jego Żony, również zajmującej się tą tematyką) Tytuł audycji(w której podane są i inne wybitnie antyrakowo działające pokarmy ) był chyba taki sam jak książki, w dziale dla małżonków i rodziców - jakoś tak, z 2009 roku.Polecam! Życzę dużo zdrówka!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
liliput88 0 Napisano Marzec 27, 2011 Jakie jest najgorsze rozwiązanie w takim przypadku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gagusia94 Napisano Marzec 27, 2011 Ale co masz na myśli Liliput? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mloda28 Napisano Marzec 28, 2011 Witam Kasiu. Mi równiez wyszła 3grupa miałam zabieg 2tygodnie temu robiony, strasznie sie bałam ale naprawdę nie ma czego. Najpierw masz badanie przy wizycie, potem pod mikroskopem oglądaja macice i na końcu jestes usypiana że na prawdę nie wiesz kiedy usniesz i obudzisz się po wszystkim na sali i jak będzie wszystko ok wyjdziesz w ten sam dzień mniej więcej ok 3 godziny po zabiegu. Teraz też się bardzo denerwuje bo czekam na wyniki i nie wiem co bedzie, mam nadzieję że tylko nadżerka ale nie sądzę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nemi40 0 Napisano Kwiecień 1, 2011 Witam..mam pytanie....czy ktos wie co oznacza II grupa i liczne komórki o hipochromatycznych jądrach???? Dziekuje za odp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NARKOZA Napisano Kwiecień 3, 2011 WITAJCIE :( Odebralam wyniki z wycinka histop. pobranego z szyjki macicy (pobrane z zapaleniem). Mam CIN3 i wskazania do konizacji chirurgicznej (na kolposkopie wyszlo, ze mam CIN2 wczesniej). Zachowanie lekarza, ktory oddal mi wyniki bylo nie do przyjecia. Siedzialam na krzesle, jak inne pacjentki, a on do mnie podszedl. Spytalam czy jest zle. Cisza. Spytam czy jest bardzo zle, a on na to: "moze by tak pani wstala chociaz ze wzgledu na moj siwy wlos?!" Podnioslam sie, jak zolnierz! Nie mialam na celu go urazic wczesniej! Po prostu myslalam o zlym wyniku i tak wyszlo. Oni to by chcięli, zeby lizac przed nimi podloge. Ale co najgorsze nie dowiedzialam sie zupelnie nic od tego lekarza. Tylko powiedzial, ze konizacja i cos z tarczy ma jeszcze pobrac (zrozumialam, ze w dzien operacji 26.04) i to wszystko... Boje sie, ze za duzo mi wytna, a nie rodzilam dzieci. W dodatku drugi ginekolog, ktorego znalazlam poszedl na porodowke i znow jestem sama. Wiem, jakie badanie wykonac tylko z internetu. Nie wiem nawet czy zdaze...Jakas ginekolog szpitalna przed operacja chce mi dac cos na rozmiekczenie pochwy jednak nic nie mowila o tym, zeby zrobic badanie na posiew, bo ciagle mialam jakies stany zapalne i CHYBA nadzerke! I co mam sie tak klasc na stol niedoleczona?????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NARKOZA Napisano Kwiecień 4, 2011 Chce poprawic. Wynik kolposkopu to było 3pkt. na karcie, czyli CIN1/CIN2, a wycinku juz CIN3. Czy jesli pobieralam z zapaleniem wycinek to nie wplynelo to na jego wynik? Ciagle cos mi sie przypomina... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martyna1408 Napisano Kwiecień 4, 2011 @NARKOZA Proponuję jak najszybciej zmienić lekarza... Dał Ci wynik badania histopatologicznego do ręki? Moim zdaniem powinien to zrobić-jeżeli nie poprosiłabym o jego ksero i udała się z tym do kompetentnego ginekologa,który wyczerpująco powie jak to wygląda i jakie będą kolejne zabiegi/leczenie. To jest ich pieprzony obowiązek,nie rozumiem podejścia takich lekarzy... :/ Ja czekam na wynik,poinformuję co i jak,jak będzie wyglądało dalej leczenie,być może którejś z Was Drogie Kobietki się przyda dodatkowa informacja :) Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martyna1408 Napisano Kwiecień 4, 2011 Ja też miałam pobierany wycinek z zapaleniem,tylko w moim przypadku jest to zapalenie związane z HPV. Cin I z cytologii,czekam na wynik kolposkopii. Zobaczymy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Kwiecień 4, 2011 dziewczynki, ja dwa razy pod rząd miałam z cytologii III grupe, cin1 i cin2. po kolposkopii okazało sie, ze to zapalenie wirusowe hpv i pobrano mi wycinki, wiec czekam na wyniki i tez sie z wami podziele :) moj lekarz jest baaaardzo kompetentny:) duza buźka dla was i nie martwcie się na zapas. wszystko zalezy od tego, w jaki sposób przekażą wam wyniki lekarze i od ich podejścia!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mloda28 Napisano Kwiecień 6, 2011 Witam drogie Panie już dostałam wyniki i tak jak myślałam czeka mnie operacja wycięcie w całości szyjki macicy. Najpierw muszę zaszczepić się na zółtaczkę i zaraz po świętach mam się zgłosić do szpitala. Czy któraś z Pań która już przeszła taką operację może mi opisac jak to wygląda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martuś1989 Napisano Kwiecień 6, 2011 Hej u mnie na cytologi wyszło 3 stopień CIN I ,infekcja wirusowa HPV za 2 dni idę do szpitala na wycinek ale się trochę boje. Tyle już się naczytałam w internecie na ten temat że mnie trochę to przeraża. Jeszcze nie pobrali mi wycinka a ja już się boję wyniku . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Asia176 Napisano Kwiecień 9, 2011 @martuś1989 masz takie same wyniki cytologii jak ja. Ciekawa jestem jak przebiegało pobranie wycinków? No i jak dalej to wszystko u Ciebie się potoczy. Będę tu zaglądał czekając na odp. Dużo siły dla wszystkich pań na tym forum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Kwiecień 9, 2011 ja tez mam hpv, cin II, III gr cytologii. pobieranie wycinkow nie boli. ja mialam znieczulenie miejscowe. zabieg trwa kilkanascie minut a potem idziemy do domku. nie ma czym sie mmartwic. na wyniki czekalam niecale 2 tyg. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Kwiecień 10, 2011 witajcie dziewczyny, podczytuje Was i jestem zmartwiona czemu ja z takimi wynikami,jak Wy(IIIcytologia, HPV)nie mialam pobranego wycinka przy kolposkopii, juz sie nakrecam, ze za pare miesiecy moze byc za pozno Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Kwiecień 10, 2011 elowik, jesli masz jakies pytania to podam ci moje gg 8839036 bo jestem na biezaco z badaniami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Kwiecień 10, 2011 dzieki, nasuwa mi sie tylko jedno pytanie, czy przy III grupie cytologii, mogla mi wyjsc wzorowa kolposkopia, bo jedno z drugim mi nie gra zastanawiam sie czy mogla zajsc jakas pomylka z cytologia, czy np, zostalo cos przeoczone w kolposkopii siedze i sie tak nakrecam, ze teraz czas dziala na moja niekorzysc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kotkamelon Napisano Kwiecień 10, 2011 elowik, jak ci wyszła 3 gr to powinnas pojsc do lekarza i powinen ci przepisac jakies leki, a potem powinnas miec powtorzona cytologie. jak nadal masz 3 gr to wtedy koniecznie trzeba zrobic kolposkopie zeby zobaczyc jakie to są zmiany i nastepnie lekarz pobiera ci wycinki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elowik Napisano Kwiecień 10, 2011 mialam robiona kolposkopie i dostalam leki i teraz kazal mi przyjsc po leczeniu zrobi mi cytologie, czyli tak jak Ty piszesz no dobrze to sie lecze i czekam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach