Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarinka 21

Warszawiacy to buraki

Polecane posty

Gość sine
no dobrze, ale kto odbudował to miasto!!!???!!!! Burzyli budynki w innych miastach!! by odbudować Warszawe!

Gość do vronka
mieszkam od urodzenia w Poznaniu ok.500 m od Starego Rynku.Pokaz swoja trase,achec do zwiedzania naszego miasta...i nie mow mi staremu Poznaniakowi ze nie jestem z Poznania...

Gość sine
przecież to był wysiłek całego NARODU PRL by odbudować to miasto - czysta propaganda, ale skuteczna.

Gość PODSUMOWANIE
Stolicą Polski powinna być Warszawa. Dlaczego ??? Bo w Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu czy Poznaniu nie chca ogladać gęb Gronkiewicz Waltz, kwaśniewskiego, giertycha czy pana Lepera i całej masy tych nierobów wożacych sie drogimi samochodami na sygnale. Ni emusimy ogladać Wojewódzkiego - głównego głupka Polski po za tym Kraków , Gdańsk, Wrocław i Pznań to ładne miasta szkoda by było jak by jakiś przygłupi arab zostawiał niespodzianki w różnych miejscach.

BURZYLI BUDYNKI? Gdzie o tym przeczytalas? Nie burzyli budynkow, tylko wyburzali te (stojace w rozsypce), ktore zagrazaly ludziom! Smieszna i naiwna jestes, jak przedszkolak.

Gość na pewno warszawiacy
rozmowa której byłam świadkiem para z pretensjami na wakacjach zagranicznych - w drodze powrotnej siedzą na pierwszym siedzeniu i opowiadają pilotce czego to nie zakupili.... rozmowa mało formalna ale widac, ze obydwoje ę, ą, ależ i liczą na to, ze pilotka zechce się z nimi adresami wymienic....dziewczyna nie w ciemię bita i domyśliła się o co chodzi więc przez przyzwoitość i z grzeczności o adres zapytała - widać, ze facio tylko na to czekał natychmiast wizytówkę wyciągnął - pilotka obejrzała i z miną niepewną - ale to wizytówka firmy jest, on - no bo ja biznes prowadzę i najlatwiej jest nas pod tym telefonem i mailem zlapać - a zresztą to mieszkamy dokładnie nad firmą.... pada sakramentalne pytanie - a w jakiej to jest miejscowości? on - dumnie, ze aż strach - w Warszawie w tym samym czasie, żona, której w końcu udało się dojśc do słowa - w Górze Kalwarii.... cóż - Góra Kalwaria oddalona jest od Warszawy o jakieś 50 km... i nawet nie jest zaliczana do aglomeracji warszawskiej ale jak to brzmi dumnie rzec - z Warszawy.... zwróciliście uwagę na to co napisałam na poczatku - para z pretensjami - marudząca i zycie wszystkim wkolo swymi wydumanymi problemami zatruwająca.... no i po tekście, ze on wielki pan z warsiawy wszystko staje się jasne - buc ze stolycy! taaaa - buc niezaprzeczalnie, ale ze stolicy wyłącznie w jego snach i marzeniach niespełnionych! ot zwykły dupek chcący zaimponować otoczeniu i wycierający sobie gębę Warszawą..... ech - na takich pseudo Warszawiaków trafiałam wielokrotnie...

Gość sine
jasne, poszukaj sobie choćby zdaje sie że opery w Szczecinie:O Jest to dość znana historia:O I sama nie bądź naiwna, bo tak własnie było, cały narod dla Warszawy, przeciez komunistyczna propaganda najbardziej sie tym chwaliła, ze udało jej sie odbudować miasto.

Gość PODSUMOWANIE
Warszawa piękna przed wojną ? A to dobre. Była jesze brzydsza niż teraz. Kraków nie został zburzony bo niemcy to naród który docenia zabytkowe budowle zresztą był podminowany ale ruscy rozminowali też doceniając to miasto . Tylko jakieś buraki ze wsi wawa nie potrafią docenić. nie zapominajcie że cegły z których zbudowano w latach 50-tych 20 wieku wasz zamek pochodzą z Wrocławia.

Gość sine
heh no i pozbierajmy cegły i wyjdzie komu ma byc wdzieczna Wawka za swoj dzisiejszy stan:P

Gość brawa.....
normalnie czytac sie nie chce:O i kto tu jest nadetym bucem , zapatrzonym w swoje miasto:O

Gość
Zachowanie Krakowa wykupilismy my-Polacy od ruskiego generala.General ten skontaktowal sie z AK i postawil nas przed wyborem:albo dostane (iles tam kg.zlota) i wtedy \"Armia Czerwona nie bedzie musiala przejsc przez Krakow\",a jezeli Polacy mu zlota nie dadza-wtedy\"Armia Czerwona wykona manewr zdobycia miasta przechodzac przez nie\".Gdyby przeszla-wiadomo czym by sie to skonczylo...AK dokonala zbiorki zlota i w ten sposob wykupilismy je od sovieckiego generala od zniszczenia. Nie jest prawda ze inne miasta nie byly tak zniszczone jak Warszawa(w 80%).Np.Poznan tez byl zniszczony mniej wiecej tak samo.Byl twierdza(w centrum niemal znajduje sie Cytadela.Pow.ok.100 ha.Do IIej Wojny 3 pietra pod ziemie,wokol fosa z woda.Cytadela byla jednym z 17 Fortow rozmieszczonych wokol i w samym Poznaniu.Wiekszosc istnieje do dzis.Poznan zatem byl traktowany przez Niemcow jak wielki bunkier do obrony drogi na Berlin.Toczyly sie tu ciezkie walki z udzialem AK w pierwszej linii(zdobywanie Cytadeli.Przez miasto przeszla wojenna nawalnica z cala swa potega i niszczycielska sila.Inne miasta tez ucierpialy podobnie.A wiec nie tylko Warszawa...

Gość Could you translate

A teraz zaczyna mi być wstyd za Polaków. Dajcie spokój. Musicie niektórzy stąd mieć bardzo smutne życie. Pojedziecie po ludziach których nie znacie i wstaniecie jutro z lepszym nastojem? Oj, daleko niektórym nawet do Homo sapiens...

PODSUMOWANIE - Krakow moznabylo kupic. Warszawy NIE. Warszawa bronila sie, cierpiala i ginela. A Krakow? Mial swojego Lajkonika, Zydow i tchorzy.

Gość Eugeniusz trampek
Taki głupi temat a taką dyskusje wywołał bo kogo obchodzą warszawskie buraki ??!!!

Gość Of koz
Inne miasta ucierpiały, ale tylko Warszawa zniknęła całkowicie pod gruzami.

Gość Ireneusz D.
Te, Gieniu. Te warszawskie buraki mieszkały wcześniej w twojej wsi zabitej dechami, gdzie nawet teraz elektryczność za cud uważają.

Gość sine
She - ale o co Ci chodzi, przeciez to są fakty. Nawet tego nie potraficie chyba przyjac. Sama nie jestem zwiazana z żadnym miastem blizej, ale nie lubie jak ktos z kolei idealizuje, ze tylko Warszawa była całkowicie zniszczona i zapomina o tych co dołozyli swoje do odbudowy tego miasta i teraz jeszcze dzieli ludzi na tych co są prawdziwymi Warszawiakami i tych co nie naśmiewając sie z czyjegoś akcentu itp. Jak to nazwac? Za to moze byc nam wstyd:O

Gość Ireneusz D.
A jakie jeszcze inne MIASTO było zburzone do cna? Zburzone CAŁKOWICIE?

Gość PODSUMOWANIE
Wykupili AK-owcy bo Kraków to ikona Polski nie warszawa którą mozna było wybudować od nowa - przynajmniej lepiej sie prezentuje niż w przeszłości tylko dlaczego kosztem innych miast np. Wrocławia.Z tym tchórzostwem zagranie ćwierćinteligenta.

Gość brawa.....
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.warszawa.przedwojenna.prv.pl/zlota01.jpg&imgrefurl=http://www.warszawa.przedwojenna.prv.pl/zlota1.htm&h=312&w=550&sz=28&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=kvBFoDVZMd7Q1M:&tbnh=75&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3Dwarszawa%2Bprzed%2Bwojna%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN poogladajcie sobie jaka byla warszawa. gdyby nie wojna jestem pewna ze to bylby najpiekniesze miasto polski. a teraz nalezy sie temu maisu szaczunek i jego mieszkancom tez, przez wzglad na historie.

Gość Ireneusz D.
Dla kogo ikona, dla tego ikona. Ja tam nie modlę się do reliktów przeszłości.

sine moja wypowiedź dotyczyła tego jadu w tych wypowiedziach. Po co to - pytam? Czy tak jak inni chcemy burzyć rozdrapując jakieś niesnaski historyczne, na które nie mamy wpływu? Każdy wie jakiś kawałek i całości z tego nie da się stworzyć. Zamiast tworzyć, budować wolicie się cofać, rozdrapywać, wypominać. Nie mamy na to wpływu. Mamy wpływ na to kim jesteśmy dziś.

Gość Eugeniusz trampek
Do Irka . zgadzam sie z tobą przecież to nie ja powiedziałem że "Najładniesze warszawianki to przyjezne" ze wsi.

Gość Ireneusz D.
Dziękujemy za linka do GOOGLI, ale sam potrafię je znaleźć.

Gość sine
ale nalezy sie tez szacunek innym miasto za to ze pomagali w odbudowie Warszawy. Poza tym wez pod uwage, ze wielu z rodowitych Warszawiaków uciekło w czasie wojny lub od razu po i nigdy tam wiecej nie powróciili. Tam gineły ich rodziny i oni tez walczyli za wolnosc naszego kraju - oni tez mieszkali w innych czesciach kraju po wojnie, a ich dzieci mogły powracac tam, ale są juz uwazane za przyjezdnych... Niestety historia jest niewdzieczna. Szacunek bez wzgledu na podziały. Nie samą Warszawą Polska zyła i zyje.

Gość Ireneusz D.
Gieniu, nie najładniejsze, tylko NAJŁATWIEJSZE.