Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Margolcia> zazdroszcze tego wolnego;-)) ale tak tylko troszke hehe Kasiulenia> co Ty studiujesz? W poniedzialek minie dokladnie 3 lata mijej imifgracji, malo? duzo? nie wiem.. chyba sie przyzwyczailam;-) W czwartek pozowalam do reklamy, ja nie wiedzialam,z e to takie mordecze zajecie, obracamy sie w prawo, powolutku, usmiechamy, wszystkie zabki pokazujemy i \"cut\" hihihih cale to obracanie, zebiaty usmiech i inne pierdoly a tu wlos przeszkada, a tu nie w ta strone co ma byc cien pada bleeee zajelo jakies 4 godziny!!! z tego wszystkiego poszlam w sobote obciac wlosy, aby byc dla latynoskich tlumow nierozpoznawalna hihihihih ( bo reklama do ichniejszej TV).. Nie lubie na siebie patrzec w TV, ale pan kamerzysta obiecal mi tasme, pewnei i tak nigdy nei obejrze;-) Zwiewam do chemii (znowu;-(( ) pozdrowienia dla wszystkich

:) Jay - wow :D Gwiazdo :D Jestem pod wrazeniem :D A co to byla w ogole za reklama?? Jaki produkt nam polecasz?? ;):D 3 lata emigracji... witaj w klubie! Moj staz emigracyjny jest starszy zaledwie o kilka tygodni :) Ale to zlecialo :P Skonczylam ogladac "Alternatywy 4"! Uroczylam sie bardzo! Uwielbiam Bareje :D

Gość Alexandra 86
Salut Wam, No wreszcie moge zajrzec na ten kochany topik.To ze tak dugo niemoglam zajrzec tutaj to dlatego ze posul mi sie computer a tak naprawde nawalila karta graficzna.Mamy dzis leniwy weekendowy wieczor.Nawet nie chce mi sie nigdzie ruszyc.Ale tak zawsze jest jak przychodzi weekend... Mam pewien dylemat i napewno wy ze swojego doswiadczenia mi pomozecie.Czy lepiej zrobic se Prawo Jazdy w Polsce czy u mnie? Flavien namawia mnie zebym sprobowala tu ale nie czuje sie na tak wielkich silach.To nie jest sklep czy poczta tylko powazny kurs na ktorym nie mowia po polsku a tym bardziej znaki drogowe to moja zmora bo ze strony praktycznej autem umie sie osugiwac.Jeszce na malych drogach z malym ruchem daje rade.ale co bedzie jak treba bedzie wyjechac na autostrade albo stac w przekletych korkach wjezdajac seobie na zderzaki....koszmar

:) Aleksandra 86 - nie wiem, gdzie mieszkasz... niestety umknelo to mojej uwadze :( Przypomnisz mi? :) Szczerze mowiac, nie bardzo wiem, co mam Ci poradzic. Ja zrobilam kurs prawa jazdy wiele lat temu w Polsce, ale wlasciwie to od tamtego czasu nie jedzilam prawie wcale, bo nie mielismy w ogole samochodu. :( Prawo jazdy jednak mam i bardzo sie z tego powodu ciesze, bo zrobilam je w okresie, kiedy mialam czas na zrobienie kursu. Teraz, od niedawna, ucze sie jezdzic z mezem... Idzie mi coraz lepiej... zaczynam czuc ten samochod i w ogole jazde :) Jesli sie czujesz na sile przede wszystkim jezykowo (pamietaj, ze w czasie jazdy, nie bedziesz miala czasu, zeby sie piec razy zastanowic, co mowi do Ciebie instruktor), to probuj zrobic prawko, w kraju zamieszkania! :)

Gość Alexandra 86
Margot- Tez tak mi sie wydaje z tym zrobirnirm prawa jazdy. Obecnie mieszkam w Colmar na Alsace.I mimo ze bedzie juz 2 jak tu mieszkam to raczej na zadne kursy nie chodzilam takze moze to byc ciezkie zwlaszca ze strony jezykowej tym bardziej ze stres bedzie zjadal mnie podwojnie.No a mysle ze w Polsce troche tego stresu sie zaoszcedzi.Ale podobno troche zmienily sie te prawa jazdy w Polsce.I jescze jedno pytanko mam. czy we Francji mozna sie posugiwac polskim prawa jazdami czy musze miec wyrobione dwa?

Aleksandra86 - czesc :) ja bym wszystkim radzila robic prawo jazdy w nowej \"ojczyznie\" (wiem, to oksymoron, ale jak inaczej powiedziec ... ?) Jak przeczytalam gdzie mieszkasz, najpierw wydawalo mi sie, ze na Alasce :D, a na drugi rzut oka uswiadomilam sobie, ze to Alzacja :D Tak wiec na Alasce to moge zareczyc, ze byloby bez wiekszych problemow, jak to w Stanikach, ale o Alzacji nie potrafie sie wypowiedziec ... Jednakze mimo wszystko nie bardzo sobie wyobrazam, ze gdziekolwiek na swiecie moze byc bardziej nieprzyjemnie robic p.j. niz w Polsce (nasluchalam sie na ten temat horrorow) Mam nadzieje, ze uda Ci sie niebawem rozwiazac ten dylemat :) Margot - korzystaj z tych ostatnich kilku chwil wolnosci i czekam na zdjecia :) Kasiulena - wytrwalosci na studiach :) Jay - :classic_cool: :classic_cool: i jeszcze raz :classic_cool: ... a co reklamowalas, jesli to nie jest tajemnica ? :)

Hejka wszystkim :) jak juz gdzies mowilam studiuje Actuarial Sciences na City University. Ostatnio kupilam sobie wielka ksiege o Wspolczesnym Aktuariacie, teria i praktyka (ok 700 str) i jedyne przerywniki w tekscie to wzory ze statystyki - buuuuuuuuuuu. Juz wiedze ze bedzie ciezko - ale jestem bardzo zadowolona i ciesze sie ze cos pozytywnego sie w moim zyciu dzieje :) Wszytskim studentom/tkom zycze wytrwalosci i powodzonka w nowym akademickim roku :D

Gość Alexandra 86
Chyba sie zdecyduje na zrobienie prawka u siebie tu w Colmar.No coz zarezykuje.Tym bardziej ze uslyszalam ze to taki Horror ztymi prawkami w Polsce.Pamietam lata szkoly polskiej ...uff dobrze ze sie skonczyly choc skonczylo sie niedawno to bylo czuc powiew sztywnosci i komunizmu brr.Tak Wiem ze polacy w takich sytuacjach jakimi sa jakiekolwiek egzaminy czy kursy sa zlosliwy,arogancy.Choc to dopiero przymiarka na te prawa jazdy to tera musze juz czuc grunt pod nogami w kwestii tej sprawy.Planuje zrobic zima bo beda warunki trudne.Ale wtedy mozna nauczyc sie roznych manewrow p.e.hamowanie na sniegu.jak myslicie?

:) Aleksandra86 - ach, to ty tez we Francji mieszkasz :D Jesli chodzi o polskie prawko, to teraz po wejsciu do Unii, mozesz jezdzic na polskim prawie jazdy bez problemow! W zeszlym tygodniu jak bylam w prefekturze zarejestrowac samochod, dokladnie wypytalam sie o prawo jazdy, czy powinnam je wymienic czy nie! Dowiedzialam jest to zupelnie nieporzebne! Wymieniaja prawa jazdy jedynie wtedy, gdy Siostra mojego meza wlasnie teraz zapisala sie na kurs. Koszt to ponad 800 euro, tak mi sie przynajmnie obilo o uszy. W Polsce na pewno jest sporo taniej, ale z kolei nauka jazdy we Francji ma sporo innych plusow. Ja szczerze mowic zimy do nauki jazdy nie polecam. Lepiej zaczac na wiosne! :) Bagatelka - staram sie jeszcze troche pobyczyc! :) Zdjecia podesle jutro :)

Wlasnie zobaczylam, ze ucielo mi kawalek wiadomosci. :o Otoz prawo jazdy wymieniaja na francuskie dopiero wtedy, kiedy beda musieli Ci odjac punkty.

Gość suzitkA
sztokholm ;) od roku i wcale nie tesknie tu jest wszystko co kocham

bagatelka> szkole reklamuje, szkole;-)) bo ja taka piekna przedstawicielka ;-) Kasiulenia> nie placz, moja ksiazka do anatomii ma ponad 1500 stron;-) bedzie dobrze.. az musialam sprawdzic co to te Actuarial Studies, bo mi sie zle skojarzyly hehehe Mialam siedziec nad chemia a mi tu malzonek sprezentowal ksiazeczke ze sztuczkami fotografii cyfrowej no i poszla chemia;-) witaj fotografio cyfrowa;-) ale juz dluzej nei moge sie obijac, trzeba ten raport napisac, ech..

Gość Reznor
Pozdro dla wszystkich!,od 1,5 roku mieszkam w Londynie

Gość qwiatuszek
Witam was:) Chwilowo z Polski piszę, nawet nie wiem czy powinnam na tym właśnie forum, bo trochę w rozkroku obecnie - mieszkam w 2 miejscach na raz. Ciałem już na stałe raczej w Brukseli, duszą nadal w Polsce. Powiem wam ciężko jest... Nie wiem czy się kiedyś "scalę".

Dzien dobry wszystkim :) Ale brzydko na dworze! :( Mialam dzisiaj skonczyc przycinanie zywoplotu i przeniesc czesc roslin na zime do domu, ale przy takiej pogodzie nic z tego nie bedzie... Mowi sie trudno! :) Bagatelka - dzieki ❤️ :) Jay, topikowa gwiazdo - wow i jeszcze raz wow :classic_cool: :D :) Reznor :) suzitka 🖐️ :) qwiatuszek - wierze, ze musi Ci byc ciezko! Taki los emigranta... Dlugo juz tak zyjesz w dwoch miejscach na raz? Ja z pare miesiecy najprawdopodobniej bede w Brukseli (4-5 miesiecy). Moze kiedys moglybysmy nawet umowic sie na kawe? :) Nic, zmykam na sniadanie! Pozdrawiam wszystkich 🖐️

Wpadlam tylko na chwile, zeby Was poinformowac, ze wyslalam zdjecia z Owernii! :) 🖐️

Gość kociek
Witam wszystkich,jestem w USA od miesiaca.Ciagle nie moge sie przyzwyczaic do tego swiata.Cholernie tesknie...

Hej Kochani ❤️ Nie mialam ostatnio czasu Was poczytac, ale dzis wieczorem to nadrobie:) kociek 🌻 witaj!:) a gdzie konkretnie jestes w USA? bo nas tu sporo z USA jest. Ja mieszkam tu od 2,5tyg, w stanie nowy jork, zad.. jak cholera.. I tez bardzo tesknie.. i tez wiele rzeczy wydaje mi sie tu dziwnych, mimo ze mialam okazje troszke sie do nich przyzwyczaic rok temu, kiedy spedzilam tu 3,5 miesiaca. teraz jestem tu juz na stale. na szczescie moj mezus-Amerykanin, bardzo dba o moje samopoczucie:) I na szczescie mam nasz topik, gdzie wszytcy tez bardzo mnie wspieraja. zostan z nami, bedzie Ci razniej!:) usciski zmykam do sprzatania, podopisuje wieczorkiem sciski

pojawiam sie i znikam... to chyby bedzie juz moj hymn! Mamy za soba ciekawy weekend - poczatek Wies`n i wybory w Niemczech. I tak nie moge glosowac, ale temat mnie interesuje, bo w koncu rzad operuje tez moimi podatkami... najbardziej bym chciala moc miec dwa paszporty z mozliwascia udzialu w wyborach w kraju, w ktorym mieszkam... ale na razie nie mysle nawet o rezygnacji z polskiego obywatelstwa! Wiesn´n - o jak ja to lubie! szczegolnie jak jestem w grupie przyjaciol! W sobote o 12 burmistrz miasta wbil korek pierwszej beczki i piwo zaczelo sie lac strumieniami! Oczywiscie my tez zajelismy sobie z przyjaciolmi miejsca w jednym z namiotow i bawilismy sie do poznego wieczora. Przefajnie. Niedziele natomiast spedzilam spokojniutko na sniadanku u przyjaciol i pogawedkach wieczornych z psoapsiolka. Margocia, czy Owernia, to masyw Centralny? Bylam kiedys w M. C i bylam zachwycona! przpiekne krajobrazy! mam na zawsze wyryte te obrazy! Czyz tez nie tam spedzil dlugi czas bohater \"pachnidla\"? jay! bedzie z Ciebie Gwiazda! Bravo! Alexandra! z calego serca polecam prawko w kraju, w ktorym przebywasz i w ktorym bedziesz jezdzic na codzien. Co innego jakbys polskie juz miala, to moze zdecydowalabym sie na male \"do/przeszkolenie\" (np. w nIemczech konieczne jest niemalze doszkolenie dlo polskichj mlodych kierowcow, bo nie bardzo potrafia sie poruszac po autostradach... Kasiulena- hejka nasza kolejna dzielna studentko! Kokus! hallo! Squirley! ja tez jestem wielka fanka Desperate Housewives! leci na \"mojej stacji\" - Pro7 co wtorek od kwietnia! niesamowity sukces! a ogladacie moze \"Lost\"? tez polecam. 102 - uffff, nie zazdroszcze Ci przezyc! Qwiatuszek! Reznor! suzutkA! Jenny! witajcie! A tak poza tym to tesknie za moim Lubym, bo pojechal dzisiaj do Wojska na szkolenie. I tak bym go caly tydzien nie widziala, ale jakos tak swiadomosc, ze nie jest tak daleko pomaga... idiotyczne to , ale juz tak jest... Nic to koncze! pora wyjsc z pracy, juz po 20-stej! papatki!

:) Naneczka - Owernia, po francusku Auvergne, to oczywiscie Masyw Centralny! Musze przyznac, ze jako turystka zaczynam byc wybredna i coraz rzadziej cos mnie urzeka ale tamte krajobrazy urzekly mnie zupelnie...absolutnie...kompletnie! Jesli kiedys bedziemy sie przeprowadzac we Francji, to obstawiam wlasnie ten region! :) Widze, ze u Ciebie w Bawarii zabawa zaczyna sie na dobre! Uwielbiam piwo, S. rowniez - kiedys na pewno sie wybierzemy na Octoberfest! :D A jesli chodzi o wybory w Niemczech, to naprawde jestem ciekawa, co sie wywiaze z tego impasu :o :) GNU - i jak tam Ci poszlo sprzatanie? :)

hejka dzisiaj spedzilam dzien na powtarzaniu starej dobrej statystyki -cos mi dzwoni tylko nie wiem w ktorym kosciele. Ale nie mam wyboru musze to utrwalic zanim sie wezme za kolejne przedmioty bo na tych studiach wszystko opiera sie na statystyce :) \"Desperate housewifes\" - u mnie bedzie od pazdziernika lecilam druga seria bo pierwsza skonczyla sie w czerwcu -tez polecam!!! \"Lost\" od poczatku nie ogladalam i jakos ciezko mi by sie bylo wdrozyc -zreszta ostatnio nie mam juz tak wiele wolnego czasu :( Ale ciesze sie i tak Witam serdecznie kolejnea zablakano polska duszyczke -zapraszamy do naszego grona emigrantow ;) Pozdrawiam i dobrej nocki zycze -papa

Gość Alexandra 86
Witam, Zaglodam tu dzis by sie ''odmeldowac'' Witam takze goroco tych ktorzy zajrzeli tu poraz pierwszy czyli nowych. Dzien dzis zagoniony troche spraw sie ruszylo odnosnie spraw zawodowych.Wiec teraz tym bardziej odczuwam potrebe miec prawo jazdy bo nie chce kogos prosic ciagle by mnie tu i tam podwozil.A to jesce musze wytrzymac do konca zimy i wreszcie bede wolna pod tym wzgledem. Margot - Gdzie dokladnie jest Auvergne ? pozdrawiam serdecznie! Czy jest ktos na tym topiku oprocz z Colmar we Francji z Essen z Niemiec?

:) Aleksandra 86 - Auvergne, to region w srodkowej Francji, okolice Clermont-Ferrand, Masyw Centralny... Z Colmar i w ogole z Alzacji tutaj nigdy nikogo nie bylo, z Essen tez nikogo nie kojarze!

KROKIETY ZIEMNIACZANO-GRZYBOWE Skladniki: - 1 kg zielniakow - 40 dag pieczarek - 2 mniejsze cebule - 2 jaja - 3 lyzki maki - sol, pieprz - bulka tarta Przygotowanie: Zielniaki umyc, ugotowac w mundurkach i obrac. Grzyby drobno posiekac i odparowac na suchej patelni, potem wlac lyzke oleju i usmazyc. Osobno usmazyc posiekana cebulke. Wystudzone zielniaki, obrac, przepuscic przez praske, po czym wymieszac z pieczarkami i cebula. Dodac jajka, mieszajac dosypywac make i 3-4 lyzki bulki tartej. Odstawic na 5 minut. Zwilzonymi dlonmi formowac podluzne krokiety, obtaczac w bulce tartej i smazyc ze wszystkich stron na oleju. Voilà :) PS Ja ten przepis probowalam juz wielokrotnie... parokrotnie modyfikowalam, dodajac np. zamiast cebuli czosnku, dodajac ziola i zamiast smazyc na oleju wkladalam krokiety i zaspiekalam w piekarniku! Za kazdym razem byly rownie pyszne! :)

:) Squirley - dodalam ten przepis do \"przepisow\" :) I chyba wyprobuje ten Twoj sos do kopytek z grzybami, bo mam kopytka (dzisiaj wlasnie zrobilam na jutro) i mam swietna okazje, zeby przygotowac ten twoj sos, bo brzmi przepysznie :)

No jestem:) Troche sie u mnie dzieje ostatnio. Dnie spedzam na przygotowaniach do slubu tetuejszeo (zarelko robimy, wybieramy dekoracje itp), a popoludnia i wieczorny spedzam z mezusiem:) ostatnio tez mam jakies dziwne koszmary i budze sie w nocy.. wiec laze niewyspana.. Pelnia, czy co? byla pare dni temu... 102 🌻 alez mi ciary teraz przessssszly, kiedy przeczytalam o Twojej nocnej przygodzie, lo matko...a ja akurat wierze w taz zycie pozagrobowe. Bagatelka 🌻 ano, fajnie mi sie trafilo z tym polskim lekarzem. zwlaszcza, ze facet sie niedawno przeprowadzilw te okolice. wczesniej pracowal w Nebrasce. Jenny, 🌻 witaj 🖐️ Margot 🌻 ale Ty masz jazdy z tym uniwerkiem. zupelnie jak moja koleznaka z UJotem.. Nikt nic nie wie, czeski film. Ciesz sie 2 tyg wolnosci!:) dziekuje za zdjecia! co prawda jeszcze ich nie obejzalam, bo komputer E chodzi jak zolw (albo \"ZIUF\" jak moj mezus mowi :-D), a internet tez nie lepszy.. Jutro poogladam, bede miala w ciagu dnia wreszcie czas:) Kasiulena 🌻 a z czym sie je ow kierunek, ktory studiujesz?:) powodzenia ze statystyka:) Jay 🌻 Toz z Ciebie gwiazda teraz bedzie!:) Bede sie mogla chwalic, ze znam pania z reklamy:) Gratuluje 3 rocznicy imigracji:) ja w piatek bede obchodzic 3-tyg rocznice, pikus:) Aleksandra 🌻 witaj w klubie, ja tez chce niedlugo zaczac prawko robic. zajmie mi to co najmniej pol roku, jesli nie dluzej. takie prawo a Stanikach. zwlaszcza, ze bede musiala przez ten czas jezdzic zawsze z KIMS na tzw learner permit.. nie chce za bardzo wykorzystywac tesciow, a mezus pracuje do 16.. wiec sie troche moje prawko rozciagnie w czasie, dluzej niz powinno trwac wg prawa. W kazdym razie, mozemy soebie nawzajem powodzenia zyczyc :-D suzitkA, Reznor,qwiatuszek 🌻 witajcie na topiku 🖐️ Naneczka 🌻 alez zazdroszcze tegoz swieta piwa, hoho! uwielbiam piwo, moglabym je pic szklankami! (nawet bezalk. po prostu uwielbiam sam smak:) ) Wyslij kega jakiegos dobrego bawarskiego piwka, co? hihi ;-D Margot 🌻 smakowicie brzmia te krokieciki, oj smakowicie:) chyba sie na nie pokusze, moze w piatek:) A ja wczoraj taki wysmienity rosolek popelnilam, ze byl jak u mamusi!:) Dumna z siebie bylam, jak nie wiem co (zwlaszcza, ze dopiero zaczynam swoja codzienna przygode z kuchnia - wczesniej byly to tylko sporadyczne zrywy, hihi :-D ) Zmykam do mezusia, kochani! trzymajcie sie i do jutra:)

Zajrzalam tylko na chwilke powiedziec dziendobry i zaraz zmykam na sniadanko. Wiem, dawno mnie nie bylo, ale coz... brak czasu. Poczytalam tylko ostatnich pare wpisow i niestety musze to napisac, bo znow jest powyzej... taj jak nie lubilam \"Sex and the City\" tak tez nie lubie \"Desperete housewifes\", chyba jako jedyna tutaj ;) No po prostu sie nie przelamie i koniec. Tak te serie wszyscy zachwalaja, wiec zmusialam sie do obejrzenia 2-3 odcinkow i nigdy nie obejrzalam do konca! No po prostu nie moge :O to nie moje tematy, nie lubie tych wypindrowanych babek, nie podobaja mi sie a juz szczegolnie te panie z \" Sex... \", nie trawie ich tematow a wlasciwie glownie jednego - czyli stale rozprawianie o sexie... :P nie ma tam nic ciekawego ani zabawnego dla mnie. No coz... widocznie ja jakas inna jestem ;) nic na to nie poradze. Dziwi mnie tylko fakt, ze tak wszyscy te odcinki ubostwiaja :O chcialam to tylko z siebie wyrzucic ;) hehe Pewnie sobie wrogow narobilam... ;) no trudno :O Milego dnia! :) 🖐️

Dzien dobry Polonio :) W koncu wyszlo sloneczko! Zaraz zabieram sie za porzadki w ogrodzie! :D :) GNU - to kiedy urzadzacie to Wasze hamerykanskie weselicho? :D A jesli chodzi o spanie, to ja tez cos kiepsko sypiam ostatnimi czasy! Ale to chyba nie pelnia ale zwykly stresik ;) :) Haneczka - sa gusta i gusciki! Ja w ogole serialowa nie jestem... filmowa tez zreszta nie! Jedynie, co naprawde lubie ogladac, to programy naukowe i filmy dokumentalne! A tak naprawde to lubie sluchac, bo ja nie potrafie siedziec biernie przed telewizorem... musze cos robic! :D

Wpadlam przywitac sie (w przerwie pomiedzy jednym dzialem statystyki a drugim :() Hanus - A ja i tak Sex & the city oraz desperate housewifes lubie :D I wcale moim wrogiem nie jestes :) Gnu - Aktuarial Science ogolnie je sie z ocena ryzyka i ubezieczeniami :) :D Aktuariusz - to zawod w branzy ubezpieczen i reasekuracji. Zadaniem aktuariusza jest głownie ocena ryzyka firmy w celu prawidlowego skalkulowania skladki ubezpieczeniowej, oceny rezerw, niezbednych towarzystwom ubezpieczeniowym, aby w razie potrzeby byc w stanie placic odszkodowania, szacowanie wysokosci mozliwych szkod, przeciwko ktorym ubezpiecza sie klient towarzystwa, wyliczanie skladek rentowych i emerytalnych w zaleznosci od plci, wieku, stanu zdrowia itd. oraz przewidywanego okresu pobierania renty lub emerytury, itp. Pozdrawiam i milego dzionka zycze 🌼