Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
agi28

hipochondria nozofobia, utrudniaja zycie

Polecane posty

Go艣膰 i.zenek
Weronika, powiem Ci, 偶e ja te偶 wmawia艂am sobie - i do dzisiaj czasem wmawiam - guza m贸zgu. A g艂owea mnie naprawd臋 mocno boli, czasem wprost parali偶uje mnie "urojony b贸l", mam zaburzenia widzenia, czasem chodu.. cz艂owiek si臋 nakr臋ca, nakr臋ca, a偶 w ko艅cu l膮duje u psychiatry. Tak by艂o w moim przypadku. Trafi艂am do psychiatry z pocz膮tkami paranoi hipocondrycznej, m贸wi艂am wszystkim, 偶e umieram, mam udar.. Dzisiaj si臋 z tego 艣miej臋 - chocia偶 czasem nachodzi mnie my艣l: "a je艣li jednak?"... Guza m贸zgu wmawia sobie 90% hipochondryk贸w. 80% z nich ma faktyczne objawy. 99% z nich ma doskona艂e wyniki TK i Rezonansu, podobnie EEG bez zak艂uce艅. To norma! To po prostu norma. Ka偶dy hipochondryk pr臋dzej czy p贸藕niej b臋dzie przerabia艂 GUZA M脫ZGU. I BIA艁ACZK臉. T臋 z kolei przerabia prawie 98% hipochondryk贸w. A przecie偶 wystarzy zwyk艂e OB z morfologi膮, by m贸c si臋 uspokoi膰...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Panic
Witajcie. Niestety ja r贸wnie偶 cierpi臋 na Hipochondri臋.A jak to si臋 zacz臋艂o.Od zwyk艂ego wirusa typu grypa jelitowa.Od dziecka panicznie ba艂em si臋 wymiotowa膰.Zawsze w ostatniej chwili lecia艂em do toalety lub bra艂em miski lub poprostu wszytsko sz艂o tam gdzie popadnie bo 艂udzi艂em si臋,偶e przejdzie.Brzmi 艣miesznie ale to prawda.Do rzeczy.Od tamtego czasu gdy zaboli mnie brzuch lub zrobi mi si臋 nachwile niedobrze od razu my艣l臋 o infekcji uk艂adu pokarmowego.Co gorzej teraz my艣l臋,偶e powtarzajace si臋 chwilowe b贸le wygnalizuj膮 jakie艣 chor贸bsko.Mam obsesj臋 na pukncie brzucha i organ贸w z nim zwi膮zanych.Je艣li zjem co艣 co doprowadza do biegunki,cho膰by kwa艣ne z臋lki kefiry zupa og贸rkowa sok z grapefriuta (wszystko naraz) to potem mnie" pogoni":)i wtedy zaczyna si臋 dramat.My艣l臋,偶e mam wrzodziej膮ce zapalenie jelita,jak膮艣 chorobe Le艣niowskiego...i tylko bucham do ineternetu i sprawdzam objawy.Dzi艣 wmawiam sobie 艣ledzion臋 lub trzustk臋.MImo i偶 wiem 偶臋 cierpi臋 na kr臋gos艂up(uraz po wypadku) i sam lekarz powiedzia艂,偶臋 b臋d臋 odczuwa艂 b贸le to nie potrafi臋 tego zrozumie膰.Czasami ogarnie mnie panika,偶e mam raka i tak jak kto艣 wspomia艂 jak zrobi mi si臋 co艣 w ustach typu krostka afta itp to ju偶 jestem przekonany,偶e mam chore jelita.Niedajbo偶e niech mi zabulgocze co艣 w brzuchu to mometalnie zaraz mi niedobrze,s艂abo,zimny pot itp.Ma艂o tego dochodzi u mnie ju偶 chyba lekomania.Bior臋 jakie艣 laremidy,aviomariny mimo i偶 tylko co艣 lekko zabulgocze mi w jelitach....strasznie si臋 z tym m臋cz臋 czuj臋 si臋 jak emeryt pomimo,i偶 mam 20 lat:(((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
Weronika1177 ja r贸wnie偶 boj臋 si臋 salmonelli,nie jadam lod贸w w lato,偶adnych kerm贸w nic kompletnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i.zenek
Panic, ja ze swoim jelitem by艂am nawet na koloskopii , obstawia艂am raka jelita (wstydu si臋 tylko na偶ar艂am, bo mam 21 lat a to choroba starszych ludzi), obstawia艂am Le艣niewskiego Crohna, hemoroidy i nawet paso偶yty! Oczywi艣cie nic nie wykry艂o - ;-) Salmonell臋 mia艂am a nawet SEPS臉...! Sk膮d ja to znam... ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
i.zenek dok艂adnie ja chcia艂em si臋 wybra膰 na klonoskopi臋 ale po 1 boj臋 si臋 b贸lu po 2 strasznie boj臋 si臋 je艣li by si臋 okaza艂o,偶e naprawd臋 co艣 mi jest.R贸wnie偶 t艂umacz臋 sobie,偶e te b贸le kt贸re ka偶dy z nas ma to nerwob贸le a s膮 one st膮d ,偶e 偶yjemy w ci膮g艂ym stresie zwi膮zanym z naszymi "chorobami":)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 andrea83
Witam, mam 26 lat a hipochondria zacz臋艂a si臋 u mnie 5 lat temu,gdy m贸j dziadek i moja s膮siadka zmarli na raka, w tym samym czasie,dos艂ownie dzie艅 po dniu. Pierwsz膮 obsesj膮 by艂 przez d艂ugi czas rak m贸zgu, p贸藕niej du偶o innych ale zawsze powa偶nych i raczej nieuleczalnych chor贸b,ale rak m贸zgu zawsze powraca艂. Opr贸cz tego mam non stop duszno艣ci (jakby kula w gardle), l臋k 偶e w momencie przestan臋 oddycha膰, 偶e dosta艂am zawa艂u albo wylewu albo oba jednocze艣nie. A teraz nr.1 jest u mnie SM. Naprawd臋 mam realne objawy i realnie je odczuwam- zawroty g艂owy, mroczki przed oczami, zaburzenia czucia ( czasami ci膮gle si臋 szczypi臋 po r臋kach i nogach 偶eby sprawdzi膰 czy mam czucie), no i ci膮gle mam straszne k艂ucia i takie palenie w nogach (naprawd臋 to straszne uczucie) i dr臋twiej膮 mi r臋ce i nogi i przechodz膮 przez nie takie dziwne pr膮dy.Czasami mam wra偶enie 偶e ju偶 d艂u偶ej tego nie wytrzymam!!!PROSZ臉, napiszcie czy kto艣 te偶 czuje to samo co ja??? Jestem ju偶 tym wszystkim zm臋czona, po prostu nie potrafi臋 my艣le膰 o niczym innym, ledwo mnie co艣 zak艂uje czy zaboli.Nie potrafi臋 cieszy膰 si臋 偶yciem tak jak dawniej. A o ilo艣ci moich wizyt u lekarzy i ilo艣ci skierowa艅 na badania ( na niekt贸re nawet nie sz艂am z l臋ku przed diagnoz膮) to nawet nie wspomn臋... Nie wiem, jak my艣licie czy pod艣wiadomo艣膰 mo偶e by膰 na tyle silna 偶eby wywo艂a膰 takie realne i tak mocno odczuwalne objawy, nawet gdy si臋 o tym na chwil臋 zapomni??? To jak w takim razie si臋 tego pozby膰? Do psychiatry nie chc臋 i艣膰, bo boj臋 si臋 bra膰 jakie艣 psychotropy czy co艣 w tym stylu bo boj臋 si臋 偶e gdy je kiedy艣 odstawi臋, to 偶e mo偶e by膰 jeszcze gorzej... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
andrea83 te k艂ucia,b贸le to jest jak najbardziej realne.Mam dok艂adnie to samo.Zawsze k艂uje lub boli w tym miejscu w kt贸rym wm贸wi艂em sobie chorob臋 ( jestem na etapie chor贸b jelit).Powiadasz,偶e wzi臋艂o si臋 to u Ciebie z racji 艣mierci os贸b bliskich.Moje obawy o jelita wzi臋艂y si臋 nagle a mianowicie dowiedzia艂em si臋 dzwoni膮c do mamy pytaj膮c co tam u niej,偶e jeden facet (kt贸rego zna艂em) zmar艂 na raka jelita grubego.Jak ja to us艂ysza艂em to si臋 za艂ama艂em bo ostatnio ci膮gle gdzie艣 o tym s艂ysza艂em.To by艂 ten ostatni gw贸藕d藕 do mojej wyimaginowanej choroby.A wracaj膮c do b贸l贸w to s膮 moim zdaniem nerwob贸le,bo je艣li ci膮gle my艣limy o czym艣 偶yj膮c w napi臋ciu to jest wiadome,偶e nerwy te偶 nie maj膮 偶ywotno艣ci wiecznej i daj膮 popali膰 symuluj膮c b贸l,kt贸ry dla nas jest wyrokiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 andrea83
Ps. Tak jak poprzedni rozm贸wcy te偶 miewa艂am straszne napady histerii i paniki- brak oddechu, serce wali jak oszala艂e i tak jakby si臋 przewraca艂o na drug膮 stron臋 i podchodzi艂o do gard艂a, w momencie nogi jak z waty,napady gor膮ca i zimne poty jednocze艣nie, ciemno艣膰 przed oczami, strach 偶e zaraz umr臋, 偶e p贸jd臋 spa膰 i umr臋 w czasie snu itd. Najgorszy jest ten wszechogarniaj膮cy L臉K, kt贸ry a偶 parali偶uje.Nie wiadomo co wtedy zrobi膰, 偶eby to min臋艂o, 偶eby to jako艣 prze偶y膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewelina...
niech mi kto艣 da swoje gg.. kto艣 zmagaj膮cy si臋 z hipochondri膮, nie chc臋 ju偶 czuc si臋 sama, nie chc臋 czuc... a macie cz臋ste infekcje uk艂adu oddechowego przez te l臋ki? b贸l gard艂a itd?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
ewelina... ja mam takie duszno艣ci jakbym zaraz mia艂 si臋 udusi膰 brakuje mi powietrza i musz臋 je 艂apczywie nabiera膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewelina...
podaj mi swoje gg :))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
7385025 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i.zenek
Panic, nie r贸b kolonoskopii, nie potrzeba.. :-) To jest g艂upie badanie (w sensie, g艂upio si臋 je odczuwa i og贸lny dyskomfort) i nie warto si臋 m臋czy膰 i jeszcze wstydu naje艣膰 (no bo takie akurat badania, wykonuje si臋 zazwyczaj osobom po 50/60 roku 偶ycia :-) ). Hipochondryk na kolonoskopii - to cz臋sty widok.. :-) Z do艣wiadczenia wiem, 偶e niepotrzebnie by艣 si臋 m臋czy艂, p贸藕niej i tak by艣 nie dowierza艂 i da艂 sobie robi膰 wszystkie gastro-badania, one naprawd臋 s膮 nieprzyjemne, kosztowne i zb臋dne. Takie przewra偶liwienie na punkcie jelit wi膮偶e si臋 z kilkoma rzeczami. Dotyczy os贸b, kt贸re albo miewaj膮 zaparcia, albo biegunki, albo widz膮 krew w g..nie. Hipochondyk, kt贸ry ma co艣 z tych "rzeczy" wkr臋ca sobie raka, Crohna i inne badziewia. Hipochondryk nie rozumie, 偶e jelito to nie jaka艣 tam sobie rura z plastiku, tylko 偶ywy organ, kt贸ry ma prawo i si臋 buntowa膰 i czasem krwawi膰 i czasem nas dziwnymi rzeczami zaskakiwa膰. :-) Je艣li o sprawy brzuszno-jelitowe (rakowe heh) chodzi, w wysokim stopniu ryzyka s膮 osoby STARSZE, w pi膮tej czy sz贸stej dekadzie 偶ycia. Nie ma, co lata膰 z tym po lekarzach - bo mo偶na sobie siary narobi膰, wiem co艣 o tym. :-) A wracaj膮c do mechanizmu wkr臋cania.. ZAWSZE kiedy co艣 (wiem to z warsztat贸w, to pewniak!) sobie wm贸wimy (a robimy to nie艣wiadomie, budujemy to na "l臋ku"), odczuwamy to FIZYCZNIE. Niekt贸rzy potrafi膮 to nawet "sprawdzi膰".. mo偶na np. zawiesi膰 umys艂 na jednej my艣li: "boli mnie du偶y palec u nogi, rwie mnie jak cholera".. poczyta膰 o podagrze (no taki przyk艂ad), wmawia膰 sobie, 偶e paluch robi si臋 zaj..艣cie czerwony (zaogniony heh), i tak czyni膰 przez d艂uuu偶szy czas i najpierw b臋dzie mrowi艂o a偶 nagle.. zaboli! Widzia艂am podobny "eksperyment" kiedy艣 w TV. Ja 偶eby udowodni膰 komu艣, 偶e mechanizm "naprawd臋 boli" istnieje, pos艂uguj臋 si臋 przyk艂adem Z臉BA. Wielu z nas - jak idzie na wyrwanko z opuchni臋t膮 g臋b膮 i b贸lem takim, 偶e nic tylko kud艂y wyrywa膰 - na fotelu NAGLE stwierdza, 偶e ju偶 NIC nie boli. Dlaczego? Ze strachu sobie kodujemy, 偶e nie boli, wi臋c mo偶na... zwia膰. Bo nic nie trzeba rwa膰. :-) Dzia艂a to te偶 na odwr贸t! Gryziemy co艣 twardego, nagle patrzymy.. ku藕wa, z膮b poszed艂.. ci膮gle si臋 zastanawiamy kiedy zacznie bole膰 - i nawet jak z膮b NIEZNACZNIE si臋 ukruszy艂 (.. to zaczyna "wali膰", 偶e trzeba po ibuprom. To naturalne. Hipochondryk wielu mechanizm贸w swojego cia艂a NIE ROZUMIE. Nie wie, 偶e w uszach mo偶e szumie膰 (przep艂yw krwi), 偶e serce mo偶e czasem k艂u膰 (w ko艅cu ci臋偶ko pracuje), 偶e g艂owa mo偶e bole膰 (przecie偶 jest unerwiona), 偶e w kupie mo偶e by膰 co nie tylko (bo przecie偶 jelito to nie kawa艂 plastiku a brzuch nie beczka), 偶e gard艂o mo偶e "dusi膰" (jest skomplikowanie zbudowane), 偶e mog膮 by膰 infekcje (wszak po to mamy system immunologiczny), 偶e mo偶e bole膰 brzuch (bo nie beczka ha), 偶e to i tamto. Hipochondryk nie rozumie w艂asnego cia艂a... i wci膮偶 si臋 go boi. Zupe艂nie niepotrzebnie - nie jeste艣my z cukru. Cz艂owiek tak 艂atwo si臋 nie "psuje"... :-)

Udost臋pnij ten post

witam.... kurde.... ja mam dok艂adnie takie same "choroby" dzisiaj w艂a艣nie jad臋 do lekarza....Non stop boli mnie 偶o艂膮dek. Bra艂am ju偶 dwa rodzaje lekarstw na wrzody.Nic nie da艂o. Chyba czeka mnie gastroskopia;/ I oczywi艣cie jakie my艣li mam w g艂owie? Rak 偶o艂膮dka jelit czy czego艣 tam jeszcze.Nast臋pna sprawa,SERCE! codziennie prze艣laduje mnie wizja zawa艂u! co艣 okropnego! i ju偶 tak to sobie wm贸wi艂am 偶e naprawd臋 czuj臋 b贸l serca i okolic klatki piersiowej! Mam ju偶 tego serdecznie dosy膰! Nadmienie 偶e mia艂am ekg i r贸偶ne badania w tym kierunku.Lekarz tylko stwierdzi艂 偶e straszny ze mnie nerwus:/ Ju偶 tak jestem tym wszystkim zm臋czona 偶e nie mam si艂y na nic. KOSZMAR!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Therura
To niesamowite, jak cz艂owiek czyta swoje my艣li przelane cudz膮 r臋k膮 na ekran :-) Ja mam nawroty hipochondrii w odst臋pach nawet paru lat. Problem w tym, 偶e przy ka偶dym z nich co艣 tam jednak lekarze znajduj膮 (ostatnio by艂 to niegro藕ny mi臋艣niak, przy czym niegro藕ny to on mo偶e by艂 dla lekarzy, dla mnie do dzi艣 jest stanem nowotworu z艂o艣liwego, kt贸ry do dzi艣 mo偶e robi膰 przerzuty). Wi臋c ka偶dy kolejny nawr贸t jest ci臋偶szy dla mnie do strawienia. Teraz go mam, ale do lekarza nie id臋 i nie wiem czy si臋 odwa偶臋. Zacz臋艂o si臋 od powi臋kszonych w臋z艂贸w na szyi - pewnie by艂y po ma艂ym przezi臋bieniu, poza tym, ja ca艂y czas cierpi臋 na, tym razem prawdziwe :-), schorzenia laryngologiczne. Ale oczywi艣cie nie mog艂am zdecydowa膰 si臋, czy to ziarnica, ch艂oniak czy bia艂aczka. To ostatnie potwierdza艂y nawiedzaj膮ce mnie ci膮gle przezi臋bienia. Nie b臋d臋 opisywa膰 procesu, bo przecie偶 go znacie: poty, kt贸re nie maj膮 zwi膮zku z tym, 偶e na dworze 35 stopni, a ja posprz膮ta艂am ca艂膮 cha艂up臋, os艂abienie, s艂abo艣膰, mo偶e i blado艣膰, kt贸r膮 tylko ja widz臋. Ca艂y czas boli mnie g艂owa - to rak m贸zgu zapewne. W mi臋dzyczasie ch艂oniak, ziarnica i bia艂aczka znikn臋艂y z mojej szyi. Teraz mam raka, w zale偶no艣ci od chwili: 偶o艂膮dka, jelit, trzustki, w膮troby. Bo boli od wczoraj i promieniuje do kr臋gos艂upa. I taka jestem oszo艂omiona. Niewa偶ne, 偶e jestem bez przerwy g艂odna, a w ci膮gu ostatnich 3 tygodni przyty艂am 4 kg. A i okaza艂o si臋, 偶e jestem niesymetryczna, z jednej strony na 偶ebrach mam wi臋cej sk贸ry... To pewnie potwierdza raka trzustki. Sama si臋 u艣mia艂am jak to pisa艂am, ale l臋k wr贸ci, cho膰 dobrze, 偶e mog艂am to wszystko napisa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monikczkaaaaaaa
mam pytanie dla os贸b kt贸re lecz膮 sie z hipochondrii, ot贸偶 ciekawi mnie czy dolegliwo艣ci kt贸re wcze艣niej by艂y Wam odczuwalne min臋艂y? Jak to jest? Czy jednak mia艂y jakie艣 pod艂o偶e zdrowotne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 grand
Hipochondria jest chorob膮 ludzi kt贸rzy nie maj膮 nic do roboty tylko wbija膰 sobie do 艂ba kolejne choroby.Proponuj臋 uda膰 si臋 do najbli偶szego hospicjum i zaoferowa膰 swoja pomoc jako wolontariusz.Tam mo偶na pozna膰 prawdziwe a nie wydumane problemy a kontakt ze 艣mierci膮 jest bardzo rzeczywisty.Pomaga膰 innym kt贸rzy tej pomocy od nas potrzebuj膮 to m.in.rada jak walczy膰 z hipochondri膮.Bratem hipochondrii jest egocentryzm.Powodzenia.

Udost臋pnij ten post

To jest straszne :( Mam hipochondri臋 jakies 1,5 roku, Mia艂am spok贸j jaki艣 miesi膮c, a niedawno zn贸w nawr贸ci艂a :( Nawet najmniejsze dolegliwo艣ci mnie przera偶aj膮 :( ostatnio sw臋dzi mnie w nosie i boli w oczach - wmawiam sobie jakie艣 paso偶yty itp... ;/ "Przechodzi艂am" ju偶 prawie wszystkie nowotwory, a najbardziej czerniaka. seps臋, wylew, wyrostek robaczkowy, grzybic臋, 艂uszczyc臋, naprawd臋 mn贸stwo chor贸b :< teraz jestem podzi臋biona, ale 偶adnej tabletki nie 艂ykn臋, bo si臋 nakr臋ci艂am w ostatnim czasie, 偶e nie tam gdzie trzeba wpadnie mi tabletka, udusz臋 si臋 i umr臋 :( a najgorsze jest to, 偶e mam dopiero 15 lat.... Nie daje ju偶 rady czasami :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
S艂uchajcie zrobi艂em badania ( opr贸cz kolonoskopii) jakie艣 2 tyg temu.Wyniki krwii i moczu by艂y mega rewelacyjne , cholesterol r贸wnie偶, nie wspomne o OB kt贸re wynosi 2 mm.Usg brzucha nic nie wykaza艂o...i doszed艂em do wniosku,偶e nic mnie nie boli:) to znaczy bol膮 mnie plecy (ale to mam chory kr臋gos艂up to inna sprawa) natomiast przesta艂em my艣le膰 o bzruchu i to dzia艂a...mam tak ju偶 od paru dni,偶e nie my艣l臋 o tym i jest ok :) A ostatnio jaki艣 tydzie艅 temu dosta艂em wirusa(wymioty itp) i to wtedy gdy wmawia艂em sobie choroby jelit...by艂em przera偶ony ale na szcz臋艣cie min臋艂o(wiadomo jesie艅 czyli albo grypa albo to ):) Tak偶e narazie mam pozytywne my艣li:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 antrykotola555
cierpie na nerwice i hipochondrie chyba od urodzenia ale objawy bardzo nasili艂y si臋 gdy mia艂am 17 lat. W wieku 19 lat wyl膮dowa艂am w szpitalu z podejrzeniem jakiej艣 choroby w m贸zgu gdy偶 podczas silnego l臋ku moje cia艂o zdr臋twia艂o i nie mog艂am si臋 poruszy膰, w szpitalu po badaniach wysz艂o, 偶e wszystko jest ok i powiedzia艂am sobie DO艢膯. Przesta艂am sobie wkr臋ca膰 choroby somatyczne ale na ich miejsce wkr臋cam sobie powa偶ne choroby psychiczne takie jak schizofrenia. I tak do dzis, mam 20 lat. Mam do Was jedno wa偶ne dla mnie pytanie: czy macie tak jak ja, 偶e jeste艣cie ju偶 bardzo zm臋czeni t膮 nerwica? Mam takie dni kiedy potrafie nie wychodzic z 艂贸偶ka bo l臋k przed schizofreni膮 mnie parali偶uje i jestem przekonana, 偶e ja mam a potem przychodz膮 takie dni kiedy my艣le sobie "to tylko nerwica, b臋dzie dobrze, pora wzi膮膰 si臋 za siebie" i w og贸le mam wtedy bardzo optymistyczne spojrzenie na 艣wiat i sporo energii. Jestem ju偶 bardzo zm臋czona t膮 zmienno艣ci膮 nastroj贸w. Te偶 tak macie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Panic
antrykotola555 w艂a艣ie jestem na etapie euforii i dobergo nastroju.Ale by艂em ju偶 potwornie wycie艅czony tym g艂upim wmawianiem sobie.I ja wiedzia艂em,偶e w mawiam,偶e nie mam objaw贸w ale wmawia艂em sobie B贸g wie co i przez to nie mia艂em ch臋ci do 偶ycia.Mo偶e to zabrzmi g艂upio,ale gdy kto艣 do mnie m贸wil o przysz艂o艣膰i o tym 偶e np " zobaczysz,pojedziesz zrobisz co艣 tam itp" to ja wybucha艂em p艂aczem jak jaki艣 histeryk!!Ja ch艂opak kt贸ry nigdy nie daje pozna膰 po sobei,偶e p艂acze.Wtedy pomy艣la艂em,偶e jest ju偶 bardzo nie dobrze i stawi艂em czo艂o hipochondrii.Zacz膮艂em lgn膮膰 do ludzi,nie zostaw艂em w domu tylko je藕dzi艂em wsz臋dzie gdzie to mo偶liwe i chodzi艂em wsz臋dzie gdzie si臋 da艂o.I zapomnia艂em o moich b贸lach....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Allsvinn
Uf, ale ulga...Nie jestem sama. Mog臋 si臋 podpisa膰 obiema 艂apami pod tym co piszecie. U mnie problem nazywa si臋 "grzyby i paso偶yty". W swoim mniemaniu mam je wszystkie w ogromnej ilo艣ci i oblana zimnym potem wczytuj臋 si臋 w internetowe topiki, gdzie ludzie pisz膮, 偶e sie na to lecz膮 i nic im nie pomaga. I mam fizyczne odczucia z tym zwi膮zane, a jak偶e. Tu mnie sw臋dzi, tam mnie boli...A najwi臋kszego schiza mam na punkcie narz膮d贸w rodnych i moczowych. M臋czy mnie to jak wszyscy diabli, zw艂aszcza, 偶e nawet nie mam kasy na badania, kt贸re wykaza艂yby, 偶e nic mi nie jest. I ca艂y czas my艣l臋, 偶e jednak co艣 mi jest. Czasami to bym chcia艂a, 偶eby kto艣 wy艂膮czy艂 mi m贸zg, bo mam do艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 14 - latek
MAM to samo niestety:(;( ci膮gle my艣l臋 ze jestem chory i czuje si臋 z tym z dnia na dzie艅 gorzej..:( nie wiem co mam robi膰:( Nie mam strachu przed chorobami lecz my艣l臋 ze ju偶 t膮 chorob臋 ,, posiadam", . przez hipochondrie straci艂em ju偶 wiar臋 w siebie i wszystko wydaje mnie si臋 inne:( chc臋 sobie samemu pomoc lecz jest mnie bardzo ci臋偶ko ...:( my艣l臋 ca艂y czas ze mog臋 zwariowa膰 psychicznie . zawsze mam nadzieje ze b臋dzie z dnia na dzie艅 lepiej chod藕 tak nie jest od roku:( jedyne co mi poprawia nastr贸j i chwilowo zapominam o r贸偶nych chorobach jest Muzyka. ale mam nadzieje ze kiedy艣 b臋dzie lepiej i sobie poradz臋 ze sob膮..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 katik
witam, mam to samo, to mnie wyka艅cza... dos艂ownie... na co to ja ju偶 nie by艂am chora (raki, zakrzepice, 艣wi艅ska grypa, tarczyca, nerwica, zaburzenia neurologiczne, choroby serca itd - d艂uga lista)... najgorsze napady l臋ku mia艂am w zesz艂ym roku, zemdla艂am w domu i ch艂opak wezwa艂 pogotowie, kt贸re zawioz艂o mnie do szpitala, zrobili ekg - tylko t臋tno podwy偶szone, ludzie - ja od tego momentu ci膮gle jestem umieraj膮ca!!!! 2 miesi膮ce po tym wydarzeniu ba艂am si臋 zostawa膰 sama w domu, 偶e co艣 mi si臋 stanie, 偶e zn贸w zemdlej臋 i umr臋, spa艂am u mamy!!! zrobi艂am wyniki - wysz艂y dobre, ale mo偶e lekarze si臋 nie poznali na jakiej艣 chorobie... musia艂am bra膰 tabletki uspakaj膮ce bo mia艂am takie napady l臋ku, 偶e nie mog艂am normalnie funkcjonowa膰;... ma艂o tego, przedwczoraj uderzy艂am si臋 w lewe pod偶ebrze - no i boli... ju偶 przeserfowa艂am ca艂y net i dosz艂am do wniosku, 偶e mam uszkodzon膮 艣ledzion臋!!! w艂a艣nie wr贸ci艂am od lekarki, powiedzia艂a, 偶e nic mi nie jest, ale czy na pewno???? w pracy si臋 ze mnie 艣miej膮... najgorsze w tym wszystkim jest to, 偶e ja wiem, 偶e to jaka艣 g艂upota, ale nie potrafi臋 tego w sobie zwalczy膰!!!!! to mnie wyka艅cza, m贸j facet powiedzia艂, 偶e nie chce by膰 z wariatk膮.... jak sobie z tym poradzi膰? POM脫呕CIE MI!!!! czy zosta艂 mi ju偶 tylko psychiatra???? nie chc臋 tak dalej 偶y膰!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maraja
chryste, a my艣la艂am, 偶e tylko ja tak mam. przechodzi艂am ju偶 ziarnic臋, raka sk贸ry, ko艣ci, m贸zgu, szyjki macicy, a teraz jestem na etapie jelita. by艂a tak偶e nadczynno艣膰 tarczycy, niedoczynnos膰 przysadki m贸zgowej, SM, t臋tniaki i inne. panicznie boj臋 si臋 nowotwor贸w, nie moge o nich s艂ucha膰 bo automatycznie mam wszystkie objawy. m臋czy mnie, 偶e zadr臋czam si臋 jakimi艣 urojonymi (mam nadziej臋) chorobami ca艂ymi tygodniami. utrudnia mi to normalne funkcjonowanie, nauk臋 i kontakty z lud藕mi bo nieustannie my艣l臋 tylko o tym, 偶e jestem prawdopodobnie chora. wyobra偶am sobie jak wygl膮da艂abym bez w艂os贸w, jak napisz臋 podanie o urop dzieka艅ski z powod贸w zdrowotnych etc. chyba zmuszona b臋de p贸j艣膰 do psychiatry.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Karo 26
Bo偶e dobrze 偶e ja tu trafi艂am ja ju偶 mi艂am czerniaka a teraz mam raka m贸zgu i wydaje mi sie 偶e mnie g艂owa boli 偶e w臋z艂y ch艂onne mam powiekszone jaki艣 koszmar 藕le sie czuje ale mia艂am kilka lat przerwy ale od jakiego艣 czasu zn贸w sie zacze艂o ci膮gle mnie co艣 "boli" nawet nowotw贸r ko艣ci lewej nogi sobie doda艂am.jak to leczy膰 juz nied艂ugo zwariuje

Udost臋pnij ten post

Ja tez mysla艂am, 偶e jestem hipo , ale niestety moja astma, nadcisnienie i migrena oraz kilka dodatk贸w ma艂o radosnych wbrew mojej woli jest i jest. Ja przeciwnie wmawiam sobie, z ejestem zdrowa, tylko, ze w migrenie i przy podwy偶szonym cisnieniu jets to ma艂o prawdopodobne, 偶e jest to hipo. jak sie nazwya osobe , kt贸ra wmaiwa sobie, 偶e chor贸b nie ma?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maraja
obsesyjnie ca艂a si臋 dotykam w poszukiwaniu guz贸w. m贸j problem polega ten na panicznym strachu przed lekarzami, badaniami i wynikami. obsesyjnie obserwuj臋 ka偶d膮 czynno艣膰 fizjologiczn膮 organizmu i ka偶dy odchy艂 od normy = rak. w ciagu dw贸ch tygodniu przerobi艂am ju偶 3 r贸偶ne nowotwory. wcze艣niej przez kilka lat by艂 wzgl臋dny spok贸j i teraz znowu si臋 zacz臋艂o...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaja31
Zaczelam podejrzewac u siebie hipohondrie. Od jakis 2 lat panicznie boje sie raka, mysle o chorobach i smierci kazdego dnia. Nigdy nic mi nie bylo do czasu kiedy pod koniec zeszlego roku zrobilam sobie badania ginekologiczne i lekazr znalazl torbiel. Zaczelam wyszukiwac wszystkiego o torbieli, juz widzialam siebie na stole operacyjnym jak mi wycinaja jajniki i nie moge miec dzieci. To wzbudzilo we mnie taki lek, ze chyba mi sie cos w glowie przestawilo. Na tydzien przed kolejna wizyta ginekologiczna zaczal bolec mnie brzuch. Lekarz po zbadaniu mnie powiedzial, ze torbiel sie wchlonela, w jajnikach nic nie widzial nieprawidlowego. Zrobilismy cytologie. Ja oczywiscie bylam przekonana, ze mam zapalenie jajnikow, bo bardzo mnie bolaly. Bolalo mnie ponad 2 miesiace. Lekjarze nic nie widzieli, bo w miedzyczasie zmienilam lekarza, bo uznalam, ze tamten nic nie wie. Zlecono mi dodatakowe badania. W miedzyczasie przyszly tez wyniki cytologii. Mam wynik ASCUS! To oczywiscie panika przed rakiem i wirusem HPV. Zrobilam test na HPV. W trakcie czekania na wynik juz mialam objawy tej choroby, strasznie swedzialo mnie w odbyciei to rpzez kilka dni. Okazalo sie, ze nie mam wirusa. Nagle brzuch przestal mnie bolec, ale od tygodnia strasznie mnie boli piers. Nie umiem sie a niczym innym skupic jak na bolu tej piersi. Mam dziwne znamie na tej piersi, mam nadzieje, ze to nie to boli. Mam nadzieje, ze to nie czerniak! Dzis odebralam kolejne wyniki, sa dobre. Czeka mnie jeszcze USG Jamy brzusznej. Zaczynam sie zastanawiac czy to mozliwe, zeby tak wszystko mnie bolalo. Czy to hipohondria...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dagnma
Moja mama choruje na Stwardnienie Rozsiane. Jej choroba zmieni艂a 偶ycie ca艂ej mojej rodziny. Mama zachorowa艂a jeszcze przed moim urodzeniem, tak wi臋c ca艂e 偶ycie obserwuje rozw贸j jej choroby. W momencie kiedy jednak zrozumia艂am jej istot臋, zrozumia艂am ze ka偶dego ona mo偶e dotkn膮膰. Ot tak- pewnego pi臋knego dnia... Od pewnego czasu dziej膮 si臋 ze mn膮 "dziwne rzeczy" wydahe mi si臋 z偶e choruj臋, ci膮gle o tym my艣l臋, staram si臋 pomi臋dzy tym normalnie funkcjonowa膰, ale to ci膮gle do mnie wraca.... Za 4 miesiace wychodz臋 za m膮偶, zaczynam nowe 偶ycie... a zyje w ci膮g艂ym strachu- wydaje mi sie jednak ze to choruje moja psychika - taka mam przynajmniej nadzieje...

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰