Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćhana

Starania o dziecko 2017 (nowy wątek).

Polecane posty

Gość gość monia
hana napisz proszę jaki ci lek gin zapisał na to żeby wszystko było ok?

Gość gośćhana
Lek to duphaston, bierze go któraś z was?

Gość owca88
Hej Dziewczyny, Mam do Was pytanie odnośnie planowania ciąży. Jeśli padło już milion razy - przepraszam najwyżej mi nie odpowiadajcie jeśli nie chcecie :) Jak najlepiej przygotować się do ciąży? Biorę już kwas foliowy, ale chodzi mi o jakieś badania. Czy uważacie, że przed ciążą powinnam jakieś wykonać? Moja siostra, która ma już dwójkę dzieci mówi, że wszystkie badania zaleci mi lekarz już w trakcie ciąży. Naczytałam się za to w internetach, że powinnam zbadać toksoplazmozę. Co uważacie? Czy jakoś specjalnie się przygotowywałyście/przygotowujecie? Ja wiem, że oczywiście można nie brać kwasu foliowego, nie badać się itp i urodzić zdrowe dziecko, ale skoro to planuję, to chciałabym zrobić to jak najlepiej ;) Do lekarza z tymi pytaniami się oczywiście wybieram, ale na wizytę muszę poczekać, a jestem ciekawa ;) Z góry dzięki za odpowiedź!

Gość gośćhana
Ja brałam tylko kwas foliowy. Wczoraj byłam potwierdzić ciążę i dostałam skierowanie na wszystkie badania.

Gość owca88
Super! Gratuluję :) no to muszę się uzbroić w cierpliwość i jeszcze miesiąc pobrać folik ;) nigdy nie myślałam, że mnie tak strzeli z chęcią posiadania dziecka. Do tej pory pory myślałam o tym w kategoriach baaardzo dalekiej przyszłości :D Nie wiem czy to normalne, że w zasadzie wszystko mi się odmieniło w ciągu jakiegoś miesiąca :D na początku myślałam, że mi przejdzie, ale nie przeszło :) może kwas foliowy ma jakieś ukryte działanie jeszcze hehe

Gość gośćhana
Pociesze Cię, sama podobnie myślałam do niedawna :-) I tez w ciągu krótkiego czasu zmieniłam zdanie, że chce mieć dziecko :-) Owocnych starań! :-)

Gość owca88
U mnie to jest tak, że nie mogę się sama sobie nadziwić. Od dłuższego czasu marzyłam, żeby zostać instruktorem fitness, wreszcie zrobiłam kurs, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zacząć pracę w tym kierunku i co? Dziecka mi się zachciało :D instynkt jest gorszy od choroby psychicznej! :D Hana ile czasu się starałaś?

Gość gośćhana
O kurcze, to ładnie :-) Tez bym wybrała dziecko, a zawodowo możesz się spełniać w późniejszym czasie. Nie zabezpieczamy się od roku, ale takie mocne starania gdzieś od grudnia.

Gość owca88
No to też trochę czasu... ja starania raczej zacznę w październiku, bo jeszcze nie minęły 3 miesiące od momentu jak zaczęłam brać kwas foliowy, a z kolei we wrześniu lecimy na Cypr i myślę sobie, że lepiej nie kombinować już przed wycieczką. Ewentualnie na wakacjach, ale nie wiem czy to dobry moment ze względu na to, że wiadomo jak to bywa na urlopie, jakieś piwko prawie codziennie (wiem - zabrzmiało dziwnie :D). Chociaż jak tak Was czytam, to strzał w pierwszym miesiącu starań to jak wygrana w totka :D

Hej owca88, my z mężem staramy się 3 cykl, dzisiaj rano testowałam i niestety póki co negatyw... Kwas foliowy biore juz od 1,5 roku, bo od tylu nie uważamy, ale dopiero 3 cykl mam pod okiem lekarza, wyliczanie, mierzenie temperatur itp. wbrew pozorom nie jest tak łatwo zajść w ciążę... Życzę owocnych starań :)

A jeszcze jedno... jeśli w tym cyklu nie wyjdzie to od poniedziałku będę brać wiesiołek. Tak z innej beczki... wczoraj się dowiedziałam, że moja siostra poroniła :( to był 7 tydzień.

Gość owca88
Meggie bardzo mi przykro z powodu Twojej siostry. To jakiś koszmar z tymi poronieniami... Moja siostra tez dwie ciąże poroniła, a koleżanki ani jednej nie mam, żeby miała dziecko bez uprzednich poronień :/ dobre wieści są takie, że w końcu się udaje i że nie można się załamywać. Mam 29 lat i jestem dobrej myśli - chyba nigdy wcześniej się tak dobrze nie czułam jak teraz, więc liczę na to, że to jest ten moment i że organizm nie będzie się buntował :) Trzymam za Was wszystkie kciuki, tak Was czytam sobie- fajne babeczki jesteście ;)

No niestety teraz to jest jakaś masakra... ciężko zajść w ciążę a jeszcze ciężej ją utrzymać. Ja dzisiaj testowałam testem o czułości 10ml i niestety negatyw. Do tego niestety wczoraj wieczorem zaczął boleć mnie brzuch na @, więc tracę nadzieje na ten cykl :(

Gość mercii1
Dziewczyny ponawiam moje pytanie odnośnie luteiny - czy któraś z Was brała lub bierze? Mi lekarz zapisał od 19 do 25 dc i w tym miesiącu zaczynam, do tego inofem, który już zaczęłam stosować... Staramy się juz 10 mies i nic, do tej pory jakoś się tym nie przejmowałam ale teraz zaczyna ogarniać mnie stres gdyż czas goni - mam 31 lat... pozdrawiam

Gość gośćhana
Meggie, może jeszcze jest nadzieja. Kojarzę ze @ ma być w przyszłym tygodniu, tak? Mimo wszystko trzymam kciuki, żeby nie przyszła @.

Gość owca88
Cholerka, może jeszcze nic straconego Meggie - trzymam mocno kciuki! Daj nam znać. Coś jest w tej przyrodzie źle zaprogramowane skoro nie można zajść w ciążę z tak głupiego powodu jak wielka chęć :/ a tak z innej beczki - ja mam jeszcze jedną kwestię zanim przystąpię z mężem do konkretnych działań - muszę ustalić ile czasu musi upłynąć od odstawienia tabletek antydepresyjnych do poczęcia. Mój mąż długo się zmagał z deprechą i wreszcie wygrał (przynajmniej na ta chwilę), leki odstawił jakieś dwa tygodnie temu. Oczywiście wszędzie można znaleźć info ile czasu odczekać w przypadku kobiety, ale faceta już nie :/ Mam nadzieję, że gin będzie wiedział konktretnie. Pozdrawiam Was deszczowo niestety :)

Gość gość005
Martwię się bo teraz mam betę niska 176.10 dzień przed planowaną miesiączka. W poprzedniej ciąży miałam 1267.51 5 dni przed planowaną miesiaczka. Czy to może oznaczać coś złego? Długo staramy się o drugiego bobasa nie chce znów się rozczarować. :(

gośćhana, @ mam dostać w poniedziałek. Jutro rano znowu zrobie ten sam test, zobaczymy. Jeszcze kropelke nadziei mam... Owca88, z tego co słyszałam to na plemniki mają wpływ ostatnie 3 miesiące... Zatem myślę, że min ten czas musi upłynąć. Z resztą to samo tyczy się tabletek antykoncepcyjnych. Gość005 - ja jeszcze w ciąży nigdy nie byłam, ale podczas starań wieeele się nauczyłam i powiem Ci tak: Beta może się znacznie różnić, ponieważ to zależy od tego, kiedy dokładnie nastąpiła implantacja. Dopiero 48h po niej beta zaczyna rosnąć, a sama implantacja następuje 6-12 dni po owulacji.

Gość owca88
O rany! 3 miesiące...? Mam nadzieję, że nie w przypadku tych tabletek :D samej substancji czynnej nie ma w organizmie po 7 dniach, więc mam nadzieję, że lekarz da mi jednak wcześniej zielone światło... za 3 tygodnie mam wizytę to zobaczymy ;)

Gość gość005
No implantacja już była skoro betę mam. Tylko martwi mnie że jest niższa a robilam ja pozniej niz poprzednią. Jeszcze brzuch czasem mnie pobolewa jak na okres. Jutro pójdę powtórzyć betę. Mam nadzieję że urośnie te 66% A tak w ogóle dziewczyny to witam.

Gość gość
Gosc005 Coś nie za bardzo kumata jesteś.. może zastanów się jeszcze czy powinnaś mieć kolejne dziecko

Gość gość
Co tu taka cisza? Jakieś nowe wiadomości?

Cóż, u mnie dzisiaj temperatura spadła oraz dzisiaj planowo powinnam dostać @, póki co cisza, ale już wczoraj mnie brzuch bolał, więc myślę że niestety dzisiaj przyjdzie :( zamierzam jechać dziś po olejek z wiesiołka i zacząć brać od tego cyklu.

Gość gośćhana
Maggie, głowa do góry, w końcu się musi udać! :-) Ja w czwartek mam badania i trochę się stresuje. Zoma, który to u Ciebie tydzień?

Gość Zoma
Hana,u mnie to 10 tydzień.Wizyta 08.08 a 18.08 badania prenatalne.

Właśnie przyszła @... Wybaczcie dziewczyny, ale muszę chyba odetchnąć od dzieciowego tematu i przestać o tym myśleć, bo oszaleję, więc wybaczcie, ale nie będę tu zaglądać jakiś czas. Trzymam za Was wszystkie mocno kciuki! Pozdrawiam Was kochane

Gość gośćhana
Zoma a jak znosisz ciążę? Na kiedy masz termin porodu? Meggie, my za Ciebie tez trzymamy. Wracaj do nas szybko z dobrą nowiną.

Termin mam na 26.02.ale będę miała cc,więc z tydzień wcześniej. Ciąża znoszę dobrze :)

Gość gośćOliwka
U mnie niestety już 5 dzień okresu więc zaczynam drugi cykl starań