Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Gość kalcia64
ja tez jestem za ale zalezy w jaki dzien bo ja musze wrazie cdzego zalatwic opieke do dzieci . pomysle zobacze co ustalicie.

Gość kalcia64
oprucz wiadomosci na wasz temat bylo by fajnie poznac was mamuski osobiscie:)

Gość kalcia64
zamotalam chodzilo mi o znajomosc tako nazwe to wewneczna czyli nie twarz w twarz.hi hi

o ja też, ja też jestem za spotkaniem :) tym bardziej, że do Londynu mam całkeim blisko :) jakies 30 mil :) witam nowe mamusie 🖐️ Miło, że robi sie nas coraz więcej!Zawsze będzie z kim pogadać :) Co do tych moich znajomych to postanowiłam olać ich \"ciepłym moczem\" jak to mówi jedna z moich internetowych koleżanek :) Jestem w ciąży i nie wolno mi sie denerwować, a więc nie będę :P Pozdrawiam 😘

Gość Marti 27

Gość Marti 27
witam wszystkie przyszle mamusie.Jestem w 8 tyg.ciezy,dowiedzialam sie tydzien temu,u lekarza jeszcze nie bylam.Wiem ze chce rodzic w Polsce, ale narazie musze znalezc tu sobie jakiegos lekarza,bo do czerwca jeszcze tu pobede...Moze ktos mi cos doradzi,jakiegos dobrego lekarza...mieszkam w okolicach Seven Sisters.Chetnie bede tu zagladala,mimo ze chyba tylko ja jestem w tak wczesnej ciazy.pozdrawiam...

Gość okruch12
Nieszczescia chodza parami! Maz stracil prace, a ja sie dowiaduje, ze nie moge dostac SMP z mojej pracy. Okazalo sie, ze te gnoje z jakiejs racji nie licza do mojego SMP wynagrodzenia za czas spedzony na chorobowym i przez to moja tygodniowa wyplata nie przekracza sumy £85 (przez to sie nie kwalifikuje). Jestem zla, bo myslalam ze jak mi przyznaja te swiadczenia, to przez pierwsze 6 tygodni musieliby mi wyplacac 90% mojego wynagrodzenia, a to by podratowalo nasz budzet. Co prawda chyba kwalifikuje sie na MA, ale to bedzie moze £100 tygodniowo. Wiem, zawsze lepiej miec, jak nie miec! ps. Hello, nowe mamuski!

Witam wszystkie mamusie, a szczegolnie te nowe. Aneczka 21, skoro sie zaoferowalas z ta pomoca, to moze podpowiesz mi jak pogonic konsulat. Probuje sie umowic, zeby zlozyc wniosek o paszport dla dziecka, bo co prawda urodzi sie w kwietniu ale pierwsze terminy sa na koniec czerwca. Pomijajac fakt, ze od 3 dni ich strona nie dziala a nikt nie byl mi w stanie powiedziec kiedy zacznie dzialac, to jest to troche pozno, bo na poczatku lipca koniecznie musimy jechac do polski. Tak wszystkim sie ulozyly urlopy i zalezy nam zeby zrobic chrziny. Pod jakim petekstem ja sie moge starac o przyspieszenie tego terminu? Co oni nazywaja sytuacja szczegolna?

okruszku, MA to bedzie 108 tygodniowo, ja tyle dostaje, juz biore od poczatku lutego.

No widzisz akurat mam ten sam problem co Ty.... dzwonilam do konsulatu przez 4 godziny powiedzieli ze strona sie przeciazyla i wszystkie serwery im padly wiec trzeba czekac i sprawdzac az sie uda..... a co do terminow to mojkolega rezerwowal jakies 5 dni temu i mowil ze byly wolne nawet w lutym wiec nie wiem.... jak tylko czegos sie dowiem to napewno dam znac :] Sorrki ze nie moge inaczej pomoc :/

sytacja szczegolna to choroba kogos bliskiego albo smierc, albo zaginiecie dokumentow, albo kradziez... ale na kazda z tych opcji muisz miec dokument np.... akt zgony... potwierdzenie choroby ze szpitala... albo pismo z policji ze ukradli ci dokumenty... Kocham nasz polski system urzedowy...

Wielkie dzieki Nie ma terminow w lutym, bo w czwratek rano ta strona mi przez chwile dzialala i doszlam do czerwca i kompletnie wysiadla. Teraz sprawdzam codziennie kiedy sie odwiesi. Zreszta mnie urzadza kazdy termin od konca kwietnia do konca maja.

Nie no kobitki to jest jakis horror z tymi paszportami!Nie dość, że trzeba takiego maluszka ciągać ze sobą to jeszcze są tak odległe terminy! Ja mam termin porodu na październik, ale na tą strone konsulatu to chyba już gdzieś w czerwcu/lipcu zaczne zaglądać! No kurde ja bym chciała na święta do Polski lecieć!Kolejnych Świąt tutaj nie wytrzymam :( aneczko21 ja mam do Ciebie pytanie!Pracuję od marca 2006 r przez agencję!W sierpniu zmieniłam agencję!Przeszłam z jednej do drugiej, potem byłam na ponad miesięcznym niepłatnym urlopie!Jak wróciłam z urlopu, czyli gdzieś tak od połowy września pracuje cały czas przez jedną agencję!W związku z tym, że jest to praca, która czasami wymaga dzwigania wiader ważących ponad 10kg (nie często, ale czasami się zdarza) oraz jest to praca w temperaturze nie przekraczającej +5 stopni, a czasami nawet poniżej 0 będę chciała iść na zwolnienie!Jeśli mi się to nie uda to muszę z tej pracy zrezygnować :( Czy będą mi sie należały wtedy jakies pieniążki na dziecko? I wogóle czy pracując przez agencję mam jakies prawa?Moge, np. posić, żeby ze względu na mój stan przenieśli mnie do innej pracy?np. na pól etatu? zaznaczam od razu, że mój angielski nie jest rewelacyjny! Pozdrawiam!

Gość misiak22
Czesc brzuchate i mamuski!w sumie kiedys juz pisalam tutaj ale potem mialam pare klopocikow i przestalam.Jestem w 16 tygodniu ciazy bylam juz na skanie narazie i naszczescie wszysko jest ok.Za 3 tygodnie ide na nastepny skan i do poloznej.Glownie pisze do ANECZKI21 bo jestesmy w podobnej sytuacji.Tez bede samotna mama.ANECZKO21 gdzie wkoncu postanowilas rodzic.Ja raczej zostaje tutaj.Jest ciezko samej ale mam na szczescie tutaj siostre i paru znajomych na ktorych moge polegac i wiem ze mi pomoga.Najbardziej boje sie ze nie dam rady,ze sobie nie poradze.Sama utrzymac dom,dziecko.Zreszta napewno kazda z was mnie dokladnie rozumie.Bylam juz sie dowiadywac w roznych urzedach o pomoc,mieszkanie i wogole ogolnie ale to wszystko nie jest takie proste.Zreszta napeno wiecie.

Gość misiak22
sztefka to mamy podobnie.dzien moglabym przespac caly a w nocy latac.Prubuje nie spac w dzien ale to silniejsze niz mogloby sie wydawac.Wracam z pracy obiad krotka drzemka.a wnocy budze sie i ze dwie godzinki latam bo nie moge spac.Mam nadzieje ze to minie.Co do swedzenia to mi juz przeszlo bardzo duzo smaruje brzuszek kremami co fajnie lagodzi i nawilza i swedzenie ustepuje.

Gość gosiaczek 27
Czesc dziewczyny! Jak tam to nasze spotkanie ???????? wypadalo by sie chyba umowic teraz jakos bo potem nam sie dzieci porodza:-).Ja nie pracuje wiec niech sie wypowiedza dziewczyny pracujace odnosnie terminu.Fajnie by bylo sie spotkac.Mam tez pytanko:Czy beda nam sie nalezaly jakies benefity jesli ja jestem nie pracujaca nie mam tez jescze ubezpieczenia dlatedo ze zmieniam dokumenty i w kwietniu dopiero zaczne zalatwiac.Moj maz ma tu wszystkie dokumenty.

Gość Luiza_24
Witam wszystkie,sluchajcie mam prosbe i kilka pytan:)Bylam w Anglii ponad 2 lata pod Londynem,wrocilam stamtad na slub do Polski,a teraz jestesmy w Stainton z mezem,to jest kolo Middlesbrough,czy znacie tam w poblizu jakies dobre panstwowe lub prywatne kliniki?Zastanawiamy sie nad dzieckiem,tylko,ze slyszalam wlasnie ze duzo lepiej jest rodzic w Polsce,co mozecie mi doradzic,prosze o odpis

Gość klacia64
Ja na poczatku tez nie bylam pewna co mam myslec o tutejszej opiece nad ciezarnymi, oprucz tego naczytalam sie negatywnych opini gdzie niegdzie. W tej chwili mam pozytwna opinie . Na poczatku denerwowalo mnie tylko to oczekiwanie na pierwsze usg.A tak wizyta u poloznej co 5 tygodni na 2 miesiace do przodu wyznaczone badania i usg, darmowe leki ,polozna ktora prowadzi ciaze jeste obecna przy porodzie, np darmowy porod w wodzie gdzie unas jest odplatny kolo300zl i jeszcze na niego sie dostac, darmowe znieczulenie gdzie w wiekszosci polskich szpitali jest odplatny kolo 200 zl,pojedyncze sale porodowe, wyzszy standart sprzetu medyczny.Chociaz ja nie mam zlych wspomnien z porodow z polski (2) i zlego slowa nie moge powiedziec ,mysle ze napewno nie jest gozej niz unas. Ja szczerze mowiac uwazam ze to zalezy od miejsc zamieszkani i to wplywa na zroznicowanie opini. A badani genetyczne sa tu wykonywane jako podstawa i bezplatne a unas koszt miedzu400=600zl i wzwysz. Zespul downa kolo 400.

Cesc Gawit! Oczywiscie nawet powinnas sie ubiegac o zmane stanowiska pracy... na urlop platny mozesz isc 11 tygodni przed porodem nie powinno byc z tym zadnych problemow nawet w agencji (ale warunki pracy musza byc dla CIebie odpowiednie) ... niemniej jednak sa ludzie i parapety wiec gdybys mialajakikolwiek problem z czyms takim to zglos sie do Job Centre (gdybys nie daj Boze musiala zrezygnowac z pracy bo wtedy od nich dostaniesz pieniazki jako matka niepracujaca) :]

Ja tez sie naczytalam i nasluchalam samych negatywnych opini o opiece nad ciezarna w Angli... a powiem wam ze bylam w sobote na wyciecze po oddiale polozniczym i naprawde bylam zadowolona.... jest czysciutko mila opieka.... duzo zabezpieczen duzo \"gadzetow\" przydatnych podczas porodow .. jakies pilki ... fotele... teleziory, nawet internet i basen, osobny prysznic itp. .... dzidzius zostaje caly czas przy Tobie (chyba ze sa komplikacje) zneczulenia i to wszystko jest za darmo

Czesc Misiak... :] Ja zostaje w angli... zmierzam tylko jechac do polski na urlop macierzynski zeby ochrzcic malego (jesli oczywiscie zaltwie ten nieszczesny paszport) ja jestem tutaj sama ale mam przyjezdza do mnie tydzien przed terminem porodu :] a co potem to tylko Bozia wie

Gość okruch12
Czesc Mamuski! Luiza, ja bym nigdy, przenigdy nie pojechala rodzic do Polski! Syf, niemila obsluga, a jak dobrze nie podsmarujesz, to moze nawet dojsc do jakiegos nieszczescia-taka jest moja opinia. Aneczka, czy Ty juz zaczelas chodzic do szkoly rodzenia?

nie i szczerze mowiac nie wiem czy wogole pojde... przykro mi patrzec na wszystkie mamy z chlopakami i mezami a ja musialabym isc sama :/ przeplakalabym chyba kazda lekcje nieciekawa perspektywa :(

Gość okruch12
ale sa tez zajecia tylko dla matek. Ja dostalam od mojej midwife wykaz lekcji odobno dla kobiet i dla par-w inne dni i godziny, wiec mozesz sie zapisac.

mam wizyte w przyszly piatek to sie zapytam swojej... jesli tak to moze sie skusze :] dzieki

Gość okruch12
FLOWERSKA, POMOCY!!! sluchaj, czy Ty przed Maternity Allowance bylas na Statutory Sick Pay? Bo na formularzu pisza, ze jesli sie bierze chorobowe, to trzeba oprocz innych dokumentow wyslac SSP1 od pracodawcy, ze nie moze mi dluzej wyplacac kasy. A ja dostalam list, ze moj pracodawca moze mi placic do 29 kwietnia (4 tyg. przed teminem porodu). W Job Centre mi nie potrafia powiedziec, albo ja sie nie umiem dogadac, co mam zrobic, a czas ucieka.

Gość Luiza_24
Witam dziewczyny,dzieki za odpisy,ale chcialabym sie jeszcze dowiedziec o jakies kliniki blisko Leeds,Manchester lub Newecastle,bo chcialabym miec najlepsza opieke:)

Gość Luiza_24
Jesli ktoras z dziewczyn mieszka niedaleko mnie,tzn Newcastle,Leeds,to prosze o kontakt tutaj lub na gg 8632 750

Już kiedyś do Was pisałam, zdaje się, w jakiejś sprawie, dziś przychodzę ponownie. Wiem, że raźniej jest z tymi, które mają podobne sytuacje życiowe, (w tym przypadku - wszystkie mieszkamy w Anglii). Czytam Wasz topik i zamierzam co nie co napisać, jeśli pozwolicie, co jakiś czas. (na forum jestem codziennie) :) Pozdrawiam z Southampton