Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guess82

Niemcy- ciazy, porod, macierzynstwo

Polecane posty

Witaj, no ja od kilku dni nie mogę w ogóle w nocy spać, siedzę do 6 rano... :( Ja składałam papiery już o ubezpieczenie w AOK ale też o socjal bo nie pracuje ( w sumie jestem zatrudniona ale w Polskiej firmie, teraz mieszkam już tutaj z chłopakiem ) Ubezpieczenie mogą przyznać mi dopiero jak dostanę coś z socjalu... a niestety mam czas tylko do 2 czerwca wiec bardzo sie boję i nie wiem jak to będzie. W poniedziałek umawiam się na wizytę bo takie wyjazdy są już bardzo męczące. Ja mam papiery niemieckie... pochodzenie i takie tam dlatego wolę rodzić tutaj niż w Polsce. Pozdrawiam

Sylwia - to Ci bardzo wspolczuje jezdzic do Polski na wizyty, dobrze, ze chciaz ciaza przebiega prawidlowo wiec nie musisz czesto jezdzic.. trzeba byc dobrej mysli, napewno wszystko sie ulozy, skoro masz obywatelstwo , papiery niemieckie to przypuszczam , ze bedzie Ci latwiej to zalatwic.. Ja tez dopiero bede zalatwiala to ubezpieczenie, potrzebujemy jeszcze jeden dokument z Polski z ZUSU i powinno byc juz wszystko gotowe, czeka sie dlugo na rozne papierki, kwitki i dlatego tyle to trwa..Ach ta biurokracja..Podziwiam osoby , ktore potrafia sie odnalezc w tym , wiedza co i gdzie z czym sie je w tym niemieckim prawie:)

Hej Sylwia, wcale ci sie nie dziwie, ze wolisz tu rodzic :) i zycze powodzenia w zalatwianiu papierow... troche to zawsze trwa ale trzeba byc dobrej mysli :) Guess wiesz, ze znalazlam wozek z krotszym terminem oczekiwania :) heh nie wiem dlaczego tamta dziewczyna miala problemy z kupieniem (ta kolezanka meza)

W Polsce takie maleństwo nie ma żadnej przyszłości... Teraz jest juz dobrze z moją ciążą , w grudniu leżałam w szpitalu na podtrzymaniu teraz w marcu leżałam bo miałam za duży cukier ale już na szczęście jest wszystko ok... No z tymi papierkami to jest, jutro idę znowu do urzędu donieść całą resztę... najgorsze jest to, że ciągle chcą tego samego... Oj mam nadzieję, ze do czerwca już wszystko załatwię i będę mogła spokojnie urodzić tutaj. Pozdrawiam Was dziewczyny :)

Mysza - tak wizualnie mnie sie bardzo podoba a od strony technicznej zaufalam mojej znajomej , ktora uzytkuje ten wozek i jej sie sprawdza , zobaczymy jak bedzie u mnie:) Twoj wozeczek tez jest bardzo nowoczesny,widzialam rozne kolory tego modelu ale zielony jest najladniejszy. Dla mnie osobiscie ten wozek to byl nawiekszy problem, dobrze , ze juz za mna:) Odbiegajac od tematu wozkow, dzisiaj dostalam zastrzyk energii, nadrabialam zaleglosci i ciagle na nogach bylam - nie moge teraz wstac z lozk tak boli kregoslup ale i tak mimo wszystko II trymestr jest wspanialy porownujac ten poprzdni:) Pozdrowionka

odbiegajac od tematu: czy spedzalyscie wielkanoc w DE i czy tu idzie sie ze swieconka do kosciola w sobote na swiecenie? bo zawsze w PL bylam na swieta a teraz patrze na spis w kosciele i o sobocie nic nie ma! jak to jest?

Wesolych, Zdrowych i Radosnych Swiat dziewczyny. Dbajcie o siebie i Wasze malenstwa! Ja jade jutro rano do PL wiec do uslyszenia w maju..:)

Witajcie :) Widze, że nikt tu nie zagląda już a ja mam pytanie.... Nie jesteśmy małżeństwem z chłopakiem a chciałabym żeby maleństwo miało jego nazwisko czy mogą być jakies problemy tutaj z tym związane? Ja mam pochodzenie a On nie ma ale wydaje mi się, że to że będzie miał jego nazwisko nie ma żadnego znaczenia... mały urodzi się tutaj więc chyba wszystkie prawa jako obywatel Niemiec będzie miał... Hmm... nie wiem, jak się któraś z Was orientuje w tych sprawach to proszę o odpowiedz :) Pozdrawiam Was mamusie :)

Mozesz dac dziecku nazwisko swoje lub ojca dziecka. To bez znaczenia ktore. Co do obywatelstwa, to nie liczy sie, gdzie dziecko sie urodzi, bo to nie Ameryka. Liczy sie to, jakie obywatelstwo maja rodzice. Jesli ty masz niemieckie, to mozesz zdecydowac, ze dziecko rowniez bedzie mialo niemieckie.

Gość mela77
a to i ja do was dolacze,co tylko pojawi sie sjakies forum dla matek z niemiec,to zaraz umiera smiercia naturalna.Mam nadzieje ze tym razem tak nie bedzie.

Mela miejmy nadzieje, ze tego topiku taka smierc nie spotka.

Gość mela77
....i mamy juz czwarty maj,a tu cisza jak makiem zasial...

Gość martusia781
Hej dziewczyny :) Ja jestem slabo oczytana w Waszych postach, ale chcialam poinformowac, ze tez mieszkam w De(od 4 lat) i 24.07.2010 urodzilam tutaj corcie.Mialam wspaniala opieke,nie wiem jak to jest z tym w Polsce,ale mysle,ze ne chcialabym sie przekonac... :) Jakby co-piszcie. Pozdrawiam.Marta Ps.czy sa tu dziewczyny z Hannover???

Gość martusia781
Wlasnie przeczytalam posta od Hiena... Co do obywatelstwa to nie do konca zalezy od rodzicow.Jesli ojciec ma obywatelsto niemieckie to dziecko je dostaje po min,a jesli matka ma to jest bez znaczenia. Jesli rodzice sa tutaj powyzej osmiu lat mozna wzbrac dziecku obywatelstwo,wiem po sobie.Ja jestem w De od 4 lat,nie mam obywatelstwa.Moj partner tez nie ma obywatelstwa,jest tutaj 2 lata i nasza corcia ma obywatelstwo polskie.I jestem z tego powodu happy :)

Gość martusia781
Do Sylwia 21: dziecko moze miec nazwisko Twojego chlopaka,ale po urodzeniu musicie zrobic uznanie ojcostwa u Standesmat i zmiane nazwiska(jesli nie jestescie malzenstwem,to dziecko automatycznie dostaje Twoje nazwisko).Z tym wszyskim nie ma tutaj problemu,ale to trwa okolo 3 miesiecy nim dostaniesz prawidlowy akt urodzenia(czyli ten z nazwiskiem chlopaka).Pozdrawiam.

Hej Marta fajnie, ze tez sie bedziesz odzywac bo im nas wiecej tym lepiej :) i moze ten topik jednak przetrwa :)

Dziewczyny ile przed porodem meldowalyscie sie w szpitalu ? i o co chodzi z tym wybraniem poloznej? Czy to ma byc ta ktora bedzie puzniej do mnie przychodzic?

Gość martusia781
Ja meldowalam sie kilka miesiecy przed porodem.Jakies 3/4 dokladnie nie pamietam.A co do wyboru poloznej-to tak chodzi wlasnie o ta polozna,ktora przychodzi do Ciebie po porodzie :)

Gość amala
Sylwia21 ..jezeli nie jestes cie malzenstwem, to po porodzie dziecka ty posiadasz prawo do opieki nad dzieckiem, dziecko bedzie tez nosilo twoje nazwisko. jesli chcesz to zmienic, to musisz, albo u notariusza albo w jugendamcie podpisac 2 dokument. Pierwszy to jest tak namenserklrung, czyli ze zgadzasz sie, zeby twoje dziecko nosilo nazwisko ojca. Drugi to jest sorgerechtserklrung czyli przyznanie ojcu praw do opieki nad dzieckiem. podpisanie sorgerechtserklrung u notariusza wiaze sie z kosztami, zdecydowanie taniej bedzie w jugendamcie...najlepiej zalatwic to przed porodem, zeby potem od razu dostac gebursurkunde.

Gość martusia781
Ja to zalatwialam w Standesamt(urodzilam corcie w malym miescie,nie wiem jak to wyglada w duzych miastach,ale ni wyslali mnie do Jugendamt...) :) Za wszystko lacznie z internacjonalnymi aktami urodzenia zaplacilam jakies 35/45 euro.Nie wiem jak to jest w innych miastach(zauwazylam,ze co urzad to inne stawki...)

Gość mela77
Dziendobry wszystkim,piekna pogoda sie zapowiada,moze jakis spacer?Jak tam samopoczucie przy sobocie?Macie jakis pomysl na obiad?

znalazlam tabelke wiec sie dopisze;) guess82............... Lohne............16 tydzien ciazy.....syn Fabian madziaatg.............Hannover.......David,2latka 321Mysza..............Gtersloh........Philip, 26 tydzien ciazy mamanatalki...........Muenchen......Natalka,11m-cy mum to come...........Nrnberg......Julia, 23 tydzien ciazy Mgielkusia...............Bochum........Paulinka, 32 tydzień ciąży mela77...................Ahlen...........Olivia i Nicole,5mc

Mela gratuluje blizniakow :) U nas tez pogoda piekna wiec szykuje sie grill... a ja ostatnio mam smaka na miesko z grilla ;)

czesc dziewczyny!! nareszcie jestem, wrocilam juz z PL, tu piekna prawie ze letnia pogoda a w pl w maju snieg spadl:) Dzisiaj sie nie najlepiej czuje wiec z lozka nie wychodze:( lekki spadek formy, ktory mam nadzieje minie .. Wczoraj bylam na kolejnej wizycie u lekarza z ciaza wszystko w porzadku juz polmetek za mna. zapytalam sie lekarza jak to jest z tym wyborem poloznej , szpitala itd powiedzial , zebym tym sie w ogole nie martwila, bo to nie jest koniecznosc, jesli chce rodzic w szpitalu, w ktorym on przyjmuje, to nie musze wczesniej niczego zglaszac a polozna jest tylko potrzebna gdybym chciala jakos przygotowac sie do porodu mial na mysli szkole rodzenia.. Zdziwilam sie troszke, bo wszedzie jest mowa o wczesniejszej decyzji na szpital i polozna. sama nie wiem co o tym myslec.. pozdrawiam Was wszystkie

Gość martusia781
To ja tez sie dopisze di tabelki :) guess82............... Lohne............16 tydzien ciazy.....syn Fabian madziaatg.............Hannover.......David,2latka 321Mysza..............Gtersloh........Philip, 26 tydzien ciazy mamanatalki...........Muenchen......Natalka,11m-cy mum to come...........Nrnberg......Julia, 23 tydzien ciazy Mgielkusia...............Bochum........Paulinka, 32 tydzień ciąży mela77...................Ahlen...........Olivia i Nicole,5mc martusia781.............Hannover.......Nadia,9 miesiecy