Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krejzolka 4445

hej przeciwnicy malzenstwa, jak wam sie zyje w konkubinacie?

Polecane posty

jz-l: No to rozejrzyj się bacznie wkoło i popatrz czy wszystkie "uświęcone" sakramentem rodziny zasługują na takie miano, a te "nieczyste" nie. Rodzina jest tam , gdzie jest uczucie i szacunek, nie tam gdzie papier z USC.

Gość hihihihihihih
ZAUFANIE W ZWIĄZKU TO PODSTAWA! Miłość :D Pfi, nie mam 16 lat żebym zakochała się w jakimś chłystku. Zakochiwać można się 1000 razy, ale stworzyć związek na dobre i złe, TO JEST WYJĄTKOWE! Do tego potrzebne jest zaufanie!!!

Gość powiem wam rzecz niepopularną
pamietam, odbieralam kiedys dosc wazna nagrode, moj maz sie puszył jak paw i wszystkim na boki opowiadla -"to moja zona!" - przyznam, ze bardzo mi bylo milo. i jemu na pewno tez. To takie niby drobiazgi, ale zycie sie z nich sklada.

Gość KONTRABANDA
Rodzina jest tam , gdzie jest uczucie i szacunek, nie tam gdzie papier z USC. zgadzam sie jak najbardziej , z tym tylko ,ze tak jak papierek czyli ślub nie jest gwarantem szczęścia tak samo brak papierka nie gwarantuje tego samego w konkubinacie . Wszystko zależne jest od ludzi, od ich dojrzałości , miłości i tego czy te same wartości są dla nich ważne . Reszta jest tylko dopełnieniem .

Gość ksdncjsd
KONTRABANDO :) DLACZEGO UWAZASZ , JAK SADZE nie tylko Ty , ze całe zycie strzygę uszami :) i wypatruje czegokolwiek ! to nie tak , po prostu patrze co sie dzieje w około , i robie tak by mnie czasem to nie dotkneło , na pewne zreczy nie ma wpływu , np , na to czy mnie zona zdradzi , ale juz na to czy mi zabierze odchodzac majatek wpływ mam ! opowiedzial bym rzeczy tytaj co by sie wam w glowie nie miesciło ,a sie wydarzyły w skrócie po 20 latach w sumie udanego małzesntwa , kobieta kolegi znalazła sobie kochanka , całe zycie nie pracowała , ale odeszła z zasadzoną kwotą przez sąd przeszło 3000.000 żł olewajac własne juz dorosłe dzieci , dzis siedzi w Dani , a dzieci z ojcem , nawet sie nie pozegnała z dziecmi .

KONTRABANDA: I racja. Tylko mogą wkurzać stwierdzenia, że nie tworzę rodziny bo nie mam ślubu? Albo jestem nieodpowiedzialna i lekkomyślna? I też radość sprawia mi chwalenie się moim i odwrotnie- a bez różnicy czy nazywam go mężem/ konkubentem/ partnerem. Grunt, że jest mój :)

Gość ksdncjsd
hihihihihihih Miłość Pfi, bredzisz ! milosc jest najwazniejsza ! wszystko inne sie nie liczy , bo mozna to miec na wyciagniecie reki , z tym nie ma problemu .

Gość dlatego ze
byla jego żoną :D

co to za związek bez miłości , jakiegoś zauroczenia - to jest poprostu układ

Gość KONTRABANDA
Rozumiem ,ze forum jako forma pisana jest kiepskim przekaźnikiem tego co naprawdę myślimy o danym temacie . Najczęściej ograniczamy sie do tylko do tego co najważniejsze i często pisząc " lubię marchewkę " ktoś dopowiada sobie ,ze tylko marchewka mnie interesuje :) tak jest i z Tobą :) Rozumiem ,ze to co piszesz jest tylko pewną myślą a nie całym Twoim życiem i tym jak je prowadzisz . Ale trudno oprzeć sie wrażeniu ,ze albo bardziej kochasz forsę niż zonę , albo żyjesz w ciągłym zagrożeniu . Dlatego uważam ,ze strzyżesz uszami :)

mysle,ze roznica miedzy malzenstwem i konkubinatem jest taka ,ze ludzie w malzenstwie choc przez jakis czas byli pewni , ze chca byc zawsze razem ( dlatego je zawarli) , a w kokubinacie tej pewnosci nie doswiadczyli. Nie mowie, co jest lepsze, bo sa rozne sytuacje , nie zawsze sie spotka "tego wlasciwego"

Gość ksdncjsd
a tego to tak na bank nie wiem , wiem ze traktował ją jak ksiezniczke , ale jak było jak nas , znajomych przy nich nie bylo ? nie wiem , tyle , ze tez nigdy sie nie zaliła , a ON kolega zapracowany by miała ! weckendy z koleznakami w gołebiewskim , spaa itd. życ nie umierać , a mówiłem ! ogranicz ja trochę , nich ci pomaga ... Nie ! moja Pani niech pachnie (smiał sie to mówiac) i pomyslec az 20 lat tzreba było i dosłownie 3 miesiecy by jej odbiło nie do poznania .

Gość uyu66
wolnosc=bezcenne:)

ksdn...: To już trochę mylimy tematy- facet trafił na wyjątkową mendę, a takie zawsze się zdarzają i to obu płci, w każdym rodzaju związku. Może faktycznie można żyć tyle lat obok siebie, a nie z sobą. Dziękuję opatrzności, że nie rozumiem jak tak można i mam nadzieję, że nigdy nie zrozumiem :)

Gość hihihihihihih
hihihihihihih Miłość Pfi, bredzisz ! milosc jest najwazniejsza ! wszystko inne sie nie liczy , bo mozna to miec na wyciagniecie reki , z tym nie ma problemu . Miłość bez zaufania? Toż to pseudomiłość. Nie wiesz chłopie czym jest prawdziwa miłość, tym że jak muszę wyjechać na 5 lat za granicę, to WIEM że mąż mnie nie zdradzi. Ty tej pewności nie będziesz miał, bo dla ciebie nie jest ważne zaufanie, tylko miłość. To sam sobie odpowiedz, wyjedziesz, a żona zakocha się w kimś innym, w końcu dla niej też ważna jest TYLKO miłość :D

bez papierka żyje 20 lat ,niektóre małżeństwa po po ślubach konkordatowych tyle nie przeżyły

Gość hihihihihihih
I jak uważasz że wszystko oprócz miłości można mieć na wyciągniecie ręki, to współczuję. ZAUFANIA nie kupisz, ono albo jest, albo go nie ma chłopie.

Gość ksdncjsd
forsa - ta da sie zawsze zarobić :) chodzi o cos innego , chyba o dumę i ze musi byc na moim . ale nie ze oskubać ! byscie mnie nie odebrali ze gdyby hipotetycznie zona chciała odejsc , to puscił bym ją z torbami ! nie !!!!! miedzy innymi dlatego mamy rozdzielnosc majatkową , po prostu odchodzi z tym o czym ja decyduje ! albno co uprosi , a nie co zabierze zabierajac . SA DZIECI !

powiem wam rzecz niepopularną: Piszę po raz enty, że w moim związku to ja wyszłam z tezą, że ślub jest w sumie niepotrzebny. Ale nigdy nawet przez moment nie zwątpiłam, że z tym chłopem się zestarzeję. Więc to nie jest ta różnica:)

Gość KONTRABANDA
Tak było , jest i będzie , że ludzie zachowują się w sposób , który nie mieści ise w głowie . ale czy to znaczy ,ze mam spoglądać na swojego męża podejrzliwie ,bo jakiś jego znajomy wymienił żonę na młodszy model ?:) oszalałabym :D

Gość ksdncjsd
JA ZAUFANIA W FORMIE JAKĄ TY CHESZ MIEC NIE POTRZEBUJE , rozumiesz wreszcie czy nie ! bo jego ograniczenie sie da ustwic w zwiazku tak ze da sie swietnie zyć ! milosc !! to inna bajka !

Gość ksdncjsd
tyle ze pzrez 19 lat zycia nikt ja mendą nie nazwał - rozumiesz w czym jest wlasnie problem , ze moze cie najblizsza osoba zaskoczyć .

Gość KONTRABANDA
Tak jak podejrzewałam używasz pieniędzy do manipulacji żoną . A to trudno nazwać miłością , raczej układem . no , ale każdemu co innego odpowiada :)

Gość ksdncjsd
nigdy nie patrzyłem na zone podejrzliwie , po prostu działam , zabezpieczajaco .

Gość ksdncjsd
jak niby manipuluje zoną za pomoca pieniedzy

Gość KONTRABANDA
Przeczytaj co napisałeś powyżej :)

ksdn..: Rozumiem o co Ci chodzi. Tylko jakbym się miała tym zamartwiać to chyba zaczęłabym też jego inaczej traktować. Nie z takim oddaniem, może nie chciałabym tyle inwestować w nasze życie i w ten związek. Oczywiście, ze nie przewidzę, co może mi wywinąć za 10 lat - ale wchodzę w to i to jest moje świadome ryzyko. Najwyżej będę mieć pretensje do samej siebie.

Polly - i zycze ci powodzenia, z tym,ze wiekszosc ludzi pisze to o WOLNOSCI , jako głownym powodzie ( wolnosci w sensie wolnej woli w zmianie i wyborze partnera, czyli nie na zawsze). Nie mam nic przeciw talkim ukladom, poki sie nie ma dzieci. Dziecko i tak nma 1 ojca/matke , ktorych kocha bez wzgledu na wszystko i ktorych chce miec stale przy sobie - to dla niego jasna sytuacja, czyli komfort, choc inaczej oczywiscie tez da sie zyc.