Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość do Limes
vouTube - BGT FINAL -Paul Potts high quality video/sound-tu masz final a jeszcze posluchaj sobie tej malej blondyneczki-spiewa przepieknie.Dobranoc

Gość taka jedna z NRW
dziewczyny wiem,ze jestem lästig,ale mam jeszcze jedno pytanko: czy znacie kogos komu odrzucili antrag na Einb. i jesli tak to dlaczego? dzieki za odpowiedzi. bardzo milo mi,ze zainteresowalyscie sie tym co pisze.

wcale nie jesteś namolna 😘 ale ja ci nie pomogę, bom tu świeża :-D .

Gość do Limes
://youtube.com/watch?v=K_5W4t_CBzgmoze teraz bedziew ok?

Gość do Jo24
czyli cesarka bo sie bala :classic_cool:

trochę za daleko się posuwasz pomarańczowa :-o

W dzień wypłaty kieszonkowego zwraca się ojciec do syna, Jasia, oczywista: - Możesz wybierać: 20 złotych jak zwykle, albo 200 złotych plus lanie od matki, po tym jak się jej przyznasz, że te czarne majteczki które znalazła w moim samochodzie należą do twojej dziewczyny. Koniec roku szkolnego. Jasio wraca do domu po uroczystości rozdania świadectw i mówi ojcu biznesmenowi: - Tato , mam wiadomość która cie ucieszy! Szkoła przedłużyła ze mną kontrakt na szóstą klasę. Jasiu pyta mamę: - Mamo czy dziś jest piękny dzień? - Dlaczego pytasz synku ? - Bo pani powiedziała, że pewnego pięknego dnia zwariuje. Na lekcji religii ksiądz pyta: - Jasiu, gdzie mieszka Pan Bóg? - U nas w łazience. - Jasiu, co ty mówisz? Dlaczego?! - Bo codziennie rano mama wali do drzwi i krzyczy: Boże, jeszcze tam jesteś? Jasiu poszedł z babcią do kościoła w Zaduszki. Słucha, jak ksiądz czyta wypominki: - Za duszę Jana, Marcina, Henryka, za duszę Adama, Andrzeja, Teofili... Chłopiec słucha, jest coraz bardziej przerażony. W końcu chwyta babcię za rękaw: - Babciu, chodźmy stąd bo on nas wszystkich zadusi! Mama mówi do synka: - Jasiu, dlaczego już nie bawisz się z Kaziem? - A czy ty mamusiu chciałabyś się bawić z kimś, kto kłamie, bije innych i przeklina? - Oczywiście, że nie. - No widzisz. Kaziu też nie chce! hodzi Jasio na lekcję, rzuca tornister, kładzie nogi na ławkę i krzyczy: - Sieeeeema! Widząc to zszokowana nauczycielka mówi do Jasia: - Jasiu, natychmiast podnieś ten tornister, wyjdź z klasy i wejdź jeszcze raz - tym razem tak grzecznie jak Twój ojciec, kiedy wraca z pracy! Jasio ze spuszczoną głową, podnosi tornister i wychodzi z klasy. Po chwili drzwi pod wpływem mocnego kopnięcia otwierają się z hukiem, do sali wskakuje Jasio i krzyczy: - Haaaaa! K..., nie spodziewałaś się mnie tak wcześnie! Siedzi Jaś na ławce i strasznie przeklina. Koło niego przechodzi Małgosia i dziwi się czemu Jaś tak klnie? On kazał jej usiąść na ławce i coś jej szepnął do ucha, i nagle Małgosia też okropnie przeklina. Przechodzi obok nich babcia i krzyczy na dzieci, dlaczego tak brzydko mówią? Małgosia kazała babci usiąść na ławce i też coś jej szepnęła, no i babcia też zaczęła brzydko mówić. Nagle idzie dziadek i dziwi się, czemu taka stara babcia przeklina, że dzieci tak klną - to jeszcze pojął, ale że babcia? Na to babcia kazała dziadkowi usiąść na ławce i szepnęła mu coś do ucha, i on też zaczął tak przeklinać! - A wiecie co oni sobie mówili do ucha? - Że ławka jest świeżo malowana! - Tatusiu, skąd ja się wziąłem na świecie? - pyta się Jaś ojca. - Bocian cię przyniósł. - A ty skąd się wziąłeś? - Mnie też bocian przyniósł. - A babcię? - Też. Kilka dni później pani od polskiego zadała dzieciom wypracowanie na temat: \'Opisz stosunki panujące w twojej rodzinie\'. Jaś zamiast wypracowania pisze jedno zdanie: \'Od trzech pokoleń w naszej rodzinie nie było żadnych stosunków\'.

równie dobrze możesz zwracać się do mnie pod swoim stałym czarnym nikiem (naprawdę nie trudno się domyślić) wtedy może!!! zareaguje na te zaczepki . miłego dnia wszystkim 🌻 .

ale najpierw miało byc dzień dobry 🌻 a ja mam trochę inne pytanie, ale też o pobyt, mój mąż ma wszystko załatwione ale nie na pochodzenie tylko tak po prostu, a ja nie i się zastanawiam, przecież też bedę musiała wystapić o pozwolenie na pobyt i na pracę? i ciekawe co z tego wyjdzie :classic_cool: ale ze mnie d**pa bo pomyslałam o tym dziś w nocy

Po małżeńskiej kłótni mąż kładąc się do łóżka mówi do żony: - Dobranoc matko ośmiorga wrzeszczących bachorów. Na to żona nie pozostając dłużna odpowiada: - Dobranoc ojcze jednego. Żona wróciła z wczasów. - Czy byłaś mi wierna? - dopytuje się mąż. - Tak samo jak ty mi... - No, moja droga, ostatni raz pojechałaś na wczasy. Kowalski postanowił zrobić żonie niespodziankę. Poszedł do fryzjera, zgolił wąsy, brodę, przystrzygł krótko włosy. Kiedy wrócił, żona rzuciła mu się na szyję i zaczęła namiętnie całować. - Wiedziałem kochanie, zę zrobię ci niespodziankę! - Och, to ty?! - krzyknęła speszona żona. Szpital. Oddział porodowy. Właśnie ma rodzić pewna kobieta, więc pyta się jej pielęgniarka: - Czy chce Pani, aby mąż był przy porodzie? Ona odpowiada - Nie! Nie było go przy poczęciu, to tym bardziej nie jest potrzebny przy porodzie... Po długich namowach, prośbach i groźbach mąż wreszcie kupił swojej żonie piękne futro. Ona gładzi je zachwycona i mówi: - Żal mi tylko tego biednego stworzenia, które dla mojej przyjemności zostało obdarte ze skóry... - Dziękuję kochanie, że pomyślałaś wreszcie o mnie... - wzdycha mąż. Zocha mówi do swego męża Józka: \"Ty Józek zostaliśmy zaproszeni na bal maskowy\" Józek mówi \"Ja nie idę nie mam się za co przebrać\" Zocha odpowiada \"Najlepiej nie pij, nikt cię nie pozna\"

witaj mariechen 🌻 myslałam ze jeż odpoczywasz po dyżurze pewnie że powiem staremu on to wszystko załatwi, mnie taka refleksja naszła po prostu

nikusia - powodzenia na egzaminach 🌻 jak juz będziesz coś wiedziała to daj znać :classic_cool:

Kasia ---> pisałm o tym chyba w zeszłym tygodniu, myślę że to Jolcia się pytała poszukaj 🌻 a jak nie znajdziesz to.. jak później będę miała więcej czasu to napiszę jeszcze raz :classic_cool: . pa . mariechen ---> takie zycie ;-) nie ma że boli :-p .

Gość do pomaranczowej
- nadanie niemieckiego obywatelstwa przez tzw. „Einbürgerung” Takie rozwiązanie dotyczy kogoś, kto sam nigdy nie posiadał niemieckiego obywatelstwa i nie może wykazać się posiadaniem niemieckich przodków, ale przez scisłe kontakty z narodem niemieckim (małżeństwo z osobą posiadającą niemieckie obywatelstwo lub długotrwałe zamieszkanie na terenie Niemiec) poczuwa się do bycia jednym z członków tego narodu. Należy dodać, że dotyczyć może takie rozwiązanie również obywateli polskich, którzy niekoniecznie posiadają miejsce stałego zameldowania i miejsce rzeczywistego przebywania na terenie Niemiec. Mogą być także brani pod uwagę obywatele polscy zameldowani i przebywający na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. W takim wypadku stosuje się jednak rygorystyczne procesy sprawdzające nie tylko osobiste kontakty i więzi z narodem niemieckim, ale także bierze się pod uwagę korzyści jakie płynąć mogą z przyjęcia danego wnioskodawcy do grona członków narodu niemieckiego. Takie rozwiązanie wchodzi również w grę w wypadku obywateli polskich, którzy przez dłuższy okres przebywają i są zameldowani na terenie Republiki Federalnej Niemiec (np. z powodu małżeństwa z obywatelem niemieckim – wcale nierzadko spotyka się w Niemczech dwupaństwowców z polskim i niemieckim obywatelstwem oraz ich małżonka, który posiada wyłącznie obywatelstwo polskie). Jeśli jednak złożony zostanie wniosek o przyzanie „Einbuergerung”, to i tak w pierwszej kolejności zostanie sprawdzone, czy nie można by w danym przypadku stwierdzić posiadania już przez wnioskodawcę obywatelstwa niemieckiego „odziedziczonego” po niemieckich przodkach. Niemieckie obywatelstwo stwiedza się wtedy, a nie je przyznaje

Gość do pomaranczowej
Możliwość uzyskania niemieckiego obywatelstwa przez Einbürgerung dotyczy kogoś, kto sam nigdy nie posiadał niemieckiego obywatelstwa i nie może wykazać się posiadaniem niemieckich przodków, ale przez scisłe kontakty z narodem niemieckim (małżeństwo z osobą posiadającą niemieckie obywatelstwo, dłuższe zamieszkanie na terenie Niemiec) poczuwa się do bycia jednym z członków tego narodu. Należy dodać, że takie rozwiązanie dotyczyć również może obywateli polskich, którzy niekoniecznie posiadają miejsce stałego zameldowania i miejsce rzeczywistego przebywania na terenie Niemiec. Mogą być także brani pod uwagę obywatele polscy zameldowani i przebywający na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. W takim wypadku stosuje się jednak rygorystyczne procesy sprawdzające nie tylko osobiste kontakty i więzi z narodem niemieckim, ale także bierze się pod uwagę korzyści jakie płynąć mogą z przyjęcia danego wnioskodawcy do grona członków narodu niemieckiego. Takie rozwiązanie wchodzi również w grę w wypadku obywateli polskich, którzy przez dłuższy okres przebywają i są zameldowani na terenie Republiki Federalnej Niemiec (np. z powodu małżeństwa z obywatelem niemieckim – wcale nierzadko spotyka się w Niemczech dwupaństwowców z polskim i niemieckim obywatelstwem oraz ich małżonka, który posiada wyłącznie obywatelstwo polskie). Jeśli jednak złożony zostanie wniosek o przyzanie Einbürgerung, to i tak w pierwszej kolejności zostanie sprawdzone, czy nie można by w danym przypadku stwierdzić posiadania już przez wnioskodawcę obywatelstwa niemieckiego odziedziczonego po niemieckich przodkach. Niemieckie obywatelstwo stwiedza się wtedy, a nie je przyznaje. Konkretne przypadki Einbürgerung dotyczy m.in. małżonków osób posiadajacych niemieckie obywatelstwo i partnerów tej samej płci pragnących otrzymać niemieckie obywatelstwo. W takim przypadku mają oni prawo do niemieckiego obywatelstwa, którego przyznanie tylko w wyjątkowych sytuacjach może zostać odmówione. Warunki uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków i partnerów tej samej płci - małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy , - małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa , - musi zostać postawiony wniosek , - należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego (obowiązek zdania odpowiedniego testu nie jest jeszcze prawnie wprowadzony na terenie całych Niemiec) , - okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata , - małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać , - posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu , - należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i start dla państwa niemieckiego) < dotyczy>, - niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę) , - należy zrzec się dotychczasowego obywatelstwa - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.

Gość do kasi
Czy małżonek i dzieci, którzy nie posiadają niemieckiego obywatelstwa, mogą również osiedlić się w Niemczech i jakie mają prawa? Jeśli małżonek lub rodzic posiadająca niemieckie obywatelstwo zameldowany jest oficjalnie na terenie Niemiec, to według prawa niemieckiego jego „nie-niemiecki” małżonek i dzieci mają prawo do uzyskania wizy pobytowej według zasady zezwalającej na wspólne prowadzenie rodziny. Nie ma tu żadnej różnicy od kiedy „niemiecki” małżonek lub rodzic jest zameldowany na terenie Niemiec. Wizy takiej udziela się zazwyczaj na okres od jednego roku do kilku lat.

Gość do kasi
Pozwoleniami na pobyt zajmuje się lokalne biuro imigracyjne (Ausländeramt). By złożyć wniosek o pozwolenie na pobyt, trzeba się najpierw zameldować (podać swój adres) w lokalnym Einwohnermeldeamt, w którym można również odbierać formularze potrzebne do złożenia wniosku o pozwolenie na pobyt. Obywatele Stanów Zjednoczonych, Australii, Kanady, Israela, Japonii, Nowej Zelandii, Szwajcarii (i oczywiście obywatele UE) mogą składać wnioski o pozwolenie na pobyt po przyjeździe na teren Niemiec bez wizy. Obywatele pozostałych krajów powinni złożyć wniosek i otrzymać wizę w Ambasadzie Niemiec we własnym kraju, przed przyjazdem do Niemiec. Osoby pracujące w Niemczech i mieszkające poza tym krajem (tzw. przygraniczni pracownicy) powinni starać się o pozwolenie na pobyt u lokalnych władz swego miejsca pracy. Składając wniosek o pozwolenie na pobyt trzeba zebrać niektóre lub wszystkie z poniższych dokumentów: ważny dowód osobisty lub paszport dwa zdjęcia paszportowe dowód ubezpieczenia zdrowotnego deklarację miejsca pobytu (Anmeldebestätigung) dowód posiadania środków finansowych ( zwykle list od pracodawcy) lub – w przypadku studentów lub nie zatrudnionych – odpowiednich środków finansowych (Finanzierungsnachweis - około €700/miesięcznie). Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą nie są zobowiązane do potwierdzenia ich sytuacji finansowej. Świadectwo Zdrowia na pozwolenie na pobyt (Gesundheitszeugnis für Aufenthaltserlaubnis), który można uzyskać u każdego niemieckiego lekarza lub w przychodni zdrowia (Gesundheitsamt). Certyfikat u lekarza kosztuje około €150, a w przychodni (Gesundheitsamt) około €75. świadectwo o niekaralności (Führungszeugnis), które można też uzyskać w Ambasadzie Polski lub w konsulacie Ponadto, w zależności od statusu, jaki posiadasz w Niemczech, będziesz również musiał potwierdzić jego cel, przedkładając jeden z poniższych dokumentów: Pracownicy: dowód zatrudnienia lub oferta zatrudnienia (zwykle kontrakt o pracę lub list od pracodawcy) Studenci: dowód przyjęcia na uczelnię Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą: dowód swojego statusu, jak na przykład członkostwo do stowarzyszenia zawodowego lub handlowego, numer rozliczenia podatkowego VAT, lub REGON Przygraniczni pracownicy (np. osoby pracujące w Niemczech, a mieszkające na stałe w innym kraju członkowskim, do którego powracają co najmniej raz w tygodniu): dowód zatrudnienia oraz stałego zamieszkania w innym kraju członkowskim Przed udaniem się do lokalnego biura imigracyjnego najlepiej jest zadzwonić by dowiedzieć najnowszych szczegółów. Wymagania często się zmieniają, więc postaraj się dowiedzieć się jak najwięcej. Ausländerbehörde nie jest najprzyjemniejszym miejscem do spędzenia wolnego czasu, dlatego dobrze jest wiedzieć dokładnie jakich dokumentów potrzebujesz aby uniknąć częstych wycieczek do biura z powodu braku jakiegoś dokumentu! Sprawdź również godziny otwarcia biura, jako, że większość zamykana jest popołudniu. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, znakiem rozpoznawczym większości Ausländerbehörde są długie kolejki wychodzące na zewnątrz. Postaraj się przyjechać jak najwcześniej, aby zminimalizować czas oczekiwania. Dobrze też jest wziąć ze sobą dobrą książkę lub cokolwiek co mogłoby ci umilić oczekiwanie w kolejce. Gdy nadejdzie twoja kolej, zostaniesz wezwany na rozmowę, która zajmuje przeciętnie dziesięć minut jeżeli wszystko jest w porządku. Urzędnik sprawdzi czy twoja dokumentacja jest kompletna, jeśli brakuje ci jakiegoś dokumentu, zostaniesz odesłany na kolejny dzień. Twój wniosek o pozwolenie na pobyt powinien być rozpatrzony wciągu tygodnia lub dwóch. Do tego czasu zostanie ci wydane potwierdzenie złożenia wniosku o pozwolenie na pobyt, które daje ci status czekającego na to pozwolenie. Pozwolenie na pobyt jest ważne tylko z dokumentem tożsamości. Jeżeli twój paszport straci ważność podczas twojego pobytu w Niemczech i otrzymasz nowy, będziesz musiał przechodzić od nowa cały proces składania wniosku o pozwolenie na pobyt. Dlatego jeżeli data ważności twojego paszportu niedługo się kończy, lepiej zawczasu odnowić paszport, by uniknąć ponownego starania się o pozwolenie na pobyt. Obywatele UE Obywatele UE mają prawo mieszkać, studiować czy pracować na terenie Niemiec, mogą też otrzymać specjalne pozwolenie na pobyt UE, zwykle ważne przez okres pięciu lat ( dla studentów- dwóch lat). Jeśli masz umowę o pracę na określony czas, pozwolenie może być krótsze. W niektórych przypadkach biuro imigracyjne może wymagać dowodu posiadania wystarczających środków finansowych na pobyt ( patrz wyżej). Jednak ten warunek jest zwykle mniej wymagany od obywateli UE niż od innych narodowości. Dla studentów z UE zwykła deklaracja sytuacji finansowej powinna wystarczyć. Obywatele UE mogą również łatwo zmieniać status swojego pobytu. Jeżeli otrzymałeś pozwolenie na pobyt jako student, możesz, przed ukończeniem jego terminu ważność zmienić ten status, np. na pozwolenie na pracę. Tymczasowa niezdolność do pracy spowodowana chorobą, wypadkiem lub mimowolne/ przymusowe bezrobocie nie ma wpływu na twoje pozwolenie na pobyt. Po pięciu latach pobytu tymczasowego na terenie Niemiec, Biuro Imigracyjne może wydać pozwolenie na stały pobyt, które gwarantuje prawo na ten pobyt. Obywatele spoza UEPrawa obywateli spoza UE określa Ausländergesetz (Aliens Act) i w zależności od celu pobytu, przyznaje się im różny status. Zasadniczo w celu wjazdu do Niemiec i pobytu w Niemczech obywatele państw trzecich muszą posiadać tytuł pobytu. Ustawa o pobycie zawiera zasadniczo dwa różne tytuły pobytu: bezterminowe pozwolenie na osiedlenie i zezwolenie na pobyt wydawane na czas określony. Inne ważne różnice dotyczące pozycji prawnej obywateli państw trzecich wynikają z celu wydania zezwolenia na pobyt. Zezwolenie na pobyt Zezwolenie na pobyt jest tytułem pobytu wydawanym na czas określony. W niektórych przypadkach stanowi ono jednak podstawę do pobytu stałego. Oznacza to, że po upływie określonego czasu pobytu i spełnieniu dalszych warunków przysługuje prawo do bezterminowego pozwolenia na osiedlenie. Zezwolenie na pobyt z reguły wydawane jest tylko na pobyt w określonym celu. To, jakie prawa (np. podjęcie działalności zarobkowej, sprowadzenie rodziny, umocnienie pobytu) wiążą się z zezwoleniem na pobyt, w wielu przypadkach jest uzależnione od celu, w którym wydawane jest zezwolenie na pobyt (np. zatrudnienie, studia, przyznanie statusu uchodźcy, tymczasowa ochrona itp.). Działalność zarobkowa Zasadniczo zezwolenie na pobyt uprawnia do wykonywania działalności zarobkowej (zatrudnienie lub własna działalność) tylko wówczas, gdy zostało to wyraźnie przewidziane w zezwoleniu na pobyt. W odniesieniu do osób zatrudnianych obowiązuje zasadniczo następująca procedura: urząd ds. cudzoziemców sprawdza, czy są spełnione ogólne warunki prawa o cudzoziemcach wymagane do wydania zezwolenia na pobyt. Jeśli warunki te zostały spełnione, urząd ds. cudzoziemców stara się o zgodę Federalnej Agencji Pracy na podjęcie zatrudnienia. Zgoda taka wydawana jest zasadniczo tylko wówczas, jeśli na danym stanowisku pracy nie można zatrudnić Niemca, obywatela UE lub innego pracobiorcy posiadającego prawo do uprzywilejowanego zatrudnienia (obywatele państw trzecich przebywający w Niemczech od dłuższego czasu) (zasada pierwszeństwa). Dostęp do rynku pracy identyczny z dostępem, jaki mają Niemcy i obywatele UE, możliwy jest po upływie określonych terminów. Uwaga: z reguły zezwolenie na pobyt przedłużane jest tylko po złożeniu odpowiedniego wniosku, lub przekształcane jest w bezterminowe pozwolenie na osiedlenie. Wniosek należy złożyć we właściwym czasie, najlepiej, jeszcze przed upływem terminu, na jaki wydano zezwolenie na pobyt. W żadnym wypadku nie powinno się składać wniosku dopiero po upływie okresu ważności, gdyż prowadzi to z czysto formalnych przyczyn do nielegalnego pobytu, co może pociągnąć za sobą wiele nieprzyjemności i utratę praw!!! Jeśli np. ostatnim dniem ważności zezwolenia na pobyt jest 18.2., to wniosek o przedłużenie powinien być złożony najpóźniej w tym dniu (18.2.), a najlepiej wcześniej! Pozwolenie na osiedlenie Pozwolenie na osiedlenie jest w zasadzie zabezpieczeniem pobytu. Jest ono nieograniczone pod względem czasu i przestrzeni i uprawnia do podjęcia działalności zarobkowej bez dalszego postępowania w celu uzyskania zgody Federalnej Agencji Pracy. Posiadając ten tytuł pobytu można właściwie przyjąć każdą posadę (wyjątki istnieją tylko w odniesieniu do niewielu zawodów, w szczególności z dziedziny medycyny, np. lekarze, oraz do statusu urzędnika państwowego). Dlatego wniosek o pozwolenie na osiedlenie powinien być złożony, jak tylko zostaną spełnione określone warunki. W większości przypadków pozwolenie na osiedlenie nie jest wydawane od razu. Wyjątki istnieją np. dla osób o wysokich kwalifikacjach. Pozwolenie na osiedlenie bezpośrednio po przybyciu do Niemiec uzyskują również osoby, które zostają przyjęte do Republiki Federalnej Niemiec ze względu na szczególne interesy polityczne (np. Żydzi z byłego Związku Radzieckiego). Wszystkie inne grupy mogą uzyskać pozwolenie na osiedlenie w zasadzie dopiero po upływie określonego czasu pobytu. W zależności od celu, w którym wydano zezwolenie na pobyt, po spełnieniu dalszych wymagań można uzyskać prawo do otrzymania pozwolenia na osiedlenie. Z reguły, aby otrzymać pozwolenie na osiedlenie, muszą być spełnione następujące warunki: posiadanie zezwolenia na pobyt od pięciu lat zatrudnienie objęte ubezpieczeniem społecznym od pięciu lat zapewnione utrzymanie mieszkanie o wystarczającej powierzchni dla Państwa i Państwa rodziny wystarczająca znajomość niemieckiego podstawowa znajomość niemieckiego porządku prawnego i społecznego W przypadku małżeństw wystarczy, jeśli jeden z małżonków spełnia wymaganie zatrudnienia objętego ubezpieczeniem społecznym. W odniesieniu do dzieci istnieją dalekoidące przepisy wyjątkowe. Zasadniczo mają one prawo do uzyskania pozwolenia na osiedlenie, jeśli w momencie ukończenia 16-tego roku życia od pięciu lat posiadają zezwolenie na pobyt. Szczególne regulacje w zakresie wydawania pozwolenia na osiedlenie obowiązują również w stosunku do osób uznanych za uchodźców. Osoby te mogą otrzymać pozwolenie na osiedlenie z reguły już po trzech latach. Uwaga: Nawet, jeśli posiadacie Państwo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie, pobyt za granicą może doprowadzić do utraty prawa pobytu w Niemczech. Naturalnie nie każdy urlop lub odwiedziny za granicą prowadzą do utraty prawa pobytu. Lecz jeśli dana osoba wyjeżdża za granicę i widoczne jest, że nie będzie to tylko pobyt przejściowy (np. osoba ta rezygnuje ze swojego mieszkania w Niemczech), to jej pozwolenie na osiedlenie wygasa z reguły natychmiast i automatycznie wraz z chwilą wyjazdu. Problemy mogą pojawić się nawet, jeśli podróż za granicę będzie miała charakter przejściowy. Jeśli będziecie Państwo przebywać za granicą dłużej niż sześć miesięcy, to zasadniczo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie również wygasa automatycznie. Dlatego przed dłuższym pobytem za granicą powinniście Państwo porozmawiać z urzędem ds. cudzoziemców. Istnieją ustawowe wyjątki od ścisłych regulacji dotyczących wygaśnięcia praw (np. regulacje dotyczące służby wojskowej oraz regulacje dla emerytów), a urząd ds. cudzoziemców może w konkretnych przypadkach również dopuścić inne wyjątki. Pobyt w celu odbycia studiów Zezwolenie na pobyt można udzielić cudzoziemcowi w celu odbycia studiów lub ubiegania się o miejsce na uczelni. Okres pobytu cudzoziemca jako kandydata na studia może wynosić maksimum dziewięć miesięcy. Osoba, która została przyjęta na studia, może na okres dwóch lat otrzymać zezwolenie na pobyt, które zazwyczaj jest przedłużane do końca studiów. W czasie studiów studenci mogą w ciągu roku przepracować do 90 pełnych dni lub przez 180 dni pracować pół dnia. Ponadto możliwa jest także dodatkowa praca studenta na uczelni. Po uwieńczonym sukcesem ukończeniu studiów zezwolenie na pobyt może zostać przedłużone maksymalnie o rok, w celu poszukiwania miejsca pracy. Aby jednak uzyskać zezwolenie na pobyt w celu podjęcia zatrudnienia, miejsce pracy musi być odpowiednie do ukończonych studiów i musi istnieć możliwość zatrudnienia cudzoziemców na tym stanowisku (z reguły wystarczy, jeśli na danym stanowisku nie można zatrudnić Niemca lub innego cudzoziemca posiadającego prawo do uprzywilejowanego zatrudnienia, szczególnie obywatela UE). Zezwolenie na pobyt może zostać wydane również w celu kształcenia w zakładzie lub podnoszenia kwalifikacji. Warunkiem jest zasadniczo zgoda Federalnej Agencji Pracy, jeśli szczególne akty prawne lub porozumienia międzypaństwowe nie przewidują innych regulacji.

Gość do kasi
Po pięciu latach pobytu tymczasowego na terenie Niemiec, Biuro Imigracyjne może wydać pozwolenie na stały pobyt, które gwarantuje prawo na ten pobyt. Obywatele spoza UEPrawa obywateli spoza UE określa Ausländergesetz (Aliens Act) i w zależności od celu pobytu, przyznaje się im różny status. Zasadniczo w celu wjazdu do Niemiec i pobytu w Niemczech obywatele państw trzecich muszą posiadać tytuł pobytu. Ustawa o pobycie zawiera zasadniczo dwa różne tytuły pobytu: bezterminowe pozwolenie na osiedlenie i zezwolenie na pobyt wydawane na czas określony. Inne ważne różnice dotyczące pozycji prawnej obywateli państw trzecich wynikają z celu wydania zezwolenia na pobyt. Zezwolenie na pobyt Zezwolenie na pobyt jest tytułem pobytu wydawanym na czas określony. W niektórych przypadkach stanowi ono jednak podstawę do pobytu stałego. Oznacza to, że po upływie określonego czasu pobytu i spełnieniu dalszych warunków przysługuje prawo do bezterminowego pozwolenia na osiedlenie. Zezwolenie na pobyt z reguły wydawane jest tylko na pobyt w określonym celu. To, jakie prawa (np. podjęcie działalności zarobkowej, sprowadzenie rodziny, umocnienie pobytu) wiążą się z zezwoleniem na pobyt, w wielu przypadkach jest uzależnione od celu, w którym wydawane jest zezwolenie na pobyt (np. zatrudnienie, studia, przyznanie statusu uchodźcy, tymczasowa ochrona itp.). Działalność zarobkowa Zasadniczo zezwolenie na pobyt uprawnia do wykonywania działalności zarobkowej (zatrudnienie lub własna działalność) tylko wówczas, gdy zostało to wyraźnie przewidziane w zezwoleniu na pobyt. W odniesieniu do osób zatrudnianych obowiązuje zasadniczo następująca procedura: urząd ds. cudzoziemców sprawdza, czy są spełnione ogólne warunki prawa o cudzoziemcach wymagane do wydania zezwolenia na pobyt. Jeśli warunki te zostały spełnione, urząd ds. cudzoziemców stara się o zgodę Federalnej Agencji Pracy na podjęcie zatrudnienia. Zgoda taka wydawana jest zasadniczo tylko wówczas, jeśli na danym stanowisku pracy nie można zatrudnić Niemca, obywatela UE lub innego pracobiorcy posiadającego prawo do uprzywilejowanego zatrudnienia (obywatele państw trzecich przebywający w Niemczech od dłuższego czasu) (zasada pierwszeństwa). Dostęp do rynku pracy identyczny z dostępem, jaki mają Niemcy i obywatele UE, możliwy jest po upływie określonych terminów. Uwaga: z reguły zezwolenie na pobyt przedłużane jest tylko po złożeniu odpowiedniego wniosku, lub przekształcane jest w bezterminowe pozwolenie na osiedlenie. Wniosek należy złożyć we właściwym czasie, najlepiej, jeszcze przed upływem terminu, na jaki wydano zezwolenie na pobyt. W żadnym wypadku nie powinno się składać wniosku dopiero po upływie okresu ważności, gdyż prowadzi to z czysto formalnych przyczyn do nielegalnego pobytu, co może pociągnąć za sobą wiele nieprzyjemności i utratę praw!!! Jeśli np. ostatnim dniem ważności zezwolenia na pobyt jest 18.2., to wniosek o przedłużenie powinien być złożony najpóźniej w tym dniu (18.2.), a najlepiej wcześniej! Pozwolenie na osiedlenie Pozwolenie na osiedlenie jest w zasadzie zabezpieczeniem pobytu. Jest ono nieograniczone pod względem czasu i przestrzeni i uprawnia do podjęcia działalności zarobkowej bez dalszego postępowania w celu uzyskania zgody Federalnej Agencji Pracy. Posiadając ten tytuł pobytu można właściwie przyjąć każdą posadę (wyjątki istnieją tylko w odniesieniu do niewielu zawodów, w szczególności z dziedziny medycyny, np. lekarze, oraz do statusu urzędnika państwowego). Dlatego wniosek o pozwolenie na osiedlenie powinien być złożony, jak tylko zostaną spełnione określone warunki. W większości przypadków pozwolenie na osiedlenie nie jest wydawane od razu. Wyjątki istnieją np. dla osób o wysokich kwalifikacjach. Pozwolenie na osiedlenie bezpośrednio po przybyciu do Niemiec uzyskują również osoby, które zostają przyjęte do Republiki Federalnej Niemiec ze względu na szczególne interesy polityczne (np. Żydzi z byłego Związku Radzieckiego). Wszystkie inne grupy mogą uzyskać pozwolenie na osiedlenie w zasadzie dopiero po upływie określonego czasu pobytu. W zależności od celu, w którym wydano zezwolenie na pobyt, po spełnieniu dalszych wymagań można uzyskać prawo do otrzymania pozwolenia na osiedlenie. Z reguły, aby otrzymać pozwolenie na osiedlenie, muszą być spełnione następujące warunki: posiadanie zezwolenia na pobyt od pięciu lat zatrudnienie objęte ubezpieczeniem społecznym od pięciu lat zapewnione utrzymanie mieszkanie o wystarczającej powierzchni dla Państwa i Państwa rodziny wystarczająca znajomość niemieckiego podstawowa znajomość niemieckiego porządku prawnego i społecznego W przypadku małżeństw wystarczy, jeśli jeden z małżonków spełnia wymaganie zatrudnienia objętego ubezpieczeniem społecznym. W odniesieniu do dzieci istnieją dalekoidące przepisy wyjątkowe. Zasadniczo mają one prawo do uzyskania pozwolenia na osiedlenie, jeśli w momencie ukończenia 16-tego roku życia od pięciu lat posiadają zezwolenie na pobyt. Szczególne regulacje w zakresie wydawania pozwolenia na osiedlenie obowiązują również w stosunku do osób uznanych za uchodźców. Osoby te mogą otrzymać pozwolenie na osiedlenie z reguły już po trzech latach. Uwaga: Nawet, jeśli posiadacie Państwo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie, pobyt za granicą może doprowadzić do utraty prawa pobytu w Niemczech. Naturalnie nie każdy urlop lub odwiedziny za granicą prowadzą do utraty prawa pobytu. Lecz jeśli dana osoba wyjeżdża za granicę i widoczne jest, że nie będzie to tylko pobyt przejściowy (np. osoba ta rezygnuje ze swojego mieszkania w Niemczech), to jej pozwolenie na osiedlenie wygasa z reguły natychmiast i automatycznie wraz z chwilą wyjazdu. Problemy mogą pojawić się nawet, jeśli podróż za granicę będzie miała charakter przejściowy. Jeśli będziecie Państwo przebywać za granicą dłużej niż sześć miesięcy, to zasadniczo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie również wygasa automatycznie. Dlatego przed dłuższym pobytem za granicą powinniście Państwo porozmawiać z urzędem ds. cudzoziemców. Istnieją ustawowe wyjątki od ścisłych regulacji dotyczących wygaśnięcia praw (np. regulacje dotyczące służby wojskowej oraz regulacje dla emerytów), a urząd ds. cudzoziemców może w konkretnych przypadkach również dopuścić inne wyjątki. Pobyt w celu odbycia studiów Zezwolenie na pobyt można udzielić cudzoziemcowi w celu odbycia studiów lub ubiegania się o miejsce na uczelni. Okres pobytu cudzoziemca jako kandydata na studia może wynosić maksimum dziewięć miesięcy. Osoba, która została przyjęta na studia, może na okres dwóch lat otrzymać zezwolenie na pobyt, które zazwyczaj jest przedłużane do końca studiów. W czasie studiów studenci mogą w ciągu roku przepracować do 90 pełnych dni lub przez 180 dni pracować pół dnia. Ponadto możliwa jest także dodatkowa praca studenta na uczelni. Po uwieńczonym sukcesem ukończeniu studiów zezwolenie na pobyt może zostać przedłużone maksymalnie o rok, w celu poszukiwania miejsca pracy. Aby jednak uzyskać zezwolenie na pobyt w celu podjęcia zatrudnienia, miejsce pracy musi być odpowiednie do ukończonych studiów i musi istnieć możliwość zatrudnienia cudzoziemców na tym stanowisku (z reguły wystarczy, jeśli na danym stanowisku nie można zatrudnić Niemca lub innego cudzoziemca posiadającego prawo do uprzywilejowanego zatrudnienia, szczególnie obywatela UE). Zezwolenie na pobyt może zostać wydane również w celu kształcenia w zakładzie lub podnoszenia kwalifikacji. Warunkiem jest zasadniczo zgoda Federalnej Agencji Pracy, jeśli szczególne akty prawne lub porozumienia międzypaństwowe nie przewidują innych regulacji.

Hallo ! i zaczyna sie kolejny piekny dzien :) Juz nie pamietam kiedy o tej porze dnia mialam ochote na spacer--a dzis mam:) Mariechen , Ty nie klikaj tylko wylaczaj kompa i do spania.A jak juz sie wyspisz to przyjdziesz i opowiesz o jakim przystojniaku snilas:) mnie kurcze zaden nie chce sie przysnic, za to wczoraj snily mi sie szczypawice, brrrrr...takie wielkie , okropne..Jo , Ty sie czarno-pomaranczowymi nie przejmuj.:)

Gość do kasi
Uwaga: Nawet, jeśli posiadacie Państwo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie, pobyt za granicą może doprowadzić do utraty prawa pobytu w Niemczech. Naturalnie nie każdy urlop lub odwiedziny za granicą prowadzą do utraty prawa pobytu. Lecz jeśli dana osoba wyjeżdża za granicę i widoczne jest, że nie będzie to tylko pobyt przejściowy (np. osoba ta rezygnuje ze swojego mieszkania w Niemczech), to jej pozwolenie na osiedlenie wygasa z reguły natychmiast i automatycznie wraz z chwilą wyjazdu. Problemy mogą pojawić się nawet, jeśli podróż za granicę będzie miała charakter przejściowy. Jeśli będziecie Państwo przebywać za granicą dłużej niż sześć miesięcy, to zasadniczo zezwolenie na pobyt lub pozwolenie na osiedlenie również wygasa automatycznie. Dlatego przed dłuższym pobytem za granicą powinniście Państwo porozmawiać z urzędem ds. cudzoziemców. Istnieją ustawowe wyjątki od ścisłych regulacji dotyczących wygaśnięcia praw (np. regulacje dotyczące służby wojskowej oraz regulacje dla emerytów), a urząd ds. cudzoziemców może w konkretnych przypadkach również dopuścić inne wyjątki. Pobyt w celu odbycia studiów Zezwolenie na pobyt można udzielić cudzoziemcowi w celu odbycia studiów lub ubiegania się o miejsce na uczelni. Okres pobytu cudzoziemca jako kandydata na studia może wynosić maksimum dziewięć miesięcy. Osoba, która została przyjęta na studia, może na okres dwóch lat otrzymać zezwolenie na pobyt, które zazwyczaj jest przedłużane do końca studiów. W czasie studiów studenci mogą w ciągu roku przepracować do 90 pełnych dni lub przez 180 dni pracować pół dnia. Ponadto możliwa jest także dodatkowa praca studenta na uczelni. Po uwieńczonym sukcesem ukończeniu studiów zezwolenie na pobyt może zostać przedłużone maksymalnie o rok, w celu poszukiwania miejsca pracy. Aby jednak uzyskać zezwolenie na pobyt w celu podjęcia zatrudnienia, miejsce pracy musi być odpowiednie do ukończonych studiów i musi istnieć możliwość zatrudnienia cudzoziemców na tym stanowisku (z reguły wystarczy, jeśli na danym stanowisku nie można zatrudnić Niemca lub innego cudzoziemca posiadającego prawo do uprzywilejowanego zatrudnienia, szczególnie obywatela UE). Zezwolenie na pobyt może zostać wydane również w celu kształcenia w zakładzie lub podnoszenia kwalifikacji. Warunkiem jest zasadniczo zgoda Federalnej Agencji Pracy, jeśli szczególne akty prawne lub porozumienia międzypaństwowe nie przewidują innych regulacji.

bardzo DZIĘKUJĘ za odpowiedź 🌻 Jo juz znalazłam, a i sama sobie jeszcze poszperam w necie

Gość taka jedna z nrw
fajnie,ze jestescie zyczliwe. dzieki za informacje. pozdrawiam.

Gość taka jedna z nrw
do dziunia: nie wiem,ale moja siostra bedac u mnie nie mogla korzystac z ulg na legitymacja szkolna z polski.

zaciekawilyscie mnie tymi przepisami dotyczacymi osiedlenia, bo w maju minleo mi piec lat w Niemczech i na poczatku grudnia mija mi wiza trzyletnia, ktora dostalam po zawarciu zwiazku malzenskiego.. zastanawiam sie co bedzie ze mna dalej? mam pozwolenie na prace unbefristet und unbeschränkt :)

i druga sprawa: moi dziadkowie ze strony matki maja pochodzenie niemieckie, ale moja mama i ja nie mamy, bo kiedys nie bylo dziedziczenia po lini matki, ale skoro obydwoje rodzice mamy mieli jej chyba sie tez nalezy? ja ur w 81 a wtedy bylo juz dziedziczenia po matce, wiec chyba bede miala szanse na pochodzenie? czy nie?

to wiem na 100% do znizek w pociagach i autobusach licza sie tylko dokuemnty wydane na terenie Niemiec