Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krejzolka 4445

hej przeciwnicy malzenstwa, jak wam sie zyje w konkubinacie?

Polecane posty

Gość ksdncjsd
no wiem co napisałem - gdzie tu manipulacja ?

Gość ksdncjsd
sugerujesz , ze gdybym spisał testament to byl by on też manipulacja :)

niestety życia się nie przewidzi . kawał może odwalić każda strona czy to w małżeństwie czy nie. ludziom z 40 letnim stażem też odbija

powiem wam rzecz niepopularną: Dla mnie absolutnie wolność nie jest argumentem- i tak żyję z tą jedną osobą, jestem jej wierna i ją szanuję. I nie drąży mnie jakiś Zew Wolności, bo nawet w partnerskim związku nie ma tak, jak niektórzy piszą, że po kilku latach spakujesz się i trzaśniesz drzwiami. A co do dzieci się zgadzam, jak kiedyś się pojawią- też da mi to do myślenia :)

Gość jz-l
Otóż POLLY nie mogę się z Tobą zgodzić . Dopiero biorąc ślub ( nieważne cywilny czy kościelny ) zakładasz rodzinę: świadoma/my praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny... Idąc Twoim tokiem rozumowania: jestem farmaceutą ale mianuję się lekarzem a co w końcu skończyłam akademię medyczną.

Gość ksdncjsd
to co jest argumentem ?????

Gość ksdncjsd
nie ma lekko :) czasem w czasie owa rodzina staje sie utrapieniem i zmorą , jak nie kolcem w dupie:)

Gość ksdncjsd
wiecie ile kobiet chce miec dziecko , ale nie faceta ? wiecie ? - to staje sie coraz bardziej popularne .:)

a ile jest takich małżeńst co po słowach świadoma/my praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny...idzie w swoją stronę nawet zostawiając kobietę w ciaży .studia to tylko papierek jeszcze w różny sposób zdobyty.

jz-I: Fantastycznie, ze wyklepanie formułki tworzy ze mnie właściwą komórkę społeczną. W takim razie lokatorzy mieszkający pode mną, gdzie libacja goni libację, a dzieci są w pogotowiu opiekuńczym stanowią bardziej wartościową komórkę społeczną od nas. Widzisz, zbędne uogólnienie. I dużo bardziej lubię jak mój szepcze mi do ucha: chcę z Tobą żyć, niż jakby wrzeszczał to w obliczy setek ludzi i przed setkami ołtarzy. Już tak mam.

Gość ksdncjsd
:)ja Was żegnam . powodzenia

Gość hihihihihihih
Cale szczęście ze znikasz, zakompleksionych facetów nam tu nie potrzeba. Leć pilnować żonki, może już ci rogi zdążyła przyprawić jak siedziałeś na Kafe :D

Gość jz-l
Ewo art 23 KRO ... Dla dobra rodziny, którą przez swój związek założyli. Nie twórz nowego prawa. W życiu oczywiście różnie bywa ale dotyczy to związków małżeńskich i wolnych tak samo. A w oczach osób tu piszących w konkubinatach jest szacunek , miłość itd natomiast związki małżeńskie to patologia.

jz-l: Nie, w rozumieniu osób tu piszących związek partnerski nie jest niczym gorszym niż małżeństwo, bo szczęście w związku nie zależy od podpisania/ lub nie papieru w USC, tylko od relacji na codzień.

i nikt tu o patologii nie wspomniał , patologia bywa i w takim związku i w takim. i raczej związek bez papierka to już uważacie za patologię. Ja prawa nie tworzę i nie pisze że jestem mądra bo skończyłam studia. życie samo tworzy scenariusze :)

Gość jz-l
Polly czyli zawarcie związku małżeńskiego uczyniło mnie patologią, nie skupiaj się na marginesie tylko podaj konkretne argumenty a nie typu że mąż żonę leję a WAsz związek to cud, miód i orzeszki. To samo ja mogę powiedzieć mój mąż oddałby życie za mnie i za dzieci a konkubent matki zabił jej syna , a ona jest w stanie krytycznym. Sytuacja prawdziwa ale czy to jest argument do tego aby uznać wyższość małżeństwa nad konkubinatem, chyba nie .

Gość jz-l
I nie piszę tego złośliwie, każdy ma wolną wolę i wolny wybór. Nie neguję wolnych związków tak samo jak nie uważam wyższości ślubu kościelnego nad ślubem cywilnym. I taki i taki związek może być super udany i szczęśliwy ale pewnych kwestii się nie przeskoczy niestety . A jak mogę zapytać jak zwracacie się do rodziców Waszych życiowych partnerów ?

Gość mireczkowataaa
wiecie co? wd... mam czy myslicie ze malzenstwo jest przestarzale, niepotrzebne itp. naprawde mam w d... takie osoby, bo nikt nie bedzie mi dyktowal jak mam zyc i jakimi normami sie kierowac, zycze wam tak szczesliwych zwiazkow w jakim ja jestem - notabene jestem w szczesliwym malzenstwie, na ktorym obojgu nam zalezalo :p

Gość mireczkowataaa
obojgu nam zalezalo, wzielismy slub koscielny i cywilny bo chcielismy bardzo wziac slub, jestesmy malzestwem - zona i mezem bo chcielismy :p

Gość mireczkowataaa
aaaa, mamy wspolnosc majatkowa i mam gdzies jak zaraz wypadniecie z tekstami o testamentach, wypadkach, kochankach - jakby was to nie dotyczylo :D czuje sie z tym swietnie i nie chcialabym zyc w konkubinacie z moim facetem :P

Gość mireczkowataaa
a te ktore wymyslaja tysiac powodow bo moze umrze, bo moze kredyt, bo moze dziecko ma na boku, chyba wpadaja przez swoich konkubinatow w paranoje :p

Gość mireczkowataaa
dopowiem jeszcze ze w moim otoczeniu zaden zwiazek wolny - konkubinat - nie przetrwal czasu niestety :p malzenstwa tez sie niektore rozpadly ale konkubinat zaden nie istnieje ktory istnial kiedys

Gość smncbsmc
wruciłem !!:) mireczkowata po co sie ciskasz ? cos nie tak w zwiazku :) ja tamzony pilnowac nie musze :) nich robi co chce , bo w przeciwienstwie do wielu nawet tu tez piszacych ja nie bede płakał i rozpaczał ani włosów z głowy rwał jak by mnie zostawiła :) nie ten typ faceta ze mnie , jako kochajacy ja facet szczescia jej zycze i nawet w tym pomogę , a ze jakos tam przykro mi bedzie przy tym , to logiczne , ale nie straszne !:) mamy tu wykazac wyzszosc , albo i nie zwiazków formalnych nad nieformalnymi , ale wielu o tym zapomniało ! jak bm mówił do rodziców partnerki w zwiazku nieformalnym ??? vo to za pytanie ! nolrmalnie ! MARIAN I WERONIKA :) JAKI PROBLEM ??

Gość smncbsmc
mireczkowataaa zycze wam tak szczesliwych zwiazkow w jakim ja jestem - notabene jestem w szczesliwym malzenstwie DZIEKUJEMY ale napisz jeszcze ile jeszcze to szczescie trwa :) i kto ci da gwarancje za za 20 lat tak samo napiszez > wiec twoje pisanie jest o kant dupy rozczaś !:)

Gość smncbsmc
a to ze jakies tam małzenstwa istnieją dalej nie znaczy , ze jest w nich pełnia szczescia ! istnieja są .... bo po prostu są ! takich tez mnóstwo !! nie kazde nieudane małzenstwo sie rozpada , wiele trwa do konca .

Gość smncbsmc
wyzszosc zwiazków wolnych nad małzenskimi jest tak , ze w kazdej chwili mozesz sobie z takiego wystapić i załozyć nowy małzenski niestety musi przejsc przez proces rozwodowy - bo inaczej ów status przeszkadza ! to tak jak z samochodem , dopoki jest twój to jest twój , w razie czego zawsze np. policja sie zwruci do ciebie , ale jak go spzredasz to dalej jest twój samochód , ale juz były w czasie przeszłym i nikt juz ci dupy nie zawracac bedzie .

Gość kotka z płotka
wyższość konkubinatu polega też na tym że to co sobie kupuję jest moje i na zawsze moje, a nie nagle się okazuje po rozwodzie, że tylko pół- moje

Ja nie uwazam mojego zwiazku nie-malzenskiego za wolny, hola. Jest w nim pelno wzajemnych zobowiazan. Wolny zwiazek to ma moje znajome malzenstwo - ona sypia z jakimis kobietami i mezczyznami, on sie tym nie przejmuje...

Gość smncbsmc
co ty uwazasz to jedno , a rzeczywiostosc - drugie .