Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anielaa

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii II cz.

Polecane posty

co u Was? ja dzisiaj dzwoniłam i powiedzieli mi, że nie ma jeszcze harmonogramu wypłat, decyzja już jest, a pieniądze nie wiadomo kiedy

ja ze swoim partnerem czekamy od lipca.dzwonimy raz w miesiacu do WTC CTC .Dzisiaj po rozmowie odpowiedzieli ze moja sprawa została oddana do WYDZIAŁU SPRAW SKOMPLIKOWANYCH mysle ze chodzi o moja córke która przebywa i uczy sie w polsce czy ktos miał podobna sytuacje?

Gość kathi28
hej dziewczyny mam dobre wieści przyznali nam Housing Benefit od 16 lutego do 5 kwietnia,a dalej mam znów składać papiery,czy po roku podatkowym prztznają dalej wie któraś może coś???czy będzie to tylko do daty 5kwietnia?.pozdrawiam i jak wasze sprawy:)się toczą

Gość kathi28
HEJ:)czemu dziewczyny się nie odzywacie ten Topik jest górą i ma być na pierwszym miejscu...Jak z tym housingiem jest kontynuacja po 5 kwietnia,czy nie ma? i muszę odnowa wszystko załatwiać?

Gość Evi38 uk
najwpierw podziekuj za rady , kiedys Ci radzilam zebys zlozyla wniosek o housing wnioski sklada sie co jakis czas ja skladalam w listopadzie teraz znow skladalam wiec to jest norma , jak cos sie u was zmieni w dochodach tez musisz zglosic

Gość goya 007
witam! gratuluje tym ktorzy juz dostali decyzje, ja nadal czekam, ostatnio zadzwonilismy na infolinie i okazalo sie ze niby wszystkie nasze papiery sa w porzadku tylko cos popieprzyli z child benefitem, chyba ci od ChB nie przekazali im informacji o przyznaniu nam tego zasilku, mila pani powiedziala mezowi ze bedzie to wyjasniac........ kurde co za głąby, mogli nas chociaz powiadomic ze cos jest nie tak

Cześć dziewczyny! ja dzisiaj też dostałam decyzję z HB, ale jak widać w każdym mieście jest inaczej, na decyzji mam wyliczone wszystko, a pieniądze będą 01.03., zwrócą nam prawie cały rent za styczeń i luty, apotem co cztery tygodnie będą płacić prawie cały bez 40f, z tym ,że my czekamy na taxy i wtedy nam napewno zmniejszą, a consil tax 15f m-cznie A co do taxów, to w czwartek znowu dostaliśmy pismo od Customer Service and Support Group z przeprosinami, i że mamy uzupełnić dane o dochodach za rok 2007-2008 i 2008-2009 szacunkowo....z tym ,że my to wypełnialiśmy i im wysyłaliśmy, zadzwoniłam, i okazało się , że mają, ale muszę im podać jeszcze raz bo muszą uaktualnić, żeby wyliczyć....to było w czwartek, a we wtorek dzwoniłam pytać o przelew to powiedzieli mi że nie mają jeszcze harmonogramu i nic nie chcieli więcej, więc same widzicie, jaki mają bałagan, trzeba do nich dzwonić często i pytac ciagle co im jeszcze uaktualnic :) A na końcu listu jest taka formułka , że jeśli jestesmy nie zadowoleni z ich pracy to oni chętnie dowiedzą się jakie mamy zastrzeżenia i za wszystkie sugestie co do usprawnienia ich systemu będą bardzo wdzięczni :D co Wy na to???? Mogłybysmy im trochę rad udzielić, nie!!! Może sprawniej by działali pozdrawiam

Gość kathi28
Bardzo dziękuję za rady od was dziewczynki:)

Gość dragon81
witam wszystkich bardzo serdecznie! mam pytanie - czy jesli chce otrzymywac WTC i CHTC moja żona i dzieci musza byc w anglii?? mam zamiar ich tutaj sciagnac ale zarabiam niewiele(ok 800f/m-c) i nie bede w stanie ich utrzymac z mojej pensji( mamy 3 dzieci). wiem ze o CHB moge sie starac ale nie wiem jak to jest z taxami. nie mam nawet szans wynajac jakiegos mieszkanka zeby ich tutaj zabrac, poniewaz z tej pensji musze i m jeszcze wysylac pieniadze do polski-prosze o odpowiedz-dzieki

Gość nienienie
Dragon...Niestety Twoja żona z dziećmi musi przebywać w Uk.i posiadać NIN, żebys mógł starać się o Child tax credit... Ty z tytułu niskich zarobków możesz starać się o Working tax credit,który Ci przysługuje jeżeli posiadasz NIN... Pozdrawiam...

Gość dragon81
nienienie... dziekuje serdecznie za odpowiedz kurde nie wiem jak ja to zrobie jesli place 300f za pokoj to mieszkanie choc 1 pokoj + kuchnia wyniesie chyba z 600 albo i wiecej o ile wogole tu sa takie klitki,chodzi mi tylko o jakis chocby najskromniejszy poczatek z rodzina pozniej moze bym cos wiecej dal rade wymyslic. pozdrawiam

Gość EDKA 197
CZESC DZIEWCZYNY ,JAK TAM WASZE SPRAWY?

dragon postaraj sie najpierw o CHB na dzieci i o Working tax credit,który Ci przysługuje jeśli pracujesz legalnie i posiadasz NIN.to juz będzie mały zastrzyk finansowy, jak to otrzymasz to juz powinno wystarczyc na wynajęcie jakiegoś niedużego mieszkanka dla Was a jak rodzina przyjedzie zaczniesz starac się o kolejne taxy.Na poczatku nie będzie łatwo ale dacie rade :)

Gość nienienie
Dokładnie tak jak pisze maliniam.... Ja jeszcze dopisze,że jak żona już wyrobi NIN to będziecie się mogli starać o dofinansowania do mieszkania,więc napewno wszystko się ułoży... Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Gość mam takie pytanieeeee
niedawno wprowadzil sie moj partner i mieszkamy razem, ale jego poczta przychodzila na ten adres pod ktorym mieszkamy duzo wczesniej. Czy jesli bede sie starac o housing bedefit i council tax benefit moga sie do tego przyczepic ze na umowie bedzie od 3 miesiecy a jego poczta od szesciu miesiecy? czy moge miec jakies nieprzyjemnosci z councilem z tego powodu i czy ktos z Was staral sie o w/w benefity jako rodzina?

Gość nienienie
Nie będzie ich obchodzić czy mieszkał wcześniej czy nie,bo o dofinansowanie będziesz starała się dopiero teraz. We wniosku będzie zapytanie o stan bieżący a nie poprzedni... Pozdrawiam

Gość mam takie pytanieeeee
dofinansowanie pobierałam wcześniej jako samotna matka, od niedawna mieszka ze mna partner ale jego dochody są niskie, takze dalej bedziemy na zasiłkach, tyle że zastanawiałam się czy sie nie przyczepią że jego poczta przychodziła na ten adres dużo wczesniej i nie będa podejrzewac czegoś

wydaje mi sie że poczta nie ma tu znaczenia, do nas ciągle przychodzą listy do ludzi, którzy wcześniej mieszkali w tym domu, nikt tego nie sprawdzał, nie byli na żadnej kontroli z concilu ( chyba że wpadną potem, albo robią wywiad wśród sąsiadów) dragon, będzie na początku ciężko, ale jakbyscie die dobrze zorganizowali, ( jak najszybciej NIN żony, CHB juz możesz pisać, przyślą Ci wnoisek, potem o HB, zwrócą wam prawie cały rent za dom, potem WTC i CHTC ) dobrze by było, żebyście mieli na początek jakięś oszczędności, i zawsze od kogo pożyczyć do wypłaty, bo wiem z własnego doświadczenia, że z jednej wypłaty jest ciężko pozdrawiam, co u reszty?

Petra mam pytanko, co to znaczy że zwróca za cały rent ? chodzi ci o to że zwrócą od daty złożenia wniosku ? my na poczatku mieliśmy taki jeden tydzień, że mieliśmy tylko 180f, z czego 110 poszło na opłaty mieszkaniowe, za reszte przeżyliśmy w cztery osoby i nikt głodny nie chodził :) oczywiście trzeba było patrzeć uważniej na ceny w sklepie, ale dało się przeżyć :) i owoce io soczki też dla dziecka były.Chociaż nie wiem czy w każdej części WB sa takie same ceny, w mieście którym mieszkam akurat są markety gdzie sa nie wysokie ceny :)

tak zwracaja nam caly od zlozenia wniosku 30.12 skladalismy, a zwrocą nam za styczen i luty i ppotem co m-c prawie caly bez 40f. my też bywało ze za 50f z czwórke żylismy, z tym że co m-c kupujemy pół świni, więc mięso i wędliny mamy swoje i tęż na wszysto starczyło, trzeba sobie umieć radzić nawet w kryzysie :)

Gość dragon81
dziekuje wam za odpowiedzi-troche mnie podbudowaly,bede sie staral jakos to wszystko ogarnac moze sie uda-jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie

Petra dziękuję za odpowiedź :) my też co jakiś czas kupujemy pół swiniaczka :) dragon załatwiaj wszysko jak najszybciej, będzie Wam tu napewno łatwiej niż w tej chwili jak musisz kasę słać do Polski, wiem to z własnego doświadczenia, mąż miał najniższe wynagrodzenie, z tego przysyłał mi kase do Polski i tworzył sie taki zamknięty krąg bo nic nie mógł odłożyć żeby nas tu ściągnąć :( w końcu postawiliśmy na jedna kartę, w ciągu dwóch tygodni wysprzedałm wszysko co miałm w domu, dosłownie wszysko, mąż w tym czasie nie przysyłał nam kasy tylko zbierał na wynajm mieszkania dla nas, ja za pieniądze ze sprzedanych rzeczy z domu wysłałam mu jeszcze na wyposażenie mieszkania w najpotrzebniejsze rzeczy, kupiłam bilety i przyjechałam :) i nie żałujemy bo lepiej żyć skromnie ale pełną rodziną :) powodzenia dragon i odzywaj się od czasu do czasu :)

Gość dragon81
masz racje Malinam ,tak jest najgorzej, bo poprostu nie da sie nic odlozyc,mimo wszystko zobaczymy jak zalatwie chb i wtc ,tylko mam do ciebie jeszcze 2 pytanka jesli moge oczywiscie. gdzies przeczytalem ze o wtc-jesli jest sie malzenstwem-trzeba sie starac we dwoje czy jesli zona jest w polsce mam sie starac jako osoba samotna? czy moge w to "wmieszac"jakos rodzine i ile moge mniej wiecej otrzymac wtc?? pozdrawiam

Gość agulkaagulka
Witam Wszystkich cieplutko!Jak tylko znajduje chwilke czasu czytam Wasz topik i mam mnostwo pytan do wiekszosci z Was ale postaram sie po krotce napisac o co mi chodzi w jednym temacie i jesli ktoras z Was znalazla by chwilke,prosze pomozcie i odpowiedzcie na moje pytania!Otoz...wychowuje dwojke dzieciakow i odkad jestem w Anglii-nie pracuje.Zywicielem-ze tak to ujme-naszej Rodziny jest moj maz zarabia roznie ale w granicach 275£ tyg.i z tego co sie orientuje to chyba nie najgorzej.Mamy child tax credit w kwocie tyg.83,23£ na dwoje dzieci plus child benefit.Wynajmuje dom za 475£ misiecznie plus tax i inne oplaty w sumie wychodzi nam do zaplaty ok.700£.Wystarcza nam pieniedzy na zycie tutaj ale chcialam spytac jakie sa kryteria otrzymywania np.housing benefitu trzeba byc wogle bez pracy i pieniedzy?Gdy maz zarabial 197£ nie otrzymalismy go i teraz gdy skladalismy tez nie dostalismy.To o co w tym wszystkim chodzi?Dalam sobie juz z tym spokoj ale pisze z czystej ciekawosci...Druga sprawa...Jak to jest kiedy nie pracuje sie i wychowuje dwojke dzieci z czego jedno chodzi do szkoly,slyszalam ze moge podjac prace ze panstwo moze mi dac opiekunke za ktora czesciowo pokryje koszty,ale jak to sie konkretnie odbywa,kim jest ta osoba i jak to wszystko wogole dziala?Chciala bym tutaj podjac prace by moc pomoc mojej Mamie w Polsce ale sama nie wiem w co tutaj rece wlozyc:(

dragon my z mężem o tego taxa pisalismy juz razem, tak jak pisałm zrobiliśmy wszysko na wariackich papierach :) tzn: decyzja, wysprzedaż z chaty i w ciagu 4 tygodni byłam w UK :) dopiero razem o wszysko pisaliśmy tak, że do końca nie wiem jak to jest :( CHB dostalismy po 7 tygodniach a na reszte benifitów nadal czekamy:( ale jakoś żyjemy z tej niższej pensji :) najważniejsze że razem :)tylko przypominam ja wysprzedałam wszysko co sie dało z domu i na przyjazd, kupienie najpotrzebniejszych rzeczy i na pierwsze 3 tygodnie pieniążki mieliśmy.Nie chce wprowadzać Cię w błąd bo naprawdę nie wiem jak to jest.Postaram się dowiedzieć i Ci odpowiem :) może jeszcze dzisiaj :)

Gość nienienie
Dragon możesz starać się o WTC jeszcze przed przyjazdem żony,bo dodatek z tytuły niskich dochodów... Trochę potrwa,zanim dostaniesz,ale pieniążki naliczają od dnia złożenia wniosku,więc to niekiedy spory zastrzyk gotówki. Mojemu znajomemu przyznali Working tax credit, a po przyjeździe żony do Uk go wstrzymali,bo stwierdzili,że żona musi posiadac NIN gdyż przysługuje im także Child tax credit,a do niego potrzebny jest NIN obojgu małżonków.Ale myślę,że warto skłądać o Working taź już teraz,bo to w końcu pieniądze, które Ci się należą. Pozdrawiam

Gość dragon81
nienienie... ja wiem ze moge starac sie juz teraz ale slyszalem ze jak wpisze stan cywilny-zonaty to wlasnie moga sie domagac nin-u od zony i moga nie przyznac i ze poczatkowo powinno sie pisac jako osoba samotna-z kolei znowu czytalem ze jak sie nie napisze ze jest sie zonatym to moga dac jakas kare finansowa tak wiec juz nie wiem co robic

Do Dragon81 Mój mąż na początku też pisał do Tax Credit wniosek tylko na siebie, lecz go odrzucili i musiał wypełniać jeszcze raz, wpisując moje dane (mimo, że byłam w Polsce), musiałam też dołączyć moje polskie zarobki i to wszystko przesłać do UK. I tak chociaż wniosek był składany w kwietniu 2007 a ja jestem tu od lipca razem z dziećmi, to dalej czekamy na benefity. Teraz złożyliśmy pismo poprzez Member of Parliament do Preston i czekamy dalej. Co do dofinansowania dla opiekunek, to może wejdź na stronę Child Benefit (kiedyś przysyłali ulotki ile i na co dają dofinansowanie) a Council daje też na przedszkole. Jak znajdę te ulotki to napiszę coś wiecej. Pozdrawiam wszystkich

do dragon-teraz mozesz sie starac o dofinansowanie tylko do Twoich zarobkow,jest to jakies 200 funtow.ja z mezem tez tak zrobilismy i maz pobieral pieniadze,a jak przyjechalam to momentalnie zlozylismy o wtc i wycofalismy sie z dofinansowania.nic nie bylismy stratni,bo w ciagu miesiaca przyznali nam wtc

do agulkaagulka-witam,mysle,ze Ci nie przyznali hb,poniewaz malo placicie za mieszkanie,a oni zrobili sie teraz bardzo ostrozni.a co do opiekunki,jesli pobierasz taxy to jak najbardziej mozesz sie o to ubiegac,proponuje zglosic sie do Twojego consilu,a oni Cie pokieruja.maja oni specjalnie wykfalikowane opiekunki,ktore posiadaja certyfikaty,moze tez to byc ktos z Twych znajomych,ale musi przejsc specjalny kurs.powodzenia