Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bezdzietni nie mają prawdziwego życia

Polecane posty

gość no ewa za pół wieku to miałabyś ponad 90 usmiech.gif naprawdę myślisz ,ze tyle dożyjesz i że wtedy dopiero będziesz stara ? usmiech.gif Starość przychodzi szybciej niz myślimy , niz sie spodziewamy . I choć rzeczywiście ludzie samotni na starość często mają dzieci ale ich starość wygląda tak jak wygląda to jednak jak będize wygladać rawdziwei samotna starość? / / no i po dziewięćdziesiątce będę stara, nie wcześniej :) dla mnie babcia z nosem w szybie okiennej to jest właśnie prawdziwie samotna starość trudno na to patrzeć, jeszcze pewnie trudniej to przeżywać /

cześć ewa;-) pzdr ale jaja, co nie? starość, starość..... trzeba mysleć za młodu. piątek myslał o niedzieli a w sobotę łeb mu ścięli

Gość gość
", czym jest macierzynstwo? Przede wszystkim obowiazkiem..." Dla mnie przede wszytkim jest radoscia i miloscia. Oczywiscie - odpowiedzialnosc - jak najbardziej - ale uczciwuy czlowiek jest rownie odpowiedzialny w pracy, czy wobec starszych rodzicow. A klasyczne "obowiazki" wobec dzicka ma sie tylko przez 18 lat, co, jesli porownamy z ok 85 latai zycia, czy nawet40 latami pracy zawodowej- to naprawde krotko

Gość gość
wartoscia jest zycie a nie ilosc bachorow

Gość gość
ale "bachory" to wlasnie jest zycie

witaj heloiza odwieczny problem dzietnych, wierzących, mężatek - że są na świecie bezdzietne, niewierzące i niezamężne i jeszcze śmieją być szczęśliwe :) toż to chamstwo jakich mało :) /

starość dopadnie każdego .i choć oczywiście każdy woli myśleć ,ze jako staruszek bedize pędził żywot niczym seniorzy z pierwszych reklam OFE to rzeczywistość skrzeczy . A wtedy kochająca sie rodzina jest nie do przecenienia .Ale zeby coś z garnka wyciągnąć - trzeba coś najpierw do niego włożyć :)

allium- i wartość i grupa społeczna, to są dwa ujęcia rodziny tylko, że ja rozumiem rodzinę jako męża, z którym tworzy się podstawę i dzieci, które są wspólne i czerpią wszelki przykład od rodziców a np. autorka rozumie, że dzieci to mama i potomstwo żal bo potem ten mąż macha wesoło jak frajer spod stołu w salonie, tak dosłownie albo metaforycznie, mąż- satelita dla świetego związku matki z dzieckiem, ot taka unia faceci zdradzają właśnie dlatego, że nie czują się częścią rodziny, kobieta tworzy unie z dziećmi i dzieci są za matką zazwyczaj to dlatego tyle matek jest samych, tak uwazam. chc ę być solidarna, ale czuję niestety, że coś w tym jest, że kobiety same pracuja, by im facet podziękował. bo maja nieukładane w głowie, kultura wmówiła im, że dziecko jest najwazniejsze, odpowiedzialność rodzicielska jest przeogromna i wszystko. i gotowy mamy układ, w którym to facet ma wiecznie zabiegac, bo jak nie to straci całą rodzinę, żona woli dzieci, dzieci wola matkę. facetowi nie wolno "płakać", tj. wyrażać emocji i on tak naprawdę wypada z układu. uważam, że obyczajowość krzywdzi facetów nie mniej niz kobiety. tylko sytuacja, w której mąż i zona są przede wszystkim za sobą w każdej sytuacji i sobie nade wszystko są oddani, tylko to daje szanse na zdrowy organizm rodzinny

Gość gość
rodzina to często źródło kompleksów, frustracji, nerwic i psychoz :-O każda jest na swój sposób dysfunkcyjna i podziwiam osoby, które świadomie powołują na świat dzieci natomiast gardzę takimi, którzy robią to automatycznie "bo tak już jest" lub "bo tak wypada" a potem smarki się włóczą pod blokami i szczają na mury- wszystko jedno byleby w domu był w końcu spokój. to ja się pytam- PO CO IM TE "BACHORY"? dlatego właśnie ja nie chcę mieć dzieci.

życie to właśnie bachory.... nie- "bachory" to tylko częśc życia; poza tym to również mąż (przede wszystkim relacja intymna, bo w niej człowiek najbardziej jest sobą), dalsza rodzina, znajomi, praca, rozrywka, również taki pusty, bezproduktywny czas, kiedy człowiek ma szanse usłyszeć własne myśli i poczuć swoje ciało ale większosc matek jest jak autorka. "Życie to bachory" i potem mamy tematy o tym jak fatalną teściową ma jedna z drugą

Gość gość
heloiza, moja rada - nie trac czasu i skup sie nad tym, jak stworzyc idealne malzeństwo Jesli ci sie uda( a jestes mocno teoretycznie podbudowana) , udzielaj rad i pouczeń, bedziesz wiarygodna.

Gość gość
a mnie drażnia ci co zdjecia dzieci umieszczaj na facebooku , nie iwedzac ,ze ktos moze je skopiowac na p***o strony?

Gość gość
czyi bez bachorow nie zyjecie haha,powodzenia

Gość gość
Heloiza. powiedz, co TY zrobilas ,zeby pokazac swiatu, jak wazny jest maz w zwiazku? Czy choc ruszylas palcem w bucie,zeby go znalazc, a potem o niego zadbac? Bo uzdrawiac swiat z kafeterii jest latwo. Najpierw wymagajmy od siebie, potem od innych.

heloizo - kto kogo krzywdzi to temat rzeka :) Osobiście twierdzę , że za obecny stan rzeczy najbardziej śa odpowiedzialne kobiety bo .......zbyt mało wymagają od mężczyzn . Kobiety pracują , rodzą dzieci , pracują w domu ,chodża na wywiadówki , biorą dodatkowe zlecenia i dzierżą główna odpowiedzialność za dom , za decyzje i ich skutki .A panowie ?:) zacierają łapki i siedzą cicho bo jakże wygodne zycie przez to wiodą ?Wystarczy byle jak robota i już " przecież pracuję " , wystarczy stres w domu i już te emocje śa rozładowywane w domu . Kłopoty z dizećmi ? -wszyscy są winni tylko nie rodzice ....rzeka niczym Amazonka w najszerszym miejscu :) Ale głownym grzechem kobiet nie jest ot ,ze pragną niezależności , samodzielności ale to ,ze nie dopuszczają do siebie świadomości że te stany maja swoje konsekwencje . Że samodzielność ma swoja ciemną stronę - samotność w odejmowaniu decyzji ,a niezależność jest związana z samotności we wprowadzaniu tych decyzji w życie . Tak czy siak - kobiety pozostają same .

Gość gość
Wszystko widzicie albo białe albo czarne :o Bezsensu ta wasza dyskusja :o

Gość gość
wysilcie mozg - oczywiscie 'bachory" to zycie. Nie napisalam preceż ,ze "JEDYNIE bachory to zycie". Idac waszym tropem powinnam napisac - "bachory to smierć" - miałoby sens?

Gość gość
hierarchia wartosci jest taka,ze w Chinach dziewczynki sie usuwa , wedlug Kosciola Katolickiego jak plyniesz z mezem i dzieckiem na lodce , i lodka zaczyna tonac i tylko dwie osoby moga przezyc,to powinnas wyrzucic dziecko, wedlug a w Tybecie dziekco zjada ostatnie ,czyli to czego rodzice nie zjedzą.

no i ma to sens, rodzice mają odpowiedzialność i bez nich nie ma dzieci wbrew powszechenj opisnii lwy walczą o młode dopóki mogą, ale jak ewidentnie przegrywają, to dają dyla zrobią nowe młode tyle, że ich porody są od razu mnogie i lżejsze, więc ewolucja dała kobiecie taką moc walki, by walczyła za wszelką cenę bo lepiej oddać życie za dzicko niż rodzić nowe, za ciężko

Gość gość
heloiza ma ZERO doświadczenia życiowego i wypowiada się w sprawach o których nie ma bladego pojęcia.

Gość gość
heloiza999 a ty nie chodzisz do szkoły?

Gość gość
Heloiza, ja mam np w sobie na tyle pokory, ze nie wypowiadam sie AUTORYTATYWNIE w temacie zderzaca hadronów, choc mam w rodzinie goscia, ktory sie tym zajmuje i nawet chetnie i o tym opowiada. Wyciagnij wnioski.

Gość gość
Jak ja widzę słynny tekst heliozy "kochacie dzieci bardzo niż męża?' to mi się już srać chce :(

Gość gość
Nie każdy powinien mieć dzieci, więc nie mogę pojąć czepiania się bezdzietnych, a tak poza tym dzieci nie są waszą własnością. Nie rodzi się ich po to, żeby było komu na starość podać szklankę z wodą. Jak się zestarzejecie, to wasze dzieci będą mieć własne życie!

uważam, że to smutne, że najpierw ludzie tak ogromnie sie kochają, a potem urodzenie dziecka otwiera im na tyle oczy, by zacząć p*******ć, że dzięki dziecku zrozumieli, że ta miłość to w gruncie rzeczy nic, bo przecież warunkowa jestem człowiekiem i wywodzę się z rodziny, więc będę się wypowiadać na ten temat, bo należę do społeczeństwa i temat nie jest dla mnie tak abstrakcyjny jak dla Ciebie tamto tego znajomego czy coś tam

Gość A mnie sie chce
...gdy kolejny raz czytam o szklance wody na stare lata :o dzieci nie sa po to, by Wam sluzyc na starosc! Rodzicie je dla swiata, nie dla siebie!

no patrzcie a ja wierzę , że dzieci ma sie min. ,po to ,żeby zaopiekowały się swoimi rodzicami na starość:) Że po to wkłada sie sie serce i miłość, poświęca czas na wychowanie żeby rodizna trwała razem nie tylko wtedy kiedy jest mloda i zdrowa . ale przede wszystkim wtedy kiedy trzeba pomóc .

Gość gość
Pierdzielę pojęcie zastępowalności pokoleń, wolę iść do kosmetyczki a potem na wakacje! Ciaooo!