Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krejzolka 4445

hej przeciwnicy malzenstwa, jak wam sie zyje w konkubinacie?

Polecane posty

Gość lolamanolpolkola
Polly84 wybacz,aletak jest jak piszę,ze kobiety przewaznie wolą byc tą po przejsciach ,miec w papierach status rozwódki niż panny i to ejszcze z dzeckiem lub dzecmi.

krejzolka: To Ty tam pisałaś o czasach pieniądza i konsumpcji?! Ilu ludzi szykuje sobie weseliska grubo ponad swój stan, potem spłaca, albo liczy na hojność rodziców? Faktycznie nieekonomiczne jest zapewnienie sobie najpierw fajnego mieszkania, auta.

lolamanol...: Rozwódka. Właśnie gdybym uległa naciskom ex-a, rodziny to już bym nią była. Dużo osób zbyt pochopnie decyduje się na taką decyzję- i to jest kolejny minus. Właśnie bo rodzina, weselisko, biała suknia. I ma się po te 20 z małym hakiem lat, a potem przed 30 już rozwód za sobą.

Gość krejzolka 4445
Polly ja tu konfrontuje zycie w konkubinacie z zyciem w zwiazku malzeskim a te wszystkie "weselicha" to juz calkiem odrebny temat, zapewne jeszcze bardziej emocjonujacy :)

Gość o nie.,.,.,
nie ma roznicy jak sie zyje w kwesti małzenstwo , konkubinat . wszystkie roznice ewentualne są pozorne !

Gość cimcirimcim
o nie! Brawo najwazniejsze to być poprostu w szczęśliwym związku. Jeśli komus daje szczęście bycie nazywaną żoną - to ok. Jeśli komus to nie jest potrzebne, żeby to szczescie osiągnąc to tez ok

Gość krejzolka 4445
ale czy konkubinat nie wynika wlasnie z tego strachu przed odpowiedzialnoscia? ludzie teraz wszystko pojmuja w kategoriach "czy sie oplaca" i np wyszlo tutaj ze nie oplaca sie miec meza, bo nie wyrwie sie kasy jako samotnie wychowujaca matka!

Gość cimcirimcim
krejzolka - poczytaj co wczesniej pisała karolkowa - przekonywała nas przez kilka stron, że wyszła za mąż bo ąłtwiej jej było kupic z mężem mieszkanie na współwłasność niż gdyby nie byli małżeństwem.... kto tu jest materialistą?

Gość o nie.,.,.,
To inaczej .... do czego Ci maż ? do czego ci partner ? pierwsze w odniesieniu do małzenstwa ' drugie w odniesieniu do konkubinatu .

Gość o nie.,.,.,
oczywiscie , ze czy sie opłaca , to dlatego w wiekszosci przypadków wy Kobiety chcecie by was poslubiano ! czujecie sie bezpieczniej !

Gość o nie.,.,.,
pomijam kwestie pozornego poczucia wlasnosci nad partnerem ! bo istnieje pzrekonanie , ze jak powiem mój maz , to reszta ucieknie w popłochu np. konkurentki a jak usłyszą one to mój partner ???? :) zawsze taka powiedziec moze , nie jest on twój ! moze kazda z nas sobie go wziąść jesli tylko sie uda .

Gość mireczkowataa
a dlaczego myślicie, ze konkubinat to strach przed odpowiedzialnościa? Ja tam jestem odpowiedzialna i za mój związek, i za moje dziecko i za nasz byt generalnie. Nie wiem co takiego zmienia małżeństwo, ze nagle człowiek staje się specjalnie odpowiedzialny....

Gość cimcirimcim
partner mi do niczego - nie potrzebuję jego wsparcia fin, nie potrzebuję jego męskiego ramienia,żeby żyć. Poprostu go bardzo lubię i kocham :)

a czy slowo konkubinat nie kojarzy sie wam z patologia, alkoholem, awanturami? powinno sie je zmienic na partnerstwo. A wiecie co jest najsmieszniejsze? najbardziej udane zwiazki ktore znam sa wlasnie bez slubu. Wszystkie wesela na ktorych bylam, mogly sie wcale nie odbyc bo tych malzenst juz nie ma. Jedno z nich rozpadlo sie po miesiacu.

Gość cimcirimcim
eee tam - mój kolega utrzymuje, że odkąd załaozył obraczkę na palce to zainteresowanie jego osobą u pan wzrosło o 500z% :) poprostu kobiety lubia wyzwanie - poderważ zonatego - to jest coś :)

Gość o nie.,.,.,
Bo konkubinat powoduje usamodzielnienie sie kobiety , taka w małzesntwie mysli , ze nic jej nie grozi , jak odejdzie od niej maż , to w wiekszosci przypadków jest tragedia ! co ja zrobię , z czego bede zyła , co dam dzieciom jesc itd. jak odejdzie od kobiety konkubent , ta spokojnie w wiekszosci przpadków sobie da radę , jak dawała zanim nie było konkubenta .

Gość hihihihihihih
A my przez 8 lat żyliśmy w "konkubinacie", jak urodziło się dziecko to zalegalizowaliśmy związek i żyjemy w małżeństwie 2 lata i jest tak samo świetnie jak przed ślubem. Uważam że to nie kwestia ślubu czy jego braku, ale odpowiedniego dobrania się partnerów. A związek zdecydowaliśmy się zalegalizować, bo w urzędach nie wiedziałam już jak określać mojego partnera. Oczywiście urzędnicy pytali o dane męża, co chwila musiałam ich poprawiać i takie tam. Było to denerwujące. Nie żałuję że wzięliśmy ślub, ale gdyby nie dziecko, to nie bralibyśmy, bo i po co.

mi to juz brak slow, swiat powinien widocznie opierac sie na samym konkubinacie i byloby super, bez zdrad, bez klamstw, bez dlugow, bez problemow... to jest recepta na idealny zwiazek :p :D

Gość o nie.,.,.,
kolega ma racje ! zonaty facet to mniej problemów ...no i wyzwanie :)

Odpowiadam tylko i wyłącznie za to, żeby nam się dobrze i zgodnie żyło, w naprawdę dobrych warunkach. Czy jestem nieodpowiedzialna? Teoria z d...

Gość o nie.,.,.,
nie było by super , bo nie ma odpowiedniej mentalnosci kobiecej . jak bedzie same nie beda sie wiazac w zwiazki małzenskie .

karolowa: Nie jest to recepta na udany związek, ale małżeństwo też Ci tego nie zagwarantuje :)

puste gadanie co nie ja... konkubiny sa samodzielne, zawsze sobie poradza, supermeny... zony to jakis margines patologiczny ja naprawde wylaczam sie z rozmowy bo nie ma sensu, malo tolerancyjne jestescie, mniej niz "zony" i waskie spojrzenie na swiat i roznorodnosc ludzi macie

Gość cimcirimcim
mnie jak pytają w urzędzie o dane męża to odpowiadam zgodnie z prawdą, że nie mam męża :)

polly a tobie konkubinat zagwarantuje???? nieeee, ani mi ani Tobie to po co sobie to udowadniac?

Gość cimcirimcim
karolowa, opowiedz nam o swojej samodzielności w małżeństwie :)

zylam w konkubinacie 2 lata zgodnie ,bezproblemowo, i potem slub cywilny ,ale slub to tylko i wyłacznie kwestia formalna, aby nie bylo wielkich podziałów, i problemow z zalatwianiem niektorych rzeczy,mając dwa inne nazwiska :) Rownież mam corke z poprzednigo związku,juz pelnoletnią, i on mial dziecko (znacznie młodsze od mojej) z poprzedniego ktore wychowywal samotnie.Wiec nie spieszylismy sie nigdy z zawarciem formalnego związku ,bo jego dziecko musialo sie oswoic z moja osobą,i nauczyc sie zyć jako wspólna rodzina :)

Gość o nie.,.,.,
urzekła mnie twoja historia

Ludzie! ani konkubinat ani malzenstwo nic nie gwarantuje! a tutaj i jedni i drudzy chca sobie cos udowodnic. Jesli jestescie przekonani ze cokolwiek wam te uklady grawantuja to jestescie glupsi niz but. Tyle.

Gość o nie.,.,.,
taka ona samodzielna , jak i wiekszosc , czyli jak z koziej ci py teąbka