Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dyrektorke

Dawać jakieś zadanie - OBOJĘTNIE Z CZEGO - rozwalę je w....

Polecane posty

AAAAAAAAAAAAA MAM TĘ CHĘMIEEEEE :D Atmospheric ethane results from the Sun's photochemical action on methane gas, also present in these atmospheres: ultraviolet photons of shorter wavelengths than 160 nm can photo-dissociate the methane molecule into a methyl radical and a hydrogen atom. When two methyl radicals recombine, the result is ethane: CH4 CH3 + H CH3 + CH3 C2H6 za pomocą generatora promieniowania rozbijamy metan na wodór i resztę metanową która następnie w reakcji REKOMBINACJI daje jako rezultat etan C2H6 CH3+Ch3 - > C2H6

Gość no to wiemy, ze dobrze
szperasz w google. teraz rozwiaz zadanie od skizto.

" ChemikOrganikPL @Max Zander vel Klaun: "Reakcja chloru z metanem powoduje powstanie rodników ch3" Buahahahahahahahhahaha ;D Dwa związki i z nich powstają rodniki. Błyskotlwe... Jakaś nowa chemia ;D O podazotynach słyszałem. Zanim zaczniesz się wypowiadać radzę zapoznać się z nową nomenklaturą - teraz mówi się azotan(I). @dyrektorke: odpowiedź już została podana, więc nie ma co szukać " Ale bzdury piszesz:P.Po 1 chlor to nie związek a po 2 skróciłem odpowiedź i nie pisałem że chodzi o chlor atomowy:P.A nomenklatura mnie nie wzrusza-jakbym był dyktatorem to bym mógł stworzyć jeszcze inną i zmusić innych do takich gadek:P.

Gość sjkfgbjkldshvcbsld
>>Dyrektore dla ciebie :) Treść zadania: Poszukiwacze skarbów podczas nurkowania, odnaleźli w kamiennym dnie jeziora o głębokości 15,5 m hermetycznie zamkniętą stalową skrzynię w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 1 m x 1 m x 0,5 m. Postanowili unieść ją ku powierzchni wody. Wykorzystali w tym celu ponton o masie 50 kg, który przymocowali linami do skrzyni, a następnie przy dnie jeziora napompowali do używając butli z sprężonym powietrzem. a) Oblicz wartość siły parcia na wieko skrzyni spoczywającej na dnie jeziora i wyjaśnij, czy tylko obawa przed zawilgoceniem zawartości była przyczyną, dla której poszukiwacze nie próbowali do wówczas uchylać? b) Oblicz masę skrzyni wraz z zawartością wiedząc, że zaczęła się ona unosić ku powierzchni wody, gdy objętość pontonu napełnionego powietrzem wzrosła do 1 m3. c) Oblicz wartość siły oporu wody działającej na ponton wraz z unoszoną skrzynią wiedząc, że ponton wraz ze skrzynią unosił się ruchem jednostajnym po napompowaniu go do objętości 1,01 m3. Załóż, że gęstość wody w jeziorze jest równa 1000 kg/m3, ciśnienie atmosferyczne wynosi 105 Pa, a przyspieszenie ziemskie ma wartość 10 m/s2.

Gość ChemikOrganikPL
@Max Zander vel Klaun: Racja chlor to nie związek -> miałem na myśli cząsteczkę dwuatomową, to nie zmienia jednak faktu, że chlor występuje w postaci cząsteczek (Cl2) i nie ma czegoś takiego jak chlor atomowy... Odpowiedź na Twoje pytanie z któregoś tam postu: Reakcja A: 6K + 6CO = C6(OK)6 Reakcja B: C6(OK)6 + 6H+= C6(OH)6 + 6K+ Czy jest możliwe przeprowadzić to w bezpieczny sposób? Hahaha ;D Jak wiesz coś o zachowaniu metali lekkich w różnych reakcjach to wiesz, że nie.

Gość Rollnick X
Ja proponuje zorganizować odrębne sekcje ds rozwiązywania zadań-sekcja I-Dyrektorke-matematyka-sekcja II-CHEMIA-Max Zander-sekcja III-FIZYKA[ktoś chętny?] itd itd z zastopowaniem określonych dyscyplin naukowych włącznie z polityką. Ja zaś będę skarbnikiem i sprawować będę kontrole nad finansami:classic_cool:

Gość ChemikOrganikPL
To ile i na jakie konto?

Gość rozwiąż równanie
Przepraszam, ale dyrektore nie rozwiązała dwóch zadań z matematyki.

Gość ChemikOrganikPL
Powyższy post - niby mój - z 23:05 to podszyw :/ Znowu się zaczyna :/

Gość Yanek co chce kupić zamek
Dyrektorke zaimponowałaś mi. Ale jeszcze bardziej mi zaimponuje jeśli napiszesz jakie będą wyniki losowania w lotto-najbliższego losowania:)

dyrektorke - за -дача состоти в том, чтоыб ты перевеал то, что я написаала специално с ошибкаим и ответиал мне на русском ;) жду!

Gość Rollnick X
23:06 [zgłoś do usunięcia] rozwiąż równanie Przepraszam, ale dyrektore nie rozwiązała dwóch zadań z matematyki. Pragnę uprzejmie poinformować iż trwają intensywne pracę nad algorytmem dopasowanej do tematu księgi wniosków i zażaleń.Prosimy o cierpliwość.

Gość rozwiąż równanie
Przychodząc z pomocą dyrektore, przesyłam (własne) rozwiązanie jednego z zadań: Udowodnij, że trójmian P(x)=ax^2+bx+c przyjmuje wartosc całkowitą dla każdej liczby całkowitej x, wtedy i tylko wtedy, gdy liczby 2a, a+b i c są całkowite. => c=P(0), a+b=P(1), 2a=P(2)-2(a+b)-c muszą być całkowite. P(x)=(ax+b)x+c całkowite ax+b całkowite. Zakładamy, że x=2k+1, gdzie k całkowita (tzn. x nieparzysta) Wówczas P(x) całk. 2ak+a+b całk., co jest prawdą, bo 2a, i a+b całk. Niech teraz x=2k, gdzie k całkowita (tzn. x parzysta) Wówczas P(x) całk. 4ak^2+2bk+c całk. 2b całk, bo k, c i 4ak^2=2a*2k^2 całk, a to jest prawda ponieważ 2b=2(a+b) -2a.

Gość rozwiąż równanie
W poprzedniej wersji nie przeniosły się niektóre znaki. Udowodnij, że trójmian P(x)=ax^2+bx+c przyjmuje wartosc całkowitą dla każdej liczby całkowitej x, wtedy i tylko wtedy, gdy liczby 2a, a+b i c są całkowite. (Implikacja w prawo) c=P(0), a+b=P(1), 2a=P(2)-2(a+b)-c muszą być całkowite. (Implikacja w lewo) c,x całkowite => P(x)=(ax+b)x+c całkowite ax+b całkowite. Zakładamy, że x=2k+1, gdzie k całkowita (tzn. x nieparzysta) Wówczas P(x) całk. 2ak+a+b całk., co jest prawdą, bo 2a, i a+b całk. Niech teraz x=2k, gdzie k całkowita (tzn. x parzysta) Wówczas P(x) całk. 4ak^2+2bk+c całk. 2b całk, bo c i 4ak^2=2a*2k^2 całk, a to jest prawda ponieważ 2b=2(a+b) -2a.

"ChemikOrganikPL @Max Zander vel Klaun: Racja chlor to nie związek -> miałem na myśli cząsteczkę dwuatomową, to nie zmienia jednak faktu, że chlor występuje w postaci cząsteczek (Cl2) i nie ma czegoś takiego jak chlor atomowy... Odpowiedź na Twoje pytanie z któregoś tam postu: Reakcja A: 6K + 6CO = C6(OK)6 Reakcja B: C6(OK)6 + 6H+= C6(OH)6 + 6K+ Czy jest możliwe przeprowadzić to w bezpieczny sposób? Hahaha ;D Jak wiesz coś o zachowaniu metali lekkich w różnych reakcjach to wiesz, że nie." Dziwne rzeczy piszesz:P.Oczywiście potas nie jest zbyt bezpieczny ale zapewniam że zdecydowanie bezpieczniejszy od materiału który z niego powstaje:D.No i to co napisałeś to znam:P.Mnie chodizło o to jak zrobić aby reaktor nie wyleciał w kosmos a nie o przebieg reakcji:D.Tj. szukałem porad typowo technologicznych a nie na temat tego jak to powstaje:P.A czy byś rozwiązał sporo trudniejsze zadania:P?Jak rozwiażesz to uznam że na chemii się znasz lepiej niż dobrze:classic_cool:. To są zadania: 1.Jak zrobić związek dosyć prosty zawierajacy zaledwie niecałe 20 atomów ale trudny w otrzymaniu:P?Dodam że przypuszczalnie nie są to związki które są bardzo nietrwałe ale nie wiem jak je otrzymać:O.No i to raczej z biochemii ale dobrze by było gdybyś oszacował w miarę dokładnie dawkę śmiertelną:classic_cool:.Na oko sam potrafie ale wolałbym dokładniejsze dane:O.Szczegóły później podam jak bedizesz zainteresowany:P. 2.Jak zachęcić(o ile sie da) NF3 do przyłączenia do węglowodorów nienasyconych:classic_cool:?Chodzi o w miarę dokładne parametry reakcji:classic_cool:. 3.Jak zabezpieczyć grupy organiczne aby przeprowadzic reakcję jak wurtza ale żeby inne grupy nie reagowały:O? 4.Czy znasz ogólne własności homologów edta i ich własności helatujące w zależności od budowy chemicznej i czy byś mógł co nieco to opisać:classic_cool:? Zadaje takie pytania bo nie znalazłem żadnym opracowaniu odpowiedzi:O.Jakby co napisz gdzie znalazłeś odpowiedź:classic_cool:.

12skizto Udowodnij, że trójmian ax^2+bx+c przyjmuje wartosc całkowitą dla każdej liczby całkowitej x, wtedy i tylko wtedy, gdy liczby 2a, a+b i c są całkowite. teraz jest wreszcie poprawnie przepisane 😴 brawo brawo - to duży postęp 😴 A - trójmian ax^2+bx+c przyjmuje wartosc całkowitą dla każdej liczby całkowitej x B - liczby 2a, a+b i c są całkowite 1. A = > B dla x = 0 mamy c czyli c jest całkowita dla x =1 mamy a+b + c całkowitą czyli a+b jest całkowita wobec tego że c jest całkowita dla x = -1 mamy a-b+c całkowita czyli a-b całkowita a+b i a-b są obie całkowite a zatem ich suma - 2a - jest też liczbą całkowitą, co kończy dowód. 🖐️ 2. B = > A 2a jest całkowita i a+b jest całkowita wobec tego ich różnica a- b j est także całkowita a+b jest całkowita a- b j est całkowita = > zatem ich różnica 2b jest także całkowita skoro 2a i 2b są całkowite to mamy dwa przypadki 1. a, b są całkowite co wobec całkowitości c od razu daje nam tezę A albo a= A/2 i b=B/2 gdzie A,B są liczbami całkowitymi wówczas trójmian daje się przedstawić w postaci x(A/2 x+B/2 x) +c = x/2(Ax+B) +c = 0 jeśli x jest parzyste to widać że cały trójmian jest parzysty jeśłi x jest nieparzyste to wówczas ( Ax+B) jest parzyste dlatego że liczny A i B muszą być tej samej parzystości - ze względu na to że a+b = A+B /2 jest całkowite i a-b = A-B /2 jest całkowite zatem trójmian przyjmuje tylko wartości całkowite czyli także tutaj mamy tezę :) 🖐️

Gość rozwiąż równanie
Niestety, nie wpisują się znaczki "wtedy i tylko wtedy". Zastępuję je skrótem iff Udowodnij, że trójmian P(x)=ax^2+bx+c przyjmuje wartosc całkowitą dla każdej liczby całkowitej x, wtedy i tylko wtedy, gdy liczby 2a, a+b i c są całkowite. (Implikacja w prawo) c=P(0), a+b=P(1), 2a=P(2)-2(a+b)-c muszą być całkowite. (Implikacja w lewo) c,x całkowite => P(x)=(ax+b)x+c całkowite iff ax+b całkowite. Zakładamy, że x=2k+1, gdzie k całkowita (tzn. x nieparzysta) Wówczas P(x) całk. iff 2ak+a+b całk., co jest prawdą, bo 2a, i a+b całk. Niech teraz x=2k, gdzie k całkowita (tzn. x parzysta) Wówczas P(x) całk. iff 4ak^2+2bk+c całk. iff 2b całk, bo c i 4ak^2=2a*2k^2 całk, a to jest prawda ponieważ 2b=2(a+b) -2a.

Gość rozwiąż równanie
Nasze rozwiązania są niemal identyczne. A co z geometrią?

ChemikOrganikPL @dyrektorke: Jednak chyba za trudne... Więc już przedstawiam rozwiązanie: Chodziło o reakcję biegnącą mechanizmem rodnikowym. Kwanty promieniowania elektromagnetycznego (mamy przecież źródło prom.) powodują rozbicie cząsteczek chloru na rodniki. Powstałe rodniki chloru powodują przejście metanu w rodnik metylowy i powstanie cząsteczki chlorowodoru. Połączenie dwóch rodników metylowych daje etan! Tak czy siak gratuluje umiejętności - szczególnie matematycznych. Również umiejętności dyskusji z ludźmi o nie za wysokim poziomie inteligencji. Jestem pod wrażeniem Pozdrawiam i życzę dobrej nocki moje rozwiązanie jest lepsze od Twojego dlatego że nie potrzeba chloru 😴 ;) i zachodzi samorzutnie w atmosferze na dodatek :P 🖐️ tak czy inaczej - uufffff - bo ciężko było ;)

Dobra, zadanie z trójmianem było tak naprawdę ode mnie. :classic_cool: Pomarańcza - źle. Dyrektore - dobrze w jedną stronę, w drugiej eeee, coś tu nie gra, albo ja teraz nie myślę.

Gość rozwiąż równanie
Co niby źle? W którym miejscu?

Gość rozwiąż równanie
Chyba tylko, że a+b=P(1)-c, ale to tylko mała pomyłka.

" [zgłoś do usunięcia] dyrektorke ChemikOrganikPL @dyrektorke: Jednak chyba za trudne... Więc już przedstawiam rozwiązanie: Chodziło o reakcję biegnącą mechanizmem rodnikowym. Kwanty promieniowania elektromagnetycznego (mamy przecież źródło prom.) powodują rozbicie cząsteczek chloru na rodniki. Powstałe rodniki chloru powodują przejście metanu w rodnik metylowy i powstanie cząsteczki chlorowodoru. Połączenie dwóch rodników metylowych daje etan! Tak czy siak gratuluje umiejętności - szczególnie matematycznych. Również umiejętności dyskusji z ludźmi o nie za wysokim poziomie inteligencji. Jestem pod wrażeniem Pozdrawiam i życzę dobrej nocki moje rozwiązanie jest lepsze od Twojego dlatego że nie potrzeba chloru i zachodzi samorzutnie w atmosferze na dodatek tak czy inaczej - uufffff - bo ciężko było http://h3.abload.de/img/dsc_11022c0o.jpg call a spade a spade... dyrektore@o2.pl" Co do produkcji etanu obydwie metody sa do bani:P.Oczywiście nie dlatego że takie reakcje nie przebiegają ale dlatego że po 1 bardzo mało tego etanu powstaje a po 2 są to metody nieopłacalne:P.Sztuką jest opisać proces w którym powstaje etan jądrowo czysty w cenie poniżej 10 groszy za kilogram:D.

Treść zadania: Poszukiwacze skarbów podczas nurkowania, odnaleźli w kamiennym dnie jeziora o głębokości 15,5 m hermetycznie zamkniętą stalową skrzynię w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 1 m x 1 m x 0,5 m. Postanowili unieść ją ku powierzchni wody. Wykorzystali w tym celu ponton o masie 50 kg, który przymocowali linami do skrzyni, a następnie przy dnie jeziora napompowali do używając butli z sprężonym powietrzem. a) Oblicz wartość siły parcia na wieko skrzyni spoczywającej na dnie jeziora i wyjaśnij, czy tylko obawa przed zawilgoceniem zawartości była przyczyną, dla której poszukiwacze nie próbowali do wówczas uchylać? b) Oblicz masę skrzyni wraz z zawartością wiedząc, że zaczęła się ona unosić ku powierzchni wody, gdy objętość pontonu napełnionego powietrzem wzrosła do 1 m3. c) Oblicz wartość siły oporu wody działającej na ponton wraz z unoszoną skrzynią wiedząc, że ponton wraz ze skrzynią unosił się ruchem jednostajnym po napompowaniu go do objętości 1,01 m3. Załóż, że gęstość wody w jeziorze jest równa 1000 kg/m3, ciśnienie atmosferyczne wynosi 105 Pa, a przyspieszenie ziemskie ma wartość 10 m/s2. a) ciśnienie na głębokości h d - gęstość wody p = d g h zatem parcie na skrzynię a=1 x 1 m F=pS = dgha^2 siła będzie większa niż daliby radę unieść także nawet gdyby ćhcieli - nie mogliby - tego fizycznie zrobić bez dźwigu - oczywiście pod warunkiem że wewnątrz skrzyni nie było wody - co jednak wynika z treści zadania ;) b) objętość skrzyni wynosi obj abc V objętość pontonu mp masa pontonu mskrz =masa skrzyni siła wyporu pontonu + siła wyporu skrzyni = F ciężkości obu mas dVg + d abc g = mpg + mskrzg mskrz = dv + dabc - mp g się uprości 🖐️ c) V1 = 1.01 m3 siła oporu = siły wyporu - ciężary obu skrzyni = dV1g + dabc g - (mpg + mskrzg)= dv1g + dabc g - (dVg + d abc g ) = dg(V1-V) 🖐️

kurwa, tak mi się nie chce teraz gadać o matematyce. -.- strasznie napierdzieliłeś w tym zadaniu, a odpowiedź była banalna, wystarczyło kolejno wstawić w miejsce x 0,1,2....

Yanek co chce kupić zamek Dyrektorke zaimponowałaś mi. Ale jeszcze bardziej mi zaimponuje jeśli napiszesz jakie będą wyniki losowania w lotto-najbliższego losowania nie ma sprawy :classic_cool: 2 , 11 , 19 , 35 , 39 , 41 🖐️

Bella_ dyrektorke - за -дача состоти в том, чтоыб ты перевеал то, что я написаала специално с ошибкаим и ответиал мне на русском Западные СМИ в связи с решением Владимира Путина идти на третий срок ожидают, что Россию не ждут кардинальные преобразования. Путин и так стоял у руля, но, возможно, политика станет чуть более авторитарной, уверены газеты. Официальные власти в США и Германии, первыми отреагировавшие на новость, жду! :classic_cool:

Gość rozwiąż równanie
Kobieto, chyba nie wiesz o czym piszesz! U mnie implikacja w prawo dowodzi się w jednej linijce i dokładnie jest podstawienie 0,1,2. Nie rozumiesz nawet zapisu matematycznego! A zamiast pisać bzdury, wykaż swoją wiedzę i rozwiąż zadanie z geometrii.