Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MADZIALLLLA

CZY KIEDYŚ SIĘ UDA??? CO ROBIĆ?

Polecane posty

Gość to znowu ja///
Przeczytałam ten wątek. I moge sie dopisac. Staramy sie juz ponad rok. Mam PCO ( zespół policystycznych jajników) i niedoczynnosc tarczycy. Wyniki nasienia mojego męża nie sa jakies super ale lekarz powiedział ze moga byc. Lecze sie od roku, na początku moje cykle miały nawet po 65 dni teraz maja po 34 max. Hormony sie wyregulowały i ogólnie wszystko ok dzieki lekom a ciązy jak nie było tak nie ma. Oczywiscie za leczenia płace sama, nasz kochany NFZ ma nas w nosie... x... Mamy z mężem po 28 lat. Generalnie przez 6 lat włóczyłam sie po różnych ginekologach z moimi dolegliwosciami tzn strasznie długie cykle, zatrzymanie miesiączki na 3 miesiące itd i wszyscy mnie olewali. Mówili ze jestem młoda, ze to przez stres ( leczyłam depresje), ze moze sie odchudzam, albo cos tam cos tam.... żaden nie zecił mi badan hormonalnych dopóki nie trafiłam na pewną babke, która zdiagnozowała u mnie PCO i stwerdziła ze tego sie nie leczy dopiero jakbym chciała zajsc w ciąze i nie bede mogła to wtedy sie bedziemy martwic :O Obecnie mam super ginekologa który kieruje moim leczeniem. Po długich poszukiwaniach trafiłam wreszcie na fajną endokrynolog która tez sie odpowiednio mną zajęła. Po tylu latach i tylu porażkach jeśli chodzi o lekarzy mam juz po prostu szczerze dosyc tego wszystkiego. Mój poprzedni endokrynolog olał to ze na mój wiek mam zbyt wysoki poziom tsh , a ja czułam sie coraz gorzej. Kolejny lekarz odrazu jak spojrzał to powiedział ze natychmiast zwiekszamy dawki leku, szczególnie ze chce zajsc w ciąże. I bądz tu człwowieku mądry :O

w calym ejakujacie? tylko tyle:( a ile mililitorów w 1 milion?a jakie ma ruch? tp malutko moj maz ma 9ml w tym tylko 3,5 w mililitrze a calowita norma to ponad 30 ml

Gość to znowu ja///
Dziewczyny z tego co rozmawiałam z moim lekarzem to ilosc i jakos plemników stale sie pogarsza. Mój ginekolog mówił mi ze jak on był na studiach to ich uczyli ze w 1ml nasienia normą jest 60 milionów plemników, ale tak sie wszytsko pozmieniało ze WHO obnizyła tez normy do 20milionów a teraz chyba nawet do 15. To jest naprawde niepokojące. Ale wystarczy sie przyjrzec jak żyjemy, w jakim stresie, ile wdychamy zanieczyszczen, ile chemii jest w jedzeniu itd

Gość przyszłamama23
witaj no niestety w naszym kraju juz tak jest z tymi naszymi lekarzami

Gość to znowu ja///
paula ja Ciebie podziwiam. Ja coprawda staram sie tylko ponad rok ale moja wędrówka po lekarzach trwała 6 lat i bram mi siły i nadziei juz na to wszystko :(

Gość przyszłamama23
nie w calym ma 22 mln z tym ze po 4 godzinach od oddania nasienia tylko 4 % bylo zywych plemnikow i jeszcze kilka parametrow ma do bani

Gość to znowu ja///
przyszłamama i oczywiscie wszystkie wizyty prywatne. Jakbym miała isc na NFZ to był musiała pół roku czekac, a i tak wiekszosc badan które robiłam nie są refundowane... porażka

Gość to znowu ja///
Dziewczyny mój mąż tez jakis super tych wyników nie miał ale lekarz powiedział ze narazie nie widzi potrzeby zeby wdrażać jakies leczenie, mąż ma powtórzyc badanie za 3 miesiące. Jesli by sie pogorszyły wyniki to wtedy trzeba bedzie kombinowac dalej. Mój mąż miał w 1ml nasienia 36 milionów a w całym ejakulacie 126 milionów, ale tych o prawidłowej budowie było tylko 12 %, ponad 70% miało defekt główki

to znowu ja/// tak masz racje niestety tak jest meskie nasienie pogarsza sie i jest coraz to gorzej:/a jakie u was jest problem? przyszłamama23a aha rozumiem no ilosc jest nawet ok ale zywotnosc nie najlepsza:O szczerze kup mu l-karnityne na ruchliwosc a robil posiew? i przeciw ciala?tzw. test MAR?i z tego co podajesz zywotnosc tez kiepska:O a juz bierze jakies witaminy czy dopiero ma zamiar zaczac brac?

Gość przyszłamama23
dokladnie my tez w klinice leczymy sie prywatnie. No ale wyniki twojego meza sa o wiele lepsze od mojego

Gość to znowu ja///
paula napisałam troche o sobie na poprzedniej stronie. Mam PCO i niedoczynnosc tarczycy

Gość przyszłamama23
bierze witaminy i jakis specjalistyczny lek ktory przepisal mu androlog

przyszłamama23 ja i tak bym na twoim miejscu prubowala conajmniej kilku IUI to moze uda ci sie za 1 razem tez bedzie dobrze masz poza tym ten plus ze jest mloda mozecie spokojnie sie leczyc gdy bedzie jeszcze trzeba

Gość to znowu ja///
przyszłamama jakby sie okazało ze jeszcze u mojego mężą jest problem to chyba marne by były nasze szanse. Na invitro nas stac nie bedzie. Mamy kredyt, moje leczenie pochłonęło wszystkie nasze oszczędnosci i ogólnie finansowo jest straszna lipa. koszty invitro przekraczaja 10 000. Zanim uskładamy taka sumę to minie chyba z 10 lat. Pozatym mam mieszane uczucia jesli chodzi o sztuczne zapłodnienie od strony moralnej. Ale nie powiem ze gdyby to była jedyna szansa i byłoby nas stac to nie zrobiłabym tego.

Gość przyszłamama23
paula ja juz nawet psychicznie zaczynam nastawiac sie na inseminacje ale mam nadzieje ze w maju zobaczymy lepsze wyniki nasienia

Gość przyszłamama23
na poczatku maja wszystko bedzie jasne

to znowu ja/// wiesz kazdy ma inne przekonania dla mnie to jest jedyna szansa tez nie mamy najlepiej nie ma kokosów ale wiesz nie po darmo czekam 5 lat tyle przeszlam cierpialam walczylam zeby sie poddac na samym koncu niestety teraz coraz wiecej osob korzysta z ivf i tak juz bedzie nieplodnosc sie powieksza i par nieplodnych przybywa niestety ale dobrze ze chociaz dzieki ivf mozna doczekac sie dziecka a dla to jydyna szansa my zbieramy piniazki i moze rodzina pomoze nie wiele ale zawsze cos doloza w sensie tesciowie ja tez juz wydalam kupe kasy z mezem na leczenie na wizyty ze az glowa boli przyszłamama23 no oby o by sie poprawila ta ruchliwosc a mialas robione wogle jakies badania? twoj robil test MAR? i posiew?

Gość przyszłamama23
posiewu nie mial i tego MAR tez nie ja bylam badana i wszystko jest ok

hmm to dobrze zeby zrobil bo czesto bakterie itd sa powodem kiepskiej morfologii i ruchliwosci a testMAR na to badania z krwi czy nie ma przeciw cial bo czasem sie bierze witaminy itd poprawy brak a moga byc bakterie lub przeciw ciala a jajowody drozne? masz owulacje?nie masz wrogiego sluzu? w którym dniu robilas test PTC?

Gość przyszłamama23
tak jajowody sa drozne owulacja tez jest mam regularne cykle

Gość przyszłamama23
tylko teraz sie tak zastanawiam dlaczego lekarz nie zlecil mezowi tych badan o ktorych piszesz

Gość MADZIALLLLA
może warto zapytać lekarza o dodatkowe badania?albo poczekać już do maja...

Gość przyszłamama23
chyba jednak poczekam nie bede sie nakrecac dodatkowo moze to akurat w naszym przypadku nie jest potrzebne

przyszłamama23 oj kochana to sa wazne badania bo moze twoj brac wiatminy a przyczyna tego ze jest takie nasienie moga byc bakterie lub przeciw ciala a jak ci wyszedl test ptc?ale rób jak uwazasz ja wiem ze takie badanie sie robi i moj maz tez mial robione i to sa slowa lekarza

Gość MADZIALLLLA
dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza... mam grypę;)

aha i nie trzeba skierowania wystarczy isc do laboratorium i zrobiz badanie z krwi na przeciw ciala a posiew jedynie tam gdzie robi nf androlog bo i tak to jest platne niestety

Gość przyszłamama23
i to wychodzi z krwi czy sa te przeciwciala czy nie??

Gość przyszłamama23
madzialllla wracaj szybko do zdrowia zebys miala sile pisac z nami :)

Gość MADZIALLLLA
tak, tak jestem jestem:) przyszlamama w sumie co szkodzi zrobić na wszelki wypadek.. chyba że nie chcesz m. stresować znowu badaniami to poczekajcie do maja wtedy i tak duzo się wyjaśni

MADZIALLLLA tak ale jesli sa przeciw ciala lub bakterie w nasieniu to witaminy tu nic nie pomoga bo moze jej facet brac witaminy a w maju moze wyjsc ze no sa bakterie lub przeciw ciala i wtedy co zas od nowa:/ przyszla mamusiu test kosztuje ok, 100 zl tak jakos robi sie z krwi test MAR a lekarz widzi jakies przyczyny tez ze nasienie takie jest? bo wlasnie czasem bakterie sa lub przeciw ciala ktore wlasnie to powoduja zrobisz jak uwazasz ja ci tylko radze ze swojego doswiadczenia i wiem ze sporo facetow robi te badania posiew u androloga dziewczyny a wy jestescie mezatkami? co robicie czym sie zajmujecie?