Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika

cilest czy diana?

Polecane posty

Gość ja biorę Cilest od kilku
miesięcy i jak dla mnie Cilest to REWELKA!:-)Ale kazdy organizm inaczej reaguje na poszczególne tabletki więc nie kazdemu mogą dane pigułki podpasować.W kazdym razie dla mnie Cilest jest baaaaaardzo dobry!

Gość elbaco

Gość elbaco
czy mozna uzywaz lekow antykoncepcyjnych za kazdym razem innego zeby sprawdzic ktory jest najlepszy dla kobiety(np.minulet,cilest,grawistat,femoden?)

Gość paulina 20
witajcie dziewczyny!mam 20 lat i zaczelam drugi listek diane 35 niestety boje sie panicznie ciazy i pierwszy miesiac wspolzylam z dodatkowym zabezpieczeniem a wtym zaczelam juz bez ale bardzo sie boje tyle slyszlalam ze po tabletkach kobiety zachodzily w ciaze !z kad mam pewnosc ze tabletki ktore zostaly mi przepisane na pewno dzialaja?pomozcie:(

Ja je biore dlugo, dziecka nie mam. Diane sa jednymi z najskuteczniejszych tablet. Po drugie DIANE I CILEST MAJA TYLE SAMO HORMONOW (0,035mg estrogenu). Progesteron maja inny ale wychodzi na taka sama ilosc. wiec nie piszcie, ze Diane to bomba hormonalna a cilest nie.

Gość EEELLLKKKAAA
Hej dziewczyny! Ja brałam Diane-35 i powiem szczerze ze na cere jest torewelacyjny srodek.Mialam tez problemy z tradzikiem i leczylam sie 2 lata i dopiero jak poszlam do ginekologa i zapisał mi te tabletki to pomoglo chodziaz nie gwarantowal ze po przestaniu brania nie wróci wszystko. I faktycznie tak bylo po paru miesiącach kiedy odstawiłam Diane wszystko zaczeło wracac ale jak tylko zauwazyłam ze na nowo mi sie zaczynają pojawiać chrosty od razu popędziłam do lekarza i przez nastepne pare miesiecy brałam Diane, ale za to kolejnym razem juz sie udało juz mineło z 2 lata jak przestałam brać te tabletki i nic nie wróciło!!!!!! nie ma ani jednego pryszcza!!!! ale uwaga!!!!! lekarz za kazdym razem jak u niego byłam aby przepisał mi Diane zaznaczał mi ze DIANE 35 NIE JEST ŚRODKIEM ANTYKONCEPCYJNYM!!!!!!! za kazdym razem miałam to powtarzane az do znudzenia. Wiec dziewczyny uwazajcie zeby nie skonczyło sie na ciąży. Pozdrawiam pa!

Hej dziewczyny! Biorę Cilest od 1,5 roku ( z dwumiesięczna przerwą)i czuję się bardzo dobrze. Nie mam problemów z cerą, urosły mi piersi, nie mam zmian w libido =), okres mam mniej obfity i nie boli mnie brzuch. Jeśli idzie o wage to mam pewne niewielkie wahania ( do 3 kg), ale jestem pewna , że to od innych tabletek (biore je znacznie dlużej niż Cilest), ktore biore bo mam przewlekła chorobe jelit.Pa!

Gość ania k.
Witam Wszystkie dziewczyny. Mam 25 lat i od 6 lat biorę Diane. Robię sobie krótkie przerwy (ok 3 m-cy) co roku i nie zamierzam rezygnować z tych tabletek. Wszystko zaczęło się od okropnego trądziku - nie mogłam położyć się spać, bo bolało i rozdrapywało się. Mam pozwolenie na te tabletki od dermatologa, ginekologa i lekarza rodzinnego. Mój dermatolog-kobieta- też je bierze. Lekarz rodzinny podaje je swojej 16-letniej córce, bo wygląda tak jak ja kiedyś. Efekty kuracji: ładna cera (a była zniszczona wszystkimi lekami stosowanymi na zewnątrz, czego efektem teraz są popękane naczynka i wrażliwa cera), nieprzetłuszczające się włosy, regularny okres i święty spokój. No i oczywiście sporo zaoszczędzonej kasy, bo leki, maści, płyny itp., które wcześniej stosowałam sporo kosztowały. Jeżeli chodzi o tycie, to ja nic nie przytyłam, co do piersi, to nie zgłaszałam nigdy reklamacji. W sprawie wątroby: co pół roku mam morfologię - dostaję skierowanie od lekarza i nic nie płacę, prywatnie koszt ok 4 zł. Z moją wątrobą cały czas wszystko jest ok. Jak widać dla mnie są idealne. Pozdrawiam. Pa!

Gość mona5556
biore diane od 1,5 roku i nic mi nie dolega ,i jest to moje jedyne zabezpieczenie ,chcialam sie jedynie dowiedziec czy w czasie tej 7 dniowej przerwy tez jestem zabezpieczona bo tak jakos wyszlo ze sie kochalam z moim chlopakiem juz bez innego zabezpieczenia ,1dzien po tym jak mi sie tabletki skonczyly, nio i mam pytanko czy w czasie horoby pochwy ,grzybicy ktora mozna zalapać juz na basenie tabletki też dzialaja????

Gość hannna
Na cere najlepiej znalezc naprawde dobrego dermatologa. Tradzik to choroba, ktora trzeba leczyc. Lecze sie wiec od pol roku i jestem bardzo zadowolona. Bez stresu patrze rano w lustro :) Jedyny minus to koszty leczenia. Wahaja sie mniej wiecej od 200-350 zl miesiecznie...

Gość Agata7
Dziewczyny,a dlaczego nie zastanowicie się nad spiralą?

Hej wiesz szczerze to ja bym ci doradzila najnowszy produkt na rynku YASMIN sama zazywam i piersi urosly mi o 4 cm!! jak dla mnie to zaaaaaaaaaaduzo stanowczo :) jest to preparat ktory zawiera dwa rozne hormony sa to : gestrogen i estrogen. choc w niektorych [rzypadkach yasmin dziala \"odchudzajaco\". ale za duzo tlumaczenia :)

Gość bla bla
Mam pytanie. Bylam dzisiaj u pani ginekolog. Poszlam ze wzgledu na to, iz chcialam aby przepisala mi Diane 35 z kilku powodow. Po pierwsze TRADZIK, z ktorym mam "male" problemy, po drugie -wyregulowanie okresu. Zrobila ze mna wywiad, zbadala mnie i powiedziala ze nie ma wiekszych przeciwskazan do brania tych tabletek przeze mnie. Ale jak przeczytalam wasze wszystkie wypowiedzi, to zaczynam miec spore watpliwosci. Nie wiem co mnie czeka, jak zaczne zazywaz te piguly?? Strasznie boje sie pogorszenia stanu mojej skory (bo mam sporo juz blizn na buzi po tradziku) i przytycia. Fakt, teraz bede bardoz kontrolowac to co jem, ale czy ta kontrola uchroni mnie przed przytyciem?? PS. BARDZO PROSZE O OPINIE DZIEWCZYN KTORE ZAZYWAJA YASMIN. JAKIE SKUTKI POZYTYWNE I UBOCZNE?? pozdrooofka

Gość Ania_80
Ja tez kiedys mialam problemy z twarza bralam diane 35 i moje nigi odmawiały mi posłuszeństwa, z tego co wiem żeby był efekt jeśli chodzi o skórę to zaraz nie mija potrzeba czasu.. teraz mam Logest i jestem bardzo zadowolona, pozdrawiam

witam! jestem załamana:( niedawno temu wpadałam na \"genialny\" pomysł - postanowilam sie odchudzać:( niestety długo nie musiałam czekac na negatywne skutki mojego pomysłu! Owszem jestem szczuplejsza ale znacznie pomniejszyły mi sie piersi:(:( teraz mam straszny kompleks na tym punkcie:( czuje sie okropnie!!! Słyszałam ze po tabletkach diana znacznie rosną piersi aczkolwiek po przeczytaniu niektorych opinii zaczełam w to wątpic:( Pomózcie mi!!! jest jakis skuteczny sposob na powiekszenie poersi( oczywiscie oprocz operacji bo to nie wchodzi w gre) mam nadzieje ze daradzicie mie!!!!! Błagam!!!!Pomocy!!!!!!!!!!!!!

Gość gocha.gocha
pierwszych latach naszego stulecia stwierdzono, że obecność ciałka żółtego zapobiega w okresie ciąży dalszym owulacjom. Odkrycie to dało początek szeregu badaniom, doświadczeniom i próbom stworzenia pigułki antykoncepcyjnej. Na początku lat 60-tych w USA pojawiła się pierwsza pigułka, a wraz z nią ogromny entuzjazm dotyczący możliwości "zapanowania nad płodnością". Antykoncepcja zaszczepiła przekonanie, że jest możliwe współżycie seksualne bez odniesienia do płodności. Nastąpiło oddzielenie aktu płciowego od prokreacji, a życie seksualne uznano za formę dobrej "rekreacji" bez podjęcia odpowiedzialności za potomstwo. Istotą antykoncepcji jest zniesienie fizjologicznego cyklu miesiączkowego prowadząc do zablokowania normalnych przemian z jajeczkowaniem włącznie oraz wtórnego braku miesiączki w znaczeniu pozostawienia jedynie tzw. krwawień z odstawienia. Efekt ten utrzymuje się tak długo jak długo kobieta przyjmuje tabletki. W czasie przyjmowania " pigułek" jajnik nie wykazuje aktywności folikularnej tj. dojrzewania komórek jajowych, produkuje minimalną ilość estrogenów. Krwawienie z odstawienia jest odpowiedzią narządu docelowego tj. macicy (błony śluzowej) na wycofanie hormonów egzogennych (tj. dostarczanych z zewnątrz). Rodzaje środków hormonalnych Obecne na rynku światowym hormonalne środki antykoncepcyjne można podzielić na: Tabletki dwuskładnikowe, zawierające estrogeny i progestageny. Tabletki dwuskładnikowe zawierają stałą proporcję pomiędzy estrogenami i progesteronem, tzw. I- fazowe np.: Marvelon, Mersilon, Femoden, Minulet, Cilest, Diane 35 lub II-fazowe: Anteovin, i III-fazowe: Tri Novum, Tri Regol, gdzie proporcje zmieniają się 2,3-krotnie w ciągu każdego 21- dniowego cyklu przyjmowania. Tabletki zawierające wyłącznie progestageny. W Polsce dostępny preparat Postinor 0,75 mg lewonorgestrelu, jako tzw. ""antykoncepcja po stosunku"", Depo - Provera ( w Polsce gł. stosowany w HRT - hormonalna terapia zastępcza ) W latach 90-tych wprowadzono ponadto preparaty gestagenne w iniekcjach i implantach oraz tzw. wkładkę domaciczną z progesteronem - Mirena Składniki hormonalne tabletek Składnik estrogenny pigułek - znane są dwa syntetyczne hormony etrogenowe: Etynyloestradiol i Mestranol - różnią się one od naturalnego estradiolu i muszą być traktowane jako związki o działaniu farmakologicznym. W chwili obecnej stosowany jest jedynie etynyloestradiol w dawce od 20-50 mikrogramów. Składnik progestagenny - to syntetyczne hormony: grupa 19-nortestosteronu i grupa 17-hydroksyprogesteronu Mechanizm działania Zaburzenia (hamowanie owulacji na poziomie ośrodkowym (podwzgórze, przysadka) i w mechanizmie obwodowym (jajnik): - brak dojrzewania komórki jajowej (działanie estrogenne- brak wydzielania FSH ) - hamowanie owulacji (działanie progetagenne- brak szczytu LH) Oddziaływanie na śluz szyjkowy (działanie progestagenu): - zwiększenie gęstości i nieprzepuszczalności dla plemników Oddziaływanie na błonę śluzową macicy, powodujące zmiany uniemożliwiające zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej-zarodka (efekt progestagenny). Dodatkowo dochodzi do zaburzenia czynności jajowodów, obniżenie ich kurczliwości i prędkości transportu jajowodowego dla plemników i zapłodnionej komórki jajowej poprzez zmniejszenie liczby komórek rzęskowych. Działania ogólnoustrojowe hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych. Układ krążenia: - Nadciśnienie - badania wskazują, że stosowanie tabletek prowadzi do wzrostu skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Część badań wskazuje na wzrost ryzyka choroby nadciśnieniowej u stosujących pigułki od 1,5-3 razy. Nadciśnienie pierwotne oraz zatrucie ciążowe stanowią szczególną grupę względnych przeciw wskazań do ich stosowania. - Choroby naczyń - tabletki antykoncepcyjne oddziałują niekorzystnie na układ krzepnięcia (płytki krwi, czynniki krzepnięcia ). W ten sposób sprzyjają ewentualnemu rozwojowi następujących chorób: zatorowo-zakrzepowej, zawałowi serca, udarom o etiologii zakrzepowej udarom o etiologii krwotocznej (np. krwotok podpajęczynówkowy) - zwłaszcza na sprzyjającym podłożu tj.u kobiet palących i (lub) ze zmianami miażdżycowymi w naczyniach i otyłością po 35 roku życia. Podwyższone ryzyko choroby zatorowo- zakrzepowej występuje zwłaszcza u kobiet stosujących pigułki z dezogestrelem i gestodenem (III generacja progestagenów). Informacja ta spowodowała, że brytyjski Komitet d/s Bezpieczeństwa Leków wydał zarządzenie, że pigułki te mogą być jedynie stosowane u pacjentek, które nie tolerują innych preparatów i akceptują zwiększone ryzyko zakrzepicy! (Marvelon; Mercilon; Fermaden; Minulet). - Gospodarka lipidowa (główny składnik progestageny): obniżenie poziomu lipoprotein o dużej gęstości (HDL-2). Uwaga! Poziom HDL-2 jest odwrotnie proporcjonalny do ryzyka chorób serca, wysokie poziomy HDL-2 wiążą się z mniejszym ryzykiem chorób serca. - Gospodarka węglowodanowa: preparaty DTA wpływają na podwyższenie poziomu insuliny jak i glukozy. Dlatego uważa się, że u kobiet z grupy ryzyka cukrzycy (wywiad rodzinny cukrzyca w ciąży, urodzenie dziecka z masą ciała powyżej 4,5 kg), jak również tych już chorych decyzja co do DTA powinna być bardziej ostrożna, lub wręcz przeciwwskazana. Choroba nowotworowa - Rak szyjki macicy. W przeprowadzonych pod egidą WHO badaniach zaobserwowano wzrost ryzyka wystąpienia inwazyjnego raka szyjki macicy o 53% u kobiet, które stosowały DTA przez okres dłuższy niż 5 lat. Wyniki te uzyskano po zastosowaniu siedmiu istotnych zmiennych włączając w to wiek rozpoczęcia współżycia i liczbę partnerów. Wiadomo, że choroba ta związana jest z infekcją wirusową (główne wirus brodawczaka ludzkiego - HPV). Przypuszcza się również, że długotrwałe stosowanie leków antykoncepcyjnych powoduje wzrost ryzyka rozwoju raka szyjki poprzez hamowanie odpowiedzi immunologicznej skierowanej przeciwko antygenom nowotworowym. Dlatego kobiety stosujące przez dłuższy czas doustne środki antykoncepcyjne powinny regularnie zgłaszać się na badania cytologiczne. - Rak sutka. Zapadalność na tego raka jest w ciągu całego życia wysoka: 1:11! Do czynników ryzyka zaliczamy min. wczesną menarche (pierwsza miesiączka), późne urodzenie pierwszego dziecka. Laktacja, zwłaszcza przedłużona jest prawdopodobnie czynnikiem ochronnym. Pregesteron stymuluje aktywność mitotyczną nabłonka gruczołowego sutka. Część z badaczy zwraca uwagę, że stosowanie DTA zwłaszcza przez kobiety, które nie ukończyły 25 lat jest związane z wyższym ryzykiem tej choroby! Czasopismo medyczne "The Lancet" podało w 1994 roku, że kobiety stosujące DTA przed 20 rokiem życia minimum przez 4 lata mają zwiększone ryzyko Kontrowersyjny pozostaje problem kobiet przed menopauzą w wieku 40-45 lat. Również estrogeny mogą oddziaływać niekorzystnie, zwłaszcza u tych kobiet, które i tak są już w grupie ryzyka (choroba sutka w rodzinie). - Rak kosmówki. Część badaczy (Charing Cross Hospital w Londynie) wykazało, że stosowanie DTA przed i w toku rozpoznania tego nowotworu zwiększa dwa razy prawdopodobieństwo, że choroba będzie wymagała chemioterapii w leczeniu. - Rak pierwotny wątroby z hepacytów. Istnieją doniesienia, że rozwój tego, choć rzadkiego nowotworu jest silnie związany ze stosowaniem DTA. - Rak błony śluzowej i jajnika. Długotrwałe przyjmowanie DTA zmniejsza aktywność mitotyczną endometrium oraz dojrzewanie pęcherzyków w jajnikach, co wydaje się ma związek z działaniem ochronnym przed rozwojem tych nowotworów. Na uwagę zasługuje jednak fakt, że laktacja również ma działanie ochronne w stosunku do raka jajnika, zaś nie stanowi na pewno żadnego dodatkowego zagrożenia! - Rak skóry - czerniak. Istniały sugestie, że występuje zwiększone ryzyko rozwoju tego raka. Być może DTA są kofaktorem tj. współuczestniczą wraz z ekspozycją na promienie UV w procesie nowotworzenia. Nowotwory niezłośliwe. - Gruczolak wątroby. Ten typ łagodnego guza występuje 10 razy częściej w przypadku kobiet stosujących DTA. Zwłaszcza dotyczy to starszych kobiet stosujących tabletki o wysokich dawkach hormonów przez wiele lat. Nienowotworowe schorzenia gruczołu szyjkowego. Stwierdzono, że DTA w tych schorzeniach mają działanie ochronne, prawdopodobnie w związku z komponentą progestagenną. Dlatego też mogą być stosowane jako leki w niektórych z tych schorzeń. Stany zapalne przydatków i pochwy. Poprzez gestagenne oddziaływanie na śluz szyjkowy doustne tabletki antykoncepcyjne (DTA) mogą zmniejszać częstość występowania zakażeń bakteryjnych przydatków (np. Rzeżączka). Z drugiej strony w przypadku kobiet stosujących DTA zauważono częstszą infekcję chlamydialną. Wiadomo zaś, że drobnoustrój ten jest odpowiedzialny za skrycie przebiegającą infekcję narządu rodnego mogącą prowadzić nawet do niepłodności. Ponadto kobiety stosujące DTA częściej chorują na grzybicę pochwy. Często odczuwają też długotrwałe i męczące uczucie suchości. Wątroba. Jest to narząd w którym odbywa się metabolizm sterydów płciowych. Estrogeny wywierają wpływ na syntezę wątrobowego DNA, RNA; enzymów wątrobowych oraz wielu syntetyzowanych białek w wątrobie. Wykazano wpływ estrogenu i progesteronu na transport żółci!. Ten wpływ ma zasadnicze znaczenie na możliwość rozwoju min: żółtaczki cholestatycznej i kamicy pęcherzyka żółciowego. Dlatego przeciwwskazane jest stosowanie DTA u kobiet z nieprawidłową funkcjonującą wątrobą i przebytą w ciąży cholestazą ciężarnych. Działania uboczne DTA (poza działaniami wyżej wspomnianymi): Nudności i wymioty (okresowe lub nawracające, związane z komponentą estrogenową) Krwawienia (nieregularne incydenty głównie w pierwszych 2-3 miesiącach stosowania); rzadziej późne krwawienia po długotrwałym stosowaniu DTA. Obydwa typy krwawień najczęściej związane są z wpływem DTA na błonę śluzową macicy. Konieczne jest wykluczenie przyczyn pozahormonalnych w tym ewentualności choroby nowotworowej Bóle głowy. Uwaga - migrena jest przeciwwskazaniem do stosowania DTA, bowiem działanie DTA na układ krzepnięcia zwiększa ryzyko udaru mózgu. Przybór masy ciała może być związany z niewłaściwie dobraną DTA jak również ogólnie zwiększonym łaknieniem w czasie stosowania DTA Zmiany skórne: trądzik pospolity, łojotoki, niektóre przypadki hirsutyzmu, tj. nadmiernego owłosienia mogą ulec poprawie podczas stosowania DTA. Efekt ten jest jednak najczęściej krótkotrwały i dotyczy okresu stosowania DTA. Przy ekspozycji na słońcu u niektórych kobiet stosowanie DTA może doprowadzić do wystąpienia brunatnych przebarwień na skórze (podobne do analogicznych w ciąży). Zmiany te są odwracalne choć w przypadku długotrwałych stanowią przeciwwskazanie do kontynuowania DTA. W niewielkiej grupie kobiet stosując preparaty DTA zaobserwowano też zmiany o charakterze: telangiektazji tzw. pajączków na skórze trądziku różowatego pająkowatych naczyniaków W gospodarce witaminowo-mineralnej DTA prowadzą do : wzrostu poziomu żelaza spadku poziomu cynku niedoboru witamin z grupy B (B6; B12; kwas foliowy) niedoboru witaminy C

Gość pegaz82
.........Do tesqa..... ................ Z tej strony Mona...Wiesz cio...on mi przepisał ze wzgledu na leczenie(jajniki-torbiele)...nie wiem czy nie po cytologii tez(ale czy ona do takiej diagnozy jest potrzebna,tego nie wiem) Mam zamiar je odstawic ,bo biorę je juz rok.Boje sie jakie bedą , czy tez bedą skutki uboczne??? Wystraszyła mnie laska co napisała,ze jej kumpeli wypadły włosy.No cóz...Kazda z nas jest inna...POZDRAWIAM...

Gość Ewunia-fazunia
Ania k. POMOCY zauwarzylam ze masz tu najwiejsze doswiadczenie z diane 35. Ja biore prawie od dwoch lat. Nie czuje efektow ubocznych ale bardzo boje sie o moja watrobe. Moj ginekolog nie robil mi badan od czasu gdy zaczelam brac tabletki. Raz mialam robiona cytologie bo trafilam na innego lekarza w zastepstwie. Nic zlego nie wykazalo. Ogolnie czuje sie oki choc czasem czuje silny bol brzucha. Chcialabym zrobic se ta morfologie. Czy moj lekarz mi ja przepisze??? Na czym polega ten zabieg??? A co jak cos u mnie wykryja?? Przyznam ze czasem popalam papierosy wiec mozliwe ze moja watroba jest juz w strzepach..........

Gość klemnrtna
witam was wszystkie!!!! Diane35 brałam przez 1.5 roku.Masakra stany depresyjne,przytyłam około 4kg, całkowity brak ochoty na seks(choć mój partner jest rewelacyjny),ciągły ból piersi!Teraz zarzywam cilest 2 listek.Czuję się znacznie lepiej.kobiety moja rada nie przyjmujcie diany dlatego że jest tania, lub rosną piersi to złudne. Nasze zdrowie jest drogocenne, a diane35 powoduje duze spustoszenie w organizmie.

Gość Pegaz82
Witam...Mam pytanko ...Czy po odstawieniu Diane 35 miałyście jakies skutki uboczne??? Lub cos sie działo z wamni nie tak???Czy też wasz organizm wrócił do normy..Pozdrawiam was:)pa!!!

Gość myszmysza
mam do sprzedania cilest nie wazne czy masz recepte czy nie

Gość ania k.
Do Ewuni-fazuni:morfologię możesz zrobić w każdym prywatnym gabinecie zabiegowym-koszt ok. 4 zł. Lekarz, który przepisuje Ci dianę powinien dać Ci to skierowanie. Poproś go. Powiedz, że chcesz sprawdzić stan swojej wątroby.Ja na początku brania diany miałam morfologię robioną co pół roku (ze skierowaniem, więc za darmo)począwszy od pierwszego opakowania. Zbierałam wszystkie wyniki, żeby mieć porównanie. U mnie wszystko jest ok. Nie jestem ginekologiem, ale z tego co wiem morfologia i cytologi nie mają ze sobą nic wspólnego. Morfologia jest badaniem krwi-małą ilośc pobierają z ręki.Cytologia, jak wiesz, jest mało przyjemna.Ginekolog bierze wymaz z pochwy,aby sprawdzić, czy wszysko jest ok.Jeżeli wszystko u Ciebie ok,to cytologię powinnaś mieć robioną raz na rok lub półtora-to naprawdę jest sprawa bardzo indywidualna.Jeżeli cokolwiek jest nie tak, to wymaz robiony jest co pół roku.Ja mam badania co pół roku, ale to nie ma nic wspólnego z dianą. Pewne jestże papierosy i tabletki antykoncepcyjne to ofatalne połączenie.Nie wiem,czy przy wszystkich tabletkach,ale palenie jest zabronione.Mnie ginekolog (niestety byłam u kilku)zawsze pytał o papierosy.Wiem,że niejedna dziewczyna dostawała burę,jak lekarz sie tego dowiadywał. Z bólem brzucha idź do rodzinnego,powiedz,że bierzesz diane.Nie sadze,że to od tego.Może to stres.Lekarz na pewno będzie pytał w jakich momentach czujesz ból-czy jest on związany z cyklem miesięcznym, z egzaminami,pracą,sytuacją w domu...Zastanów się,czy w czasie,gdy Cię boli nie powtarzaja się jakieś sytuacje. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości,to pytaj. Pozdrawia.Ania

Gość wrrrrr
Czesc dziewczyny ja biore DIANE 35 od 6 miesiecy poniewaz mam problemy z tradzikiem. Na poczatku brania tych tabletek mialam straszne wachania nastroju...moj chlopak momentami mial mnie juz dosc....ale z czasem to mija....jesli chodzi o skutki przyjmowania to nie ukrywam ze przytylam, piersi troche urosly, ale tradzik nie minal!!!!! Jak bylam u lekarza na poczatku po recepte to powiedzial mi ze po 6 opakowaniach przepisze mi CILEST ide w tygodniu do niego zapytac sie co dalej skoro Diane mi niepomogly...czy przedluzy mi branie tych tabletek nie mam pojecia...:(:( CZY KTORAS Z WAS MIALA PODOBNY PROBLEM????

Gość redia
nie stosowalam cilest ale podobno dobre stosowalam natomiast diane35 8 miesiecy potem zrobilam przerwe miesiac 2 opakowania jeanine i teraz powrocilam do diany spowrotem.. to co moge powiedziec na temat tych tabletek.. plusy sa takie ze racja likwiduja tradzik( ale nie od razu efekty widac po 6 miesiacach a do tego czasu moze byc pogorszenie cery ja musialam isc po pierwszym opakowaniu do dermatologa bo bylo tragicznie z cera a jestem kosmetyczka i nie moglam sobie sama poradzic.. dzieje sie tak bo jak by nie patrzec kazde leki powoduja jakies zaburzenia w organizmie.. nowy lek a w szczegolnosci hormony nowe skutki zanim organizm wysrodkuje ten szok z nowymi hormonami skutki moga byc rozne) drugi plus antykoncepcja i troche rosna piersi.. minus moge dac za to ze pierwsze 3 miesiace czulam sie tragicznie bole brzucha mdlosci bole piersi, humory przedziwne potrafilam plakac i smiac sie i duzo jesc i wysuszylo mi mocno skore.. ale potem to sie stabilizuje... jedyne co moge dodac to kazdy leki anty maja skutki uboczne.. czy to diana czy inne leki cena nie gra roli bo mozna wziasc tabletki za 40 zl i czlowiek poczuje sie gorzej.. a antykoncepcja to wiadomo zadna nie daje 100% a ominiecie jednej tabletki diany czy innego anty efekt daje ten sam( ciaza) najwazniejsze by nie pomylic dni w ktorym nalezy wziasc tabletke z nowego opakowania .. co do chorob to ja mysle ze gdyby diana byla tak bardzo szkodliwa jak pisza to by ja wycofali a funkcjonuje i nawet jest refundowana wszystko zalezy od organizmu czesc kobiet nawet nie wie ze ma jakies choroby ukryte gdzies i wcale nie musza byc one zwiazane ze stosowaniem tych lekow. albo sie nie badaja tylko dopiero jak ledwo widza i ida pojda sie leczyc a potem wniskuja ze to diana takze nie sadze by byl to zly lek.. po prostu trzeba stosowac zgodnie z zaleceniem jesli sie dzieje cos co sie nam nie podoba w naszym organizie zglosic sie do lekarza a poza tym robic tez badania kontrolne u ginekologa i powinno byc dobrze.:)

Gość Ewunia-fazunia
Do ani k: prosilam mojego ginekologa o skierowanie na morfologie. Powiedzial jak zwykle bez badan ze nie trzeba i skierowania mi nie da. Ze on bedzie wiedzial kiedy powinnam miec to badanie zrobione. Niezle podejscie do pacjenta. I co ja mam teraz zrobic????

Gość pytajacanaforum
lekarz przepisuje tabletki anty. na podstawie badania hormonow czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to przebiega?czy ja jakies dodatkowe badania konieczne czy moze wykonac to od razu podczas wizyty pytam bo to moja pierwsza wizyta bedzie.

Gość EwkaT
Ja bralam diane przez ok 1,5 roku........bylam z nich zadowolona...schudlam i piersi mi urosly ale przede wszystkim skonczyly sie klopoty z cera:/ zadnych pryszczy!!! zrobilam sobie 1 roczna przerwe w tabletkach ale juz od przyszlego cyklu zamierzam je znow zaczac zazywac....czy wiecie moze ile czasu mozna brac jedne tabletki antykoncepcyjne? bo moj ginekolog powiedzial ze jesli biore w ciagu to 1,5 roku a jesli z przerwami to 3 lata..:/ jak to w koncu jest? pozdrawiam

Gość Pegaz 82
Witam... Do Ewki T..... Ostatnio byłam w swojej przychodni ...dowiedziałam sie od Pani pielęgniarki ze np...Dianę 35 mozna brac do 6 lat ....Ale my jako kobiety po 20-stce czy tez przed 20-stką jestesmy zamłode na takie hormony i na ich wieloletnie branie.....(taka powiedziała mi pielęgniara) ...Ja brałam Diane 11 miesiecy, teraz jestem w trakcie przerwy...Pod koniec ostatnich mies.brania Diany piersi miałam jak balony...nie mogłam spac na boku i brzuchu, dotykac ich, nawet nie mogłam nosi torby na ramieniu a o staniku nie wspomnę:(:(:(:(...TAKI BOL!!!!!!Dlatego je odstwiłam.....Pozdrawiam...papaty!!!

Gość Ewka T
Dzieki na info:)......po dianie bralam jeszcz ejakies piguly 2 miesiace ale spuchlam jak balon.....wydaje mi sie ze jesli tabletki nie wywoluja skutkow ubocznych i organizm je przyjmuje w sposob prawidlowy to bez sensu jest ich zmienianie :-/ no ale to juz decyzja lekarza:-/....Jesli moj lekarz nie bedzie chcial mi przepisac diane to chyba zrezygnuje z brania tabletek..nie chce znow "spuchnac":-(

Gość Monia83
Ja biore Diane juz prawie rok i wszystko jest ok.Jedyne to to,ze przez ten okres czasu prztylam 2 kg.Ogólnie czuje się dobrze,cera mi sie poprawiła i nie mam rzadnych dolegliwości.Pozdrawiam