Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jagodina

Badanie anty-TPO

Polecane posty

Go艣膰 alk65
dzi臋ki ania ale w艂a艣nie dzisiaj nie wzi臋艂膮m lekarstw i czuj臋 si臋 znacznie lepiej, tylko to nie jest chyba dobry pomys艂, aby odstawi膰 lekarstwa na w艂asn膮 r臋k臋. Cha艂am jednak sprawidzi膰 czy mam racj臋, bo tak naprawd臋 moja edo ignoruje co kolwiek jej m贸w臋.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cytryna wawa
alk65, odstawienie hormon贸w przy naszej chorobie to nie jest rozwi膮zanie trzeba pr贸bowa膰 innych rozwi膮za艅 przede wszystkim id偶 do kardiologa i ka偶 mu wszysko sprawdzi膰 potem sprawd藕, czy nie masz jaki艣 niedobor贸w, kt贸re mog膮 wp艂ywa膰 na prac臋 serca - na przyk艂ad niedob贸r magnezu moze powodowa膰 nier贸wn膮, szybk膮 prac臋 serca w艂asnie czy na pewno masz dobrze dobran膮 dawk臋 lek贸w? jakie masz wyniki bada艅 tsh, ft3 i ft4? Ko艂atanie serca mo偶e si臋 pojawi膰 na pocz膮tku leczenia hormonalnego, kiedy organizm i serce nie s膮 jeszcze przyzwyczajone do wi臋kszej ilosci hormon贸w tarczycy, ale po pewnym czasie powinno ust臋powa膰, chyba 偶e dawka leku jest zbyt wysoka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolatania
serca ja miewam - wtedy dziel臋 dawk臋 na dwa razy czyli rano na czczo i popo艂udniu :)Ko艂atanie usta艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka34
Mnie te偶 smuc膮 moje wyniki. Ju偶 4 lata walcz臋 z chorob膮 tarczycy. Zacz臋艂am od niedoczynno艣ci, gdy wykryto u mnie TSH na poziomie 119. Po dw贸ch latach choroba przerodzi艂a si臋 w nadczynno艣膰. Od roku FT3 i FT4 mam w艂a艣ciwie w normie, ale TSH... wci膮偶 poni偶ej 0,005 oraz Anty TG r贸wne 430 i Anty TPO - wi臋cej ni偶 600. Lekarka twierdzi, 偶e powinnam czeka膰 i dalej przyjmowa膰 p贸艂 tabletki dziennie Metizolu. Zaczynam mie膰 coraz wi臋ksze w膮tpliwo艣ci i obawy, czy ma racj臋. Mo偶e s膮 jeszcze jakie艣 inne badania, kt贸re powinnam mie膰 zlecone? Dodam, 偶e ostatnie USG r贸wnie偶 jest gorsze ni偶 poprzednie, czyli choroba pozostawia coraz wi臋ksze zniszczenia w organizmie. Czy mo偶ecie mi co艣 m膮drego doradzi膰? pozdrawiam osoby we wsp贸lnej niedoli :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ala21
Ala21 Witam odebralam wyniki na przeciwciala i mam1300 lekarz nawet mnie nie uswiadomil ze mam hashimoto....ogolnie to mam takie wrazenie ze bede miala problem w zajscie w ciaze....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ala21
Ala21 Witam odebralam wyniki na przeciwciala i mam1300 lekarz nawet mnie nie uswiadomil ze mam hashimoto....ogolnie to mam takie wrazenie ze bede miala problem w zajscie w ciaze....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ala21

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ala21

Udost臋pnij ten post

Najprawdopodobniej te偶 mam hashimoto.. moje TSH 5.098, TPO 229.7, ft3 i ft4 mo偶na powiedzie膰 w normie. USG wykaza艂o, 偶e guzki si臋 nie pojawi艂y, ale obraz typowy przy zapaleniu hashimoto. Mam pytanie: czy to du偶o? Jak czyta艂m to macie du偶o wi臋膰ej TPO i gorsze wyniki, ale czy to znaczy, 偶e mam si臋 mniej obawia膰??? Jutro mam wizyt臋 u endokrynologa. Niedawno wysz艂am z am膮偶, ko艅cz臋 za rok studia zaoczne i zacz臋艂am w艂a艣nie prac臋 w wymarzonym zawodzie. I bardzo chcemy mie膰 dziecko, ale my艣leli艣my, 偶e po mojej obronie tak za nieca艂y rok zaj艣膰 w ci膮偶臋. Ale teraz jestem zupe艂nie sko艂owana...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak to mozliweeee
ze np. ktos ma tsh ponizej normy czyli niedoczynnosc a hormony w normie? albo tsh powyzej normy czyli niedoczynnosc a hormony w normie? przeciez jak jest niedoczynnosc to jest za malo hormonow, ale nibu ft4 w normie czyli wyglada ze hormony sa ok a ...jest niedoczynnosc?1 jak to wytlumaczyc?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cytryna wawa
asiczek24 --> leczenie os贸b z gorszymi i lepszymi wynikami jest identyczne, wi臋c nie ma co por贸wnywa膰 swoich wynik贸w do wynik贸w innych. W ka偶dym przypadku niedoczynno艣ci, niezaleznie od tego, czy jest to "zwyk艂a" niedoczynno艣膰, czy niedoczynno艣膰 na tle Hashimoto, czy kto艣 ma tsh 5 czy 105, leczenie polega na podawaniu indywdulanie dostosowanej dawki syntetycznego hormonu. Przeciwcia艂 rzeczywiscie masz stosunkowo niewiele, ale to nic nie znaczy. R贸wnie dobrze pare miesiecy temu lub za pare misi臋cy b臋dzie ich kilkakrotnie wi臋cej. Bierz selen, pomaga obni偶y膰 poziom przeciwcia艂. A o ci偶臋 si臋 nie martw. Jest masa mobiet, kt贸re zasz艂y w ci膮偶臋 i urodzi艂y zdrowe dzieci mimo problemow z tarczyc膮. Trzeba po prostu dobra膰 w艂asciw膮 dawk臋 leku, doprowdzi膰 hormony do w艂膮艣ciwego poziomu i regularnie je kontrolowa膰. jak to mozliweeee --> to tzw. subkliniczna niedoczynno艣膰/nadczynno艣膰 tarczycy

Udost臋pnij ten post

Tak w艂a艣nie my艣la艂am... Dzi臋ki za wsparcie i jasn膮 odpowied藕 :-) jako艣 nie mam obaw zbyt wielu co do ci膮偶y i ciesz臋 si臋, 偶e to mo偶liwe :-) ale jak b臋dzie czas poka偶e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wolnika
Witam serdecznie szanowne forumowiczki, a zarazem towarzyszki w w d藕wiganiu japo艅skiego baga偶u, wdzi臋cznie zwanego Hashimoto.. moja diagnoza ujrza艂a 艣wiat艂o dzienne 2 miesi膮ce temu, ale historia jak podejrzewam z moj膮 aktualn膮 p. dr endokrynolog rozpocz臋艂a si臋 dobre kilka lat temu. Trafia艂am niestety do lekarzy samozwa艅czo chyba nazywanych specjalistami chor贸b tarczycy.. Zaden z nich nie zlecil mi wcze艣niej badania poziomu przeciwcia艂, moje chwiejne TSH,zmienny obraz mi膮偶szu tarczycy w USG tez nie byl dla nich powodem do poszerzenia diagnostyki..czu艂am sie uspokojona ze jest ok, kazano sie nie martwi膰.nazywano hipochondrykiem niemal偶e...do czasu gdy postanowilam przed staraniem si臋 o zaj艣cie w ci膮偶臋 zrobi膰 kilka bada艅. C贸偶 TSH prawie 4 wiec niby norma, ale impuls do dalszych dzialan. Wreszcie polecona pani endokrynolog i co si臋 okazuje... jeden z p艂at贸w prawie calkowicie zniszczony, drugi ledwo zipie, anty TPO 5x powy偶ej normy, anty TG 2x powy偶ej.. Mam wielki 偶al do lekarzy do ktorych trafilam wczesniej o to ze zbagatelizowali moj problem poniewa偶 mozna bylo juz kilka lat temu rozpoczac leczenie i zapobiec az takiej destrukcji...no ale do艣膰 narzeka艅. biore 25 euthyroxu, dzis "upu艣cili krwi" na kontrolne badania i w pt kontrola... czekam na w艂a艣ciwe TSH czyli ok 1 aby zacz膮c starania o baby:))pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

wolnika: tak to jest z lekarzami. Te偶 co艣 o tym wiem. Mi m贸j rodzinny ju偶 dawno m贸w艂, 偶e tarczyca mu si臋 nie podoba, ale zrobi艂 tsh- wynik w normie i niby wszystko dobrze. Ale trafi艂am do ginekologa, bo chcia艂am sprawdzi膰 czy tak og贸lnie ze mn膮 wszystko w porz膮dku i to on zauwa偶y艂 t膮 tarczyc臋, zapyta艂 czy miewam objawy takie jak np. senno艣膰, ko艂atanie serca itp. Ja to wszystko do tej pory przypisywa艂am stresowi. I zrobi艂 mi usg tarczycy, skierowa艂 do endokrynologa. I co najwa偶niejsze- to by艂a wizyta PRYWATNA. Wcze艣niejsi lekarze oczywi艣cie nic niepokoj膮cego ni wykryli. Powodzenia z dzidziusiem! Ja te偶 w tej ca艂ej chorobie martwi臋 si臋 tylko tymi problemami, ale miejmy nadziej臋, 偶e wszystko b臋dzie dobrze!

Udost臋pnij ten post

I tak mam wiele szcz臋艣cia, 偶e wykryto to stosunkowo wcze艣nie... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

I tak mam wiele szcz臋艣cia, 偶e wykryto to stosunkowo wcze艣nie... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wolnika
asiczek 24, dzieki za pozdrowienia, jak Twoja dzisiejsza wizyta u endo? otrzymala艣 leki? nie wiem czy sledzi艂as juz w necie inne fora zwiazane z hashimoto, jesli nie polecam http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776 mn贸stwo nowych doniesien naukowych, informacji od kompetentnych forumowiczek(np.rosteda bije wszyskich na g艂ow臋, a niejeden endo wiedza do piet jej nie dorasta)pa

Udost臋pnij ten post

wolnika dzi臋ki bardzo za informacje; po wizycie czuj臋 si臋 du偶o spokojniejsz, powiedzia艂a, 偶e najwa偶niejsze, 偶e nie ma guzk贸w. Moim jedynym zmartwieniem niby ma by膰 obawa przed powi臋kszonym wolem lub powi臋kszonym wolem mojego dziecka. Ale w ci膮偶y na razie nie jestem. Powiedzia艂a, 偶e problem贸w z zaj艣ciem absolutnie nie widzi o ile b臋d臋 bra艂a letrox 25 jedn膮 codziennie rano na czczo. Ale zobaczymy! Nast臋pna wizyta za ok 1.5 miesi膮ca. Mam tylko nadziej臋, 偶e nie b臋d臋 ju偶 spa艂a po 3 godziny dziennie- strasznie to m臋cz膮ce. Pozdrawiam wszystkich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wolnika
witam ponownie... jestem po wizycie, og贸lnie nie najgorzej choc jeszcze musze zaczerpn膮膰 z pok艂ad贸w cierpliwo艣ci. Ot贸偶 TSH spad艂o z 3,64 na 2,91, fT3, fT4 w normie,ale moja endo odradza ci膮偶臋 wcze艣niej ni偶 przy TSH ok. 1..teraz euthyrox w dawce 25 dziennie i znow za miesi膮c kontrolne badania.. aha spad艂y anty TPO ze 177 na 125. Takie przeciwcia艂a nie s膮 p/wskazaniem do zaj艣cia w ci膮偶臋 wg endo, jedynie wspomnia艂a o kazuistycznych przypadkach,w kt podobna antygenowo tarczyca dziecka mo偶e by膰 zagrozona p/cialami matki, poniewaz te przeciwcia艂a sa z klasy IgG i przechodz膮 przez 艂o偶ysko, ale takie powik艂anie to pono膰 prawdziwa rzadko艣膰. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JoannJJ
JoannaJJ (Joanna_30@wp.pl) Witam Prosz臋 Was drogie czytelniczki tego forum o porad臋. Mam problem z niedoczynno艣ci膮 tarczycy mojej c贸rki. Mo偶e kto艣 z Was ma jakie艣 do艣wiadczenia w tym zakresie. Moja 9-letnia c贸rcia ma wrodzon膮 niedoczynno艣膰 tarczycy. Zawsze mia艂a wahania je艣li chodzi o poziom TSH,FT3 i FT4, tzn. np. 2 m-ce bra艂a dawk臋 Letroxu 50 mg, po czym musia艂a mie膰 zwi臋kszon膮 do 75 mg, a po kolejnych ok. 2 m-cach zn贸w 50 mg, albo nawet 37,5. W ubieg艂ym roku trafi艂y艣my do dociekliwej pani doktor, kt贸ra postanowi艂a sprawdzi膰 sk膮d te wahania i po USG tarczycy oraz badaniu scyntygraficznym dowiedzia艂am si臋, 偶e moje dziecko nie ma w szyi tarczycy. Mo偶e ma j膮 gdzie艣 indziej, ale na pewno nie w szyi. Ju偶 si臋 do tego przyzwyczai艂am, chocia偶 pani doktor, twierdzi, 偶e musimy wiedzie膰 gdzie ta tarczyca jest, w razie czego. Bo skoro co艣 tam wytwarza to musi gdzie艣 by膰. Problem w tym, 偶e moja c贸rcia z dziecka z niedowag膮 w wieku do 4 lat(kiedy mia艂a roczek wa偶y艂a 7 kg - czyli tyle co p贸艂roczne dziecko), przemienia si臋 w dziecko z nadwag膮. Przy czym nie je du偶o, raczej nie lubi s艂odyczy, chipsy raz w tygodniu - sobot臋 艣wi臋to . Ja ca艂y czas uwa偶am, 偶e to wina tarczycy, a nasza lekarka, 偶e hormony s膮 pod kontrol膮, sztucznie wyr贸wnywane, ale jednak i nie ma prawa przybiera膰 na wadze. Corka ma 130 wzrostu i wa偶y 32 kg, ale jest wyra藕nie zaokr膮glona, zw艂aszcza brzuszek. Mam wra偶enie, 偶e ona ci膮gle przybiera na wadze. Bardzo prosz臋 o informacje, mo偶e kto艣 z was ma podobne do艣waidczenia. Z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam Joanna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marlena.
Ja mam natomiast 14 lat, i od jaki艣 5 mies. wiem 偶e mam niedoczynno艣膰. zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e strasznie wy艂azily mi w艂osy, 偶e a偶 poprostu mia艂am 艂yse miejsca. Noi wtedy zacze艂y si臋 wszystkie badania. Najpierw podejrzewali u mnie cukrzyce. A偶 wysz艂o TSH ponad norm臋. I p贸藕niej mia艂am USG, i wysz艂o 偶e mam powi臋kszony lewy p艂at i hypoehogenne guzki. I w艂a艣nie te偶 jestem no okr膮g艂a, i m贸j endo. powiedzia艂 偶e nie moge je艣膰 za du偶o slodkiego, i wog贸le bo tarczyca sprzyja tyciu. no a偶 wko艅cu FT3 i FT4. Ft4 w normie, a Ft3 nie. I p贸藕niej TPO - 456 i co艣 tam jeszcze. i bioreeutfyrox dawka 50. I mam nadzije 偶e b臋dzie dobrze. Pozdrawiam was, i zycz臋 szcz臋艣cia. Marlena.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Diviana
Witajcie, po przeczytaniu forum bardzo si臋 zaniepokoi艂am, bo w艂a艣nie odebra艂am wyniki i przeciwcia艂a mam powy偶ej 4000 a norma 35 :( Mia艂 kto艣 tak wysokie wyniki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AsiaKkk
Witam wszystkich!:) Przez przypadek znalaz艂am Wasze forum, ale widz臋, 偶e mo偶na znale藕膰 tu odpowed藕 na nurtuj膮ce mnie pytania, wi臋c pisz臋. Moja choroba zacz臋艂a si臋 ju偶 w wieku 10 lat, kiedy by艂am nad morzem zacz臋艂y si臋 duszno艣ci, bardzo schud艂am. Stwierdzono nadczynno艣膰. P贸藕niej przez kawa艂 czasu leczy艂am si臋 hormonami i wszystko by艂o dobrze do czasu kiedy mia艂am 17-18 lat- wyniki zacz臋艂y wskazywa膰 na niedoczynno艣膰... zrobiono mi usg, wykryto guzki jakie艣 i stwierdzono chorob臋 hashimoto... Obecnie mam 21 lat i pod koniec zesz艂ego roku posz艂am do prywatnego lekarza, kt贸ry kaza艂 mi odstawi膰 leki, twierdz膮c, 偶e przez 10 lat bez sensu w og贸le je bra艂am... to by艂 dla mnie totalny szok, nie wiedzia艂am czy to mo偶e mie膰 wp艂yw na cokolwiek np. na planowanie rodziny w przysz艂o艣ci... no ale ok, odstawi艂am leki i robi艂am badania wed艂ug wskaza艅 tego pana i stwierdzi艂am, 偶e jak co艣 to b臋dzie na niego. to wszystkie wyniki od tamtej pory: 18/10/2008 rapid TSH 0.271 0.400-4.00 Anti-TPO 373 10.00-35.00 Free T4 1.57 0.80-1.90 10/12/2007 TSH 3gen 0.721 0.400-4.00 Anti-TPO 385 10.00-35.00 Anti-Tg 51.4 norma do 34.00 27/06/2008 TSH 3gen 0.818 0.400-4.00 FT3 4.58 1.8-4.2 FT4 1.58 0.8-1.9 Anti-TPO 460 10.00-35.00 10/11/2008 TSH 3gen 0.644 0.400-4.00 FT3 4.72 1.8-4.2 FT4 1.38 0.8-1.9 Anti-TPO 644 10.00-35.00 by艂abym baaaaardzo wdzi臋czna gdyby kto艣 troch臋 si臋 na tym znaj膮cy rzuci艂 okiem... z g贸ry dzi臋kuj臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do AsiaKkk
moim zdaniem odstawienie hormonow to nie jest dobry pomys艂 mimo, 偶e wyniki nie wskazuj膮 na niedoczynnos膰 tarczycy, trzeba pami臋ta膰, 偶e cz臋艣膰 tych hormon贸w, kt贸re kr膮偶膮 we krwi i kt贸re w badaniach wychodz膮 艂adnie (ft4 na przyk艂ad) to nie hormony produkowane przez Twoj膮 tarczyc臋, ale hormony uwalniane z kom贸rek niszczonej przez przeciwcia艂a tarczycy wyra藕nie wida膰, 偶e od momentu odstawienia hormon贸w ilo艣膰 przeciwcia艂 ros艂a - samo to mo偶e wskazywa膰, 偶e organizm 藕le zni贸s艂 odstawienie hormon贸w niedoczynno艣ci w tej chwili nie ma, ale ich branie pozwoli艂oby na zahamowanie rozwoju choroby Hashimoto i zapobieg艂oby pojawieniu si臋 objaw贸w niedoczynno艣ci - kt贸ra pojawi si臋 NA PEWNO przy takich przeciwcia艂ach, pr臋dzej czy p贸藕niej dodatkowym argumentem za braniem w tej chwili hormon贸w jest fakt, 偶e w艂asciwa suplementacja hormonalna powstrzymuje istniej膮ce guzki przed rozrastaniem si臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ursh
Hej, Jestem wprawdzie 艣wie偶膮 adeptk膮 mistrza Hashimoto (gdyby nie brak czasu pewnie zacz臋艂abym wcze艣niej) i w zwi膮zku z tym mam pytanie (zaczynam powoli traci膰 zaufanie do mojej dr) czy warto艣膰 anty TPO decyduje o wdro偶eniu leczenia? Jak na medyka g艂upio si臋 czuj臋 pytaj膮c na forum, jednak endokrynologia nie jest moj膮 bajk膮 ;/. Mam a-TPO=171, wi臋c teoretycznie nic to w por贸wnaniu z 300 czy 1000, jednak moje og贸lne samopoczucie, zaklasyfikowa艂abym w kategorii 藕le, nie wspominaj膮c o typowych dolegliwo艣ciach niedoczynno艣ciowych: wy艂a偶enie w艂os贸w, paznokcie mam jak lakier na艂o偶臋 - jak nie to mam rozdwojone pi贸rka, do tego wieczne zimno, spadki ci艣nienia do 90/50, 偶e o senno艣ci nie wspomn臋, znacznym spowolnieniu w ci膮gu dnia (tak po 6godz aktywno艣ci), zaparcia, wzd臋cia, stany depresyjne, i regularne przybieranie na masie przy zmniejszonym spo偶ywaniu i wzmo偶onym wysi艂ku fizycznym. Pomimo tego moja dr ka偶e czeka膰 2 m-ce i powtarza膰 badania (w sumie logiczne) ale nie zamierza mi w 偶aden spos贸b pom贸c. I tu walcz臋 pomi臋dzy sympati膮 do pani doktor, a wiedz膮 i rozs膮dkiem, kt贸ry nakazuje mi i艣膰 gdzie indziej szuka膰 pomocy. Z g贸ry dzi臋ki za rad臋. B臋d臋 wdzi臋czna za namiar na konkretnego endokrynologa w stolicy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wolnika
Witaj Ursh, podwy偶szony poziom przeciwcia艂 jest tylko potwierdzeniem diagnozy Hashimoto, a wykonanie USG tarczycy dope艂nia rozpoznanie.O w艂膮czeniu leczenia decyduj膮 poziomy TSH, fT3, fT4, poniewa偶 ch. Hashimoto to nic innego jak zniszczenie mi膮偶szu tarczycy przez przeciwcia艂a i na skutek tej destrukcji niedoczynno艣膰 tarczycy. Nie podajesz jakie masz ich warto艣ci, ale wiedz, 偶e nawet te wydawa艂oby si臋 w normie, ale na g贸rnej jej granicy ju偶 sugeruj膮 konieczno艣膰 wdro偶enia leczenia. Leczona jest jak wspomnia艂am NIEDOCZYNNO艢膯 tarczycy wi臋c powinny by膰 w艂膮czone leki na niedoczynno艣膰 w艂a艣nie. Moja endo zaleci艂a mi te偶 Padm臋 basic, neoglandyn臋, ekovit zak艂adaj膮c, 偶e mo偶e si臋 dzi臋ki tym prepatatom obni偶y膰 nieco poziom anty TPO i faktycznie spad艂y po 2 miesi膮cach ze 177 do 120. pozdrawiam i polecam forum Hashimoto na gazeta.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do wolnika
sk膮d leste艣?? masz fantastycznego lekarza endo, zazdroszcz臋:)podasz namiary??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do wolnika
sk膮d leste艣?? masz fantastycznego lekarza endo, zazdroszcz臋:)podasz namiary??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cytryna wawa
Ursh --> wielu endokrynolog贸w jest zdania, 偶e powinno si臋 rozpocz膮膰 leczenie hormonalne Hashimoto tak szybko, jak zostanie ono rozpoznane, zanim spowoduje niedoczynno艣膰 tarczycy. Pozwala to oszcz臋dzi膰 tkank臋 tarczycy, cz臋sto nawet zmniejszy膰 ilo艣膰 przeciwcia艂 i zahamowa膰 rozw贸j choroby. Zreszt膮 takie podejscie wydaje si臋 logiczne, bo to pr贸ba leczenia przyczynowego niedoczynno艣ci, a nie tak jak zwykle si臋 to robi wy艂膮cznie objawowego. Natomiast leczenia przyczynowego Hashimoto do tej pory nie ma. Jest kilka teorii, kt贸re wi膮偶膮 wyst膮pienie tej choroby z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi czy Candid膮, d艂ugotrwa艂ym stresem albo bardzo stresuj膮c膮 sytuacj膮, pewnymi niedoborami (np. selenu), ci膮偶膮, pewnymi toksynami. Istnieje rzeczywi艣cie kilka 艣rodk贸w, kt贸re mog膮 zmniejszyc ilos膰 przeciwcia艂. Najcz臋艣ciej polecanym jest selen. Dzia艂anie innych substancji nie zosta艂o w pe艂ni potwierdzone naukowo, ale s膮 osoby, kt贸rym ich branie bardzo pomog艂o (np. wa艣nie wspomniana przez wiolink臋 Padma). Jakie masz wyniki innych bada艅? 呕eby mie膰 pewno艣膰, czy nie ma ju偶 niedoczynno艣ci trzebaby zrobi膰 pe艂en "zestaw" bada艅, czyli tsh, ft3 i ft4. USG tarczycy te偶 nie zaszkodzi. A tak naprawd臋 podstaw膮 do diagnozy Hashimoto jest biopsja i badanie pobranego z tarczycy materia艂u pod mikroskopem. Podwy偶szone przeciwcia艂a mog膮 si臋 zdarzy膰 przy innym rodzaju zapalenia tarczycy, ale niekoniecznie przewlek艂ym autoimmunologicznym. Ja tam uwa偶am, 偶e z tymi objawami i podwy偶szonymi przeciwcia艂ami powinna艣 dosta膰 hormony, ale nie jestem lekarzem ;-) poczu艂aby艣 si臋 lepiej, bo na 99% te objawy s膮 zwi膮zane z niszczeniem tarczycy przez przeciwcia艂a. Czekanie na to, a偶 niedoczynno艣膰 ujawni si臋 w badaniach laboratoryjnych spowoduje tylko pogorszenie objaw贸w. Endokrynologa mog臋 poleci膰, ale na gg, 偶eby nie by艂o, 偶e robi臋 tu reklam臋. M贸j numer 13539070. Ale nie gwarantuj臋, ze przepisze hormony, bo u mnie sytuacja by艂a jasna - bardzo wyra藕ne Hashi po biopsji i du偶a niedoczynno艣膰. Ale z leczenia jestem bardzo zadowolona i kobieta zdecydowanie wie, o co kaman.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale ty pewnie z warszawy
? ja szukam na 艢l膮sku

Udost臋pnij ten post