Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CVXDVGFD

AXOTRET !!! PYTANIE

Polecane posty

Gość BlaBlaJustCallMeBla
Dziewczyny mam kolejne pytanie:-P biorę już prawie tydzień axo i wypryszczyło mnie.. macie sprawdzone punktowe specyfiki na babole?? Pliss poradźcie coś:( Pozdrawiam!!

Gość BlaBlaJustCallMeBla
Może od razu wytłumaczę się, dlaczego jestem takim nieogarem: dostałam od dermatologa tylko receptę na Axotret i skierowanie na badania i nic więcej, zadnych wskazówek co do pielęgnacji i radzenia sobie w takich sytuacjach ja ta, więc dlatego tak polegam na waszej pomocy :-)

Gość ewciuś
BlaBlaJustCallMeBla w ulotce masz napisane że możliwymi skutkami ubocznymi jest wysyp trądziku ale że to normalne. czytalam ze skóra musi się oczyscic czyli te pryszcze muszą spod skóry jakoś sie wydostac po czym następuje gojenie buzi i potem juz po prostu nic nie wyskakuje bo pod skóra juz nic się nie produkuje

Gość BlaBlaJustCallMeBla
Dzięki za odp :) czytałam ulotkę, tylko chodzi mi o to, czy macie sposoby jak robi się taki duży i bolący babol, coś co sprawi, że "wyjdzie" szybciej.. mam z poprzedniego leczenia duac i klindacin t i nie pomagają mi zbytnio, a mniej więcej ile czasu można spodziewać się pogorszenia?? Tak ok. miesiąca, prawda?

Gość sylas17
sadze ze kazdy przechodzi to inaczej ja np nie mialam wcale takiego wysypu.niektorzy tu pisali ze tydzien-inni ze ok 3 tyg

Gość wielkie M
po ilu dnaich występują skutki uboczne ?;D ja biore Axotret od 4 dni i narazie nic sie nie dzieje:)

Gość sylas17
wielki m przeczytaj 2 posty w przod i bedziesz wiedzial

Gość Sylwia1010
Dużo ludzi ma nasilenie trądziku ale to zniknie po jakimś czasie :) ja miałam z miesiąc okropną buzie...

Gość czarna0006
Axotret biore od 6 dni ;) i powoli zaczynaja mi wychodzic bolące krostki ! za szybko ?!! moze to i lepeij ze szybciej bedzie sie skóra oczyszczac... mam nadzieje ze opłaci sie to małe '' cierpienie''.

Gość sylas17
jestem w 5msc brania axotrexu-moja skora jest znacznie ciensza--pojawily sie widoczne zielonkawo niebieskie widoczne żyłki na piersiach na rekach na nogach-nigdy w zyciu nie mialam tak widocznych-wrecz przeswitujacych zył.lekko sie uderze i mam siniaki-nigdy tak sie tez nie dzialo-czy to wpływ leku?

Gość Sylwia1010
Mi zaraz po zaczęciu kuracji wyszło dużo dużo chrost ale to oznaka że lek działa i im szybciej wyjdą tym prędzej będzie ładniejsza buzia. A co do tej prześwitującej skóry to powiedz o tym lekarzowi bo nie słyszałam o czymś takim

Dziewczyny, a powiedzcie mi, jak u Was ze skutkami ubocznymi? Mnie strasznie dokuczają bóle pleców, pojawiające się nawet przy delikatnym skłonie. Oczywiście wysuszone usta też są, ale dobra pomadka i po kłopocie :D

Gość czarna0006
6 dzien brania Axotretu. z ust schodzi mi skóra i piecze, wiadc ze zaczyna sie pierwszy skutek uboczny:) na twarzy wtskakuja mi nowe krosty i jest ich bardzo duzo! i dobrze jak wyżej kolezanka napisała ze szyciej buzia bedzie wyglądała lepeij :) narazie plecy mnie nie bolą :) czekam na rezultaty

Gość traverso
Witajcie! Sylas17...piszesz o widocznych żyłkach, siniakach....jestem 3-miesiące po zakończeniu kuracji axotretem i na nogach nadal się to utrzymuje...zapewne dlatego, ze skóra stała się zdecydowanie cieńsza a przez to i bardziej podatna na wszelkiego rodzaju urazy.Natomiast stan skóry zdecydowanie się polepszył...jeśli cokolwiek "wychodzi " to jest to bardzo niewielka zmiana, która po dniu znika.

Gość Mycha90
BlaBla mi pomogla pasta cynkowa :P Nie masc, tylko pasta - wydatek 4 zl ;p

Gość ciekawska_zoska
witam,ja już ze dwa lata po kuracji i nie żałuję a wam wszystkim cierplwości życzę i zobaczycie-będzie lepiej!!!!

Gość Sylwia1010
A nie wiecie czy jest mozliwe zeby po kuracji tradzik wrocil??? :-)

Gość xblu
Witam :) Moim najwiekszym problemem co do trądziku jest broda, a właściwie to co się na niej znajduje. Są to okrepne duże bruzdy, wypryski już sama nie wiem jak to nazwać na dodatek dosyć bolesne i ciężko schodzą, a jeśli już zejdą to zostawiają po sobie zaczerwienia przez co moja broda od razu rzuca się w oczy. Axotret stosuje od 2 tygodni dawka 20mgx1 i 20mgx2 naprzemiennie, aktualnie zmagam się z suchą skórą twarzy i ust. Dzisiaj kupiłam Alantan maść oraz Oeparol do twarzy i tutaj moje pytanie, czy ten krem rzeczywiście jest pomocny jeśli chodzi o suchość skóry? Poleciła mi go pani w aptece, ale wolę tutaj też zaczerpnąć od Was informacji. Drugie pytanie dotyczy podkładów, jakich używacie lub jakie polecacie przy łykaniu tych tabletek? Ogólnie staram się nie używać podkładów, jeśli jestem w domu to nakładam jedynie krem, ale jak wiadomo czasami trzeba wyjść, a nie wyobrażam sobie że miałabym wyjść do ludzi z taką twarzą, po prostu muszę choć trochę zatuszować te moje niedoskonałości. Mam suchą cere i mimo że używam kremu nawilżającego to po nałożeniu podkładu widoczne są skórki i nie wygląda to zbyt ładnie :(

Gość BlaBlaJustCallMeBla
Mycha90: dzięki za radę! :) jutro podrepczę do apteki po pastę. xblu: po przeczesaniu wszystkich blogów, for internetowych o tematyce AXO zdecydowałam się na Cetaphil - balsam do twarzy i ciała, jest świetny, wchłania się szybko, jest wydajny - używam go pod makijaż, nakładam bazę - akurat kończę bazę z inglota, wygładza cerę i na to dopiero podkład - mam bourjois healthy mix -ten który został wycofany już z PL rynku; iiii twierdzę, że wygląda to nawet estetycznie, skórek nie zatuszujesz tak w 100%, zawsze będzie widać, że skóra jest przesuszona, ale polecam Cetaphil bo tworzy taki film i wygląda to lepiej niż np. po zwykłym nawilżającym kremie :) Jedna z dziewczyn pisala ze fajnie sprawdza się mus z rimmela :)

Gość sylas17
tak ja stosuje ten mus i jestem zadowolona

Gość xblu
Tak czułam że mus powinien dobrze się tutaj sprawdzić :) a powiedzcie macie jakiś sposób na syfki? słyszałam że tormentiol dobrze się sprawdza ale sama nie wiem... i czy przez całą kuracje twarz będzie taka sucha czy to minie po jakimś czasie?

Gość BlaBlaJustCallMeBla
Mam Tormentiol i jakoś działa, wysusza to miejsce - super sprawdza się już przy gojeniu skóry, śmierdzi troszkę, ale jest tani:P jak mam na prawdę sporego, bolącego babola to nakładam na niego klindacin T. A co do musu - kończę swój puder i inwestuje w mus :))

Gość ewciuś
dzis 7 dzien AX, jedynie co 2 dnia bylo mi słabo i kołatało mi serce w nocy. przeziebilam sie dzien przed rozpoczeciem kuracji i biore Gripex i do tego czasem przeciwbólowe bo ząb mądrości daje mi w kośc ;/. biore anty Cilest ale to juz od ok 9 miesiecy wiec tylko kontunuuje. czuje się ok, tylko skóra na buzi się łuszczy a na ciele jest troche sucha, usta nie pekaja ani nic jak na razie. w sumie to nawet zauwazylam ze libido mi sie podwyzszylo co tylko cieszy narzeczonego ;p ale nie wiem czy to wplyw AX

polowa 3 miesiaca;) jedynie co mi doskwiera to usta.. dzis kupilam alantan plus i sa juz efkty bo usta juz nie sa takie suche dotad nakladalam tylko wazeline.. buzia wyglada super skora juz nie schodzi syfki wogole nie wyskakuja jestem mega zadowolona;):)

Gość jaco__86
Pytanie do facetów którzy brali axotret. Czytałem gdzieś że jednym ze skutków ubocznych jest impotencja, która nie ustępuje nawet po odstawieniu. Czy ktos miał taki problem?

Gość sylas17
od 2 dni wieczorkiem na twarz nakladam sobie troszke samoopalacza-cera jest sniada-ladna nie potrzebuje podkładów-czy myslicie ze to dobry pomysł?

Gość xblu
ostatnio posmarowałam buźke kremem OEPAROL z olejem z wiesiołka i na czole i w okolicach nosa pojawiły mi się drobne krosteczki, teraz nie wiem czy to wina tego kremu czy może ma to coś wspólnego z wysypem po axotrecie. możecie mi powiedzieć jak u Was wyglądał ten wysyp?

Gość jaco_86
Mój facet brał 8 miesięcy AXO i nie miał z tym problemu - skontaktuj się z lekarzem..

Gość sylas17
jaco_86 czy ty sam zadajesz pytania a potem na nie odpowiadasz?bo nie rozumiem..pytasz o skutki a pozniej piszesz ze Twoj chlopak brał ten lek?o co kamman?no chyba ze odpowiedz byla skierowana do jaco_86